Waarom ik kies voor een kalme zomer

Nog een week, en de zomervakantie begint officieel. Een zomervakantie die hier al een hele tijd in the making is. Ik denk dat ik in januari, toen ik mijn plan voor 2019 aan het overdenken was, begon na te denken over hoe druk de afgelopen jaren zijn geweest. Niet alleen qua werk, maar ook qua een huis bouwen en een gezin beginnen en afscheid nemen en werken aan mezelf.

Youri en ik zijn allebei zelfstandig, en hebben de neiging om altijd door te doen. Feestdagen zijn bij ons standaard: een iemand blijft thuis met de kindjes, een iemand gaat werken. Soms al van vijf uur ’s ochtends, zodat er dingen kunnen gedaan worden samen in de namiddag, maar ge ziet van ver dat dat niet alleen opbreekt, maar ook dat dat niet altijd zo goed is qua relationele mogelijkheden en me-time.

In de zomer nemen we dan wel vakantie, maar ook dat is vaak afwisselen en puzzelen voor dood. Dat gaat al vele jaren zo. De zomer is doorgaans kalmer dan het werkjaar, maar echt stoppen doet het zelden. Ik wilde wel eens een deftige break, eigenlijk.

Het was tijdens het maken van de online cursus “Baas over eigen Tijd” die ik met Anouck ontwikkelde dat ik tot de vaststelling kwam dat de principes die ik doorheen de werkweken gebruik om mijn uren zo efficiënt mogelijk te plannen (zodat ik minder moet werken) net zo goed toepasbaar kunnen zijn op mijn maanden. Mits wat goede planning moest dat volgens mij ook lukken.

Lang verhaal kort: ik overlegde met mijn voornaamste opdrachtgevers, en liet hen weten dat ik deze zomer geen redactionele stukken maak. Voor sommigen maakte ik er de afgelopen maanden wat extra, voor anderen is de afspraak dat ik opnieuw start in september, vol goede moed.

Iedereen begreep mijn keuze.
Ik zette doorheen het jaar genoeg geld aan de kant in YNAB (de online cursus staat heel de zomer open, trouwens, voor de liefhebbers) om de periode te kunnen overbruggen. Ik wist van mijn beider zwangerschapsverloven dat dat kon.

Wat ik ga doen?
Kiezen voor meer input en minder output, zoals Austin Kleon dat zo mooi uitlegt. Veel lezen, veel leren, naar films en series kijken, reizen, me de vraag stellen wat ik wil vertellen.

Tijd doorbrengen met mijn gezin.
Bijslapen.
Herbronnen.

Een keer aan mezelf denken.
Bloggen ook, denk ik.

Het is raar.
Het voelt fijn.
Ik moet nog zien hoe ik het concreet invul, maar dat ga ik nu eens niet te veel plannen en overdenken. Dat levert al eens op, zoals een sabbatzomertje, maar in dat sabbatzomertje wil ik mezelf ook leren om het wat vaker te laten hangen.

Ik kan wel niks beloven. ;)

Reacties

 1. Kat

  Goed plan! Ik werk in een bedrijf waar er 3 weken zomersluiting is wat zalig is want de mallemolen stopt voor iedereen. Dus geen ontplofte mailbox bij terugkeer uit verlof.
  Vorig jaar 4 weken vakantie genomen en ook effectief weggeweest op vakantie en dat was zo rustgevend!

 2. Doet me een beetje denken aan de dokter uit mijn kindertijd die tegen mijn papa zei dat roken ongezond was en zelf een sigaret in de hand had…
  Alvast een heel fijne zomer toegewenst en geniet ervan!

 3. Caroline

  Deze zomer ook geen grootse plannen. Enkel een paar dagen parijs maar dat ligt ook nog niet vast. Net met mijn dochter een’ oh, dat wil ik wel eens doen/zien/lezen/eten/koken/knutselen lijst gemaakt en dat valt goed mee. Ook even gepolst wanneer welke vrienden thuis zijn… en dan zien we wel wat er gebeurt… we laten ons verrassen.

 4. Ik ben alvast benieuwd hoe het je gaat bevallen en ik vermoed dat je het nog wel opnieuw zal willen doen!

  1. Neen, ze gaan vijf weken naar de sociale kinderopvang (waarin ik ook opvang). Voor de rest wordt het wat verdeeld. Anders zou ik dat precies geen kalme zomer noemen. ;)

 5. Saskia

  Nee, dat dacht ik ook al :)

  Klinkt zalig. Ik heb speciaal vandaag verlof genomen omdat het de enige keer is de komende twee maand dat ik niet ofwel werk, ofwel minstens één kind in mijn buurt heb. Mijn kinderen kennend, vermoedelijk op maximum twee meter van mij. Aargh.

 6. Ik sta in het onderwijs, dus heb ook een oneindige zomer voor me liggen – die met de verhuis op school, het inwerken in nieuwe leerstof, een bijberoep en verbouwingswerken al een pak minder oneindig lijkt. Maar toch nog steeds rustig! Heerlijk, even het idee dat de druk er wat afgehaald wordt.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>