lilith mag Het Leuke Mamaboek weggeven (en deelt haar baby essentials)

baby lijstje

Toen ik zwanger was van Dexter heb ik het hele internet afgezocht naar een lijstje met essentiële dingen die ik nodig had voor als hij er was. Een moeilijke opdracht, want niet alleen heb je op voorhand geen idee wat voor baby je zult krijgen (and thank god for that), elke moeder is anders en vindt andere dingen belangrijk. Ik zat ook nog eens midden in mijn minimalistische vibe, dus ik wilde mijn hoofd zeker niet te zot laten maken door de commercie. Ik heb destijds veel gehad aan het lijstje dat i. me toen heeft gemaild, ook al waren ook daar een hoop dingen niet op mijn situatie van toepassing. Het was wel een zeer handig vertrekpunt.

Mocht je mij vragen welke vijf dingen voor mij onmisbaar waren in de eerste maanden met Dexter, dan zeg ik iets als dit:

 • de draagdoek: de enige manier om mijn koliekenbaby af en toe een half uur te doen slapen en het gehuil even te doen stoppen. Na de eerste acht weken wilde hij er niet meer in, dus ik ben uiteindelijk geen echte draagdoekmoeder geworden, maar ik raad het ouders met huilbaby’s wel aan. Al was het maar omdat een krijsende baby doorgaans rustiger wordt als hij dicht tegen je ligt en je hartslag hoort. Het werkte trouwens enkel als ik neerzat, stond ik recht om iets te doen dan herbegon het krijsen. Niks handen vrij om het huishouden te doen, dus, zoals het ook soms wordt verkocht, maar ik was al lang content met wat wel werkte.
 • dit matrasje: gekocht op aanraden van de osteopaat waar wij elke maand zaten omdat Dexter niet stopte met huilen en ik tientallen mailtjes kreeg dat ik zeker zeker naar hem moest gaan. De arme mens kon ook niet helpen, maar hij gaf ons wel een bijzonder goede tip. Deze matrasjes van Cocoonababy worden in Frankrijk vaak gebruikt op de materniteit voor prematuurtjes, naar het schijnt. Voor een superonrustige krampjesbaby als Dexter hadden ze een hoop voordelen: hij kon niet overstrekken, iets dat hij anders constant deed. Hij zwaaide minder rond met zijn armpjes, waardoor hij zichzelf ook minder wekte. Doordat zijn beentjes iets hoger lagen leek hij iets minder last te hebben van krampen. Doordat hij ergens in lag leek hij ook rustiger te worden. Wij namen het matrasje overal mee naartoe, en als we ooit aan een tweede kindje beginnen is het mijn eerste aankoop. Zeer zeer content van geweest.
 • de baarmoederbeer: zoals die hier ergens afgebeeld staat. De gedachte erachter is dat je kind in de baarmoeder constant het luide geluid van je hart hoort, en gesust kan worden door dat geluid eens hij geboren is. Ik was eigenlijk geen grote voorstander van dit soort high tech toestandjes in het bed van mijn kind, tot ik een kind bleek te hebben dat van het minste opschrikte uit zijn slaap en maar niet rustig leek te worden. Mijn schoonzus had nog zo’n beer liggen, en aangezien ik letterlijk alles had willen proberen ging ook baarmoederbeer het bed van Dexter in. Met overdonderend succes. Ondertussen zit hij aan baarmoederbeer drie (don’t ask van die keer dat ik hem ondergekotst met batterij en al in de wasmachine heb gegooid), wel altijd tweedehands want baarmoederbeer is duur. Maar zijn gewicht waard in goud: Dexter werd er vreselijk chill van, en als hij ’s nachts begon te wenen viel hij snel weer in slaap dankzij zijn vertrouwde geluid. Ondertussen zijn de batterijen plat en hebben we ze niet meer vervangen, maar baarmoederbeer blijft bij zijn slaapritueel horen.
 • dit boek: heeft mij er toch een beetje doorgesleurd. Dexter stopte sommige dagen bijna niet met huilen, en dankzij dokter Harvey Karp (hoe fout en Amerikaans klinkt dat? Het is nochtans echt) zijn theorie van de 5 s’en die een pasgeborene nodig heeft (swaddling, side position, shushing, swinging en sucking, om precies te zijn) slaagde ik er plots in om hem te troosten. Tot mijn gigantische verbazing. Ik kan het elke moeder aanraden, maar moeders met huilbaby’s nog veel meer. Dokter Harvey is de reden dat ik honderden uren aan youtubefilmpjes heb laten afspelen van wasmachinegeluiden, maar het werkte. Ik was zo blij. Nu kan ik geen wasmachine meer horen.
 • de Babybjörn wipstoel: tweedehands, want duur, maar Dexter heeft daar lang ingezeten. Zou ik direct opnieuw kopen voor kind 2.
het leuke mamaboek

Blogster Lobke Gielkens heeft met “Het leuke mamaboek” een zeer fleurig gelayout boek geschreven dat vol staat met dit soort lijstjes voor zwangere en al bevallen vrouwen, maar ook met leuke DIY-projecten,  interessante webshops met kinderkledij, informatie over zwangerschappen en babyverzorging, apps die je leven makkelijker kunnen maken, en nog heel wat meer.

Ik moet toegeven: het is het soort boek dat mij misselijkmakend rozengeur en maneschijn had geleken in de vreselijke eerste maanden met Dexter (bij krampjes staat er “leg je baby op zijn buikje over je arm en masseer zijn buikje of leg er een lauwe doek op“, dat zinnetje heeft mij tot waanzin gedreven in de periode dat kolieken elke seconde van onze dag domineerden), maar daar ben ik ondertussen overheen, dus ik kan het wel hebben. Lobke heeft andere kindjes gehad dan ik. Waardoor ze erin is geslaagd om een leuk en praktisch boek bij elkaar te schrijven terwijl ze lagen te middagdutten, lees ik in de inleiding. Een boek waarin mijn blog trouwens vermeld staat bij de persoonlijke favorieten, en waarin Dexter bij de hippe kindernamen onder de D staat. Een boek dat je in huis wil hebben dus. :)

Het enige dat je hoeft te doen om kans te maken is in de comments onder deze blogpost laten weten waarom jij vindt dat Lobke er ééntje naar jou moet sturen. Woensdagavond sluiten we af, op donderdag maak ik de winnaar bekend op mijn Facebookpagina. Succes!

(heb je helemaal niks met kindjes? Geen paniek, eind deze week mag ik iets weggeven dat ook leuk is voor mensen die geen plannen hebben om zich voort te planten)

Reacties

 1. Vanessa

  Als ik nog niet overtuigd was, van een 2e kindje, dan zou ik dat bij het lezen van je blog zeker zijn! De liefde voor je zoontje straalt door je teksten heen!
  Wil ik dat boek graag winnen? Ja, welke mama zou dat niet willen. Na een zware zwangerschap, die we hebben moeten stopzetten, ben ik eindelijk klaar om opnieuw de stap te zetten. Manlief heeft nog wat overtuiging nodig, maar in zijn ogen zie ik fonkelingen. Het zou dus super zijn, om er samen in te lezen!

 2. Ik ben zeker dat ik alles wat ik heb gelezen en gehoord over kindjes plots vergeten zal zijn als er zo’n frommeltje in mijn armen ligt, dus zo’n naslagwerk zou hoogst noodzakelijk zijn! En we zijn voorbestemd voor elkaar want das hier ook een blog die in mijn persoonlijke favorieten staat!

 3. Marie_ke

  In april word ik zelf mama en tussen alle (goedbedoelde) raad en de oneindigheid aan adviezen vind ik zelden de essentie terug. Een mamaboek lijkt me dan ook superhandig. Al was het maar omdat ik de lijstjes die ik online terugvind tergend lang vind en de diy tips vaak enkel kunnen tot stand gebracht worden als je man een schrijnwerker is, je vader timmerman en je moeder een naaiwonder. Liefst van al woon je dan nog in een brico. Ik ben dus razendbenieuwd naar de diy uit dit boek!

 4. joke

  Mijn jongste zoontje is vandaag 3 weken oud. Hij heeft ook enorm veel last van kolieken. Om het mezelf makkelijk te maken heb ik er bewust voor gekozen om mijn 2-jarige zoon bij mij thuis te laten i.p.v. bij zijn onthaalmoeder. Gelukkig is hij zorgzaam en begripvol en kan hij zich goed ‘alleen’ bezighouden, maar ergens snak ik naar nieuwe inzichten om samen met mijn 2 (b)engeltjes te doen, want ook al ben ik pas in moederschapsverlof, mijn grote angst is om na deze ‘roze’ periode het gevoel ‘niets’ te hebben gedaan voor mijn gezin en mezelf buiten troostmama en draagdoekmoeder te zijn geweest. Zeker in deze herfst- winterperiode zou het leuke mama-boek welgekomen zijn. En gelukkig is er ook nog deze blog ;-)

 5. Magalie

  Omdat ik in januari voor het eerst mama wordt en dit boek me hopelijk kan helpen om zelf ook een leuke mama te worden ;) iets waar ik soms schrik voor heb, dat het allemaal niet vlot gaat gaan en zo of dat ik dat moederinstinct niet direct heb. We zullen wel zien uiteraard maar zo’n boek lijkt me toch iets fijn om op terug te vallen :)!

  Groetjes, Magalie

 6. Leen

  Ik ben vaak een zagende mama , denk ik, die soms wat twijfelt aan zichzelf, en wat tips om een leuke mama te worden zijn dan ook altijd welkom :-)! Net zoals extra info over leuke webshops, kinderspeeltjes etc;

 7. Michele

  Met een (overigens uberschattig) meisje van 2 weken oud, bestaan mijn dagen momenteel uit voeden, kolven, verversen en tussendoor proberen iets te eten en wat te slapen. Dat kolven is gek genoeg mijn “me”-time aan het worden: Facebook, Twitter, blogs lezen (met deze als favoriet, leve Linklovende Lilith!), apps zoeken, en ik wil ook eens naar de DIY- dingen beginnen kijken voor als ik hopelijk binnen enkele weken net iets meer tijd krijg, Lobkes boek zou voor mij dus geweldig leesvoer vormen!

 8. A-girl

  Ik wil ook wel graag zo’n boek, omdat ik in mei voor het eerst mama word en nog bomvol met vragen zit!

 9. Ik wil dit boek ook wel graag winnen! Ik zag op je instagram dat ook Daan bij de coole namen met een D staat en aangezien mijn eigen Daan net 11 dagen oud is lijkt dit een ideaal boek voor mij!
  (Ik heb toen niet durven reageren op je instagram want toen was zijn naam uiteraard nog geheim ;-) )

 10. Annelies

  Met nummer 3 die er binnenkort aankomt, is het nooit te laat om nog leuke tips te krijgen! Ieder kindje is anders, dus voor hetzelfde geld sta ik daar met alle trukjes die vroeger werkten.

 11. ik zou graag iets meer een zwangerschapsroze wolk willen hebben, maar door de perikelen met de eerste (krampen, koemelkeiwitallergie en reflux = huilbaby) ben ik eigenlijk alleen maar bang voor komende periode. Niet leuk voor mijn gezin (met een topmeisje van 3 en een hele leuke vent), voor de baby in mijn buik en natuurlijk ook niet voor mij. Misschien helpt dit boek. Ik hoop het..!

 12. Saskaya

  Hmm, baarmoederbeer deed hier dan weer niets. Draagdoek inderdaad wel (tot ze er na een maand of 3 ook niet meer in wou!).

  Ik wil dat boek ook wel graag winnen. Omdat mijn dochter nu 13 maand oud is, en ik weet dat ik heel graag een tweede wil, maar er niet aan durf beginnen omdat ik het eerste jaar echt een hel vond. Maken ze kindjes ook kant-en-klaar van pakweg 10 maand oud?

 13. Hier ook zo’n internetafspeurmama-to-be. Ik kan zo’n boek dus echt wel gebruiken, al is het maar om een naam te zoeken voor onze zoon. Anders zal het bij “baby” of eigenlijk “de baby” moeten blijven. Nu, dat willen jullie mijn kind toch niet aandoen hé? :-)

 14. Ruth

  Het mamaboek lijkt me super! Ik zou heel graag dit boek winnen voor mijn jongste zus die in januari voor het eerst mama wordt…

 15. kim

  Omdat er nooit genoeg leuke mama’s zijn natuurlijk! – en ik af en toe denk wel een extra steuntje in de rug te kunnen gebruiken :-)

 16. Katrien

  Ik wil ook wel graag kansmaken op dit boek, gewoon zomaar, omdat het tof lijkt, omdat ik wel eens wil weten wat ik allemaal niet wist de voorbije 10 maanden sinds de geboorte van mijn zoontje. En wie weet omdat er nog wel een tweede kindje volgt waarbij ik dat dan allemaal wel zal weten.

  Boeken schrijven tijdens middagdutjes, dat was ik ook van plan, maar zelfs zonder kolieken ben ik niet verder geraakt dan een pagina of tien. Troost je :-)

 17. evalou

  ha, met die baarmoederbeer heb ik toch al menigmaal strijk gelegen van’t lachen. maar zoals alles in babyland: als het werkt voor de baby, en ze zijn content ermee, why not hé?
  elk babytje is anders heb ik al ondervonden, maar dat maakt mij nieuwsgierigheid naar het boek niet minder groot. give me that, zou ik zeggen!

 18. mara

  Als ik hem win, zou ik hem aan een vriendin geven die binnen een paar weken gaat bevallen. Haar eerste kindje, het begin van heel veel onbekende dingen.. Het leuke mamaboek is het ideale boek om haar gerust te stellen..

 19. Femke

  Nog nooit ben ik zo verliefd geweest als op mijn dochter! Het begint ook al te kriebelen voor een tweede schatje :-)

 20. Hannelore

  Omdat ik het anders gewoon zelf koop voor een hoogzwangere vriendin. Oeps, misschien niet het beste argument?

 21. Snottebellie

  Ik heb er al twee gekocht en laten signeren, dus geef dat boek maar aan een andere leuke mama :).
  Hier ook een krampjeskind gehad (niet zo hevig als bij jou, daar ben ik zeker van na alles wat ik hier las). Maar het was toch ook niet zo rozengeur en maneschijn als het in de boeken geschreven staat :). Succes aan alle mama’s, ik vind het een top boek!

 22. Heidi

  Handige tips!
  Ik zou het boek ook graag winnen, momenteel zwanger van kind 1 :-) wie wil er nu geen boek met zo’n leuke titel? :-)

 23. sylvietje

  Net als bij jouw Dexter waren ons Lobke haar eerste maanden ook niet bepaalde rozewolkmaanden door krampjes en verborgen reflux. Ondertussen is dat al 2 jaar geleden en heb ik dat achter ons gelaten maar aangezien de schrijfster zelf ook Lobke noemt en het volgens mij een ongelooflik leuk boek is, wil ik mijn kans wagen een exemplaartje te winnen.

 24. Ellen

  Omdat ik binnenkort meter word van waarschijnlijk de leukste baby in de mensheid? Met een pritt corrector maak ik er dan wel ‘Het leuke meterboek’ van – een juiste titel is belangrijk :)

 25. Missmighty

  Waarom heb ik zin in het boek-kadootje? Omdat ik in april voor de tweede keer mama wordt en hoe fantastisch een kleine (b) engel ook is, het is met momenten ook zo vermoeiend als hel, de roze wolk heb ik nooit leren kennen in de vorm van een post natale. Super voor alle mama’s die dwepen met een pasgeborene, sokjes breien,kraamklinieke met baby het zaligste vinden die er is, die 9 maanden zwanger zijn willen omzetten in een levenslange dracht maar ik heb die wolk niet gezien. Zelfs nu is het mama zijn met een zalige, grappige, mooie kleuter super leuk maar evenveel dagelijks een strijd; loslaten ;compromis maken; geduldig zijn (kan iemand mij zeggen waar je dit koopt) net omdat ik een autonomische, driftige, extraverte kleuter heb (appel, boom, valt niet ver)
  Dus JA, voorstander voor een DIY boek met leuke inzichten, tips, weetjes, enz.
  Kleine voetnoot: trouwens eerste maal dat ik reageer op je blog, die ik trouwens een 4 tal maand geleden ontdekt heb maar super om jou kijk op het leven te lezen. Zalig nuchter en hilarisch en op vele vlakken zo herkenbaar (de lijstjes, de soepen, de maagverkleining (zit nog in de fasen van er van te babbelen en blijven babbelen), het op zoek gaan naar die gadget die net iets anders zijn, enzovoort.
  Thumbs up, lilith

 26. Julie

  Toen ik zwanger was, zou ik het boek misschien niet gewild hebben. Na heel wat miskramen en veel verdriet, klinkt het me wat te zoet in de oren. Nu mijn dochtertje vier maanden is en we stilaan onze draai beginnen te vinden (hoewel ze de laatste drie weken ook weer last heeft van krampen) zou ik het toch wel willen lezen…
  Wel gek, maar hier helpt de draagzak enkel als er mee rond gehobbeld wordt en is stilzitten geen optie :-)

 27. Riet

  ziet er een leuk boek uit met interessante tips! kan ik zeker gebruiken als mama van een dochtertje van 4 maanden.

 28. helena

  Via een lieve vriendin hier terecht gekomen. Ik lees veel (ook hierboven) over hoe lastig het is met één of meer beebietjes maar eigenlijk ga ik al gewoon heel erg blij en gelukkig zijn als ik er, als 38 jarige, eindelijk in slaag een gezond boeleke te krijgen én op de wereld te zetten. Wat een wonder is het toch. Na veel miskramen en nog veel meer complicaties ben ik opnieuw zwanger maar durf ik eigenlijk nog niet eens te hopen op het vervolg – heb nochtans tijd genoeg om veel te denken want het is een volledig verplicht platte zwangerschap door mijn placenta. Boeken en babydingen in huis halen heb ik nog niet gedurfd maar ik MOET van de vroedvrouw – omdat hopen belangrijk is, ook voor de zoon in mijn buik die gemarineerd wordt in een bad vol angsten, emoties & gevoelens. Dus, mocht ik zo’n boek winnen zou dat wel leuk zijn, anders zoek ik het wel in de winkel – t klinkt heel interessant.. Dankje sowieso voor de tips & nog veel genot met je gezinnetje gewenst!

 29. Ja, hoera voor de draagdoek en de Babybjörn wipstoel, grote favorieten bij ons! De wipstoel werd op een gegeven moment bijna een schietstoel, hahaha.

 30. Leen

  Ik wil het boek niet winnen, heb heel het huis vol boeken gehaald toen ik zwanger was van nummer 1, en heb me helemaal gek laten maken met wat te doen en wat net niet te doen – en al de boeken die elkaar tegenspreken.
  Het enige goede eraan is, toen ik afstand kon nemen, van alle tips te bekijken en dan gewoon toe te passen wat voor ons werkt, ook al is het helemaal not done volgens een van de boeken.
  Zo zou ik bijvoorbeeld nooit de 5 S toestanden toepassen, want ik word nerveus als ik voorbeeldfilmpjes zie op internet. Nerveuze mama is nergens goed voor. Draagdoek werkt ook hier enkel als ik rondloop, zitten wordt niet geapprecieerd door kleine man. Baarmoederbeer had ik zelfs nog nooit van gehoord. Babybjorn wipstoel vinden wij ook fantastisch. Het matrasje vond zoonlief ook fantastisch, gekregen van een kennis zonder aanleiding (gelukkig geen reflux of kolieken hier).
  Eigenlijk heb ik zelf geen supertip. Ik merk wel dat het grijsgedraaide ‘blije mama maakt blije baby’ toch een kern van waarheid heeft, hoe geduldiger en rustiger ik ben als kleine man het lastig heeft, hoe sneller hij weer rustig wordt.

 31. Ans

  Haha, ik kon wel niet anders dan (een beetje groen) lachen bij de beschrijving (laatste zin) die op de webpagina van het boek staat:
  “Het Leuke Mamaboek bewijst dat het kan; carrière maken én de perfecte huisvrouw, minnares en moeder zijn. ” Wat dus wel helemaal clasht met 1 van je 7 “dingen die ik leerde door in therapie te gaan” (een prachtige lijst waar ik helemaal achter sta). Inderdaad, iedereen krijgt andere kinderen. Ik heb twee uitersten gehad: een onrustig koliekerig krijsjongetje dat pas blij werd wanneer hij kon kruipen en daarna stappen – die eerste 6 vreselijke maanden hebben me ook bij de psychiater gebracht en het koste me 3 jaar om de moed bijeen rapen om voor nummer twee te gaan – een meisje van nu 4 maanden dat erg makkelijk is en er voor zorgt dat ik nu dus rustig blogs kan lezen en TV series kijken tussendoor. Maar een kind krijgen blijft voor mij: met open ogen keihard tegen een stenen muur lopen…. Het doet pijn en je hebt geen idee wat je overkomt. Dus ik ben allang blij dat ik deze twee “eerste drie maanden” overleefd heb, dat ik na de geboorte van mijn eerste zoon weer mijn plek terug vond op het werk (ingenieur dus als vrouw in harde mannenwereld) en ik heb echt geen nood om “carrière [te] maken én de perfecte huisvrouw, minnares en moeder [te] zijn”. Het boek is vast leuk hoor, maar zeker niets voor mij (en heel lief dat je het weg geeft).

 32. Kirsten

  Eerlijkheid boven als het over moederschap gaat! Gelukkig is het openhartigheid troef @ Tales fromt the crib. Lilith windt er geen doekje om en waarom zou ze? Het is niet altijd happy happy joy joy, maar zo zit het leven nu eenmaal in elkaar. En als het eens wat minder gaat, dan heb je hopelijk Het Leuke Mamaboek in huis. Om je er weer even aan te herinneren waarom je het allemaal doet. Een reminder dat mama zijn het mooiste is wat er is.

 33. Ik heb nog niet alle reacties kunnen lezen, maar zeg net die van Ans voorbij komen. :) Je hebt gelijk, Ans, ik sta ook niet volledig achter elke boodschap in het boek van Lobke, en ik vind inderdaad ook dat dat combineren erg makkelijk wordt voorgesteld.

  Ik vind het een leuk en vrolijk boek met veel bruikbare tips, maar persoonlijk had ik er tijdens de zware maanden niet veel aan gehad, omdat het alles behoorlijk rooskleurig voorstelt en snel over eventuele problemen heen gaat.

  Het is ook dat soort boek, net zoals je boeken hebt die focussen op de moeilijke zaken zijn er gelukkig ook blije mamaboeken. Ik denk dat je als kersverse mama een mix nodig hebt, en dan is dit een antwoord op alle zware werken genre “mijn baby lacht, nu ik nog” (waar ik ook heel erg achter sta, mind you) die nu veelvuldig op de markt worden losgelaten.

  Zolang je als mama beseft dat het ook oke is om de eerste maanden niet keihard aan het DIYen te moeten slaan vind ik het allemaal kunnen. En echt, het boek van Lobke is qua leukemamaboek gewoon ook dat: leuk. :)

 34. Mama in spé

  Eigenlijk is het nog even een geheimpje, wegens nog pril: maar ik word volgend jaar voor het eerst mama. Ik waag dus ook mijn kans voor dat boek!

 35. Griet

  Omdat ik voor de tweede keer mama wordt van een zoon! En omdat ik na 19weken nog steeds niet aan het werk ben kùnnen gaan door 2 ziekenhuisopnames van hyperemesis (ofte overdreven zwangerschapsmisselijkheid….) Om mijn gedachten te verzetten lijkt me zo’n leukemamaboek fantastisch!

 36. vliene

  Help, over 2,5 maanden word ik opnieuw mama en ik zoek dringend een toffe, stoere naam voor onze kleine man. Uiteraard spreken hippe kindernamen me hard aan ;-)

 37. ‘k Heb er al veel over gelezen. Het lijkt me een geweldig boek! (Mijn comment moet je niet meerekenen. Na 2 kinderen heb ik het allemaal wel al gezien. ;-) Thumbs up voor een mamaatje in spe.)

 38. Maja

  De babykriebels zijn ook hier toegeslaan. Na jaren liefde voor elkaar voelen wij hier nu ook het verlangen groeien naar een kleine mini-us. Ik word al helemaal warm vanbinnen, bij de gedachte écht mama te kunnen zijn. Zo’n mamaboek lijkt me dus een fijne houvast tijdens dit avontuur, waar we ons weldra met volle overgave in zullen storten!

 39. Bij het horen en ervaren van mama zijn, springen paradoxale gevoelens in me op. Enerzijds schattig en blijdschap en plezier. Anderzijds ook veel geween, getrunt, opstaan ’s nachts, niet meer op je gemak kunnen eten, op sommige dagen meer boos dan positief kunnen zijn.. en dat maakt het vaak iets minder schattig.
  Niettemin vind ik het een voorrecht om kinderen te mogen ontvangen en grootbrengen.
  Net zoals ik het een voorrecht vind om de opleiding tot vroedvrouw te mogen volgen.
  Net zoals ik het een voorrecht zou vinden om als zelfstandig vroedvrouw bij mensen thuis te mogen komen.
  Net zoals ik het een voorrecht zou vinden om, zowel thuis als in mijn beroep, dit boek te kunnen gebruiken.

 40. Veerle

  Op 13 november vier ik mijn 1 jaar als Mama, zo’n boek om dat te vieren zou leuk zijn!

 41. (Nog) niet voor mezelf maar met een giga-babyboom in mijn omgeving, zou dit een heel leuk geboortecadeautje zijn.

 42. Eva

  Ik zou graag dat boek aan mijn zus cadeau geven. Zij gaat volgend jaar bevallen en heeft bij ons vorig jaar de eerste maanden grijze wolken met een roos randje gezien, zoals bij jullie. En ik wil ze niet ontmoedigen voor ze begonneis, dus wil ik haar een LEUK mamaboek geven. Ondertussen hebben we een engeltje hoor, het betert dus echt!

 43. Mag de auteur ook even reageren? :-) Eerlijke mama’s zijn jullie hierboven, zo hebben we het graag! Natuurlijk besef ik dat er heel wat mama’s zijn die het in het begin niet gemakkelijk hebben. Eerlijk? Net voor ik voor de eerste keer mama werd van Kobe iets meer dan drie jaar geleden, had ik het romantische idee dat een babyke urenlang slaapt en alleen maar weent als hij honger heeft. Was dat even een tegenvaller toen hij ter wereld kwam! We kwamen net uit een loodzware verbouwing, mijn zwangerschap was allesbehalve prettig. Kobe was dan ook nog eens een refluxbaby en huilde in het begin superveel. Het heeft maanden geduurd vooraleer wij samen een ritme gevonden hadden. Toen zou ik het nooit in mijn hoofd gehaald hebben om aan een boek te beginnen, naaiprojectjes te starten of andere hobby’s te zoeken, laat staan om gewoon ff met-time te hebben! Dag en nacht was ik met hem bezig. Maar na de geboorte van mijn ‘rustiger’ dochtertje Frauke was het helemaal anders, ze sliep en was altijd content! Ik genoot zoooooooo hard van het ‘mama’ zijn en wilde dat dan ook aan de wereld verkondigen dat een zwangerschap, een bevalling en de eerste weken niet altijd overal kommer en kwel hoeven te zijn. Daar zijn ondertussen al genoeg boeken over geschreven. En oh ja, ik ben mijn boek beginnen schrijven toen mijn dochtertje ongeveer 8 maanden oud was (toen ze dus wel al een ritme had en de eerste moeilijke maanden voorbij waren).
  De titel van mijn boek mag dan wel ‘Het Leuke Mamaboek’ zijn, toch ben ook ik eerlijk in mijn boekje en verwijs ik soms ook naar de ‘moeilijkere’ momenten: de vermoeidheid, de soms moeilijke combinatie gaan werken en ondertussen nog eens zorgen voor je huishouden, je Lief en je gezin. En ok, de eerste weken…maanden (!) zullen in sommige gevallen, zoals bij jou Kelly, keihard zijn (en ik zou niet weten hoe ik mijzelf recht had gehouden in jouw situatie). Maar uiteindelijk komt alles in de meeste gevallen toch altijd goed? En zijn er toch ook heel wat leuke dingen aan mama zijn? Laten we die niet vergeten: de eerste lachjes, woordjes, stapjes, de eerste keer dat je kindje ‘mama’ zegt, samen leuke dingen doen, mooie kleertjes kopen, de kinderkamers inrichten….het zijn de kleine dingen die het doen. Met dit boekje wilde ik eigenlijk alle mama’s een hart onder de riem steken met tipjes waar ik zelf misschien iets aan gehad zou hebben en door ook te zeggen: moederen kan soms (niet altijd dat geef ik toe!) ook gewoon LEUK zijn :-). Maar je kan spijtig genoeg niet voor iedereen goed doen, anders zou ik nu misschien al uitverkocht zijn ;-)? Ik ben benieuwd wie er zal winnen :-).

 44. Ellen

  Ik doe heel graag mee!
  Ik had het boek via een webshop al gespot, en zou superblij zijn met een exemplaar. Die kindjes volgen dan wel vanzelf binnen enkele maanden/jaren.

 45. Ik doe ook graag mee! Ik heb er stiekem al eens in gebladerd in de boekhandel, maar wil het wel in m’n collectie! Ik ben mama sinds 2 jaar van een klein wondertje waar we 6 jaar op gewacht hebben. Onze kleine prinses maakt ons leven compleet, en ik hoop dat ik een leuke, toffe en hippe mama ben voor haar!

 46. Eva g

  Ik droom al van mama zijn, maar het is nu nog wat toekomstmuziek. Zalige slaper of wenende wener, ik heb het gevoel dat je hoedanook veel hebt aan anderen en hun verhalen, tips en weetjes, dus dit boek lijkt mij ideaal!

 47. Barbara Van Hamme

  Omdat dit een boek wordt dat we kunnen delen, uitlenen, doorbladeren, … in ons vriendinnengroepje (mama van een zoontje, 2 zwanger, en 2 aan het hopen).

 48. Ann

  Ik heb nog geen kinders, en neem dus niet deel, maar weet wel: ik ben hier al uw tips keihard aan het memoriseren tegen dat ’t zover is. En hoop dat binnen een vijftal jaar uw archief nog online staat om in te gaan snuffelen!

 49. De dochter staat ondertussen op de wereld maar stiekem droom ik eigenlijk best wel van een speelkameraadje voor haar…en dan begint alles weer opnieuw: de pampers, de boertjes, het ‘draagdoeken’ (oh wat ik mis ik dat!!!), het inrichten van de babykamer,… Ik ben er van overtuigd dat het mamaboek nu al een hit zou zijn hier ten huize D, en stiekem dus in de toekomst ook ;-)

 50. Ans

  Heel kort maar even welgemeend: heel erg bedankt Lilith en Lobke-de-schrijfster voor jullie re-reacties! Ik ben mischien wel wat te lang alllergisch gebleven voor de feelgood boeken en schatte dit boek wie weet wel verkeerd in. De volgende keer dat ik in België ben pik ik misschien wel een exemplaartje mee voor wanneer de rust en het evenwicht hier is teruggekeerd. Bedankt iig.

 51. Graag gedaan Ans! En ik hoop van harte dat je er één leuk tipje uit kan halen. Zoals ik al eerder zei, als ik al één mama kan helpen met één tipje dan is het voor mij al geslaagd :-). Liefs!

 52. Silvie

  Ik ben 39 weken zwanger en net gestopt met werken. Ik zou dus wel wat afleiding kunnen gebruiken om af te kicken want alleen thuis zijn doet raar… hopelijk doet dit boek me even luidop lachen als mijn collega’s, zodat de baby mijn vettige lach herkent als hij niet meer in mijn buik zit :-)

 53. DeHeldin

  Ik en mijn afkeer voor handleidingen boeken over zwanger zijn wachten lekker op de volgende give away :)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>