Het beste advies ooit gekregen over een emmer zand

Als ik de vraag krijg naar het beste advies dat ik ooit kreeg, dan verwijs ik (ook een beetje voor het gemak) altijd naar advies dat ik hoorde van Louis, de buurman van mijn oma die vorig jaar gestorven is.

Hij kwam elke voormiddag koffie met een druppel drinken bij mijn oma, net als de overbuurvrouw trouwens. Dat ging zo, toen, in het Adinkerke van de jaren tachtig. Mensen liepen binnen, en mensen hadden tijd. Elke dag. Een mens mag daar nu niet te veel bij stilstaan, of het contrast met Doodles en zevendertig berichten over en weer of het wel past slaat je in het gezicht.

Maar goed, Louis, dus.
Louis had het minder voor de toen al oprukkende trend van dingen ontsmetten en kuisen en steriliseren.

Als er kinderen met fopspenen in de buurt waren, die van nature al eens op de tegels vielen, dan sprak Louis dikwijls de gevleugelde woorden: ze moen e seule zand eetn en tegen da ze groowt zien.

Vrij vertaald: ze moeten een emmer zand gegeten hebben voor ze groot zijn.

Ik blijf dat ook nu nog herhalen.
Als ze dingen in hun mond steken waar misschien door iemand anders ziektes op zijn gespeekt. Als ze vallen. Als ze andere dingen tegenkomen die minder aangenaam zijn, maar wel bij het leven horen.

Die emmer zand, ik zie hem altijd voor mij, net als Louis, aan de hoek van een ovale tafel. Hoe kon dat zelfs?

Onze laatste aflevering van Werk & Leven barst van de adviezen die onze luisteraars kregen, en nooit vergaten. En ook van de slechte, die ze ook kregen, en nooit vergaten. Het is een hele leuke, en een aanvulling op mijn eigen 39 ongevraagde adviezen.

De aflevering werd al zo druk beluisterd dat we vanmorgen op 12 stonden in de top 100 van iTunes. Made my day, net als de vele mails en berichtjes van mensen die langer in de auto bleven zitten om de episode uit te luisteren of hun traantjes weg te geven. Echt, zo cool.

Oh, en nog iets.

Voor wie er echt niet genoeg van krijgt: er zit een fenomenaal gratis boekje bij dat je kunt downloaden, waarin we mensen als Eva en Nina Mouton, auteur Hanne Luyten, Anne Cornut van Mama Van Vijf, life en burnout-coach Barbara Van Wonterghem, gewichtscoach Jess van Jessified Health, radiopresentatrice Sieglinde Michiel, Jade Janssens van Mount Zirkel, Vrouwencoach Romina van Big City Life, personal trainer Gudrun Hespel, Lies van Liesellove en A Digital Story en Noƫmie Willemen van le coeur a maree basse vroegen naar hun beste en slechtste advies ooit gekregen.

Zeker eens checken, het is de moeite.

Reacties

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>