Bullet journal – de handleiding: dit mag je verwachten

Schermafdruk 2017-06-05 12.11.50

In mijn vorige post had ik het al over de handleiding die ik schreef voor het systeem dat mijn hoofd zo rustig mogelijk houdt. Er werd nogal wat gepopeld in de reacties, wat immens leuk is, en dus laat ik jullie vandaag al een en ander zien, in sneak preview.

Wat kun je verwachten van “Bullet Journal – De handleiding“? Het is een gids slash handleiding waarin ik het originele systeem van Ryder Carroll als startpunt neem en van daaruit bekijk hoe je het naar je hand kunt zetten. Het doel van het boek is niet: tonen hoe je een zo mooi mogelijk schriftje bij kunt houden. Er staan heel wat tips in om het zo mooi mogelijk te maken, als je dat wilt, maar ik vind het duizend keer belangrijker dat je dankzij de tips in het boek leert hoe zo’n bullet journal jou op dagelijkse basis kan helpen. Om productiever te worden, mocht je dat willen. Om dingen makkelijker bij te houden, mocht je dat willen. Om minder zaken te vergeten, mocht je dat willen.

bulletjournaldehandleidingDoorheen vijf verschillende hoofdstukken geef ik je eerst de basis mee, en daarna de mogelijkheden. Om gewoontes te tracken, taken bij te houden, periodes in je leven te plannen, het overzicht te bewaren. Om dat vanuit verschillende functies te doen, omdat ik ervan overtuigd ben dat iedereen baat kan hebben bij een degelijk systeem, of je nu een aanstaande moeder bent of de CEO van een landbouwbedrijf, of allebei tegelijk.

bullet journal- de handleiding

En ja, er valt ook een en ander te lezen over handlettering, washi tape en de soorten stiftjes die je kunt gebruiken. Ik toon je de verschillende notitieboekjes en hun voordelen, vertel je wat voor mij werkte en wat helemaal niet, en welke hacks en trucjes handig kunnen zijn. En dat allemaal met geweldig leuke tekeningen van Emma Thyssen.

Het resultaat is een boekje dat goesting moet geven, maar vooral: ervoor wil zorgen dat je effectief iets hebt aan je bullet journal. Zodat het schriftje dat je ervoor kocht niet na een week weer aan de kant wordt gezwierd omdat het voor jou niet werkt. Ik kan het bij deze al verklappen: het bullet journal systeem is het enige systeem ooit dat ervoor zorgt dat ik mijn notitieboekjes vul tot het einde. Elke keer weer. Dat alleen al. En nog zoveel meer.

Ik heb me laten vertellen dat ik het boek tegen eind van deze week in handen zou moeten hebben, dus met wat geluk ligt het begin volgende week in de boekhandels. Ja, ook in Nederland. Wie er graag eentje bij mij wil bestellen kan dat via deze pagina, ik signeer ze met zwier en plezier!

Wil je graag een workshop bijwonen waarin ik je het systeem haarfijn uitleg?
Ik geef er een bij Boekenhuis Theoria in Kortrijk op zaterdag 17 juni tussen 10:30 en 11:30. Ik zet je op weg, en daarna kun je indien gewenst een Leuchtturm kopen en ter plekke laten personaliseren in gouden of zilveren letters. I know! Inschrijven kan via info@theoria.be.

MIJN GOD, HOE SPANNEND ALLEMAAL WEER.

Wil je graag meer weten over wat een bullet journal precies is?

Renilde schreef enkele dagen geleden een liefdesverklaring.
Miss Pixie schrijft er bijna een blog over vol.
Kathleen schreef een post over hoe ze haar bullet journal gebruikt voor haar bijberoep.

Ik krijg regelmatig de vraag welke bullet journals ik zelf gebruik: de Leuchtturm 1917, dotted, A5. Wegens dik papier dat niet doordrukt, handig formaat en dots.

Reacties

 1. Charris

  Maar wat is bullet journaling precies dan? Een systeem om handige lijstjes/to-do-lists te maken? Of zie ik het verkeerd? Want als ik je link volg over het originele systeem kom ik op een youtube-filmpje uit dat er meteen invliegt :-) Het lijkt iets voor mij, maar ik kan het niet precies bevatten wat het is?

  1. Hey Charris, het kan voor iedereen wat anders zijn, maar het is een planner/agenda/tracking tool/agenda in een.

   Ik heb de post aangevuld met wat links onderaan, dan heb je een idee. De voornaamste uitleg stond in het artikel dat ik voor De Standaard Magazine schreef en waar ik in mijn vorige post naar linkte, maar daar moet je wel even voor registreren. :)

 2. Lynn

  Hier ook iemand die eigenlijk zit te wachten op wat bullet journaling nu precies ís… :)

  1. Hey Lynn, ik heb de post aangevuld met wat links onderaan, dan heb je een idee. De voornaamste uitleg stond in het artikel dat ik voor De Standaard Magazine schreef en waar ik in mijn vorige post naar linkte, maar daar moet je wel even voor registreren.

 3. Houd je de gevulde boekjes dan ook allemaal bij achteraf? Gewoon uit curieuziteit hoor.
  Vind het allemaal heel mooi en het schreeuwt heel erg “try me” (al is ’t maar voor mijn 5:2 dagen en workouts bvb. want die noteer ik nooit digitaal, tho I should), maar dan denk ik aan al die keren dat ik enthousiast aan het scrapbooken ging om 2 dagen later alweer te stoppen…

 4. Yay, proficiat! Ik ga er ook eentje reserveren.
  Een paar weken geleden ben ik een bujo begonnen voor mijn blog, in een bestaand schriftje, maar ook al is de kaft wondermooi, het papier is te dun en de stiftjes schijnen door. Dus ik kocht een Leuchtturm. En fancy zwarte stifjtes!
  En nu durf ik precies niet echt beginnen in het nieuwe boekje, uit schrik dat ik ‘fouten’ ga maken. Te veel denken en te weinig doen, altijd maar weer :-).

 5. Ik ben een paar maanden geleden begonnen met een BuJo, in een mooie moleskine met kleine ruitjes. De stiftjes schijnen door, maar omdat ik het zo’n mooi boekje vind, plak ik telkens twee blaadjes aan elkaar. Een beetje gedoe, maar het werkt wel en hierna koop ik gewoon een leuchtturm, nèh! Het is tot nu toe het enige systeem dat werkt voor mij, dat ik volhoud, dat steeds meer gefinetuned wordt en daardoor inderdaad voor rust in mijn hoofd zorgt. Ik heb jouw boek dus meteen besteld bij Bol.com en ik kijk er keihard naar uit!

 6. Proficiat! Ik heb net een mailtje gestuurd om mij in te schrijven voor de workshop! Ik ben nog een echt newbie en kan dus nog heel wat opsteken!

 7. Ann-Marie

  Heb je boek al besteld. Zou ook graag komen op 17juni maar mijn net gestarte bujo vertelt me dat ik al andere plannen heb die on dan misschien net niet haal dus weet nog niet 100% zeker of ik kom. Is inschrijven verplicht?

  1. Ja, inschrijven is verplicht, maar deze workshop is ook al volzet. Ik maak straks op de facebookpagina van mijn blog de datum van een tweede workshop bekend, misschien lukt het dan wel? :)

 8. Eerst en vooral dikke proficiat met het nieuw geworpen boek! Ik ben zelf nog altijd in dubio of ik het zou aanschaffen of niet. Ik heb wel een beetje last van Tsundoku als het op mooie of leuke boeken aankomt en probeer dat de laatste tijd zo veel mogelijk te onderdrukken. Werkt heel het BuJo-systeem ook voor chaoten met te veel in het hoofd die er werkelijk niet in slagen om hun administratie, ondanks de vele vele pogingen en de extreem goeie wil, enigszins op orde te houden want ik heb stapels lege schriftjes (op de eerste pagina’s na :)) en online zwevende lijstjes waar ik echt niets meer mee doe.

 9. Evi

  Proficiat! Gisteren ontdekt dat het al beschikbaar is via bol.com dus ga me snel een exemplaar bestellen :-)

 10. Ik ben erg benieuwd naar je boek. Voor Femma geef ik de workshop “start to organise” en daar komt het thema BJ ook aan bod, maar ik wil er nog graag meer over weten. Spijtig dat de workshop te ver is voor mij.

 11. Helaas, te laat voor de workshop. Je bent sneller uitverkocht dan Werchter, gij! Dan ga ik maar de handleiding bestellen en voorzichtig op eigen houtje beginnen. En hopen dat ik het deze keer wel volhoud!
  (maar dankzij Het Blogboek ben ik ook nog steeds aan het bloggen, dus ik heb er vertrouwen in)

 12. Vraagje: waar kan ik het BuJo-boekje (niet de handleiding) krijgen? Ik ben nogal in de war hierover. Ik zag bij review-exemplaren van bloggers dat ze het boekje bij de handleiding hadden gekregen en verwachtte dus zelf eigenlijk ook het boekje erbij toen ik het bestelde op bol.com, maar dat was niet zo. Er was echter ook nergens een vermelding dat er nog een boekje bij hoort dat je dan nog apart kan kopen, of zo? HELLUP.

 13. Ik ben echt gefascineerd door het systeem van de bullet journals maar ik organiseer tegenwoordig alles zo efficiënt online dat ik wat schrik hen om terug offline te gaan werken. Ook bang dat het me net heel veel tijd zou kosten om alles mooi in lijstjes te gieten. Maar misschien schaf ik handleiding toch eens aan om me te laten overtuigen :).

 14. mama van Flo en Dexter

  Dan kom je ineens iemand op het net tegen die haar kinderen dezelfde naam heeft gegeven. Aangezien het niet om een ‘janneke’ en een ‘mieke’ gaat, vind ik dit best ‘amai, dit is kei cool’. Dan vraag je je ook af, ‘wat hebben wij gemeen?’. Dit vind ik super-leuk!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>