lilith breekt een lans voor minder vlees op uw bord

if slaughter houses had glass walls
Vandaag is world vegetarian day. Fijn, zeg ik, en ook ongelooflijk broodnodig,  want al probeer ik op doordeweekse dagen niet al te veel te preken, toch ben ik helemaal voorstander van minder vlees eten. Dat is namelijk voor alles en iedereen beter. En ja, iedereen mag daar volledig zelf over beslissen, natuurlijk dat. Maar als wij vertellen dat wij thuis niks van dode dieren meer eten, en dat ondertussen al een paar jaar, dan horen we zo veel dingen waar we een beetje mistroostig van worden dat het wel eens tijd wordt voor een overzichtje. Vooral omdat het de dingen zijn die ik zelf ook jarenlang heb verkondigd omdat ik dacht dat ik mijn spaghetti met grote klompen gehakt niet kon missen. Ik was dus mis.

 •  ‘ik heb mijn vlees nodig’

Echt? En echt elke dag? Ik betwijfel het ten zeerste. Heel wat gerechten zijn al vegetarisch zonder dat die stempel er per sé opstaat, waardoor ze zonder problemen door vleeseters worden gegeten. Pizza met vier kazen, frieten met eiers, risotto met bospaddestoelen, pasta all pomodoro, panini met tomaat en mozzarella, slaatje geitenkaas, kaaskroketten, omelet, quiche, en ga zo maar door. Allemaal lekker, maar noem het een vegetarisch gerecht, en o neen, ik heb echt wel elke dag mijn stuk vlees nodig. Volgens mij is nodig in die laatste zin een veel te groot woord. En maken veel vleeseters zichzelf wijs dat ze echt wel een schel hesp tussen vegetarische lasagna moeten leggen om het lekker te maken. Tegenwoordig bestaan er immers zo veel alternatieven, zoals vegetarisch gehakt dat identiek dezelfde smaak heeft in spaghettisaus als gewoon gehakt, dat ik met om het even wie durf wedden dat ik direct vijf gerechten kan maken waar een vleeseter van zijn leven niet van zal merken dat er geen vlees in zit. Vraag het aan mijn vent, hij zal het bevestigen.

 •  ‘vegetarisch leven is ongezond’

De tijd dat vegetariërs aanzien werden als bleke zwakke dunne mensjes is long gone, en maar goed ook, want steeds meer onderzoek wijst uit dat een vegetarisch dieet wel eens stukken gezonder zou zijn dan een eetpatroon met de grote hoeveelheden vlees die de gemiddelde Belg nog altijd naar binnen speelt. Vegetariërs zouden minder risico lopen op overgewicht, kanker, en hart- en vaatziekten, om maar enkele dingen op te noemen. En die vitaminetekorten waar devote vleeseters graag mee zwaaien als argument nummer één om er zeker niet aan te beginnen? Ook dat blijkt goed mee te vallen: als je erop let dat je al eens linzen, bonen, zuivel en eieren op je menu zet, dan kom je meestal al een heel eind. Het is dus een kwestie van je voldoende te informeren als je eraan begint, zodat je de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Meer info? Zij kunnen het stukken beter uitleggen dan ik.

 •  ‘vegetarisch eten is niet lekker’

Geloof het of niet, maar vegetariërs zijn echt niet alleen mensen die verzot zijn op sla. Als het ons lukt, twee mensen die ongelooflijk graag vlees eten, waaronder ook nog eens één mens die walgt van groenten, dan moet het andere mensen zeker lukken. Het is vooral een kwestie van goede wil, merk ik. En van op zoek gaan naar lekkere alternatieven voor maaltijden met vlees. Ik kook regelmatig voor vleeseters, en ik hoor heel vaak dat ze nooit hadden verwacht dat vleesloos eten zo lekker kon zijn. Het is kwestie van op zoek gaan naar de juiste recepten, de lekkere vleesvervangers (want ja, er bestaat heel veel brol, maar laat dat u asjeblieft niet afschepen. Er bestaan ook ongelooflijk lekkere vleesvervangers, die ik desgewenst wel eens wil oplijsten. *kuch* Garden Gourmet van de Delhaize *kuch* Jarenlange research heeft echt al één en ander opgeleverd), de dingen die het wel leuk kunnen maken, zoals verse kruiden gebruiken en de keuken van landen ontdekken waar ze sowieso veel minder vlees eten dan hier. Denk Indisch of Italiaans, bijvoorbeeld. Wij eten echt niet minder lekker sinds wij hier vegetarisch eten. Integendeel, we eten veel interessantere dingen, net doordat we afgestapt zijn van vlees-groenten-pasta. Onbekend is ook in dit geval nog veel te vaak onbemind.

 • ‘vegetarisch leven is moeilijk’

Vegetarisch leven is vooral een gewoonte. En ja, daar moet je je misschien een beetje in inlezen en wat dingen opzoeken en een paar knoppen voor omdraaien in je hoofd, maar moet alles echt altijd simpel en gemakkelijk zijn? Hoe ver gaan we daar eigenlijk mee komen?

 • ‘die beesten zijn gemaakt om opgegeten te worden’

En toch maakt dat het allemaal niet goed. Verre van, zelfs. Dat dieren op manieren worden behandeld die eigenlijk strafbaar zouden moeten zijn, om er toch maar voor te zorgen dat mensen zo goedkoop en veel mogelijk vlees op hun bord krijgen. Dat kippen alleen daglicht zien als ze onderweg zijn naar het slachthuis, nadat ze weken aan een stuk massaal veel antibiotica hebben gekregen tegen alle ziektes die ze in hun compleet miskweekte lijven opstapelen. Weinig mensen zouden zelf een dier willen doden, laat staan op de manier waarop deze dieren worden behandeld en afgeslacht, maar tegelijk willen ook weinig mensen echt nadenken over wat er in de vleesindustrie gebeurt. Vandaar de quote van Macca aan het begin van deze post. Ik daag iedereen uit om dit boek te lezen en nog met smaak op een biefstuk te knabbelen. Echt lezen, niet lezen wat je wil lezen. Ook dat blijkt al eens een uitdaging.

 • ‘als je nog af en toe vlees eet ben je geen echte vegetariër’

Kan goed zijn, maar mijn keuze zorgt er niet alleen voor dat wij veel en veel minder vlees eten, ik weet ook dat ik het allemaal veel langer kan volhouden als ik af en toe nog eens mosselen kan eten op restaurant. Het moet echt niet alles of niets. Dat het alles of niets zou moeten zijn mag echt geen reden zijn om het niet te doen. Wie zegt dat? Minderen is ook al compleet fantastisch in vergelijking met zonder nadenken dag na dag vlees moeten eten omdat je het ooit zo geleerd hebt. Laat het allemaal perfect willen doen of helemaal niet niet in de weg staan van al eens iets durven veranderen in je leven.

 • ‘vegetarisch leven is saai en te gezond’

Er zit geen vlees in frieten. Er zit geen vlees in een vettige pizza margherita. Er zit geen vlees in kaaskroketten. Er zit geen vlees in falafel. Er zit geen vlees in oliebollen. Er zit geen vlees in chips. Nuff said.

 • ‘vegetariers zijn geitenwollensokken die iedereen willen bekeren tot hun sekte’

Misschien een beetje, maar alleen omdat het beter is voor de wereld en voor uzelf en voor de dieren. Het is echt geen enorme moeite om af en toe eens een kleine effort te doen in plaats van “jaja, ik weet het, maar ik eet zo graag vlees” te zeggen en je hoofd weg te draaien zodat je de rest van het verhaal niet moet horen. Echt waar, ik zou al vreselijk content zijn als iedereen een dag per week zou overwegen om eens iets zonder vlees op tafel te zetten. Als mensen wat bewuster zouden zijn over wat ze zichzelf en hun kinderen aanpraten, en hoe dat ons en de wereld naar de vaantjes aan het helpen is. Neen, jullie moeten niet in mijn sekte, maar af en toe eens vleesloze donderdag, dat zou toch eens aangenaam zijn? Allez kom, we doen het!

Kijk eens hoe lekker mijn hamburger van gisteren was, zeg.

portobelloburger

Die hamburger is een gemarineerde portobello champignon. Dat pitabroodje in plaats van een hamburgerbun ligt dan weer aan de mannen van de weight watchers. En echt waar: niemand had klachten.

(zin gekregen om het eens een kans te geven? Hier staan nog wat tips om het allemaal zo pijnloos mogelijk te maken en i. bundelde wat mooie linkjes met boeiende info)

Reacties

 1. Garden Gourmet is er ook al bij Colruyt :) (iets minder uitgebreid qua assortiment maar toch, ideaal voor luie moeders die van Collect&Go doen!)

 2. Hey, goedemorgen,
  Bij ons wordt er meestal door de week vegetarisch gegeten en in het weekend af en toe eens een stukje vlees, en dan alleen biologisch. Heel af en toe een stukje vlees vind ik wel lekker, maar ik kan het niet over mijn hart verkrijgen – om de redenen die jij aanhaalt – om goedkoop bulkvlees te kopen. Een kilo kip voor 3 euro, je kunt toch op je vingers natellen hoe die arme kippen zijn behandeld en wat er voor troep in is gespoten? En toch blijven mensen enorme bakken goedkope prijsknallers kopen. Resultaat? Noch bij AH, noch bij Delhaize, noch ergens anders is er nog een ruim aanbod biologisch vlees te krijgen (wel varken, maar dat eten wij niet wegens allergie) en als je de supermarkten er op aanspreekt, krijg je te horen dat het een kwestie van vraag en aanbod is.
  Dus inderdaad, het is tijd voor een stevige campagne. Misschien foto’s op de pakken vlees plakken, net zoals bij de sigaretten, hehehehe.
  Enfin, tot hier mijn tirade ;-)
  Fijne dag en bedankt voor een leuke post!

 3. Sir Botex

  Lilith,
  ik vrees dat ik nooit bekeerd ga geraken tot het vegetarisme, maar het zal alleszins niet aan jouw blogpost gelegen hebben :-)
  Ik ben wel niet helemaal akkoord met je quote ivm antibioticagebruik en andere praktijken in de braadkippensector (ik zit zelf in de aanverwante varkenssector), maar misschien is dat een discussie die we beter eens aan de toog in plaats van in een blopgpostreactie zouden voeren ;-)

 4. Ooit was ik goed op weg om vegetariër te worden (gewoon door geleidelijk aan minder vlees eten), maar toen kreeg ik te kampen met een B12-tekort en dat was echt niet tof. Blijkbaar is deze vitamine in een vegetarisch dieet bijna niet vertegenwoordigd en raakt de voorraad in het lichaam na een paar jaar opgebruikt. Ik had gehoopt hier een suggestie voor te vinden op de EVA-website waar je naar linkt ivm het gezondheidsaspect (want ik vind ook dat er veel goede redenen zijn om minder vlees te eten), maar helaas, dit is het enige dat er staat: “Vlees bevat enkele waardevolle voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer en vitamine B12.”
  Hoe doet een vegetariër dat dan, zijn/haar B12 op peil houden? Heel veel eieren eten, supplementen nemen, toch af en toe vis op het menu zetten, …?

 5. Merci voor de tips en het sharen, iedereen! Zeer leuk. :)

  @Sylvia: goede vraag! Evenwel één waar ik zelf niet op kan antwoorden omdat mijn lichaam door mijn maagverkleining geen B12 meer kan halen uit voeding, en ik dus om de twee maanden een injectie krijg. Dus ik worstel zelf niet op die manier met het probleem.

  Iemand hier die weet hoe je het kan oplossen? Kan het zonder supplementen?

 6. Beste Sylvia & Lilith,
  Ik ben zelf veganist, en ik begrijp jullie bezorgdheid inzake B12.
  Maar je moet gelukkig niet te ver zoeken. Bijna elke burger (niet de gewone groentenburgers) zijn verrijkt met B12, alsook bijna elke melkvervanger. In een goede bio-winkel (bio-planet, origin’o,…) kan je gistvlokken kopen. Dit is inactieve gist, dat verrijkt is met vitaminen, waaronder B12. Dan kan je nog altijd supplementen kopen om eventueel tekort op te vangen.

  Je hoeft dit uiteraard niet te doen, want je kan op een natuurlijke manier genoeg B12 binnen krijgen. Maar dit is wel ten koste van je hygiënische standaard. :) Bvb, je tanden niet meer poetsen, geen groeten meer wassen die recht uit de grond komen… Dat is hoe we vroeger, als planteneters, aan voldoende B12 komen, en dat is hoe plantenetende dieren het nu doen. Vermits dit uiteraard een stap te ver is, lijkt het me het beste een supplement te nemen. Voorlopig heb ik dit zelf niet nodig, maar ik laat me wel jaarlijks controleren zodat ik zeker weet dat ik doordacht aan het eten ben.

  Doe gerust wat onderzoek naar B12, dan zal je ook perfect weten waar het juist vandaag komt. Veel vegetariërs (en geen enkele vleeseter) weet dit, en toch is het een van de vitamines waar constant mee gezwaaid wordt dat het ‘alleen in vlees te vinden is’. Niet dus. Anders zouden wij als mens dat ook gewoon in onze spieren hebben zitten (vermits wij ook gewoon dieren zijn), en zou het niet nodig zijn om daar extra van te eten.

 7. Op de EVA-site staat een artikel over B12: http://www.evavzw.be/index.php?option=com_content&view=article&id=105:wat-iedere-veggie-moet-weten-over-b12&catid=56:nutritioneel&Itemid=90

  Ik liet onlangs nog mijn bloed controleren en heb geen B12-tekort. Als je vegetarisch eet, is er eigenlijk geen probleem, tenzij je lichaam B12 niet goed opneemt (ik ken een paar omnivoren met B12-tekort). Ik consumeer weinig melkproducten (wegens intolerantie), eet af en toe een ei als we er krijgen van mensen met ’tuinkippen’ (niet op regelmatige basis) en drink ook zelden verrijkte plantaardige melk of dergelijke.

  Ik neem wél een supplement (te verkrijgen bij EVA), gewoon voor de zekerheid. In het begin toen ik vegetarisch ging eten, was ik daar nogal tegenstander van, maar toen las ik dat koeien tegenwoordig ook B12 ingespoten krijgen omdat de B12 in hun vlees er alleen maar is als ze gras eten – wat niet alle koeien nog doen tegenwoordig. Dus ik dacht: beter rechtstreeks een supplement innemen dan via de koe, die het toch ook toegediend krijgt (of zelf moet opeten).

 8. Ik heb Jonathan Safran Foer gelezen, en ik was er absoluut niet van onder de indruk.

  En alle “argumenten contra vegetarisme” die je hier weerlegt, zijn stuk voor stuk stromannen. :)

  Ik heb geen probleem met vegetarisch eten, ik weet dat het lekker is, maar hey: een goed biefstuk! Bloedworst! Een schel hesp! Een zeetong! Stoverij! Spaghetti bolognaise! Zelfgemaakte paté! Perfect gebakken kip met dragon!

  Mmmmmmmmmmmmm.

 9. Ik weet dat je vroeger al eens je weekmenu’s online zwierde. Ik ben eigenlijk heel benieuwd hoe een week er nu bij jullie uitziet, en vooral omdat ik weinig groenten mag eten. Vegetarisch eten lijkt me op die manier nogal onaantrekkelijk .. maar ik zal daar dus allicht verkeerd in zijn :-)

 10. minder vlees is idd niet zo moeilijk.
  sinds ik vegetarisch eten niet langer benader als groenten/patatten/sojaburger maar wel als veel schoteltjes met veel hapjes en veel afwisseling zijn we hier vlot kunnen overschakelen van alle dagen vlees naar slechts drie keer per week vlees. En dat lukt zelfs met kleine vleesetende kindertjes in huis…

 11. @lilith, Kobe, la merlette blanche & Kris10: veel dank voor jullie reacties op mijn B12-vraag!
  Hoewel ik gefascineerd was door Kobes suggestie dat minder tandenpoetsen zou helpen (Maken bacteriën in de mond dan B12 aan? Dat ga ik eens verder uitzoeken!), ben ik toch opgelucht dat we dankzij de tandpasta-tip van Kris10 gewoon kunnen blijven poetsen. ;-)

 12. Dedeze hier is al 17 jaar vegetariër en de opmerking die ik al het meest te horen kreeg: “Maar sla en wortelen, dat leeft toch ook?” Ach ja, weet je wel, ik reageer daar zelfs niet meer op…

 13. David

  Ik ben zelf al 15 jaar vegetariër en vind het gewoon super lekker eten, veel beter dan het vleesdieet!

  Ik ben nu aan het overschakelen naar de macrobiotiek en heb dus zuivelproducten ook uit mijn dagelijkse menu geschrapt. Uit ervaring merk ik dat veel variatie in granen en peulvruchten en groenten heel belangrijk is. De groenten en fruit moeten vooral seizoensgebonden zijn en bij voorkeur uit ons klimaat. Zeewier is ook heel gezond omdat het heel belangrijke voedingstoffen aanvult voor bijvoorbeeld veganisten. Ik vind het jammer dat er nog steeds zoveel dieren worden mishandeld voor de vleesconsumptie. Voor mij is vegetarisme vanzelfsprekend geworden en vind het vreemd als ik mensen een stuk vlees zie eten.

 14. Margay

  Even over de B12: ik ben een echte vleeseter en heb ook een B12-tekort. Ik laat jaarlijks mijn bloed nakijken en iedere keer weer een probleem met allerlei B’s, dit jaar ook een tekort van D. Dus ik denk ongeacht hoe je eet, het geen schande is dit via pil in te nemen. Het lijkt me alleszins geen argument om tegen vegetarisme te zijn.

  Lilith: welke vleesvervanger bedoel je om gehakt te vervangen? Ik heb dat nog nergens gevonden en helaas, voorlopig kan ik dus nog een leven zonder gehakt voorstellen. Vooraleer ik mezelf hier uitroep tot grootste vleeseter, ik eet regelmatig vegetarisch maar dan zonder vleesvervangers. O, en kan je ook zeggen in welke winkel dat te vinden is?

 15. Flowsprings

  Margay: ik gebruik quorn-gehakt, dat kan je vinden in de diepvriesafdeling van Colruyt, in zakken van 1 kilo. Verwerkt in saus, kan je inderdaad vleeseters laten geloven dat het vlees is. Ik vind het fantastisch, want hoewel ik niet houd van vlees, vond ik vegetarische spaghetti met alleen groentjes qua smaak toch bijlange niet hetzelfde als een klassieke spaghetti met vlees. Veggie-gehakt maakt de spaghetti-ervaring weer top!

 16. Merci voor de B12-info, ik heb weer bijgeleerd!

  @Margay: na veelvuldige testen vind ik seitangehakt van De Hobbit het allerlekkerste. Ze verkopen het zowel in biowinkels als in de meeste winkels van Delhaize en Colruyt. Quorn en andere zijn best oke, maar van seitan vind ik dat je het minste proeft dat het fake is, doordat het niet droog is maar eerder juicy.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>