lilith deelt haar favoriete podcasts in de meest uiteenlopende genres – part deux [podcastmaand]

podcast maand tftc

Ondertussen zijn we al wat verder in podcastmaand en lieten enkelen onder jullie mij weten dat de eerste teentjes voorzichtig gedipt werden in de heerlijke vijver van de luisterverhalen. Heel wat mensen begonnen met Bob, een verhaal in zes delen dat ik ondertussen zelf heb uitgeluisterd en alleen maar kan aanraden.

Hoe fijn ik dat soort verhalende onderzoekpodcasts ook vind, het is niet het soort podcast waar ik meestal naar luister. Ik luister vooral om bij te leren over onderwerpen die me boeien of waarin ik minder thuis ben dan ik zou willen. In deze part deux vooral podcasts die onder dat genre vallen.

Productiviteit en business (en geld)

 • Getting Things Done. Je weet wel, van het productiviteitssysteem dat ik niet meer tot op de letter volg maar dat toch nog altijd deel uitmaakt van hoe ik werk. (zie deze blogpost uit 2014 die echt al helemaal niet meer up to date is. Tijd om een herziening op mijn to do lijst te mikken, dunkt me.
 • The Productivityist Podcast. Omdat Mike Vardy boeiende gasten en onderwerpen heeft.
 • Smart Passive Income. Tot een jaar geleden had ik nog nooit over passive income gehoord of nagedacht, en ondertussen is Pat Flynn, de host van deze podcast, zowat mijn idool. Ik ben altijd onder de indruk van hoe hij meerwaarde stopt in alles dat hij maakt, of het nu een podcast of YouTubevideo of online cursus is. Patje, ge zijt een inspiratie. No shit.
 • You Need a Budget. Van het systeem dat mijn leven veranderde. Deze podcasts zijn leuk omdat ze kort zijn en ik toch regelmatig iets bijleer. Wil jij werk maken van je financiële gemoedsrust, en heb je de lancering van mijn cursus “YNAB voor beginners” in december gemist? Begin februari gaat hij nog eens een week online, als je op de wachtlijst staat krijg je alle info in je mailbox.
 • The honest money podcast. In dezelfde categorie als hierboven, met Cait Flanders van de gelijknamige blog.
 • Online Marketing Made Easy. De podcast van online marketing specialist Amy Porterfield. Heeft veel met mijn job te maken, maar daarnaast is Amy ook gewoon een keppe.
 • The Femtrepreneur Show. Fan van Mariah Coz en de haren, maar haar podcast ligt precies wel al even op zijn gat. Gelukkig is er een zeer boeiend archief over all things bloggen, courses, online business, en meer van dat.

Ouderschap en relaties

 • Unruffled: een podcast over ouderschap met Janet Lansbury, in mijn ogen de kalmste mens op aarde. Ik ben zelf niet zo’n kalme moeder, dus ik heb er soms deugd van om te horen hoe iemand die wel altijd rustig weet te blijven de dingen aanpakt. Soms voel ik me ook erg gefaald. Dat is oké. Denk ik.
 • The Longest, Shortest Time. Een erg goede podcast over ouderschap, zwangerschap, onvruchtbaarheid, homovaders, families in alle vormen en maten. Superleuk om naar te luisteren.
 • Vuile Lakens. Een Vlaamse podcast over seks, lichaam en “alles waar je in keurig gezelschap niet over durft te praten.” Gemaakt door Heleen Debruyne en Anaïs Van Ertvelde. Wat me eraan herinnert dat ik dringend het boek moet gaan halen in de boekhandel.
 • Oprah’s Supersoul Conversations: altijd goed voor een boeiend gesprek. Of toch vaak.

Staan op mijn “to listen to”-lijstje

 • Dirty John.
 • Terrible, Thanks For Asking. Alleen al voor de titel, maar naar het schijnt ook voor de verhalen over de lastige zaken des levens.
 • Making Oprah. The inside story of a tv revolution. Schijnt erg boeiend te zijn.
 • Oordeur: een verzameling van verhalen van mensen die wonen in dezelfde straat.
 • Where should we begin?, de podcast van relatietherapeute Esther Perel, waarbij je mee kunt luisteren.

Vorige week werd ik trouwens zelf nog eens geïnterviewd voor de podcast van de mannen van Memento21, die binnen enkele weken online komt. Boeiende ervaring, al was het omdat ik al geïmponeerd was door de kabeltjes alleen.

Serieus, wa is dees allemaal?

Serieus, wa is dees allemaal?

Dat belooft, voor als ik me binnenkort eventueel misschien zelf aan een podcast waag. (meer weten? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief)

En jij? Ondertussen al een podcast-app durven installeren? Al eens op play geklikt? Content van? Deel het gerust!

Reacties

 1. Een mens komt toch altijd tijd te kort hé… En geen wifi meer op het werk -> bleiten!
  Mijn gepensioneerde vader krijg ik wel niet aan de podcasts, hij zou het nochtans kunnen gebruiken. Hij loopt de muren op van frustratie omdat hij niet meer kan werken.

 2. bstn

  Mijn vrouw raadde me aan eens door jouw lijstje te gaan gezien ze weet dat ik ook graag podcasts luister. Voornamelijk de dode momenten tijdens het rijden, lopen, strijken, koken en andere niet-concentratie vereisende activiteiten.
  Heb een paar goede aanraders gevonden en anderen die ik al heb zien voorbijgaan die ik nu toch eens een kans ga geven (My dad wrote a porno, YNAB) Ook Bob vond ik super.
  Hier nog een aantal van mijn aanraders:
  – 99% Invisible: Over design en waar je het niet zou verwachten. Bvb over geld dat gebruikt wordt in films dat blijkbaar zo echt mogelijk wordt gemaakt maar toch fake moet zijn.
  – Interne Keuken: Nog zo een Radio1 podcast. Aangezien ik het programma niet live kan volgen.
  – Marathon Talk: welja.
  – No Such Thing As A Fish: Stomme weetjes op een hilarische manier gebracht.
  – You Are Not So Smart: Interessante podcast met uitleg over Survivorship Bias, Bullshit, The Backfire Effect, The Climate Paradox… Psychologie
  – Ik Ken Iemand Die: Nederlanders die over ouderschap praten. Veelal grappig.
  – Liftoff: Space en ruimtevaart, maar op een makkelijk te begrijpen manier verteld.
  – Lore: The Darker Side of History. Korte verhalen over gebeurtenissen met meestal een donker kantje.
  – Mac Power Users: Productivity en Mac.
  – Nerdland Maandoverzicht: Wetenschaps- en technologienieuws van de afgelopen maand. Met een onderdeeltje “Musknieuws”
  – Something True: Korte verhalen uit de rand van de geschiedenis.
  – Tech45: Belgische tech podcast

  Verder luister ik naar een aantal podcasts van relay.fm en van het Idle Thumbs network, maar die zijn veelal nogal specifiek zodat het moeilijk is om ze aan te raden.

  Ik luister zelf via Overcast met Smart Speed, Voice Boost en aan 2x. Een podcast van een uur gaat er zo door op een 25-tal minuten. Perfect om mijn 60 podcast subs er door te krijgen. :) Behalve voor dingen als Bob, daar maak ik een uitzondering voor aangezien dat een verhaal is ipv conversaties.

 3. veerle

  Een late reactie, maar de podcast is dan ook nog maar net gestart: ‘Uitgesproken’, een podcast van De Standaard. Elke week wordt er een artikel dat in DS verscheen, verder uitgediept met een getuigenis. De eerste week ging het over ‘de babyfluisteraar’, over Kleine K en huilbaby’s… Deze week over Marjan Meganck, de vrouw van Wouter Deprez, die borstkanker overwon en van wie volgende week een boek verschijnt…
  Eerlijke getuigenissen, mooi gebracht. Ik werd er stil van…

 4. vero

  Net ontdekt: Death Valley – een speurtocht naar de identiteit van een vrouw die in ’70 in Noordwegen dood werd aangetroffen in Death Valley (Noorwegen). Een medewerker van de Noorse radio en een van de BBC gaan op zoek naar de identiteit en de doodsoorzaak van deze vrouw. Ben nog maar aan aflevering 4 dus weet niet wat er nog verder gaat gebeuren… maar ik vind het alvast spannend ;-)
  https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/speur-zelf-mee-naar-de-isdal-vrouw-in-death-in-ice-valley~b6bf582d/

 5. Lucie

  Ik heb nog een aanrader gevonden: dertigerspraat! Heb nog maar 2 afleveringen geluisterd maar ben al keigrote fan!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>