Werken met een budget, dat klinkt zo restrictief. Alsof je niks meer mag, behalve verstandig doen. Als ik vertel dat ik zot ben van You Need A Budget, de digitale budgetcoach waar een geweldig systeem achter zit, dan focussen mensen vaak op wat zogezegd niet leuk is.
Dat je je uitgaven moet bijhouden.
Dat je je uitgaven onder ogen moet zien.
Dat je je moet verdiepen in je vaste kosten.
Dat klinkt allemaal zo saai.
Terwijl het voor mij veel meer gaat over de mogelijkheden die budgetteren mij oplevert. Op dagelijkse basis zijn die veel zichtbaarder én leutiger.
Het is niet normaal hoeveel leuke dingen ik tegenwoordig allemaal kan doen. Dingen die ik vroeger niet eens had aangedurfd, omdat ik letterlijk nooit wist of ik het wel kon betalen. Zelfs al stond er best wel wat geld op mijn rekening.
Een massage boeken.
Kooklessen volgen.
Best wel prijzige, maar heerlijke wandelschoenen kopen voor de Dodentocht.
Een weekendje naar het exotische Zoutelande in een tof hotel met mijn lief.
Eigenlijk is het simpel.
De meeste mensen kijken naar de stand van hun bankrekening als ze een aankoop overwegen. Alleen zegt die eigenlijk belachelijk weinig. Er kan vijfduizend euro op je rekening staan, wat je zou kunnen doen vermoeden dat vijfhonderd euro uitgeven voor een etentje op restaurant perfect haalbaar is.
Tot er de volgende dag een afrekening van drieduizend euro in de bus valt, er boodschappen voor de rest van de maand gekocht moeten worden, iemand nieuwe schoenen nodig heeft, en blijkt dat je niet meer zo ver loopt met die vijfduizend euro.
Zelfs toen ik geld begon te verdienen was dit the story of my life: ik kocht een paar niet eens zo dure schoenen. Ik was blij. Er kwam een rekening binnen die ik niet had verwacht. Youri zei dat we “beter weer wat meer zouden opletten”. Ik was pissed beyond all recognition, want ik werkte full time en ik mocht niet eens om de zoveel tijd een paar schoenen kopen?! What the fuck, eigenlijk.
Die tijd ligt ver achter ons.
Niet omdat we de lotto hebben gewonnen. Jullie weten dat we net een huis hebben gebouwd, en dat dat wel iets kost. Jullie lazen misschien ook dat ik een best ambitieus lijstje heb met dingen die ik wil doen in 2019. Dingen die geld kosten. Zoals naar Hof van Cleve gaan, iets dat ik een keer in mijn leven gedaan wil hebben. Iemand zei op Facebook, volgens mij bij wijze van grapje: “Amai, ik ga toch eens die cursus “YNAB voor beginners” van jou moeten volgen als ik zie wat jij allemaal uit kan geven.” Dan denk ik: jaaaaaaaaa! Want YNAB is de belangrijkste reden dat ik tegenwoordig überhaupt geld durf uitgeven.
YNAB zorgt ervoor dat ik perfect weet wat ik financieel aankan en wat niet.
Waardoor niemand hier nog tegen de ander moet zeggen dat we gaan moeten opletten als we iets durven kopen.
Eén van de meest geweldige features van YNAB zijn de wish farms. Wish farms zijn budgetcategorieën waarmee je spaart voor je dromen. Een fancy woord voor spaardoelen, eigenlijk. Die kunnen ver in de toekomst liggen, of dichtbij. Die kunnen exuberant zijn, zoals mijn droom om een keer in mijn leven te veel geld uit te geven bij Hof van Cleve en daar zwaar van te genieten, of niet. Je kunt een wish farm aanmaken voor een nieuwe handtas, een paar schoenen, of voor een vakantie.
Telkens er geld binnenkomt beslis je in welke categorie je dat geld het dringendst nodig hebt. Doorgaans is dat in categorieën als “boodschappen”, “hypotheeklening” of “medische kosten”. Maar soms, in maanden dat het goed gaat, is er na het vullen van de broodnodige kosten nog wat geld over. Geld dat je systematisch in je wish farms kunt stoppen. Het is op die manier dat ik na een jaar van elke maand 50 euro in het potje “Hof van Cleve” droppen wist dat ik het kon betalen. Aja, er zit bijna genoeg geld in mijn broodnodige potjes, en er zit genoeg geld in Peter zijn potje. Check!
Je kunt trouwens met doelen werken, zodat YNAB voor je bijhoudt hoeveel je nog nodig hebt om te doen wat je wilt doen. Machtig. (ik wil trouwens niet echt Louboutins, dit is een voorbeeldbudget. Ik ga al dood van de pijn aan mijn voeten op sleehakken)
En zo werk ik dus aan mijn doelen.
Heb ik deze maand 50 euro over, dan is het aan mij: ofwel geef ik het uit aan iets van kleren, ofwel steek ik het in mijn potje voor iets anders waar ik van droom. Wat je niet uitgeeft schuift maand na maand door, waardoor je potje groeit, en dingen die eens onbereikbaar leken dat plots niet meer zijn.
Zie je me dus zitten bij Peter Goossens, weet dan dat dat het resultaat is van vele maanden kleine beetjes in mijn Hof van Cleve-potje steken. En verlangen. Hard verlangen.
Goed nieuws voor wie zin heeft gekregen om met YNAB aan de slag te gaan: de online cursus die ik erover heb gemaakt staat open. Die cursus helpt je om op een uur of twee te leren hoe je ermee aan de slag kunt, in het Nederlands, met video’s en blogposts om alles aanzienlijk te vergemakkelijken.
Ik ben sinds oktober vorig jaar ook verknocht aan YNAB. De zorgen over de bouwkosten werden wat groot en nu zie ik duidelijk dat het normaal gezien toch wel moet lukken dus dat geeft rust.
Heerlijk he? Heeft hier ook voor een bouw gezorgd die wel vol stress zat, maar niet door geldzaken. <3
Ik wist vooral niet dat je met ‘amper’ 550 euro met 2 kunt gaan eten bij het Hof van Cleve. Geniet ervan!
Het hangt af van hoeveel gangen en of je wijn drinkt enzo. Ik ben eens gaan kijken, er zit nog net wat meer klaar. Dan kan ik nog kiezen of ik de sapjes neem of niet. ;)
Ik zou het ook willen doen, maar wij willen heel graag iets groter kopen/bouwen/verbouwen de komende jaren. Alles wat we sparen is daar dus voor bestemd. Dat vind ik dan moeilijk mbt YNAB: neem je dat dan als enige categorie om te sparen? Hoe hebben jullie dat gedaan? Wss zijn we niet zo efficient, want al ons spaargeld staat dus nu gewoon bij elkaar met het oog daarop 😬
Hey Laura, je kunt zoiets groots opdelen in YNAB. Toen wij bouwplannen hadden had ik een groep met allemaal spaardoelen. Daarin zat ons spaargeld onderverdeeld. Zo kon ik perfect zien hoeveel we al hadden voor de keuken, hoeveel voor de ruwbouw (ik zeg maar wat), maar ook dat ik geld klaar heb zitten voor als mijn autootje het laat afweten (dat gaat gebeuren) en dat ik nog wat reserve had in mijn noodfonds. Je verdeelt dus ook je spaargeld onder in doelen, en zo heb je niet één hoop, maar kun je concreet werken aan de dingen die je wilt doen. Heel handig!
Heeft onze bouw zoveel stressvrijer gemaakt.
Ik heb dat nu trouwens nog altijd. Spaarcategorieën voor een nieuwe zetel, voor tuinmeubels. Je weet altijd perfect hoe ver je zit, zo.
ik twijfel al zolang over ynab, misschien toch maar eens tijd dat ik effectief jouw cursus een keer volg… Hier wordt nl. flink gespaard, alleen niet duidelijk wat er de bedoeling van is: reizen (ja!), beugels voor pubers, een huis,… het is nu allemaal wat veel 1 pot nat.
Soit, merci om het nog eens te organiseren!
Awel ja, dat was hier ook het probleem. Nu een potje voor toekomstige beugels, onze volgende reis, kleren voor de kindjes. Als ik in de winkel sta kan ik altijd checken hoeveel geld er nog voor is, ik vind dat dat voor zeer veel gemoedsrust zorgt.
Sinds een dikke zes maand met YNAB bezig dankzij Kelly en haar cursus en ik kan het alleen maar aanraden… single mom met vier kinders die net een huis kocht dus niet altijd makkelijk, af en toe zelfs best confronterend, maar het heeft zoveel inzicht en gemoedsrust!
Super, Vicky! Kan me voorstellen dat het lang niet altijd simpel is, blij dat het toch wat helpt!
Als ik het goed begrijp is het toch echt aangeraden om dit met 2 toe te passen, niet? Ik sta voornamelijk in voor alle geldzaken maw dus ook de stress als de rekening maar slinkt en slinkt en het einde van de maand nog zo veraf lijkt… Maar de man des huizes zal dan toch ook zijn kleine uitgaven moeten nakijken, niet? Zit er in de cursus ook een gedeelte ‘hoe overtuig ik mijn man?’ in? ;-)
Hey Dominique, die vraag heb ik al eens beantwoord in een blogpost met de ronkende titel “Help, ik krijg mijn man niet mee”. ;)
Er zijn cursisten die er ook voor vreesden, en hun man uiteindelijk nog grotere fans van YNAB zagen worden dan zijzelf. Ik heb ook cursisten die al een jaar aan de kar trekken, zonder succes. Zij doen het dan maar zelf, maar met twee enthousiaste YNAB-ers is de mate van succes doorgaans wel wat groter.
Bij mij heet het niet “wish farms”, maar “spaarpotjes”, maar het is uiteraard gewoon hetzelfde. Ik heb spaarpotjes voor het “echte grote sparen tegen ik op pensioen ga enzo”, maar ook voor bijvoorbeeld een moto (nog 8,5 jaar te gaan, wat niet zo “hoera” is eigenlijk, maar nu weet ik tenminste wat realistisch is met mijn huidig inkomen. En verdien ik de komende jaren meer, jah, dan komt die moto – of iets anders – ook dichterbij), een stevige blender (dit jaar!) en een mountainbike (mijn vorige werd gestolen, bleiten dus, want na 12 jaar met mijn vorige te hebben gereden, was 1,5 jaar niet wat ik in gedachten had als gebruiksduur, maar ja kijk, zo’n dingen gebeuren. Maar vooral: binnen drie maand mag ik dus naar de winkel om een nieuwe te kiezen he, jeeeej!). En ondertussen ga ik toch nog gewoon weekendjes weg in de Zwitserse Alpen en koop ik al eens een boek of twee. De dag dat ik een huis ga willen kopen, ga ik dingen moeten laten vallen, maar ’t is leuk om te weten dat ik dan, mits het wat minder breed laten hangen, wel veel meer ga kunnen sparen dan nu. En ik werk maar 60%. Zotte dinges jong, YNAB :-)
Oh, en uiteraard ook: geniet van het Hof van Cleve ;-)
Sinds ik weer in België woon heb ik mijn Nederlandse rekeningen opgezegd, maar man, wat mis ik mijn app van ASN Bank. Daarin zat namelijk al de extreem handige feature om al het geld op je spaarrekening te verdelen over zelf gekozen potjes, met deadline en automatische berekening van hoeveel euro je daarvoor dan per maand moest sparen. ZO HANDIG! En geen enkele Belgische bank (bij mijn weten) die zoiets simpel heeft. Ik doe het nu dan maar met een Excelletje, like a seutje.
Ohh, YNAB. Mijn vriendin en ouders lachen me er vierkant mee uit, maar ik ben er zo content mee. Momenteel zitten we in een bankoverstap (want lening, financieel het spannendste wat me ooit is overkomen enal), en kan ik nog niet aan mijn spaargeld, waardoor YNAB even niet representatief is, en ik word zot, echt. Ik moet door af en toe door kunnen scrollen, ziet dat alles klopt en denken: “Oké, ik ga niet in een kartonnen doos moeten wonen, zelfs als de auto het morgen laat afweten.”! Wat ik wel lastig vind: wij hebben een gemeenschappelijke, en eigen rekening. Als je dan aan ’t budgetteren bent moet je wel oppassen dat je geen geld van je eigen rekening meetelt voor de waterfactuur :p Nuja, dat zal wel wennen, hopelijk!
Is de link van de vorige cursus nog actief? Het is er bij mij nog niet van gekomen om van start te gaan met YNAB, maar ons huidige systeem blijkt toch niet helemaal waterdicht te zijn… Dus misschien is het nu de moment.
Als je hem dan hebt gekocht zou je voor altijd moeten kunnen inloggen, Githa. :)
Zet je het geld voor een ‘wish farm’ ook effectief op een aparte spaarrekening? Of gebruik je één spaarrekening waar alles bij elkaar staat, en dan YNAB voor de details? :-) Geniet van het Hof van Cleve!
Hey Séverine, YNAB-gebruikers kijken naar YNAB, eerder dan naar hun rekeningstand. Dus waar je geld staat doet er minder toe dan in welke YNAB-categorie het staat. Er zijn gebruikers die alles dat op een “spaarcategorie” staat ook effectief op hun spaarboek zetten, voornamelijk omdat je zichtrekening na een tijd alleen maar voller raakt (van luxeproblemen gesproken…), maar ik doe het zelf niet. Soms zet ik eens een bedrag over, maar vaak laat ik het gewoon staan. Werkt perfect. Is dus een persoonlijke keuze, maar ik heb de plaatsen en rekeningen zelf wel losgelaten. Het is een grote pot, en je verdeelt met je categorieën.
YNAB gebruiken zorgt ervoor dat veel mensen van zeven rekeningen naar één gaan. Omdat het doorgaans vaak simpeler kan. :)
Ik dacht al: Lilith wil louboutins???
Bij voorbaat al smakelijk eten!!
Sinds ik jouw overenthousiaste berichten over YNAB lees, wil ik toch ook eens uitpluizen of dat wat voor ons is. #teveelplannen-teweiniggeld
Voor de vorige sessie ingeschreven maar er nog steeds niet aan begonnen. Schuift telkens achteruit op mijn ToDo…
Toch eens werk van maken!
Ik heb hem ook gekocht vorige keer maar nog niet mee gestart, oeps. :-)
Ik zie het gewoon nog niet voor mij, in de winkel staan, een prachtig kleedje zien maar eerst YNAB checken. Idem met een vriendin die last minute vraagt om uit eten te gaan, maar nee moeten zeggen omdat ik het niet gebudgetteerd heb, terwijl er wel geld op mijn rekening staat…
Maar hey, ik het gekocht en zal het wel een kans geven in 2019! Ondanks dat ik denk dat je er ook een stalen karakter voor nodig hebt, want uiteindelijk draait het vooral om je aan je budgetten te houden zeker? ;-)
Hey Noémie, zo werkt het nochtans niet, hoor. Ik zeg nooit neen zuiver op basis van iets niet te hebben gebudgetteerd, ik heb geen stalen karakter. Het systeem is daar volledig op voorzien. ;) Anders hield niemand zoiets toch vol? Succes, en zeker de cursus volgen, dan wordt alles duidelijk.
Dank voor de protip! We hadden al spaarpotjes, en zijn al jaren fans van YNAB, maar wish farms klinkt net wat hipper en dat motiveert :)
Vooral het opdelen in SML biedt perspectieven.
@lilith! Super, doe ik zeker, staat trouwens op mijn 19 voor 2019. :-)
Bedankt voor die post ook, trouwens.
Potverdikke, ik ben het ook beu en wij gaan er werk van maken, al maanden geïntrigeerd door jouw verhalen en de droom dat dat hier ook moet kunnen! Dus ingeschreven. En dit weekend al een halve dag samen gezeten om al onze uitgaven en inkomsten in kaart te brengen, categorieën te maken en de trial versie te installeren. 1 februari starten we, mo de spanninge zeg, ge hebt er geen gedacht van :-) benieuwd naar de extra tips en tricks van de cursus!
Zalig, veel succes!
Ik YNAB al lang, maar het is een goed idee om al mijn ‘dromen’ samen te zetten in een aparte categorie. Nu staan die allemaal wat verspreid en ik voel al een tijdje dat ik te weinig overzicht heb. En ook een gevoel alsof ik té veel categorieën heb om vanalles in te steken. Ik ga dus eens reflecteren over mijn wish farms en die apart zetten. Ik denk dat het veel zal doen als die al allemaal bij elkaar staan…