lilith leert de cirkel rond maken

shutterstock_373243048Blijkt dat je zoveel boeken van Marie Kondo kunt lezen als je wilt.
Over opruimen en je spullen bedanken voor wat ze voor je hebben betekend.
Dat wil niet zeggen dat je huis minder rommelig wordt.
Er ligt alleen nog ergens een extra boek van Marie Kondo rond te slingeren.

Soms heb ik wel inzichten.
Ze zijn volgens mij het resultaat van de shitloads aan podcasts en boeken die ik verslind.
Plots kan ik dan voor me uit zitten staren en denken: “Dang lilith, maar natuurlijk! Daar gaat het fout!“.

Onlangs had ik zo’n moment.
Ik besefte dat mijn grote probleem is dat ik mijn cirkels niet rond maak.
Ik ben een excellente beginner. Ik begin aan alles.
Maar ik maak het niet vaak af.
Dat is zo met grote projecten, maar net zo goed met mijn huishouden.

Ik maak de cyclussen die bij het dagelijks leven horen niet voldoende af.
Wat zorgt voor geweldig veel frustratie, niet enkel bij mij.
Ik doe de was, maar laat die dan te lang in de machine zitten.
Soms zo lang dat ik opnieuw moet wassen.
Ik haal de was uit de machine, maar wacht dan drie dagen om die te plooien. (strijken doe ik al vele jaren niet meer)
Ik plooi de was, maar het duurt twee dagen voor ik die meeneem naar boven. Waar de manden dan nog drie dagen in de weg staan voor ik alles in de kasten stop.

Toen ik besefte dat ik veel meer voldoening haal uit dingen als ik de cirkel rond maak, gingen mijn ogen plots open.
Als je thuiskomt en je legt je jas op de stoel in plaats van dat je hem onmiddellijk aan de kapstok hangt waar hij hoort, dan heb je altijd nog iets te doen.
Aja, want de cirkel van weggaan en thuiskomen is nog niet afgerond.
Dat zorgt voor rommel, en stress.

Het is compleet zot hoe die ene gedachte er de laatste weken voor zorgt dat mijn leven en huis minder rommelig zijn. Cirkels rond maken is de max. Het is thuiskomen in een proper huis, omdat je na het ontbijt de volledige cirkel afwerkt van dingen in de vaatwas zetten en zorgen dat de keuken eruitziet alsof er geen ontbijt heeft plaatsgevonden.

Het zal vast een no brainer zijn voor propere mensen, maar voor mij?

Een waarachtig wonder.

Allez kom, de laatste Cherokee Friday was toch eigenlijk veel te lang geleden?
Heb jij nog systemen die voor jou werken? Deel ze gerust, misschien komt het nog goed met de mensen die er minder spitsvondig in zijn. 

Reacties

 1. Waarheid als een koe. Ik heb de aangeboren neiging cirkels rond te maken, maar slaag er niet altijd in. En ja, dan erger ik mij daar hard aan. Mijn man heeft die neiging NIET en ergert zich een stuk minder. Maar ik ga hem toch eens deze wijsheid onder de neus schuiven. Wie weet ;-)

 2. Mavari

  Ik herken mij er spijtig genoeg heel hard in. Op sommige, goeie momenten, slaag ik er ook in cirkels rond te maken. Dat lukt dan voor een bepaalde periode en dan ben ik daar zo blij mee…tot ik weer herval (vaak door een onverwacht drukke periode waardoor ik hopeloos achter raak met dingen).. Ik zou het toch wel graag in mij hebben!

 3. Jessy

  Heel herkenbaar. Mijn huishouden doen/opruimen gaat ook meestal als volgt: (even opsommen wat allemaal moet gebeuren) “was doen, stofzuigen, afwassen, agenda’s nakijken…” en vervolgens als ik begin, oh wacht, dat moet naar boven, dat leg ik even op de trap voor straks. Oh, en even de jassen goed hangen nu ik toch in de gang ben. *wandelt terug* ah, hier ligt item X waar ik al even naar aan het zoeken was…
  Meer spiralen dan cirkels dus ;)

 4. Lien

  *bang* en toen ging ook hier het licht aan. Ik ga NU die was in de kast leggen se!

 5. Lucie

  Zo herkenbaar! Ik heb dezelfde conclusie ook gehad toen ik tijdens de vakantie van mijn huisgenote niet alles opruimde voor haar en daar eigenlijk ambetant van werd zelf, al die rommel. Dus sindsdoen ruim ik ook op voor mezelf. Ik heb wel van tijd tot tijd een reset nodig om weer die extra energie op te brengen, maar als dat lukt dan ben ik content.

 6. Isabelle DC

  Maar de cirkel van de was is toch nooit rond?! De was ligt op de loer, achtervolgt mij overal en gaat mij nog overleven…

  Heeeeeelp ;-)

 7. Isabelle DC

  Wat ik zelf heel frustrerend vind is dat niet alle huisgenoten (in noem geen namen) cirkels rond maken, maar kleine verbindende stukjes laten liggen voor moeder. Deze huisgenoten zijn allen van het mannelijk geslacht.

 8. Ik las onlangs Unf*ck Your Habitat van Rachel Hoffman. Een boek over opruimen en huishouden en zo. Nooit gedacht dat ik dat zou lezen en zelfs graag zou lezen, maar het was zo inspirerend en eye opening. Soit. In haar boek zegt ze dat de was doen uit drie delen bestaat: wassen, opplooien en wegsteken. Dat is de was doen. Niet gewoon alles in de wasmachine gooien en daarna laten wegkwijnen. Zot als je erover nadenkt hoeveel huishoudelijke taken niet bestaan uit één stap en hoe je eigenlijk alles ingewikkelder maakt door te denken en doen alsof ze wél uit één stap bestaan.

 9. Cathy

  Het feit dat het kind nu een naam krijgt maakt alles nu eenvoudiger. (denk ik)
  Nu kan ik denken: “komaan! Maak de cirkel rond! Yes, you can!”
  Straks start ik! Straks….

 10. Katrien

  Ik noem dat lijnen afsluiten. Zo belangrijk om te doen want naar iedere lijn die openstaat, gaat er energie. Ook onbewust. Alles wat nog moet gedaan worden, iedere ’to do’ is een openstaande lijn. Dat gaat om praktische zaken. Maar ook naar personen toe of naar het verleden kunnen lijnen openstaan. Lijnen afsluiten is een opkuis van je hoofd en je leven. Het maakt heel wat energie vrij. En geeft heel veel rust. Lijnen zo snel als kan afsluiten is de boodschap. Zalig als je die klik kan maken :-)

 11. He, je beschrijft mijn wasscyclus :)

  en je hebt gelijk, iets onmiddellijk goed doen is gewoon efficiënter, geeft rust enz. Maar toch niet altijd. Sommige avonden ben je gewoon te moe of heb je iets dringender. Sommige avonden zet je bewust die wasmand onopgeplooide kleren neer en denk je “foert, ik wil echt even voor tv zitten “. Een huishouden is nooit af en als je altijd jezelf dwingt om alles compleet af te maken (altijd altijd, zonder uitzondering), dan heb je ook nooit een moment rust. Dat zag ik bij mijn ouders.
  Dus soms ben ik trots dat ik het allemaal wat laat aanmodderen. Zolang je nergens in overdrijft. Want het doet echt wel deugd om de was te doen en wat later denken “wow, en da’s al opgeplooid en in de kast gelegd en al. “

 12. Joke

  Een wijsheid van mijn vader: “Geladen door en geladen terugkeren.” Wat het systeem inhoudt? Heel simpel: als je iets uit de berging moet halen, heb je vast wel nog iets id keuken staan die naar de berging moet. Neem dat mee en keer met wat je nodig had terug. Man, kind en ik zijn intss getrainde speurneuzen en mijn kot ligt (bijna) altijd op orde!

 13. Tina

  Oh mannekes, hoe hard is dit op mijn lijf geschreven!
  Ik ben grootgebracht in een huishouden vol cirkels, ik heb het dus gezien en geleerd.
  En toch bestaat mijn huishouden/leven uit vierkanten.
  Als er geen deadline mee gemoeid is, kan ik niets afwerken.
  Een was insteken, no problem! In de droogkast steken: check!
  Uit de droogkast halen? Nope.
  Direct na het eten de tafel afruimen? Nee gij
  Heel de living schilderen: geen probleem
  Tape verwijderen na het schilderen?: volgend jaar misschien (met een duur product want is ondertussen vastgekleefd for life)
  enz…. enz….
  Ik weet het, ik zie het, en toch slaag ik er niet in om cirkels te maken.

 14. Katelijne

  Wat hier bij aansluit is mijn nieuwe mantra “don’t put things down, put them away”. Geleerd van de podcast happier die ik door jou blog ben gaan volgen. Helpt mij echt (sommige dagen wel meer dan anderen)

 15. Ik legde daarstraks (na twee dagen) mijn geplooide was in de kast, omdat ik mijn wasmand nodig had voor een nieuwe was. Zeer herkenbaar dus. Dank voor de eyeopener!

 16. Griet

  En dat ben ik…
  Ik heb er zelf echt geen probleem mee dat de cirkel niet rond is, maar ml daarentegen…
  Dus probeer ik mijn cirkels wel rond te maken… Het gevolg daar van is dat ik kei ontspannen ben als ml (zeer uitzonderlijk) eens weg is voor een conferentie (met overnachting) en ik dus pas de volgende dag (of enkele dagen later, nog meer uitzonderlijk) mijn cirkels moet rond hebben.
  Nt dat ik loop te stressen anders hé, maar het vraagt elke dag opnieuw inspanningen 😉
  Na 11j samen zijn gaat dat nog steeds niet vanzelf…

 17. Barbara Van Loo

  Oooooh zoooo herkenbaar! Het helemaal niet meer zien zitten om die was weg te steken omdat je er te lang mee hebt gewacht. Het dan eindelijk doen en supertevreden zijn en denken: nu heb ik het onder controle! Maar omdat je er een te zwaar werk van hebt gemaakt door het uit te stellen, het de volgende keer weer niet meer zien zitten om er aan te beginnen … het is ook een cirkel :-D
  Maar wie weet helpt het bij mij ook. Ik denk dat ik eerst ga uitschrijven per cirkel welke stappen er zeker inhoren en dan ben ik deze keer écht vertrokken. Maar echt he!

 18. ElsV

  De tip van Gretchen Rubin, in één van haar eerste podcasts, over hoe je alle zaken die minder dan 1 minuut tijd kosten gewoon direct moet doen. Die heeft me al veel rommel bespaard! (Hoewel het er hier blijft uitzien als een voetbalstadium vlak na een WK-match.)

 19. vero

  same here… al weet ik al een hele tijd dat mijn cirkels niet af zijn. Ik slaag er maar niet in om mijn inzichten om te zetten in daden…. Dus tips om dat wel te laten slagen…. zeer welkom.

 20. Ik ben zo’n opruim-trut-geval. Da cirkeltje is zo goed als altijd rond.
  Zo goed als altijd… want dat van die was: zo her-ken-baar. Echt. Eer ik al die kuile van het rekje heb gehaald, ligt er alweer stof op, dan moet het nog onder mijn strijkijzer geraken. En dan ’t beste van al: in de kasten. Hahahahaha!
  Niks van dus… het wordt gewoon rechtstreeks uit de mand gehaald en terug aangedaan. Wie heeft er nu ook kasten nodig, zeg? ;)

 21. Amai, dit is precies zo’n aha moment. Dat is mijn probleem. Exact dit. Ik ben even met verstomming geslagen.
  Oké, ik moet beginnen met cirkels rond te maken…

 22. Ik schrijf mijn wascirkel wel altijd in 4 stukken in mijn bullet journal als zijnde vier taakjes. Was in de machine/was ophangen/was opplooien/was in de kast. En dan mag ik vier keer afvinken dat ik iets gedaan heb, dat werkt ook ;-).
  Als ik dat niet doe, blijft mijn systeem ook ergens halverwege de cirkel steken. Verder heb ik altijd fases waarin ik ineens keigoed ben in cirkels afmaken (en dan voel ik me echt een TOP huisvrouw) en fases waarin dat in het honderd loopt (meestal is mijn hoofd in die fases ook 1 grote chaos).

 23. Wat Nele hierboven zegt: soms ben ik keigoed in cirkels afmaken, soms krijg ik ze niet eens gestart, laat staan rond… De laatste twee maanden gaat het zo, omdat ik te moe ben, dingen niet gedaan of af krijg, daardoor continu het gevoel heb achter de feiten aan te lopen en daar nog meer moe van word (en ik nu omringd word door een hoop open en tollende cirkels, thuis en op het werk). Jammer genoeg is het een ding om te weten dat je het zou moeten doen, nog een ander om het ook effectief gedaan te krijgen! Gelukkig is er vandaag een reden gevonden voor mijn vermoeidheid en dus leef ik in goede hoop dat ik binnenkort weer wat weer op mijn ouders ga lijken die hun cirkels – schijnbaar – altijd rondkrijgen (zotte dinges, dadde, zelfs in mijn beste dagen lukt dat mij zelden!).
  Ik wens je hetzelfde toe, aha-erlebnissen helpen daar alleszins bij :-)

 24. Ellen

  Ja maar, dat is niet omdat jij geen proper mens bent, dat is omdat er te veel in jouw brein omgaat. Want terwijl je met de ene cirkel bezig bent (bv. de was uit de wasmachine of droogkast halen), heb je nog tien andere dingen in je hoofd zitten en spring je gewoon over op een andere cirkel (bv. de afwas doen) en daarom wordt die cirkel van de was onderbroken. Of tenminste: zo gaat dat dan bij mij. Je hebt gelijk hoor: cirkels afwerken geeft rust. Ik ga er ook opnieuw wat meer bij stilstaan. Maar als werkende mama met kleine kindjes zijn er zo ontzettend véél cirkels in een dag, hè :)

 25. Eva

  Bij mij ligt het probleem net iets anders. Ik wil wel cirkels maken, maar ik heb gewoon te weinig plaats. Dus de helft van alles wat hier rondslingert heeft gewoon geen vaste plaats. Dus er is hier een nooit ophoudende cirkel van steeds weer opnieuw reorganiseren. Kei vermoeiend.

 26. ---

  Ik heb het omgekeerde: ik wil alle cirkels altijd stante pede rond maken. Pas dan vind ik een beetje rust. Daar zijn uiteraard voordelen aan, maar ook nadelen. Ik lijk wel een neuroot soms. :-D

  Ik ben er zeker van dat mijn aangeboren neiging om cirkels rond te maken ingegeven is door luiheid. Dat klink raar, maar ik zit het liefst van al in de opgeruimd huis te denken: wow, er is absoluut totaal geen werk meer te doen! Dikke party-time in mijn hoofd, dan.

 27. Jup, dit. Alleen, ik ben hierin bij ons thuis niet de enige dus mag ik alsnog als de kinderen opschool zitten de ochtendtroep opruimen… oh en dat wassen… heel herkenbaar, zal er eens op gaan letten, misschien werkt het voor mij ook

 28. Haha, ken ik helemaal. Ik vis meestal kleren uit de wasmand,die ik dan niet meer hoef te strijken of in de kast leggen 😉.

 29. Els

  Meestal lukt dat wel die cirkels rond maken, maar wanneer het te druk is in mijn hoofd dan maak ik best lijstjes die ik kan afvinken. Dat maakt mijn hoofd sneller leeg en het afvinken zelf geeft dan ook veel voldoening (‘man wat heb ik al veel afgevinkt’ gaat dan sneller doorwegen op ‘ik moet zoo veeel doen en ik weet gewoon niet waar beginnen’) en het lijkt dan ook precies vaak sneller te gaan ;-)

 30. Miek

  Hoe herkenbaar, ik woon met nog drie vierkanten in huis, dus veel frustratie, vooral als ik weer eens een drive heb om mijn cirkels rond re maken… Bij mij gaat het cirkels rond maken met vlagen….en dan de frustratie dat ik het heel even niet volhoudt, na een druk weekend of drukke periode op het werk….. Masr uedere keer begin ik met goede moed :-)

 31. Ellen

  Ik ben er mij zeer erg van bewust, vooral dankzij ml die wel bijna altijd zijn cirkels rondmaakt, maar toch lukt het niet om het te doen.
  Het kost mij meer energie en stress om dat goed te proberen doen dan het gewoon op mijn manier te doen.
  En de reden is volgens mij, zoals iemand hierboven zegt: in mijn hoofd springt het gewoon van de ene cirkel naar de andere.
  Dat gevoel heb ik exact de hele tijd: in mijn hoofd springen allerlei gedachten rond waardoor het niet lukt om die ene taak vast te houden en eerst volledig af te werken.

 32. Isabelle

  Zoals bij zo velen: extreem herkenbaar. Maar niet uit gebrek aan wilskracht om de taak helemaal af te werken, eerder uit gebrek aan voldoende tijd. Lees: ik doe mijn huishouden als een kieken zonder kop dat rondholt met een brandblusser en van het ene onhoudbare brandje naar het andere holt.
  Plus: wat Jessy hierboven zegt. Helemaal.
  En ook iets van huisgenoten met vierkanten. Dat ook.

 33. Truus

  *laat de wasmachine met gewassen was voor de 2e keer draaien* 🤷🏼‍♀️

 34. vero

  Awel….ik ga sinds deze post (toch deze week… de toekomst moet ’t nog verder uitwijzen) bewuster met mijn was-cirkel om. Nu de rest nog!

 35. vero

  Met ‘de rest’ bedoel ik ‘mijn rest’ he, mijn andere cirkels. Niet de andere mensen ;-)

  1. Hahaha. :D Zo had ik het ook begrepen. ;)

   Stom hoe het beest een naam geven dingen kan veranderen in je hoofd he? Bij mij werkt dat dus ook: gewoon de vraag stellen of de cirkels wel rond zijn, en de kans is groot dat het tien minuten later properder ligt. Dat ik daar niet eerder ben opgekomen. ;)

 36. Line

  ‘Schat, ge moet dat eens lezen. Ge moet uw cirkels rond maken. Voor uw mentale toestand, en vooral de mijne’.
  *BAM*, slaande ruzie…
  (Gij jaagt mij altijd op- wete gij wel hoeveel ik al doe- ik ruim uwe shit ook wel eens op)
  Oops, niet de bedoeling van deze blogpost zeker?

 37. Doris

  En hoe ik na het lezen van deze post telkens aan die cirkels denk en dat ik ze rond wil maken en dan toch maar een keer extra loop om dingen op hun plek te leggen of af te maken. Dank.

 38. Ingrid

  Pff… er zijn gewoon te veel cirkels, waardoor ik de moed/energie niet heb om ze allemaal rond te maken.

 39. Ik herken mezelf hier keihard in :-D De was die komt pas uit de wasmanden de avond voor de poetshulp komt…… En soms staat het wasrek een volle week in ons living terwijl de was eraan natuurlijk al lang droog is. Ik zou mijn cirkels beter ook rond maken he? :p

 40. Waw, dus mijn probleem heeft een naam! Wat een ontdekking! 😀 Dan ga ik er nu vol goeie moed aan beginnen om die cirkels van schoenen, kleren en afwas eindelijk af te maken!!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>