lilith kiest haar vergelijkingen zelf

IMG_0960Ik rij ondertussen vier jaar wettig met de auto. Stel u daar niet te veel bij voor. Ik rij voornamelijk rond in groot-Ieper. Elke weekdag, af en toe in het weekend. Boodschappen doen, Dexter naar school of ergens anders brengen, mijn vader bezoeken, dat soort glamoureuze toestandjes. Als ik mezelf zou vergelijken met de duizenden mensen die ik ken, die zonder verpinken naar Brussel en Parijs rijden en met de vingers in de neus parallel parkeren op de Périférique, dan ben ik de grootste sukkelaar die ooit achter een stuur is gekropen.

Gelukkig doe ik dat niet meer.
Ik vergelijk nog wel, maar als ik het doe, dan probeer ik te focussen op mezelf.
Ik vergelijk met de chauffeur die ik vijf jaar geleden was, en die van twee jaar geleden, en een jaar. Als ik me met haar vergelijk, dan kan ik alleen maar blinken in mijn vel.

Aja. Ik laat nooit nog slaap als ik weet dat ik de dag erna moet rijden. Ik rij niet meer verkrampt zoals in het begin, maar vind het vaak zelfs zeer fijn om in het zonnetje ergens naartoe te rijden met de radio aan. Als ik mezelf vergelijk met de Kelly van vijf jaar geleden, die bijna moest overgeven bij de gedachte dat ze ooit zou moeten rijden met een auto waar haar kind inzat, dan denk ik: dikke vette chapeau.

Daar moest ik vandaag aan denken toen ik het verslag van Sofinesse haar Dwars door Brugge las. Ik snap het, ik zou ook niet graag het gevoel hebben dat ik de laatste ben. Tegelijk kun je maar beter goed kiezen met wie je vergelijkt, en haal je het meeste contentement uit de vergelijking die je het meeste eer aandoet. In Sofie haar geval: met zichzelf van een jaar geleden, of toch minstens met iedereen die in de zetel is blijven zitten, of nooit 15 kilometer zou aandurven, zoals ik.

Jammer dat het al maandag is, of het was er eentje voor Cherokee Friday.

Reacties

 1. Misschien moeten we inderdaad allemaal wat minder vergelijken. Als ik dat zo lees en kort even toepas op mezelf, merk ik zelfs (nu al, in zo’n korte tijdspanne) dat het mij content maakt. Missie geslaagd, mevr. Deriemaeker! :-)

 2. Buitenmus

  Dikke chapeau! Ik durf dat niet, auto rijden. Ik heb wel ergens in een schuif zo’n roze verfrommeld papiertje liggen dat zegt dat ik dat mag maar alleen rijden, geen vezel in mijn lijf die dat ziet zitten. En ja, dat is soms heel vervelend want mijn familie woont ver dus ben ik afhankelijk van het openbaar vervoer/mijn lief maar ik sta doodsangsten uit achter dat stuur dus ik heb het 4 jaar geleden maar finaal opgegeven.

 3. Ik moet er ook nog aan werken om niet steevast te vergelijken, maar ik probeer wel meer en meer los te laten! Wat een ander doet, heeft geen invloed op mijn leven zeg maar :) I do me best!

 4. Zou inderdaad veel positiever zijn, onszelf niet vergelijken met andere maar kijken naar de evolutie van onszelf. Je hebt alvast het prachtige voorbeeld gegeven

  1. Ik denk iedereen. Ik ook veel te vaak, maar van dingen als lopen en autorijden denk ik: er gaan altijd mensen zijn die veel beter kunnen parkeren en veel sneller kunnen lopen als ik, vaak zelfs achterwaarts met een koelkast op hun rug. Dus als ik daarmee vergelijk, ga ik echt altijd ontevreden zijn. Ik probeer erop te letten, en alleen dat helpt een beetje. Ook niet elke dag. ;)

 5. Compleet raak. Ik maak me er ook vaak schuldig aan, niet over autorijden maar over heel wat andere dingen. En dan vergeet ik wel eens hoe ver ik al kom. Bedankt voor de reminder.

 6. Mijn grootmoeder zei het ook al: ‘The only person you should try to be better than is the person you were yesterday’ :-)

 7. sandra

  Ik probeer het ook niet teveel te doen. Mijn moeder zegt altijd er zullen altijd mensen zijn die het beter kunnen, maar nog veel meer mensen die het slechter doen…

 8. 10a

  Gij zijt veel te slim gij!
  Na “ik ben een toffe, ik doe mijn best” wordt dit weer eentje om op mijn ijskast te plakken :)

 9. Eline

  Gij wijsgeer. Net als 10a hier boven mij zegt, deze plak ik naast de “ik ben een toffe en ik doe mijn best” naast mijn computer.

 10. C.

  “Tegelijk kun je maar beter goed kiezen met wie je vergelijkt, en haal je het meeste contentement uit de vergelijking die je het meeste eer aandoet.”
  Speelt het ook niet omgekeerd? Dat bij jou de aard van het beestje nu eenmaal “gewoon content willen zijn” is, waardoor je dus blijer makende vergelijkingen maakt? In elk geval vind ik dat zo’n ongelooflijke kracht van jou en je letters, dat er ondanks de donkerte toch altijd ergens licht komt piepen. Zo schoon en inspirerend is dat. Baby you can drive my car ;-)

 11. Ik probeer het ook te vermijden dat vergelijken. Het maakt me alleen maar ongelukkig wanneer ik me focus op wat ik niet kan of nooit zal hebben. Ik focus me veel liever op de zaken die ik wel kan verwezenlijken en koesteren. Autorijden hoort daar trouwens niet bij. Jaren geleden heb ik wel mijn rijbewijs gehaald maar ik heb me nooit gerust gevoeld achter het stuur en nadat mijn kniegewricht een keer blokkeerde toen ik plots moest kunnen remmen heb ik besloten om het rijden aan anderen over te laten. Met een gewrichtsaandoening zou dat immers opnieuw kunnen voorvallen en ik wil geen risicofactor zijn voor andere weggebruikers. Het voordeel is dan weer dat je in de trein kan reizen en op bus en tram mensen ontmoet. Yep, er is echt overal iets positiefs te ontdekken.

 12. In de auto heb ik dat probleem niet, alleen bij het parkeren als er wachtenden zijn achter mij of als er iemand kijkt.
  Maar mezelf met andere vergelijken, jup, zo ben ik er ook eentje!

 13. “Comparison is the thief of joy” is er één die ik vaak probeer te onthouden. Maar zo had ik het nog niet bekeken, bedankt om me hier even bij te laten stilstaan!

 14. Ik wou dat ik die wijsheid ook al bezat. Te vaak betrap ik mezelf erop dat ik naar de ander kijk en denk ‘ik kan dat ook wel, maar bijlange niet zo goed’…

 15. Ik begrijp je perfect! Ik haalden mijn rijbewijs 9 jaar geleden en rijd voorlopig enkel in eigen provincie rond. Dus niet naar Brussel, Antwerpen, Gent, … Maar ik probeer mezelf ook niet te vergelijken met fantastische chauffeurs die naar Parijs of zo rijden en die parkeren alsof het niets is. Elk jaar durf ik meer en DAT telt. Goed bezig Kelly!

 16. Ik heb mijn rijbewijs nu ongeveer al 9j en nog steeds rij ik enkel op en af naar het werk, naar vrienden waar ik de baan zeer goed ken en het kleine stadje waar ik woon. De grote stad durf ik niet aan en zwijg mij alsjeblieft van een autostrade.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>