lilith kookt met de kinders: worstenbroodjes uit het Ketnet Kookboek

Als ik een ding heb geleerd uit zeven jaar ouderschap, dan is het dat er met kinderen weinig te forceren valt. Al droom je nog zo hard van een lezer, de kans bestaat dat je een kind hebt gemaakt dat geen boek wil vastnemen al kreeg hij er een grote doos Pokémonkaarten bij. Ook geleerd: een kind kan iets leuk vinden, en drie seconden later al weer stom. Pokémonkaarten, bijvoorbeeld. Kinderen zijn opgetrokken uit onvoorspelbaarheid en dingen die zelden logisch in elkaar zitten. Als ouder legt ge u daar best bij neer.

Met een moeder en vader die graag in de keuken staan, konden we dus alleen maar hopen op een goed gesternte dat ervoor zorgde dat die goesting wat werd doorgegeven. En kijk, het lijkt gelukt. Zowel Dexter als Flo willen leren koken, kijken en roeren graag mee in de potten als wij in de keuken staan (leve een open keuken ook, wat dat betreft), en dus bracht de kerstman hier een kinderkookboek van Ketnet! Machtig, en ze gingen direct aan de slag met post-its en ik met het voornemen om elke maand iets met hen te koken.

Januari is ten einde aan het geraken, en hell, wij kookten zelfs al twee dingen uit dat boek. Hashtag strevers. Worstenbroodjes en chocolademousse, om precies te zijn, volgens Flo de beste ter wereld.

En eigenlijk kookten we al drie keer, want nadat ik de worstenbroodjes had gemaakt met Flo, vond Dexter ze zo lekker dat we ze een tweede keer inplanden.

Oké, dit recept is geen kernfysica, maar dat is het net als je met kinderen wilt koken: je wilt iets eetbaars bekomen, zonder dat er kinderen met afgesneden vingers of bloedneuzen aan te pas komen. Ook jij en je keuken moeten het zien te overleven. Met dit recept is dat allemaal al twee keer gelukt.

Recept voor een bakplaat vol miniworstenbroodjes:

Nodig:

 • een vel bladerdeeg
 • 1 ei
 • 1 blik kleine of grote worstjes (met grote is er nog een extra taakje, ha!)

Zo maak je het:

Verwarm je oven op 220 graden. Snij repen van het bladerdeeg, en bij grote worstjes snij je die in drie. Rol de worstjes losjes in het deeg, dat kleiner mag zijn dan het worstje. Leg met de sluiting naar beneden op een bakplaat met bakpapier. Klop het ei los met een vork, en strijk de worstenbroodjes ermee in. Laat 10 à 15 minuten goudbruin worden. Serveer met een lekker sausje en eet warm op.

Dit kunnen de kindjes zelf doen: worsten in drie stukken snijden. Bladerdeeg snijden en rond de worstjes rollen. Op de bakplaat leggen en inborstelen met eigeel. Opeten.

Mocht er interesse zijn in het recept voor de chocolademousse post ik het ook wel nog eens.

Heb jij toevallig leuke recepten in je mouw zitten om met kinderen te maken? Deel ze dan gerust hieronder.

Reacties

 1. Katelijne

  Zo een recept uit een boek overnemen en op internet zwieren, mag dat eigenlijk zomaar? Is dat geen probleem met copyright of zoiets? #oprechtbenieuwd.

  1. Uitgevers sturen mij soms boeken op in de hoop dat ik het doe, dus ik denk dat ze ermee kunnen leven, maar ik kan je niet zeggen of dat juridisch zuiver is of niet. Mocht iemand dat weten: ik ben ook benieuwd.

 2. Annelies

  je vernoemt het boek dus denk ik dat het oke is.
  deze ga ik eens proberen.
  Ballekes rollen doen ze hier niet graarg. Pannenkoeken bakken wel, tot aan de 3e dan is t al voorbij. Helaas geen tips van mij.

 3. Marijke

  Ik geef les in het buitengewoon onderwijs. Wij proberen op school ook regelmatig te koken. Ik heb vorige week soepstengels gemaakt (en ook soep) met mijn kleuters.
  Ze vonden het heel leuk en lekker. Ik baseerde me op dit recept.
  http://www.foody.nl/recepten/soepstengels-van-bladerdeeg-18829.html
  Wat deden ze zelf : deeg snijden met een pizzames. Daarop ei smeren en zaadjes en gemalen kaas strooien.
  De soep werd zoveel lekkerder 😉

 4. Ik kook eigenlijk veel te weinig met mijn dochter samen, het enige wat we wel eens doen is cakejes bakken. Dus ook hier is het chocomousse recept érg welkom! :-) En het voordeel is ook dat ze er veel beter van eten als ze het zelf gemaakt hebben, hè?

 5. Kat

  Soep vond ik een makkelijke (groenten in stukken snijden, roeren en vooral mixen met de staafmixer). Quiche ook: ajuin, hespeblokjes en champignons stoven, bladerdeeg in een springvorm, mengsel erin doen. In een kom zo, room en geraspte kaas mengen met kruiden en erover gieten en dan de oven in: champignons snijden, eitjes breken, goed roeren….
  Of zanddeegkoekjes: deeg kneden, vormpjes uitsteken…. ondertussen is mijn dochter 14 en kookt ze soms alleen een ommelet of pannenkoeken of zo….

 6. Ieouwque

  Mensen die denken dat “Ketnet” dit recept zelf uitvond en er dan ook nog copyrights voor vroeg -> you make me smile :-). Er staan amper copyrights op recepten in elk geval.

 7. Evi

  Uiteraard ben ik geïnteresseerd in dat recept van de chocomousse :-) Tuur en ik maken regelmatig samen spaghetti (waarbij we een zak soepgroenten gebruiken en tomatensaus uit blik). Supereenvoudig, maar hij vindt het erg fijn om dat te doen.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>