Tip: verpakkingsvrije winkel ‘Zonder Meer’ in Kortrijk

Johan vult mijn spaghettipot.

Johan vult mijn spaghettipot.

Een tijdje geleden maakte ik een stuk voor Feeling over minderen met het gebruik van plastic. Een avontuur dat de schellen van mijn ogen deed vallen, en dat eigenlijk pas echt aangenaam werd toen ik de eerste keer voet binnen zette bij Zonder Meer, een heerlijk winkeltje in Kortrijk. Eigenaar Johan stelt er alles in het werk om zijn waren zo verpakkingsvrij mogelijk aan te bieden. Een beetje zoals Ohne in Gent of Robuust in Antwerpen dus, maar zowaar in mijn buurt. Met wat goede wil.

Het is er klein, maar er is veel.
Rijen dispensers met noten, pasta, rijst en granen die je in zelf meegebrachte potjes mag doen die Johan weegt als je binnenkomt, zodat hij de prijs van het gewicht ervan kan aftrekken. Heb je niet gedacht aan potjes, dan voorziet Johan in verpakkingen zonder plastiek om je van dienst te zijn. Een waar walhalla voor iedereen die beseft hoeveel plastiek je uit de gemiddelde supermarkt sleurt als je er een kar eten gaat kopen (geloof me, het is erg).

zondermeerkortrijk2

Bij Zonder Meer koop je koekjes per stuk, net als chocolade op gewicht, iets waar de vele oudere klanten van Johan fan van zijn. Vroeger was het niet abnormaal dat je zelf je rijst kon scheppen in de winkel en maar met vijftig gram kon buitenstappen als je er maar zoveel nodig had. En bij Johan is dat net zo.

Ik vulde een herbruikbaar potje met heerlijke hummus uit zijn koelkast, kocht een paar glazen voorraadpotten die geweldig gaan staan in mijn nieuwe keuken, en had een heel fijn gesprek met een hele fijne mens.

zondermeerkortrijk3

Hij introduceerde me tot de tandpasta op een stokje, en mijn vaste blok shampoo van Lamazuna waar ik zwaar fan van ben. Dankzij hem zit ik ook aan de menstruatiecup, en ook al twijfel ik of een blogpost over mijn regels echt iets is waar de wereld op zit te wachten, ik ben er zo ongelooflijk enthousiast over dat ik het minstens overweeg, in de komende veertig dagen. Geen zever: beste ooit.

Johan en zijn winkeltje, ik ben zwaar fan.
Mocht er een Zonder Meer in Ieper zijn, ik liep er de deur plat met mijn pottekes.
Ze hebben ook een webshop. 

zondermeerkortrijk4

Meer info: Zonder Meer, Rijselsestraat 51, Kortrijk.

Deze post maakt deel uit van de 40 dagen bloggen-challenge. Dit is dag 8/40. 

Reacties

 1. Top!!!! Ik ben al een tijdje bezig met afval inperken, dus altijd heel fijn om te merken dat nog mensen meedoen! Ik ben nog niet in een verpakkingsvrije winkel geraakt, maar in een gewone winkel probeer ik er ook op te letten. Hier ook fan van de menstruatiecup en mijn bamboe tandenborstel.

 2. Ze rijzen stilaan uit de grond in de meeste steden, de verpakkingsvrije winkels. Goed dat ik het adres van Kortrijk nu heb. Ik kom daar toch af en toe en kan mij voorzien van potjes als ik nog eens ga.

 3. lobke

  Leve de menstruatiecup! Eens ik het gebruikte vroeg ik me af waarom niet iedereen dat deed…

 4. Riella

  Dat is nu echt eens een winkel naar mijn hart.
  Zo jammer dat zulke winkels hier in de Kempen gewoon ontbreken… :s Wij ervaren dat echt als een gemis, een verpakkingsvrije winkel.
  Oh en wil je die post over die menstruatiecups écht maken? Ik zou er heel graag meer over weten :)

 5. Riella

  Fijn!! Ik las gisteren nog in een krantenartikel dat zo’n cup gevaarlijk kan zijn ivm TSS, maar toch, ik wil er echt graag meer over weten.

 6. Ellen

  Grappig om te lezen dat je dit wel in Ieper zou bezoeken. Ik zou heel graag ooit zo’n winkeltje in Ieper openen, maar zit vooral met de vraag of er daar een markt voor is :D

 7. Gudrun

  Eindelijk !… Nu moet ik niet meer naar de Reyndersstraat in Antwerpen … met al die TW dozen, potjes, zakjes 😇

 8. Schrijven, die menstruatiecuppost! Ikzelf zit er niet op te wachten want ik ben al bijna tien jaar fan, maar hoe meer vrouwen het leren kennen en het een kans geven, hoe beter! En jeej voor het feit ook dat je Zonder Meer ontdekt hebt!

  En als het niet geeft, link ik hier graag efkes naar mijn paginaatje met een overzicht van verpakkingsvrije winkels, voor wie er eentje in zijn buurt zoekt: http://mavieenvert.be/zero-waste-boodschappen-doen-in-belgie/ (en anders wis je dit paragraafje maar)

 9. Toen ik in Orange is the new black zag dat ze de menstruatiecup voorstelden als iets geks om te besparen in vrouwengevangenissen, dacht ik van ‘man toch, die vrouwen gaan nog content zijn dat ze iets mispeuterd hebben!’.
  Verpakkingsvrij winkel ik nog niet, ik heb zo wat schrik van de prijs, is dat terecht?

 10. Annelies Gheysen

  Ik vraag me, net als Jozefien, ook af of dat verpakkingsvrij geen (al te grote) invloed heeft op de prijs.
  En over een menstruatiecup twijfel ik al even, dus daar wil ik ook graag meer over lezen!

 11. Wat een leuk concept. Mocht er hier zo’n winkel in de buurt zijn, ik zou er ook veel langsgaan! Echt wel heel leuk en goed om mensen bewust te maken.

 12. ja, cup promoten alsjeblief!! ik gebruik hem nu een jaar en ben totaal verkocht en spreek elke vrouw waar ik een ietwat intiemer gesprek mee kan aangaan er op aan. We hebben een grotere spreekbuis voor de cup nodig! jij kan dat ;-)

 13. Smijt gerust uw cup-verhaal online, ik heb al zoveel verhalen erover gelezen (met of zonder horror) dat nog eentje er wel bij kan ;-)
  Verpakkingsloze tandpasta, I’m intrigued. Had die stokjes al bij onze plaatselijke verpakkingsvrije winkel zien liggen (Content, that is), maar. Ja. Was precies toch nog een stapje te ver. Ik heb vooral schrik dat die ‘gezondere’ tandpasta’s minder goed voor uw tanden zorgen, op termijn. Bijgeloof van iemand die in haar hele (Colgate)leven nog geen gaatje gehad heeft!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>