39 ongevraagde adviezen van iemand die 39 wordt

Vandaag word ik 39 jaar.

Afhankelijk van hoe oud je zelf bent en wat je van die leeftijd vindt, kan dat dus tellen.

Sterker nog: dat begint al van een leeftijd te zijn waarop je volgens mij mag beginnen met mensen ambeteren met advies waar ze niet eens om hebben gevraagd.

De lezers van je blog, ik zeg maar wat. En als ik dat verkeerd heb ingeschat, dan adviseer ik bij deze om weg te klikken. Go ahead, I’ll wait. :)

Voor zij die er nog zijn: goede keuze, want dit zijn mijn 39 compleet ongevraagde stukjes advies, gratis en naar believen te negeren of mee oneens te zijn.

39 ongevraagde adviezen van iemand die 39 wordt

1__ Wees niet al te down op je verjaardag omdat je vindt dat je oud wordt, maar besef dat er miljoenen mensen zijn die jouw leeftijd hadden willen bereiken. Die alles of toch veel zouden geven voor nog een extra dag. Een attitude of grattitude, noemen ze dat. Ik ben persoonlijk blij dat ik 39 mag worden. Bring it on. En in het verlengde daarvan:

2__ Behandel een cadeau niet als een last.

3__Oefen jezelf zo vaak je kan op lichtheid. Op speelsheid en onnozelteit. Op Tien om te Zien in de auto en over the top oorbellen aan je oren. De zwaarte oefent zichzelf wel.

4__Als je naar iets zoekt, en je vindt het, leg het dan terug op de plek waar je eerst ging zoeken.

5__Durf het recept vragen als je ergens iets lekkers eet. De beste recepten in mijn bezit komen niet uit kookboeken, maar van de keren dat ik ergens was uitgenodigd en achteraf durfde vragen om het recept. Ik vind het ook fijn om iets te maken en te denken: aja, dat is van die keer dat x hier kwam eten en hij dat verrukkelijke dessert meebracht. Een neen heb je, een ja – en een recept-kun je krijgen.

6__Als iets kan terwijl je buiten bent of wandelt, doe het dan terwijl je buiten bent of wandelt.

7__Eet altijd eerst de preparé op. Dat wordt slecht als je erop staat te kijken. Nog beter: eet geen preparé, maar daar ben ik nog niet.

8__Durf van mening te veranderen. Vaak en veel. Consistentie in gedachten is overrated.

9__Blijf leren. Lees. Volg cursussen. Luister naar podcasts. Stel vragen. Luister naar mensen die iets anders denken en vinden, en probeer het te snappen. Lees, en lees meer. Liefst long reads, in plaats van tweets en korte stukjes. En als je klaar bent met lezen: schrijf om je gedachten te ordenen.

10__Schrijf dingen die je niet mag vergeten onmiddellijk op. Je vergeet belachelijk veel sneller dan je kunt vermoeden.

11__Denk niet dat mensen in je hoofd kunnen kijken of het wel weten zonder dat je het hebt gezegd of gevraagd. Of neen, er bestaat wel een handige manier om mensen in je hoofd te laten kijken: het opschrijven. Of het zeggen, ook een optie.

12__Lees je kinderen voor. Liefst nog elke dag. Je gaat hier voor de rest weinig opvoedingsadvies vinden, want screwing up on a daily basis, denk ik soms, en ja, dat is een gedachte die ik zelf kies en waar ik eens aan moet werken. Maar dus.

Roald Dahl, van zodra het kan. Zie die ogen en werelden opengaan. Ook na een kakdag met veel roepen en kwaadheid voelt het rustig en goed, dat voorlezen, en met een beetje chance leren ze geduldig naar iets luisteren en beseffen ze dat de leuke dingen van het leven zich niet allemaal op schermpjes afspelen.

13__Neem je gedachten niet te serieus. Durf ze in vraag stellen. Zijn ze waar, of zijn ze gewoon wat we geleerd hebben? Wie zegt dat? Zou een onafhankelijke jury het ermee eens zijn? Het verschil tussen hoop en wanhoop is soms gewoon een andere manier van hetzelfde verhaal vertellen. Ook en vooral tegen jezelf.

14__ Zoom in op wat piekt of schuurt. Op de dingen waarover je oordeelt. Vraag je af waarom je tijdens het scrollen op Instagram dingen denkt als “amai, kijk naar dedie” of “die heeft het wel heel makkelijk” of “oe, hoe ziet die eruit?” en vraag je af waarom je dat doet. Ben je jaloers op een collega? Duw het dan niet weg, maar zie het als een signaal. Voel je een knoop in je maag? Stel dan de juiste vragen, zodat je er iets mee kunt doen. En luister misschien eens naar de krabbenmand-podcast.

15__Het omgekeerde van een waarheid is meestal ook een waarheid.

16__Het beste moment om te beginnen was twintig jaar geleden. Het tweede beste moment is nu. Laat je niet afremmen door zelf uitgevonden timings.

17__Als je doet wat je altijd deed, krijg je de resultaten die je altijd al had. Durf eens iets anders proberen. Ook al is het op het eerste zicht misschien gek/extreem/belachelijk. De beste en meest ingrijpende veranderingen in mijn leven kwamen na de momenten waarop ik dacht “oké, dit is misschien wel stom, maar…”. Nadat mensen me bekeken alsof ik van het padje af was. Omdat ik dus ook van het padje af was.

18__Als je twijfelt om iemand al dan niet een compliment te geven, geef dan het compliment. Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die het niet fijn vond om het door mij gewezen te worden op iets waar hij goed in is. Er is volgens mij geen enkele goede reden te bedenken om de kans niet te grijpen. Hetzelfde met een kaartje of berichtje om iemand ergens voor te bedanken. Niet twijfelen, doen. Altijd doen. Niemand heeft iets aan iets dat enkel in je hoofd bestaat.

19__Het gaat om wat je doet, niet wat je zegt dat je gaat doen.

20__Haat vergiftigt de hater net zo goed of meer als de gehate. Haters gonna hate, en neuters gonna neute, maar ze moeten daar misschien mee stoppen in hun eigen voordeel.

21__Oefen jezelf in de snelle neen, en de trage ja. Ik ben lang van de veel te snelle ja op alles geweest, waardoor ik mezelf wel door het hoofd kon schieten als dan bleek dat ik weer ja had gezegd om iemand anders een plezier te doen, zonder me af te vragen of ik er wel echt zin in had. Nu probeer ik mijn “JA VANEIGENS WANNEER WIL JE HET HEBBEN” minstens te vervangen door een “ik zal erover nadenken”. Een trage ja dus. Nog liever: een snelle neen. Mensen te lang laten wachten omdat je geen neen wilt zeggen voor de ambetantigheid maakt het voor iedereen nog veel ambetanter.

22__Besef dat vaak neen zeggen en mensen teleurstellen de beste en misschien ook enige manier is om jezelf niet constant teleur te stellen. Dat ambetantigheid een kleine prijs is om daarvoor te betalen.

23__Haal eten uit de verpakking als je thuiskomt van de supermarkt, en steek het in mooiere potjes of bakjes. Je rekken zien er minder rommelig uit, en je ziet veel beter wat je nog hebt.

24__Ik had het al eens over de ABC-regel (Always Be Carrying), maar ik doe ook van de ABD-regel. Als in Always Be Downsizing. Van groot potje naar kleiner potje als het groot potje nog maar halfvol is. Het zorgt voor rust en overzicht.

25__Verspil niet te veel kostbare tijd aan terugblikken.
Of het moet zijn dat je er ook echt en oprecht deugd van hebt. Timehop doet daar volgens mij weinig goeds aan. Er is een reden dat ons hoofd ons dingen laat vergeten, of niet om het jaar een terugblik verzorgt, denk ik soms. Het is nu te doen.

26__Neemt iets minder dan twee minuten tijd in beslag, doe het dan onmiddellijk.

27__Het loont zelden om langer dan zeven seconden na te denken over een gesprek dat je met iemand had en wat je zei en of dat wel zo’n goed idee was. Het leven is te kort, move on.

28__Ik kan jou niet gelukkig maken, en jij mij niet. Het is een inside job, net als iemand ongelukkig maken.

29__Never miss twice. Een keer niet doen wat je wilde doen is het leven, twee keer na elkaar begint al een klein beetje meer naar bewuste keuzes of excuses te ruiken.

30__Meten is weten. Als iets niet lukt, probeer dan te meten, bij te houden en bij te sturen waar nodig. Oordeel weinig, analyseer veel. Alles is makkelijker als je het ziet als droge data. Steven Van Gucht zou dat vast bevestigen.

31__Vraag je af of je echt zoveel online moet zijn als je bent. Mijn beste investering van de laatste maanden is een iPad met toetsenbord en alleen Bear erop, een tekstverwerkingsprogramma. Geen internet, behalve als ik teksten wil syncen. Ik probeer elke dag drie uur alleen maar te schrijven. Heerlijk. Deze blogpost ontstond volledig in mijn schrijfhok, en als het weer simpeler is, dan neem ik mijn veredelde typemachine ook weer eens mee naar een koffiebar.

32__Heel veel drama en verdriet komt van jezelf verzetten tegen de realiteit. Dan verlies je in honderd procent van de gevallen, las ik ooit. Ik ben zelf fan van het Stoïcijnse concept “Amor Fati“. Van je lot omarmen, wat dat lot ook is. Ja, ook deze crisis. Zeker deze crisis.

(Ik ben er trouwens van overtuigd dat mijn beslissing om minder zogenaamd breaking en ander nieuws te volgen op dagelijkse basis, en meer filosofie te lezen, er mede voor zorgt dat ik me een stuk beter voel dan de meeste mensen in mijn omgeving. En je beter voelen, dat is een keuze die je elke dag mag maken.)

33__In het verlengde daarvan: optimisme is een morele plicht. Niet dat ik er elke dag goed in ben, maar ik ben me er wel van bewust.

34__Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen zorgen. En de beste manier om zeer snel zeer ongelukkig te worden is proberen om er alle zorgen van de toekomst bij te proppen. Of om terug te blikken op de miserie van vroeger, maar dat zei ik al.

35__Wat iemand anders van je vindt is iets van iemand anders. Niet van jou. Voor sommigen ben je te veel, en voor anderen te weinig, en dat hoort erbij. Daar hoeft ook geen extra uitleg bij. Doe waar je zin in hebt.

36__Ben je op zoek naar motivatie? Doe dan eens de hemel of hel-oefening, en schrijf het op: wat gebeurt er als ik de volgende jaren doe wat ik nu doe? Wat gebeurt er als ik iets verander? Wat wil ik? En ga eens wild met visualiseren in beide richtingen. Hou beide beelden vast, en kick some ass.

37__Draai elke dag aan de knoppen waaraan je kunt draaien. Als het gaat over geld, gezondheid, tijd. Stel je de vraag waar je wel invloed op hebt, en werk daaraan. Het is niet omdat er iets grondig mis is met de systemen, dat de grondtroepen zich niet kunnen versterken. Als de grondtroepen compleet verzuipen in de shizzle van elke dag, dan verandert er immers niks. Probeer je gewone shizzle zo goed mogelijk te stroomlijnen en te organiseren, zodat er energie overblijft voor de leukere shizzle. Life changer.

38__Vraag nooit en plein public of iemand misschien zwanger is. Ik stond er ooit op te kijken in een lift, het antwoord was neen, langste liftreis van mijn leven. En ik had het niet eens gevraagd.

39__Wat je elke dag doet is belangrijker dan wat je af en toe doet. Geleerd van Gretchen Rubin. Waarheid >> koe.

ARCHIEF:

Als je tot hier hebt gelezen: ge zijt een beer.

Deel je zelf nog wat goed advies in de reacties?

We zullen u dankbaar zijn.

Reacties

 1. Lisan

  Advies: Volg Tales From the Crib. Ze schrijft zo schoon en dat leest zo leuk. En soms krijgt ge het beste ongevraagde advies ever.
  Gelukkige verjaardag!!

 2. Sonja

  Wat een mooi verjaardagscadeau voor ons, thanx! En die ‘durf te vragen’ onmiddellijk in de praktijk zetten: welke kleur gebruik je voor je haar?
  Geniet van je feestdag!

 3. Ik ben een beer want ik las tot het einde. Met plezier trouwens. Er zit veel wijsheid in jouw 39 jaren.
  Vier het leven vandaag, en morgen en…
  Gefeliciteerd!

 4. Caroline

  Proficiat en dankjewel !
  Een recente eyeopener in de relationele sfeer: we doen allebei in onze ‘vrije’ tijd nog het liefst wat we deden toen we een jaar of 16 waren.
  Hij rondhangen met zijn vrienden. Ik lezen, fietsen, interessante tv kijken en meestal alleen.
  Dus wanneer mijn man weer eens onder de mensen wil komen en ik liever in mijn hangmat hang als extraverte introvert dan is dat ok en hoeft dat niks met hem of mij te maken hebben.
  Moeten we 21 jaar voor samen zijn…

 5. Gelukkige verjaardag! Een zeer mooi lijstje aan advies moet ik zeggen. Die durven voor de trage ja gaan is een zeer belangrijke! Ook wel een groot werkpuntje hier want hoewel ik er wel klaar voor ben, zijn mijn vrienden dat duidelijk niet. Iets met lange tenen enzo.

 6. Dat ik het jammer vind dat je slechts 39 kaarsjes uitblaast. Het hadden wat mij betreft nog wat meer ongevraagde adviezen mogen zijn.
  Bedankt, enne … gelukkige verjaardag!

 7. Lynn

  Mooi! Hier een aantal jaar jonger dus weinig advies :) Wel een vraagje, wat bedoel je met ‘behandel een cadeau niet als een last’? Ik krijg daar niet meteen een beeld bij.

 8. Verspil geen tijd met slechte boeken. Als je er niet door geraakt, als ’t saai is, als de karakters niet boeien: gooi het aan de kant, er zijn genoeg goeie boeken en je hebt wel wat beters te doen.

  Verspil geen eten. Koop wat je op kan. Maak klaar wat je op kan. Restjes for the win.

  Het leven is te kort voor slechte seks. De eerste keren met iemand zijn misschien maar zo-zo maar kunnen wel beter worden, maar als het echt slecht is: bye bye en tot nooit meer. (Lang single geweest en veel geleerd uit fouten. En: niet iedereen die hier leest heeft een vaste relatie, I’m sure.)

 9. March

  De opvolging van je advies 25 op 24 is wel hilarisch. Pun intended? En een gelukkige verjaardag hé! En wat Lisan hierbovenaan de comments zegt ! Cheers!

 10. Venus in furs

  Dankjewel! Ik ga deze post ouderwets bookmarken (als dat nog bestaat :) ) en elke week herlezen. Goede handvaten voor mijn 42ste levensjaar :)

 11. 39

  Wat een mooie leeftijd om te mogen bereiken.
  Ik ben zo dankbaar dat ik 39 mag worden.
  (Ik begrijp echt de mensen niet die klagen over verjaardagen.)

  Meer nog, ik ben dankbaar voor elke dag die zich aandient.
  Ik ben daar echt bewust mee bezig, elke dag, niet alleen op mijn verjaardag.

  Ik geloof oprecht dat ik meer uit mijn leven haal …
  als ik voortdurend, voluit besef wat ik heb,
  als ik dat niet vanzelfsprekend vind,
  als ik dankbaar kan terug kijken naar alles wat al geweest is, (en dat is wel iets 🙏🏻)
  als ik hoopvol en vol vertrouwen naar de toekomst kan kijken.

  Ik voel me nu al super gezegend en geloof tegelijk dat er nog veel moois komen zal.

  Ik vind 39 oprecht een top-leeftijd.
  Geen lijf meer van een twintiger (helaas pindakaas), maar wel veel meer zelfkennis, vertrouwen, vastberadenheid, en ja, zelfs wijsheid. (‘Sofia’ remember?!)

  Ik voel me vandaag een winnaar, en ben van plan dat gevoel nog minstens 39 jaar vast te houden. En liefst nog iets langer!

  Laat maar komen, die dagen, maanden, jaren, decennia.
  Ik ben er klaar voor en kijk er naar uit!

 12. Proficiat met je verjaardag!! Merci voor deze 39 dingen en voor al de rest ook. You never cease to boei me (sorry ff geen goei vertaling). En GIJ zijt den beer.
  ❤️❤️❤️❤️

 13. Veerle

  zalig om te lezen tijdens mijn middagpauze!! tip 19 ga ik inkaderen en in mijn bureau hangen :-) (werk op sociale dienst van OCMW, hopelijk worden mijn cliënten er ook door geïnspireerd) Geniet nog van je funky dag!

 14. Heerlijke lijst, hopelijk heb je zelf van een heel fijne verjaardag kunnen genieten. Ik kwam wel enkele favorieten tegen in deze blogpost. Die over het voorlezen bijvoorbeeld. Ik heb jammer genoeg zelf geen kinderen om aan voor te lezen maar ik vind het heerlijk om mijn neefjes of metekindje voor te lezen. Het is niet alleen fijn om te doen op het moment zelf, maar het zorgt ook voor warme herinneringen en het helpt bij de taalontwikkeling (daar heb ik lang geleden een eindwerk over geschreven). Spijtig genoeg werden die voorleesmomenten de voorbije maanden vervangen door zelf-opgenomen voorleesfilmpjes maar ik kijk er enorm naar uit om weer offline te kunnen gaan voorlezen.

  Puntje 33 is er eentje waar ik al jaren lang naar streef. Het lukt inderdaad niet altijd even makkelijk maar het zorgt er wel voor dat ik veel gelukkiger ben dan wanneer ik me vooral zou focussen op wat ik niet heb en kan. Oh en #38. Echt waar, niet doen wanneer je niet zeker bent. Jaren terug heeft iemand me proficiat gewenst met mijn zwangerschap. Die persoon was er van overtuigd dat ik voor de tweede maal zwanger was terwijl mijn wens om moeder te worden niet verwezenlijkt kan worden. Natuurlijk doe je zoiets niet bewust om iemand te kwetsen, maar dat doet het wel. Er vervolgens de rest van de avond tegen anderen over praten én je gezamelijk zitten aan te staren gaat de situatie er ook niet minder pijnlijk op maken.

 15. Buitenmus

  ‘Mama, weet je nog die mevrouw in dat boek dat ik te griezelig vond? Die mevrouw aan de deur (van het kampje dat ze volgt) lijkt op die boze mevrouw. (Bulstronk uit Mathilda)’ Gelukkig is de juf van de opvang niet gemeen en smijt niet met kinders. 😂 Ik begon ieys te vroeg aan Roald Dahl vrees ik, we stopten na het taartenincident, te spannend voor een bijna zesjarige, ik probeer over 3 jaar opnieuw! Voorlopig houden we het op Ieorg idur.

 16. Nummer 4 en 6 zijn geweldig! En Roald Dahl for the win, we hebben bijna zijn hele oeuvre erop zitten en mijn kinderen zijn nog maar 3 en 5 😂 Tips voor een vervolg welkom!

 17. Mohowsegh… zoveel wijsheid. Amai. Ik ga deze lijst nog eens een paar keer herlezen tussendoor denk ik. Ik had nu al veel ‘aha’ momenten. Merci om dit te delen. En nogmaals een hele dikke proficiat met alles wat je tot nu toe bereikt hebt(en ik vind dat dat best wel heel wat is)! Je mag terecht enorm trots op jezelf zijn. Laat dat mijn advies zijn: het is ok om trots op jezelf te zijn! Uiteindelijk ben JIJ het toch maar die bereikt wat ze bereikt, nietwaar?
  Geeft uzelf allemaal een welgemeend schouderklopke. We verdienen het allemaal maar krijgen het veel te weinig! Alé, hup… niemand kijkt, gewoon…handje op de andere schouder en zachtjes een klopke geven. Voilaaaa… :)

 18. Lara

  Een happy birthday Lilith
  Proficiat
  Love tip 9 21 28
  En de andere ook ,wat een berewijf ben jij.
  Mijn tip: als je een hond neemt ga er minstens 1 jaar mee naar de hondenschool en hou dat vol want een goed opgevoede hond is een feestje en wat je het eerste jaar leert, krijg je dubbel terug de jaren erna.
  Nu klink ik als een freak en ik ben er geen, tis dak just terugkom van de training en man she did so well:-)

  Aan Sofie van hierboven: wauw ook mooie tekst
  Aan Caroline: goede tip eigenheid binnen de relatie, deed me nadenken

 19. Topadvies hoor! En helaas al eens nummer 38 meegemaakt… Nooit gedacht dat mensen superslank kunnen zijn en toch ook een buikje kunnen hebben.. Auch! Proficiat met je verjaardag en ik hoop volgend jaar op nog meer van deze wijsheden

 20. Bedankt voor jouw mooie adviezen!
  Goeie inspiratie!
  We zijn naar de bib geweest voor meer Roald Dahl boeken.
  Mijn dochter is grote fan van Mathilda.
  Eens kijken of de GVR en Sjakie en de Chocoladefabriek haar ook aanspreken.

 21. Daphné

  Dankzij jou de podcast van Brooke Castillo ontdeky. Er vindt traag maar zeker een verandering in mijn denken plaats. Daarvoor alleen al blijf ik je eeuwig dankbaar.

 22. Daphné

  Dankzij jou de podcast van Brooke Castillo ontdekt. Er vindt traag maar zeker een verandering in mijn denken plaats. Daarvoor alleen al blijf ik je eeuwig dankbaar.

 23. Eef

  Haha ik ben een beer!!

  Van een vriendin: doe wat je moet doen. Als ik vastzit, helpt dat om op dat moment toch te doen wat ik op die moment moet doen. En dan geraak ik weer in gang.

 24. Veerle

  bedankt voor tip 12: ik las al veel voor aan mijn zoontje van 4, maar nu dus de boekjes van Roald Dahl. Begonnen in ‘De Griezels’, zalig, want mijn zoon is gek van alles wat te maken heeft met heksen!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>