Op dag 450 zonder alcohol

IMG_0064
 • denk ik er zo goed als nooit meer bij na, bij dat geen alcohol drinken. Was het de eerste weken nog iets waar ik rekening mee hield, als in “Oh neen ik heb een feestje of ik moet op restaurant en ik mag niks drinken hoe raar” komt het nu veel minder bij me op. Er zijn feestjes en etentjes, zoals afgelopen vrijdag, en dan zijn er mensen die iets drinken en dan zijn er mensen die niks drinken, zoals Youri en ik. Ik heb geen idee of ik saaier gezelschap ben geworden, maar ik denk eigenlijk van niet. Ik ben in elk geval alerter gezelschap, dat aan het einde van de avond nog weet wat ze zegt en doet.
 • ben ik zeker na zo’n feestje nog altijd zo blij met de ochtend die erop volgt. Helemaal fris wakker worden zonder wee gevoel in mijn maag of het gevoel dat ik echt wat minder had moeten drinken is nog altijd keihard de max. Ik kan het iedereen aanraden.
 • krijg ik nog steeds alcohol als cadeautje, wat best gek is, want zowel Youri als ik drinken geen alcohol. Ik zie het intussen als een vorm van wisselmunt. Als ik ergens word uitgenodigd neem ik de gekregen fles cava gewoon weer mee voor iemand die wel drinkt.
 • voel ik me emotioneel stabieler, en ook fysiek voel ik me oké.
 • heb ik het allemaal eigenlijk veel minder vaak moeten uitleggen dan ik op voorhand vreesde. Ik dacht echt dat ik elke keer de vraag zou krijgen waarom ik niet drink, of waarom ik nog altijd niet drink, of me zou moeten verdedigen omdat ik een gigantische droogstoppel ben geworden. Maar niks is minder waar. Ik krijg er soms een compliment over uit onverwachte hoek. Het zorgt voor gesprekken met mensen die me toevertrouwen dat ze ook wat sukkelen met hun gebruik. Het wordt me wel soms eens gevraagd als ik de enige op een feestje lijk met een glas spuitwater in haar hand, en dan leg ik het uit en krijg ik vaak te horen dat anderen “zouden willen dat ze dat ook konden”. Maar eerlijk? Zo moeilijk was het allemaal niet, en ik kon er nochtans weg mee.
 • ben ik niet van plan om te herbeginnen. Gek genoeg is die gedachte nog geen enkele keer door mijn hoofd gegaan. Op voorhand was ik er behoorlijk van overtuigd dat het een zwaar gevecht zou worden met mijn goesting in een koud glas Chardonnay, maar dat is het tot nu helemaal niet geweest. Mijn huis staat nog altijd vol flessen waar ik nog geen enkele keer gevaar in heb gezien. Eens de knop omging en ik begon in te zien dat ik me net zo goed amuseer zonder alcohol was het zo goed als een walk in the park. Zonder strompelen of tegen een boom moeten leunen om mijn maaginhoud over mijn schoenen te ledigen. Een hele nieuwe wereld ging voor me open.
 • kijk ik zelfs niet op tegen de feestdagen. Dat had ik dus echt niet verwacht, dat ik het geen ramp zou vinden om nuchter aan de feestdis te zitten. Ik vind het allemaal op een andere manier leuk. Een rustige, gecontroleerde manier. Had ik dat op voorhand geweten, ik was volgens mij nog eerder gestopt.

Hoe ik weet hoe lang ik gestopt ben? Daar heb ik een app voor, natuurlijk. En zo heb ik wel meer hulpmiddeltjes om het makkelijker te maken.

Hoe zit het met diegenen die op mijn vorige post lieten weten dat ze ook graag wat wilden minderen? Is dat gelukt, of was het lastig? Iemand iets gedaan met de challenge van Lien? Ik lees het graag in de reacties hieronder. 

Reacties

 1. isabel

  Hier idem dito .Ik drink nu al kweet nie hoe lang .Ik heb dus geen app maar ik denk dat het komende februari 2 jaar zal zijn .En weet je nog steeds vragen mensen me soms mo alle 1 glaasje kan toch geen kwaad :-( precies of het erg is als je water vraagt .Ik maak daar totaal geen probleem mee maar sommige mensen blijkbaar wel .Toch wel raar eigenlijk . En geloof me ik zou de mensen die een alcoholverslaving hebben geen eten willen geven ook de zogezegde sociale drinkers niet :-)
  ps: ook nog elke dag trots dat ik al sedert 21 juli 2014 ben gestopt met roken want het was van moeten na het nieuws van het kwaadaardige beestje in je lijf .Dan is je keuze natuurlijk snel gemaakt.En voor die datum heb ik precies geen app nodig :-)

 2. Proficiat, volhouden.
  Ikzelf heb reeds sedert 24 maart 1999 geen druppel alcohol meer aangeraakt.
  Geloof me er geen enkele reden om alcohol te drinken
  Volhouden
  Theo 💐

 3. Ik heb het nog altijd even lastig om niet te drinken. Maar in mijn virtuele agenda staat al met grote letters dat ik in februari opnieuw NIKS ga drinken.
  Ik denk dat het minder lastig is als je als koppel zoiets besluit, want mijn lief die drinkt lustig verder en vind mij maar een rare als ik zeg dat ik niet ga drinken. Hij heeft er geen probleem mee, zegt hij en inderdaad, niet dat zijn alcohol naar misbruik neigt, maar toch… Enfin, ik zal dus toch een maandje “de rare” zijn.

  1. Youri dronk voor ik stopte al heel weinig, en is nu samen met mij helemaal gestopt. Inderdaad handig, net daardoor voel ik het ook minder als een straf aan, denk ik. :) Succes in februari!

 4. Ik blijf me alsmaar meer verwonderen over het feit dat wél drinken zo normaal bevonden wordt.
  Het feit dat ik aan drank een partner heb verloren maakt ook dat ik daar meer aandacht voor heb natuurlijk.
  Schitterend dat jullie als koppel perfect zonder kunnen!

 5. Al een tijdje geminderd met alcohol, en ik dronk al weinig. Niet helemaal niks meer, wel zelden en heel erg beperkt.

 6. Good for you! Ik drink nagenoeg geen alcohol meer, al moet ik toegeven dat ik nooit veel gedronken heb en in de loop der jaren is dat alleen maar verminderd. Ik kijk wel op tegen de feestdagen, daar wordt de fles cava opengetrokken zonder vragen te stellen. Als ik dan zeg dat ik liever iets fris wil drinken, dan zie je alle ogen naar mijn buik gaan en beginnen de zwangerschapsgeruchten. En daar kan ik elk jaar minder mee lachen… Blij om te horen dat het niet overal zo is en jullie niet scheef bekeken worden :-).

 7. Jeannette

  Wat leuk om te lezen! Zelf ook gestopt een paar maanden geleden, maar inmiddels wat minder streng voor mezelf en nu ook in staat om gewoon af en toe wel een glaasje te drinken (bij voorkeur geen wijn, maar een mixje van t een of ander). Het is nu een echte keuze geworden, ipv ‘ik weet niet, ach doe maar een wijntje’.
  Blij ook om het verschil te merken – ook bij weinig – de volgende ochtend. Blij mee dat ik het verschil nu ken, en inderdaad te ervaren dat het helemaal niet ongezellig is om niet te drinken. En nog blijer als andere mensen zich brak voelen de volgende dag, en ik helemaal fris als een hoentje! :-))

 8. Sara

  Ik drink zelf weinig, alsmaar minder eigenlijk, en ook mijn vriend drinkt af en toe eens één glas. Vind ik niet moeilijk als wij ergens heen gaan, maar wel als we bezoek hebben. Ik denk er dan niet aan dat mensen nóg een glas wijn willen en voel me daardoor soms een slechte gastvrouw. Bij het ontvangen van gasten speelt het me dus wel soms parten. Herkenbaar?

 9. Ik drink zodanig weinig dat ik er voor mij persoonlijk het nu niet van inzie om dat ene glaasje af en toe per se te laten vallen. Maar: als dat wél het geval is, des te beter dat mensen het doen! Supergoed bezig dus!

 10. Proficiat!! Op je vorige post schreef ik nog dat ik het ook graag zou proberen maar dat ik niet kan als ik naar een feestje ga (of zoiets) MAAR onlangs was ik uitgenodigd op een etentje en ik heb het geprobeerd en het is me heel goed bevallen. Ook al drink ik slechts 1 à 2 glazen, ’s anderdaags voel ik me ergens mottig en schuldig en nu was ik zo content, ik voelde me mentaal en fysiek een pak beter én ik heb me even goed geamuseerd én ze hebben helemaal niks gezegd toen ik zei dat ik gewoon water ging drinken.

 11. Kristien

  Ik heb nooit echt vaak/veel gedronken omwille v gezondheidsredenen én omdat uk mss ook wel bang ben om de controle los te laten. :-) Toch voelde ik me op het afgelopen etentje weer de saaie piet die niet drinkt (” allé, maar mist ge dat dan niet?”) En werd ik enkele dagen later als buitenaards wezen bekeken door iemand anders toen ik zei dat ik op mijn eigen trouw niet had gedronken. Maar als een vriendin vertelt dat ze 3 glazen per dag drinkt, piept er niemand. Strange!

 12. Huys Kristien

  Zonder alcohol ! Ik moet er mee stoppen , want ik voel mij psychisch en fysiek super slecht! Ik drink enorm veel wijn ! De reden is problemen met mijn man en 2 dochters . Heb +-30 jaar geleden een zwaar ongeval gehad , heb een hersenbeschadiging en dan is alcohol uiteraard niet goed , maar ik kan het moeilijk laten ! Ben ongelukkig , niet tevreden hoe mijn leven gelopen is ! Invalide geen werk en sociale contacten meer

 13. Ellen

  Ik drink nooit, nooit gedaan ook, buiten af en toe eens proeven vroeger. Ik lustte het niet, en zag er absoluut het nut niet van in om het “te leren drinken”. Vrienden en familie weten dat al lang, en dringen ook al lang niet meer aan, en stellen mij spontaan de non-alcoholische alternatieven voor die ze in huis hebben. Gewoon even volhouden dus, en na een tijd is iedereen het gewoon dat je geen alcohol drinkt. Bij mensen die me niet persoonlijk kennen, zeg ik gewoon naar waarheid dat ik alcohol niet lekker vind en met veel meer smaak iets anders drink, en daarmee is de kous meestal af. Maar ik blijf het ook wel gek vinden dat alcohol drinken nog steeds “de norm” lijkt te zijn. Er wordt bv. ergens een gratis vat gegeven, maar als je graag een glas water wil ipv een pintje, moet je wel betalen. Vreemd vind ik dat.

 14. Ik denk dat het makkelijker is als vrouw. Ik heb zo goed als nooit gedronken en niemand heeft me daar ooit op aangesproken, maar ik kan mij voorstellen dat als mijn lief zou stoppen hij toch flauwe opmerkingen zou krijgen. Want een vrouw die geen alcohol drinkt is één ding, maar een man ? Dat ligt precies moeilijker. Of niet ?

 15. Ik heb nog nooit een glas aangeraakt. Maar mijn lief en zijn vrienden drinken echt veel. We zijn bijvoorbeeld vorig weekend gaan eten en op twee uur tijd had er één zeven trappisten uit. De gesprekken zijn er dan ook naar. En dan verveel ik me wel en wil ik naar huis. Wat het lief dan ook niet plezant vindt. Hoe ga je daar mee om?

  Ik blijf dan geduldig zitten totdat iedereen ‘uitgeluld’ is, maar mijn lief vind dat niet leuk dat hij daardoor een ‘meisje heeft die na een paar uur stilvalt’.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>