lilith en youri bouwen, dag 91

IMG_8513Wij zijn aan het bouwen. Dat zou je niet meteen opmaken uit het aantal posts dat ik al over onze bouw schreef, maar dat heeft zijn redenen. Het is zoals met het ouderschap, precies. Mensen kunnen wel zeggen dat het soms lastig kan zijn en kan tegenvallen terwijl je keihard aan het aftellen bent naar de bevalling, maar het is maar als de baby begint te huilen en niet stopt dat je beseft hoe hard het soms kan tegenvallen.

Niet dat er iets ergs is gebeurd, maar laat ons zeggen dat de wittebroodsweken snel over waren. Iets met mensen wiens maskers afvielen vanaf ongeveer bouwdag acht en ik die niet kon geloven dat we zo vroeg in het bouwproces al te maken kregen met liegen en beloftes niet nakomen. Ik had het ooit wel eens verwacht, ik weet hoe dingen gaan, alleen niet al van zo vroeg. Sweet lord baby jesus is al wat ik daarover te zeggen heb. Denk er ook zevenhonderd oogrollen bij.

15. de werf

Maar goed, ik hoop dat we het ergste ondertussen hebben gehad. De ruwbouw staat er.
De meeste aannemers liggen vast en zien er betrouwbaar uit. Echt. Dat doen ze meestal als ze aan je livingtafel zitten, ik weet het, maar ik weiger te geloven dat ze allemaal in mijn gezicht gaan spuwen binnen een paar maanden. Of ik in dat van hen. Ik ga jullie nog laten weten wat ik daar binnen enkele maanden over te vertellen heb.

In elk geval: sinds vanmorgen is er een aansluiting voor de elektriciteit.
Er staat van alles op de planning voor de komende weken.

24. teletubbielandSoms ben ik daar, tussen de speelbergen, en zie ik zwaluwen vliegen en kikkers springen en kan ik niet geloven dat ik daar mag gaan wonen, met tijd en boterhammen. En soms denk ik: waar zijn wijlie eigenlijk aan begonnen jongens?!

IMG_9279

Tegelijk: ik ga een waskoker hebben van de badkamer naar de berging. Coolste shit ever?
COOLSTE SHIT EVER.

Reacties

 1. leen proost

  No shit! Hier al 3 jaar aan het bouwen (zelfbouw). Elke aannemer die we hebben aangenomen heeft ons bedot en bedrogen. Gelukkig waren het er maar weinig: chaper, bezetter, ramenleverancier, vloerder,.. , de rest,van grondwerken en kelder tot dak en zonnepannelen, hebben we eigenhandig zelf gedaan. Het neemt veel tijd in beslag (zowat elk weekend en elke vrije dag sinds meer dan 3 jaar) maar het geeft ook gemoedsrust.
  Wij verhuizen binnen 3 weken!!!!
  Oja, en zo’n waskoker: topidee! Tot er een kleintje doorschuift :-) Wij hebben de onze maar achterwegen gelaten aangezien wij een avontuurlijk klein exemplaartje hebben rondlopen.
  Veeeeeeel succes! En vergeet niet wat clausules in contracten op te nemen.

 2. OMG coolste shit ever, indeed!
  “Blij” dat je ergens voorbereid was dankzij mijn lexicon van indertijd, maar jammer dat je het toch ook al hebt moeten meemaken… Het is iets waar elke (ver-)bouwende mens door moet precies. Hopelijk blijven jullie er nu verder van gespaard!

 3. Evelien

  Uit curiositeit: bouwen jullie sleutel op de deur of zoeken jullie alle aannemers zelf? Het is maar dat wij nu voor die beslissing staan nu het plan af is en ik opensta voor alle positieve én negatieve ervaringen!

  1. We zoeken ze zelf, met onze architect. Ik zou sleutel op de deur wat te beperkend vinden, maar dat is persoonlijke goesting he. Er komt dan wel veel minder bij kijken. :)

 4. SirBotex

  Hey! Wij staan momenteel klaar om te vloeren, en plannen half november te verhuizen.
  Ik kan met de hand op het hart zeggen dat er aannemers zijn die wél hun afspraken en offertes nakomen. Misschien hebben wij ongelofelijk geluk gehad, want buiten onze leverancier ramen (De Jaeghere, Pittem: afblijven) zijn wij zeer tevreden van aannemers ruwbouw, Dakwerken, chape, pleister, sanitair, chauffage, trap. Ik durf ze 1 voor 1 aanraden (en dat doe ik ook)!

  1. Ik denk dat we pech hebben gehad. Ik geloof echt in de volgende aannemers. Zeker omdat er enkele zijn waarmee we al hebben gewerkt, gelukkig. :)

   En maat, jullie zijn er bijna!

 5. hier geen bouw maar verbouwen, twee jaar terug en na een paar weken begonnen de problemen al, iets met een dak eraf, regen en geen afdekking, in een bewoond huis… soit, we leven nog en zijn des te dankbaarder dat we in de zetel kunnen ploffen (kan je geloven hoe hard je een zetel mist als je dat ding niet hebt ;-) ). in ieder geval veel succes

 6. Ooh, die waskoker, dat klinkt geweldig! Bouwen e.d. is miserie vrees ik. Wij kochten een nieuwbouw die zo goed als af was en zelfs dan nog hadden we dingen voor waarbij ik bijna de aannemer te lijf ging. Hang in there! Het gaat over en binnen afzienbare tijd gaat het het allemaal waard zijn.

 7. Misschien heb je ’t nu allemaal wel gehad met de ellende en verloopt de rest van een leien dakje, moet je maar denken. En anders doe je zoals wij: je kiest er de meest betrouwbare aannemers uit en neemt die mee naar al je volgende (ver)bouwingen :-D

 8. Een waskoker heb ik niet (wij verbouwen een huis met mooie plafonds dus wil ik die ook mooi houden), maar mijn vriend tekende afgelopen weekend wel een kast uit met ingebouwde wasmanden. Dat vind ik dan weer geweldig plezant. :-)

 9. Het ziet er allemaal heel spannend uit. Zou je niet gewoon een glijbaan installeren in die waskoker? Dan ben je rapper beneden ;-)

 10. Wij zijn 2,5 jaar bezig geweest (heel veel zelf gedaan) en geloof me, nu we er bijna twee jaar wonen, zijn er nog altijd momenten dat ik denk “Hoe tof dat we hier wonen!” Langs de andere kant ben ik ook elke keer oprecht gelukkig als ik tijdens het weekend of een feestdag een bouw passeer en ze daar hard aan het werk zijn.
  Wij hebben geluk gehad met onze aannemers maar ook met het feit dat mijn schoonzus ons voorgegaan is en we dus heel wat wat van dezelfde mensen konden vragen. Hopelijk hebben jullie vanaf nu ook chance!

 11. Evi

  Oh wat een zalig idee zo een waskoker! Wij zijn ook aan het bouwen en nog voor de bouw gestart was kregen we al een koude douche te verwerken. De woorden ‘ik bouw nooit meer’ zijn hier al meerdere keren gevallen maar dan denk ik telkens nadien ook weer nog een klein jaar en we wonen waar we willen wonen.

 12. pieke

  achteraf zo tof om in een zelf gebouwd huis te wonen, maar wat een gedoe inderdaad. sterkte! meeste aannemers doen in mijn ervaring min of meer wat ze beloven, dus ik hoop dat jullie je portie nu wel gehad hebben.

 13. Saskaya

  Tiens, ik zou precies juist mijn wasmachine en droogkast boven willen ipv die waskoker naar beneden. Dan moet je daarna toch nog sleuren met was terug naar boven?

  Tenzij je natuurlijk zo’n groentje bent die alle was in de tuin ophangt, maar aintnobodygottimeforthat.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>