Hoe krijg je een podcast in je oren? [PODCASTMAAND]

podcast maand tftcLaat mij starten met wat ik het saaiste aan heel deze podcastmaand vind, maar tegelijk ook broodnodig, als ik zo hoor en lees. De technische kant. Hoe je dat ergens op krijgt. Of in. Je oren, liefst. Of neen, wacht, we doen van nog saaier dan direct technisch! Een vleug geschiedenis!

Liefde op het eerste gezicht was het immers verre van tussen mij en de podcast. Ik situeerde het fenomeen lang ter hoogte van andere teloorgegane trends. Zoals Myspace, de moleculaire keuken en tamagotchi’s enzo. Allemaal hadden ze even hun moment in de zon, maar niet zo lang dat je ze niet aan je kon laten voorbij gaan als je je er ongemakkelijk bij voelde. Dat moment in de zon was rond 2004, en toen klonk het me allemaal veel te technisch in de oren en te lastig om op mijn gsm te krijgen.

Dat is meteen ook de reden waarom podcasts de laatste jaren echt vertrokken zijn. Allez, er zijn wel een paar redenen. Maar de belangrijkste is volgens mij dat het gigantisch simpel is geworden om ernaar te luisteren. De andere redenen hebben te maken met de grote hoeveelheid idioot goede en al dan niet professioneel geproduceerde podcasts die er tegenwoordig gemaakt worden. Geloof me, het is een walhalla.

Voor de volledigheid: een podcast is een audioprogramma, een beetje zoals je dat kent vanop de radio, dat je op een zelfgekozen moment kunt beluisteren. Er zijn podcasts van drie uur en er zijn er van drie minuten. Zowel over honden trainen als polyamorie en alles daartussen. (ik heb juist een zeer boeiend boek over affaires gelezen, dat was het eerste dat in me opkwam) Er zijn fictieve podcasts en er zijn er over het nieuws. Er is heel veel, en heel veel ervan is ook de moeite. Daarover later meer.

Dit heb je nodig om te beginnen met naar podcasts te luisteren:

 • je goed humeur. En eigenlijk zelfs dat niet. Podcasts zijn een hele goede manier om mijn kakhumeur een duw richting positiever te geven.
 • een internetverbinding. Die heb je al als je naar deze pagina surft, dus ga gerust verder. Je hebt deze verbinding nodig om een podcast te dowloaden, wil je die achteraf beluisteren dan kan dat ook op een plek zonder internetverbinding.
 • een programma om te luisteren.
  Wil je dat doen via je computer, dan zijn er een paar mogelijkheden. Met een mac kun je via de iTunes Music Store onder het tabblad “podcasts” op verkenning gaan in allerhande categorieën. Vind je een podcast aangenaam, dan kun je je abonneren en krijg je de nieuwe afleveringen op een dienblad voorgeschoteld in iTunes. Je kunt ook naar zoveel oude afleveringen luisteren als je wilt. Ik heb me laten vertellen dat je zo goed als hetzelfde kunt in het podcastonderdeel van Google Play Music. Ook Spotify heeft ondertussen een podcastonderdeel, en als je dat allemaal te ingewikkeld vind, dan kun je ook gewoon naar de website van de meeste podcasts surfen. Ik ben bijvoorbeeld fan van Death, Sex & Money, en als je dat intikt op Google dan kom je onmiddellijk op hun site terecht waar je episodes kunt beluisteren via je browser. Een gemak! Nog fijner is het om via je smartphone naar podcasts te luisteren. Dat opent de weg naar nieuwe luistermomenten aanzienlijk, waarover straks nog wat meer. Heb je een iPhone, dan zit er een standaard podcast-app op je telefoon, die met het paarse icoontje. Ik vind die handig, zeker om te starten. Je opent die, zoekt naar leuke podcasts, neemt een abonnement, en de nieuwe afleveringen komen zomaar op je telefoon te staan. Waardoor je dus ook kunt luisteren als je geen internetverbinding hebt. Er bestaan ook andere podcast-apps met heel veel fans, dus ook die kun je uitproberen. Zoek even naar Overcast, Stitcher of Downcast. Via Google Play lees ik goede dingen over Castbox en Pocket Casts. Uitproberen en zien wat voor jou werkt.
 • een moment om te luisteren.
  Aangezien een dag nog steeds maar vierentwintig uur telt is het handig om dat luisteren te combineren met een andere activiteit. Ik doe het zelf als ik ’s ochtends in de badkamer sta. Dat is niet veel langer dan een kwartiertje per dag, maar dat is voldoende. Ik kan niet naar elke aflevering luisteren van elke reeks die ik volg, maar dat laat ik los. Al wat ik heb, heb ik. Ik vond het ook fijn tijdens het sporten (zie zweten en weten), maar volgens mijn spannende jeansbroek sport ik tegenwoordig veel te weinig, en dus moet ik het daar ook niet meer halen. Ik ken mensen die naar podcasts luisteren tijdens het autorijden, als ze huishoudelijk werk doen (check! Ik doe het als ik eens tijd heb om alleen te koken), in bad, tijdens het lopen, op de trein naar huis. Ik doe het ook als ik een grote tour ga wandelen op mijn eentje, en Anouck, die misschien iets met dit project te maken heeft, doet het tijdens het boodschappen doen in de supermarkt. Het is kwestie van er wat tijd voor te reserveren, en het is soms ook even wennen. Ik herinner me dat ik in het begin veel moeite had om mijn gedachten bij een podcast te houden. Maar dat is nu helemaal over. Ik denk dat mijn hoofd gewoon al heel lang niet meer aandachtig naar iets had geluisterd. Behalve naar Youri, natuurlijk. Wij hebben een perfect huwelijk en naar hem luister ik altijd met volle aandacht.

En meer is het niet. Goede oortjes kunnen handig zijn als je op de trein luistert. Misschien een extra kabel zodat je je smartphone kunt laten spelen door de luidsprekers van je auto. Er is van alles beschikbaar, en eens de podcast het plaatsje in je hart heeft gevonden dat het verdient weet ik zeker dat je die dingen gaat vinden.

Goesting gekregen? In de volgende blogpost krijg je een lijstje met tips voor podcasts die ik gigantisch tof vind. Ga ondertussen zeker eens aan de slag met het beluisteren van je eerste podcast. Bij Radio 1, bijvoorbeeld. Ik zeg maar wat, ga eens kijken bij Iemand.

Allez kom, dit was bijvoorbeeld een boeiende aflevering.

En dit ook. 

Ge zijt vertrokken!
Volgens mij kunt ge nu al bijna niet meer stoppen.
En terecht.

Reacties

 1. Ik kan inderdaad al een tijdje niet meer stoppen. BOB, van VPRO is ook een mooie podcast-serie.
  Zeg, State of Affairs, was dat ook als podcast? Vind het niet onmiddellijk…

 2. Caroline

  Zouden er ook podcasts voor kinderen zijn? Die van mij zijn enorme fans van luisterverhalen, dus podcasts zouden volgens mij ook een grote hit zijn.

 3. Ik combineer het met de 10 000 stappen die ik per dag wil stappen. Als ik thuis van het werk kom is er nog weinig zin om – zeker in de winter – door de donkere straten in het dorp te wandelen met als enkel doel die 10 000 stappen. Gauw saai ! Ik luister – val niet van je stoel – tegenwoordig ook naar ‘De Afspraak (op vrijdag)’ (Ivan De Vadder) omdat ik tot mijn scha en schande toch alleen maar via het (radio-)nieuws de grote lijnen hoor. Die krant, dat komt er te weinig van. ‘De Afspraak’ geeft mij ‘diepgang’ bij het nieuws van de voorbije week, met commentaar van 3 gasten die toch wel verstand van zaken hebben en – minstens even belangrijk – lang niet op dezelfde lijn zitten.

  Ken je invisibilia ?
  Links :
  De Afspraak
  Invisibilia

 4. Malika

  Een hele grappige vind ik Cumberbin’s treasure. Een soort soap met Benedict Cumberbatch. Voor wie van Britse humor houdt.

 5. Saskia Detremmerie

  Bob was geweldig!
  En ik ben ook enorme fan van de podcast van de interne keuken… gewoon omdat ik het kan beluisteren wanneer het mij past.

 6. Elisabeth

  Bedankt Malika, voor de tip! Ik ben vooral op zoek naar grappige podcasts, genre My dad wrote a porno (hi-la-risch). Vind dat ontzettend ontspannend, heb niet altijd nood aan zware thema’s als ik eens een half uur kan podcastluisteren.

 7. Silke

  Ik heb al een paar keer geprobeerd om pod casts te luisteren, maar dat is helaas voor mij echt moeilijk. Ik ben hypersensitief, en kan intens luisteren met niets anders combineren. En al zeker niet als het in een andere taal is (dan moet ik al met mijn ogen toe ergens gaan zitten waar niemand mij zal storen). Vind ik heel erg spijtig want het klinkt allemaal super leuk!

 8. Marjolijn

  jaaaaa podcasts! Dankzij jouw mee begonnen en nu ben ik grote fan.
  In het engels:
  Serial!
  S-town!
  The happiness project
  terrible, thanks for asking

  In het nederlands:
  Interne Keuken
  iemand

 9. Els

  Bedankt voor de duidelijke uitleg! Was al lang op zoek hoe ik dit eigenlijk kon doen en dankzij jouw blog gelukt!

 10. Man Man Man de podcast
  voor wie graag mama-dingen hoort: “Radio Mama”
  “De 10 meest Gegooglede vragen over…”
  “Happier”
  “De Burn-out tapes” vond ik ook goed
  “Before Breakfast” van Laura Vanderkam (via jou leren kennen!)

  terwijl ik wandel, terwijl ik strijk, terwijl ik was plooi, terwijl ik ergens moet wachten, in de zetel terwijl ik niets doe, zalig toch!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>