lilith verkocht haar huis razendsnel (en vertelt hoe ze dat deed)

IMG_2230We gaan jullie verhaal hier de volgende twintig jaar niet snel vergeten“, zei de notaris gisteren, toen we de compromis van ons huis gingen tekenen. Met moeite vijf dagen nadat de crib op immoweb stond. “Wij ook niet“, zeiden wij, nog bollewaarde van de vijf dagen die geweest waren. Maar boven al ook ongelooflijk blij. Ik was langer bezig met het regelen van een telefoonkaart om de verkoop van de crib in goede banen te leiden dan met de verkoop zelf.

Ons droomscenario was dit: snel een volgens ons goed bod krijgen. Geen weken of maanden aan een stuk rondleidingen moeten geven. Pijnloos verkopen. Liever dat dan hopen op gouden bergen en dan voorhebben wat de verkopers van het huis naast dat van ons (een identiek huis, maar met meer werk aan) voorhebben: dat het al bijna een jaar te koop staat. Daar hadden wij geen zin in. Ik weet niet wat het is geweest. De prachtige foto’s van Lieselot? Mijn tekstje erbij? De stijl van het interieur? Toch de prijs? In elk geval: wat volgens mij gigantisch heeft geholpen om het hoofd koel te houden was deze blogpost van Dietemiet die ik enkele maanden geleden met bovengemiddelde belangstelling las: Hoe verkoop je snel je huis?

polenlaan_00032
Toen ik de post gisteren herlas kwam ik tot het besef dat ik heel veel van haar tips heb gevolgd. Met succes, gelijk ze zeggen.

Dit zijn (na eenmalig een huis te hebben verkocht) mijn belangrijkste tips om vlot te verkopen:

 • laat je huis schatten en vraag dat bedrag. Of een klein beetje meer. Wij hebben het twee keer laten schatten door verschillende experts, voor iedereen die bang is dat we veel te weinig hebben gevraagd. En we hebben er nog een beetje bij gedaan. Niet gigantisch veel. Nadat het de eerste keer werd geschat hebben we ons budget voor de bouw opgesteld, met de geschatte prijs in gedachten. Alles dat erbij kwam was dus extra. En we hebben de vraagprijs gekregen. Er was zoveel interesse in ons huis dat mensen wilden opbieden, maar wij waren heel duidelijk van in het begin: wie als eerste de gevraagde prijs bood, had de crib. Hierover meer in puntje twee.
 • denk na over je droomscenario. Als dat bij ons was geweest “250000 euro krijgen voor de crib”, dan hadden we het helemaal anders aangepakt dan nu. Maar dat was ons droomscenario helemaal niet. Wij wilden niet te veel tijd en energie in de verkoop stoppen, en een volgens ons correcte prijs krijgen.
 • denk na over je strategie. Voor zowel Youri als ik was het van in het begin duidelijk: wij hadden geen zin in opbieden en de stress die daarbij komt. We hadden ook weinig zin in constant mensen over de vloer krijgen die minder of meer wilden betalen, of commentaar zouden hebben op het feit dat ons dak nog niet geïsoleerd was. Onze strategie was: al biedt de tweede 50000 euro meer, de eerste die de vraagprijs biedt is gewonnen.
 • doe je best. Wij hadden het ongelooflijke geluk dat Lieselot de foto’s wilde komen nemen, maar dat ging niet vanzelf. Er werd serieus opgeruimd, nagedacht over het gevoel dat we op de foto’s wilden creëren (“denk vakantiehuis”, zoals Dietemiet het zo mooi zegt), ook de foto’s laten nemen kostte wat tijd en er moesten babysits ingeschakeld worden. Maar ik ben er ernstig van overtuigd dat dat ons zoveel tijd heeft uitgespaard aan zaterdagen en zondagen die nu niet meer gereserveerd moeten worden voor eindeloze huisbezoeken.
 • toon ook het leven, niet alleen het huis. Dit is iets dat ik in mijn workshop “content marketing” vertel aan mensen die teksten willen schrijven voor het internet. (ja, ik geef die! Waarover hier later meer) Tuurlijk is het boeiend en goed om weten hoe groot de oppervlakte van de woning is, en hoeveel toiletten er zijn, maar het spreekt nog meer aan om te zien hoe fijn wonen het is. Door te vertellen over dat heerlijk jaagpad langs het water, en de wandelingen naar de markt. “Wij zouden dat zelf nooit zo doen“, zei de notaris gisteren, maar ik zag dat ze zich met mij afvroeg waarom eigenlijk niet. Een huis kopen, daar horen emoties bij, net zo goed als specificaties.

Wij hebben maar één bezoek gehad, en het was dan nog een heel gek. Als ik het mag vertellen van de nieuwe eigenaars dan doe ik dat wel nog eens, want het is een behoorlijk zot verhaal.

Een hele dikke merci aan Dietemiet om haar kennis en ervaring te delen. Het heeft voor ons een serieus verschil gemaakt. (en het originele artikel staat nog vol tips, zeker gaan kijken als je overweegt om je huis te verkopen!)

Deze post maakt deel uit van de 40 dagen bloggen-challenge. Dit is dag 21/40. 

Reacties

 1. Joke

  Die tips hebben wij ook toegepast en ons huis was ook in minder dan een week verkocht. Zalig was dat.

 2. Katrijn

  Proficiat!
  Dus blijkbaar geen probleem met mensen die wachten tot de registratierechten verlagen? En kon iedereen op afspraak langskomen of hadden jullie een gezamelijke kijkdag?
  Je ziet, ons staat hetzelfde te wachten, en goh, ik ben daar nerveus voor!

 3. Proficiat!
  Het zou me erg verwonderd hebben mocht het niet snel verkocht zijn.
  En dat zot verhaal, hopelijk mag het…

 4. Proficiat, zeg! Super dat het zo snel gegaan is!
  Ik zette ooit mijn huis op vrijdagavond op Immoweb, zaterdagmiddag kwam de eerste kijker en zondagmiddag zaten we aan tafel mèt die eerste kijker de compromis op te stellen :D Zoals je zegt: hou die prijs realistisch. Ik was ook van het principe: zoveel is dit huis waard en de eerste die die prijs geeft, heeft het. Punt. Eerlijk is eerlijk.
  In onze straat stond er tot voor kort een huis te koop: volledig overpriced. Gevolg: bijna 2 jaar te koop gestaan en uiteindelijk immens veel van de prijs moeten afdoen. Plezant kan da nie zijn, hè.

 5. Oh super, proficiat! Toch leuk als het zo vlot gaat he, heel wat stress minder! Bij ons huis was dat ook zo, nadat we weliswaar eerst alles goed hadden opgeruimd, de ongeschilderde muren gauw een kleurtje gaven én overal lampen in draaiden om dan achteraf te denken, waarom deden we dat niet van in het begin? ;)

 6. Mona

  Ik heb mijn appartement door vier schatters laten beoordelen. Schone prijs op geplakt. Klaar voor het grote werk (opruimen, foto’s). Buren ingelicht. Eerste buurman aan wie ik het zei, kocht het over. Nooit beklaagd!

 7. Wij hebben ook een professionele fotograaf ingeschakeld, om de foto’s te nemen. Ik deed zelf de rondleidingen, en vertelde die ‘extra’ dingen erbij. Op 3 weken was het ook helemaal rond. Ik kan alleen nog steeds niet over van die prijs van jullie. Ik denk dat ik stiekem toch met een kramp in mijn maag zou blijven zitten dat er makkelijk meer uit te halen was :). Maar heel blij voor jullie!

 8. Proficiat! Zo’n mooi huis, dat kon natuurlijk niet lang te koop staan. Nu extra hard uitkijken naar de verhuis naar de nieuwe crib waarschijnlijk?

 9. Dikke proficiat! Van de prijs viel ik ook achterover, maar location is nu eenmaal een cruciale factor in de immobiliën. De kopers kunnen niet anders dan dolgelukkig worden in zo’n prachtig huis! 😃 Enne @lilith, die workshop content marketing, wanneer geef je die? 😃

 10. Laura

  Ik zou me dan persoonlijk toch afvragen of de prijs niet te laag was? Ik viel er alleszins van achterover, maar wss is het daar gewoon supergoedkoop? Als ik zie wat wij hier gaan betalen voor een verbouwing… We zouden beter ook in de Westhoek gaan wonen 😉. Wij kochten ons huidige huis ook als allereerste bezoekers na een bezoek van 15 min, voor de vraagprijs. Het was prijs kwaliteit echt goed, maar achteraf gezien te laag geprijsd denk ik. Goed voor ons natuurlijk 😊. Maar als dit je ideale scenario was dan is dat natuurlijk super!!!

 11. Ik ben erg onder de indruk van de rust die jullie jezelf kunnen gunnen van de vraagprijs en voor de rest gedaan ermee. En de eerlijkheid dat de eerste het kreeg. Ik dacht van mezelf dat ik een eerlijk en integere mens ben, maar ik weet niet of ik dit even onvervaard gedaan (en niet alleen gezegd) had. Je bent verfrissend Lilith, op meer dan één vlak. Bedankt om dit met ons te delen, alsook je posts over werk-leven-evenwicht en vele andere dingen.

 12. Waw, zo snel. Proficiat met de verkoop.

  Hopelijk heb je nog even de tijd om in te pakken/verhuizen naar jullie nieuwe thuis.
  Is jullie nieuwe thuis al klaar, ?

 13. Riella

  Wow, proficiat!! Ik had verwacht dat het snel zou gaan, toen ik de foto’s zag, maar 5 dagen?! Da’s echt zot! En alleen maar méér respect voor jullie aanpak.

 14. Ik ben zo benieuwd naar dat verhaal! En waw, tof dat er nog mensen zijn die kiezen voor rust en niet het onderste uit de (financiële) kan willen. Als je een goed gevoel overhoudt aan de verkoop kan je de rest van je leven content voorbij je “oude” huis wandelen.

 15. Zeg, proficiat, maar ik zie nu ineens dat er hier in je titel een D tekort staat.
  ’t Is maar ne keer zeggen. :-)

 16. Bedankt voor de tips. Mijn man en ik hopen zo snel mogelijk onze woning te verkopen. We hebben namelijk al een nieuwe woning gekocht. Het is wel enigszins een risico. Hopelijk loopt het allemaal goed.

 17. Bedankt voor de waardevolle tips over het verkopen van de woning. Wij willen ook ons huis in de verkoop zetten. Ik heb goede moed dat we er binnen afzienbare tijd vanaf raken. De tip over het leven tonen en de emoties die bij het huis horen, knoop ik mij goed in de oren.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>