Hoe de menstruatiecup mijn regels veranderde

cup-feminine-lamazuna-coupe-menstruelle-Ik ben niet zo’n blogger die over lichamelijkheden blogt. Jawel, mijn gewicht is geen probleem, maar ik hou jullie meestal ver van onder mijn kleren en uit mijn slaapkamer. Dat is niks persoonlijks, dat is hoe ik in elkaar zit. Ik klap zelden uit de bedstee, ook niet onder vriendinnen, en ik heb het ook zelden over mijn regels. Maar nu kan ik dus niet anders, beste lezers.

Omdat ik vind dat als er iets op mijn pad komt waarvan ik denk dat het andere mensen hun levens kan veranderen, ik een beetje verplicht ben om dat te delen. En de menstruatiecup is zoiets. Een paar jaar geleden las ik voor het eerst iets over de cup, bij een kennis die er een had en er ook enthousiast over was. En Kelly schreef er in dezelfde periode ook al over. Ik vond het er toen wat raar uitzien. Groot ook. Ongemakkelijk. Tegelijk zag ik ook wel het nut in van iets herbruikbaars als het op je regels aankomt, want een vruchtbare vrouw heeft die elke maand, en als je eens begint te tellen wat je weggooit aan tampons of maandverband dan is dat een beetje hallucinant. Maar het kwam er nooit van om er een aan te schaffen.

Tot ik dus bij Zonder Meer kwam, en ze zag liggen. In een mooi en kleurrijk tasje. Ik had net tandpasta op een stokje in mijn mandje gegooid, een siliconen cup kon er wel nog bij. Ook op budgettair vlak moest ik niet lang nadenken. De gemiddelde vrouw zou in haar leven iets van tienduizend tampons of maandverbanden gebruiken. Als je weet dat zo’n cup tussen de vijf en tien jaar meegaat en ik er maar 26,30 euro voor betaalde, dan zit dat wel snor.

menstruatiecup

Als je zo’n cup koopt moet je kiezen tussen twee maten. Maat 1 is voor meisjes onder de 30 of vrouwen die nog geen vaginale bevalling hebben gehad. Ik val onder maat 2: boven de 30, en twee keer op natuurlijke wijze bevallen.
Ondertussen heb ik een paar cyclussen met cup achter de rug, en praise the lord, ik ben zo om. Ik ga nooit meer terug naar het gesukkel en geknoei met ander materiaal, als het van mij afhangt. Waarom?

Dit zijn voor mij de grootste voordelen van de menstruatiecup:

 1. geen lekken. Ik las dat een lekkage kan voorvallen als je de cup niet goed inbrengt, maar ik heb het nog niet voorgehad en kan alleen maar zeggen dat ik op dat vlak duizend keer meer op mijn gemak ben dan als ik tampons of maandverband gebruik. Echt, in al die tijd dat ik mijn regels heb (en ik was er heel vroeg bij, dus dat is al een eeuwigheid) ben ik nog nooit zo weinig met mijn regels bezig geweest als sinds ik de cup gebruik. Geen stress, ik voel er niks van, ik heb nergens last van, alles is chill. Man toch, had ik dat geweten.
 2. de cup mag langer blijven zitten. Ergens tussen de acht en de twaalf uur is oké, las ik. Zo’n cup kan immers drie keer meer vocht opvangen dan een tampon.
 3. het veroorzaakt geen allergieën. Dat kan niet altijd gezegd worden van maandverband en tampons, zoals ik onlangs nog las bij Kathleen.
 4. je kunt de cup al inbrengen voor je menstruatie begint. Ik vind dat echt geweldig handig, want anders moet je mikken en dat zorgt soms voor vervelende situaties en weggegooid geld.

Nadelen?

Bwa, ik vind ze heel goed meevallen, maar als ik er dan toch moet bedenken:

 1. het inbrengen is even wennen. Maar dat vond ik vroeger bij tampons ook. Na een of twee keer proberen was het een makkie. Het verwijderen is ook even oefenen. Ik las dat sommige mensen het vies vinden, maar ik vind dat niet bepaald. Cup verwijderen, legen in het toilet, schoonspoelen, handen wassen. Na elke cyclus steriliseer je je cup, en klaar.
 2. je moet wel tegen bloed kunnen. Aja, want bij het uitspoelen zie je dat bloed, en niet geabsorbeerd door iets anders. Ik vind het eerder fascinerend dan vies.
 3. het is soms wat zoeken met dat steeltje. Maar je kunt het afknippen. Ik had er weinig last van, maar sommige mensen hebben dat wel. Dat heeft met je bouw te maken, het schijnt.

Wat mij betreft allemaal verre van onoverkomelijk.

Sterker nog, de menstruatiecup is voor mij een complete gamechanger.
Mijn regels passeren gelijk niks, en dat kon ik vroeger niet zeggen.
Mocht ik iemand zijn die gemakkelijk over lichamelijkheden praatte, ik zweeg er niet meer over.
Maar nu zal het bij deze compleet ongesponsorde blogpost blijven.
Doe er uw voordeel mee!

Meer lezen?

Tante Rosa verkoopt ze ook en deelt hier meer informatie.
Kudzu heeft ze ook.
Iemand vroeg zich in de reacties onder een vorige post af hoe het zat met Toxic Shock Syndrome: volgens dit artikel van de Groene Vrouw goed.

Heb jij ervaring met de cup? Ik lees ze graag in de reacties!

Deze post maakt deel uit van de 40 dagen bloggen-challenge. Dit is dag 15/40. 

Reacties

 1. Ik heb de “Divacup” van Kudzu nu al een jaar of vijf en ben ook even enthousiast! Nog altijd. Het spaart geld uit, is milieuvriendelijk, je kan er makkelijk mee zwemmen en naar de sauna zonder bang te zijn voor lekkages of minder discreet hangende touwtjes…
  Ideaal voor mij, maar misschien niet voor iedereen. Je hebt het zeer duidelijk verwoord. :-)

 2. Hier al twee jaren grote fan van de divacup! Ook heel handig op verre reizen en het neemt bijna geen plaats in bij je bagage. Hooray for the cup!!

 3. Grote fan hierzo! Sinds ik hem gebruik heb ik ook minder last van krampen, het lekt inderdaad niet, je voelt het niet zitten en vooral: zo veel minder afval. Zwemmen heb ik nog niet geprobeerd ermee, maar lijkt me geen probleem te zijn.
  Ik heb al enkele vriendinnen ook overtuigd intussen :)

 4. Lynn

  Hier al meer dan tien jaar een enthousiaste gebruiker van menstruatiecups (verschillende merkjes geprobeeerd). Héél soms gebruik ik nog eens maandverband (bijvoorbeeld bij een schimmelinfectie is een cupje echt niet aangenaam om in te brengen, en ook eens een keertje na een operatie down there), maar voor de rest heb ik al sinds mijn 20ste geen tamponpapiertje opengefrutseld denk ik.

  Ooh, nog een nadeel vind ik is dat je andere vrouwen niet uit de nood kan helpen ;)

 5. Ruth

  Awel, voor het eerst sinds mijn bevalling mijn regels weer en ik haalde het ding ook maar weer vanonder het stof vandaan :)

 6. Sarah

  Ik heb de Super Jenny omdat ik een hele (héle) zware vloei heb. Ik lach ermee dat je het 12u zou kunnen inhouden want zelfs met de super Jenny moet ik de mijne om de 2 uur gaan leegkappen (ik noem dat ‘gaan cuppen’), anders loopt ie over en heb ik lekken. ’s Nachts draag ik dan ook mijn cup + een wasbaar maandverband want anders is het wakker worden in horror.
  Maar ik zou ook niet meer zonder kunnen, heb nog steeds minder lekken en plekken dan met maandverband.
  Ik heb 3 dochters, mijn oudste heeft sinds een jaar haar maandstonden. Ze is er nog niet klaar voor om een cup te gebruiken maar ze is wel zot van het wasbaar maandverband en dus moet ik geen geld steken in wegwerp-maandverband (hoera!!). Mijn 2 andere dochters zullen ook genoegen moeten nemen met de wasbare, die zijn dan ook superzacht :-)

 7. Lucie

  Ook grote cupfan hier. Sporten, zwemmen, slapen, … allemaal geen problemen. Geen voorraden hygienische producten meeslepen naar exotische reisbestemmingen, nooit meer op het toilet zitten en beseffen dat je tampon nog in je rugzak aan je bureau zit, …
  Ik moest wel 1 periode wennen aan het inbrengen en uithalen, dus ik moedig iedereen aan om minstens 2 periodes te proberen alvorens op te geven.

 8. Jaaa, gebruik het nu een aantal maanden en een enorme gamechanger!!
  Gevalletje “waarom heb ik dit niet eerder ontdekt?!”

 9. Ik snap echt niet hoe je dat op t werk of in t openbaar doet dan? Je kan toch echt in de openbare ruimte in de lavabo zo n ding staan uitwassen?

 10. @Jessie, zoals lilith schrijft: je kan het 8 tot 12 uur inhouden: wanneer gebeurt het dat je meer dan 12 uur van huis bent (zonder in een deftig toilet te komen)?

  Ik ben ook echt een grote cupfan. Ik begrijp in de verste verte niet waarom dit niet de standaard is. Zoals meestal: ik deed het omdat het beter was voor het milieu, en blijkt het vooral ook beter te zijn voor mezelf!

  @sarah: ik begrijp wel dat puberdochters er nog niet klaar voor zijn

 11. @liesbeth Ah juist, gewoon thuis dan is de bedoeling. Al twijfel ik of dat bij mij haalbaar zou zijn. Ik bloed echt bijna dood die dagen (excuse me the details). Maar misschien toch gewoon s uittesten

 12. Inge

  Ik gebruik de mijne nu al sinds eind 2006. Ik ben nog altijd super fan. Ik las het deze week al kort ergens bij je dat je hem ook ontdekt had. Ik ben blij dat je er een blogje schrijft want er kan niet genoeg reclame voor gemaakt worden vind ik. Ik zou niet meer zonder kunnen. Ik heb ook al verschillende mensen overtuigd. Mijn dochters zien het (nog) niet zitten. Nog een bijkomend voordeel is dat je er ook mee kan vrijen zonder dat het een bloederige bedoening wordt.

 13. Isabelle

  Sta mij toe een praktische vraag te stellen: hoe doe je dat in het openbaar? Dat schoonspoelen? Als er geen lavabo is in het toilet zelf?

  1. Je mag hem dus langer inhouden, dus meestal kun je een werkdag doorkomen zonder spoelen. Mocht er echt geen optie zijn. Ik las ook dat er mensen zijn die er twee hebben, en dan zorgen voor een zakje om het op te bergen tot je een lavabo vindt. Zou ook kunnen.

 14. Ine

  Heb een Ladycup van Blabloom en zooooooot content van! Onlangs was ik hem vergeten in te doen (ge voelt dat niet he, als hij er wel zit) en ben ik in 7 haasten een Organicup van het Kruidvat gaan halen. Ook niet slecht maar toch liever mijn ladycup. En ik knip de steeltjes toch een pak korter. Ik wil echt niks anders meer hoor!

 15. buitenmus

  Ik ging, wegens bijna geen menstruatie en irritatie bij tampons voor wasbaar maandverband. Ook content van!

 16. Ik kan het mij niet inbeelden te gebruiken, het lijkt mij zo raar maar dat is natuurlijk omdat ik het totaal niet ken. Gelukkig geen last meer van met een spiraaltje :)

 17. Ik gebruik wasbare maandverbanden, ik heb getwijfeld over zo’n cup maar ik vond tampons al moeilijk in te brengen. En ik heb schrik dat het teveel gedoe is én dan moet je al een lavabo in de wc hebben om hem uit te spoelen, al is het voordeel natuurlijk dat je er 12 uur mee kan doen… Nu twijfel ik weer :p
  En welke maat moet een meisje van boven de 30 en zonder bevallingen nemen?

 18. cupje

  ik ben zelf een grote cupfan, maar heb het geluk dat ik hem zo goed als altijd in mijn eigen badkamer op het gemak kan verversen. Het zogezegde “voordeel” van hem 12uur in te laten vind ik wel vrij onverantwoord. Het bloed is een ideale voedingsboden voor bacterien en de manier van inbrengen zorgt er ook voor dat er bacterien kunnen “binnenkomen” of dat er minuscule wondjes ontstaan. Ik heb zelf een mooncup en zij raden aan om om de 4-8u te vervangen.

 19. Riella

  Ik gebruik altijd maandverband en ik heb nog nooit tampons geprobeerd. Vandaar dat ik twijfel over die cup, want ik heb geen idee hoe dat zou voelen. Het idee alleen al geeft me de kriebels. :)
  Maar langs de andere kant wil ik echt af van dat maandverband en het afval dat ermee gepaard gaat. Dus toch proberen?
  Nog iets: gebruiken jullie de cup ’s nachts ook dan, of gaat dat niet?

 20. Ik vind het een geweldige uitvinding! Ideaal inderdaad dat je het al kan gebruiken voor je regels beginnen. Ik stop hem er in op de dag dat ze komen en dan ben ik direct zeker dat ik geen accidentje zal hebben. Ben ook veel meer relaxed nu. En met een tampon of maandverband moet je ook tegen bloed kunnen. Eerlijk gezegd vind ik een cup wel properder. Het steeltje liet ik er gewoon aan want ik heb er totaal geen last van en ik durf dat wel gebruiken om het ding er uit te halen.

 21. Lucie

  Ik heb gisteren gezien dat ze nu ook een menstruatiecup verkopen in de Delhaize.
  En aan alle dames die zich afvragen hoe je dat doet in het openbaar: ik leeg de cup in het toilet, kuis het een beetje met toiletpapier en breng het terug in. Absoluut geen probleem. Thuis en waar mogelijk spoel ik hem wel onder water uit.
  En ’s nachts gebruiken gaat zeker ook!
  Voor dames die graag wat meer informatie willen: op youtube is een kanaal “precious stars pads” van een zestienjarig meisje (ondertussen waarschijnlijk al wat ouder) die alles heel bevattelijk uitlegt en die op al je vragen een antwoord biedt. Ze toont ook verschillende manieren van hoe je die kan inbrengen en hoe je die moet verwijderen.

 22. @Lucie: thank God dat iemand anders toegeeft het gewoon met wc-papier te kuisen in noodsituaties.
  Kijk, voor ik de cup gebruikte voelde ik me vies en stinkerig. Maandverband plakt en ik voelde elke stroom bloed komen. Een tampon liep meteen vol en voelde ik zitten.
  Nu vergeet ik na dag 3 (ervoor is het veel te hevig, 12 uur is niet echt realistisch) dat ik mijn regels heb.

 23. Heidi

  Bij gebrek aan een lavabo in de wc idd gewoon een beetje afkuisen met wc papier. Ik heb soms ook een flesje water zitten, en dan kan ik het daarmee wat afspoelen. Ik heb ook nog steeds (na4jr gebruik) lekken, dus ik doe wellicht iets foit. Maar toch ben ik grote fan. Al dat geknoei met tampons en lekkende maandverbanden is gelukkig verleden tijd.

 24. Een jaar of 5 enthousiaste gebruikster nu. Ik ben wel van merk veranderd, omdat de MeLuna te slap was voor mijn (onverwacht :) ) stevige bekkenbodemspieren en steeds lekte. Divacup nu, steeltje afgeknipt, perfect. Sindsdien heb ik ook het gevoel dat heel die periode passeert zonder dat ik het merk, geen last meer van krampen.

 25. Katrien

  Enkele weken geleden vroeg mijn moeder of ik hier al van gehoord had en moest ik antwoorden dat ik al 10jaar niets anders gebruik. Zo handig! En ik vind het veel minder vies dan bebloede tampons.
  Op verplaatsing giet ik die gewoon leeg in het toilet en kuis ik hem wat af met toiletpapier.
  Nadeel: ik vond het in het begin wel wat oefenen om die zonder gesmos eruit te halen. Vergt enige handigheid :)

 26. Tsjien, ik ben precies de enige maar bij mij was het geen groot succes. Ik voelde dat continu zitten en kreeg er zelfs erge buikkrampen van. Heb het twee periodes geprobeerd. Misschien doe ik iets fout? Misschien een ander type proberen? Misschien past het niet bij mij bouw? Ik vind het jammer maar ga het na al die succesverhalen hier toch nog eens proberen wanneer ik hem terug nodig heb (zwanger zijn is ook 9 maanden geen last van menstruatie ;) ) of ik neem weer een hormoonspiraaltje.

 27. Kim

  Hier nog een fan! Sinds ik besefte dat zo’n tampons eugenlijk zwaar gebleekt (waarom?!) en chemisch behandeld katoen zijn. Door hun vochtabsorberendheid mismeesteren ze trouwens ook de vochtbalans ‘daar binnen’.
  En het is idd super dat je een cup al kan inbrengen nog voor je je regels hebt en ook geen problemen wanneer je aan de laatste druppels bent. Ik heb zelfs de indruk dat ik gewoon minder last heb van mijn ‘maan’periode :)

 28. V.

  Dit las ik nog niet in de reacties, maar ik gebruik de cup ook als inlegkruisje. Behalve mijn cup (merk ben ik vergeten, is al 6 jaar oud) heb ik dus niets anders nodig.
  Ik heb een hormonen spiraal en daardoor heel lichte bloedingen waarvoor ik hem ideaal vind, een tampon droogt je helemaal uit vanbinnen anders.

 29. Door dit soort blogposts ga ik altijd weer twijfelen om het toch eens te proberen. Hoewel ik momenteel begin te wennen aan wasbaar maandverband en dat ook al een grote stap vooruit is (voor mij).

 30. Hanne

  Ik weet het, het is een oude post, maar heb eigenlijk net ontdekt en aangezien er zo veel vragen over zijn… “Hoe spoel ik dat ding op verplaatsing?” Toen ik met de cup begon (indertijd Diva, nu Lamazuna) heb ik ook getwijfeld. En ik kwam een geweldige tip tegen.

  Warning: sommigen zouden het vies vinden, maar ik denk dan, het is discreet, natuurlijk en werkt perfect, dus waarom niet. Als ik mijn cup leeg, spoel ik het af met mijn urine. Yup, gewoon onder de straal. We zijn er toch om te plassen, right? En je maakt je handen toch een beetje vuil (bij gebrek aan beter woord) door de cup eruit te halen. Ik ben er 100 keer minder vies van dan moest ik de cup “ongespoeld” terug steken, eerlijk gezegd.

  De eerste keer vraagt wat oefening (goed mikken is belangrijk ;) ), maar voor de rest zeer handig. Thuis doe ik het ook, trouwens, voordeel is dat het lavabo’tje om de handen te wassen direct binnen handbereik is.

  Give it a try, zou ik zeggen. ;)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>