lilith maakt veggie pompoencannelloni

pompoencannelloni

Ik heb afgelopen najaar in al mijn impulsiviteit een gigantische pompoen gekocht op de zelfplukboerderij en pas bij het aansnijden ervan beseft dat wij daar met gemak een week van konden eten. En daar helemaal geen zin in hadden, in elke dag pompoen met pompoen. Ik heb toen -huishoudkundig genie dat ik ben- achthonderd gram van dat beest in blokjes gesneden en ingevroren. Als ik er dan in slaag om zo’n doos waar “achthonderd gram pompoen” opstaat maanden later weer uit mijn diepvries te toveren en daar iets mee te maken dan heb ik altijd het gevoel dat er zich iets magisch heeft voltrokken. Misschien moet ik wat vaker buitenkomen.

Ik had ook nog een doos cannelloni op mijn voorraadrek staan, en geen idee wat ik daar nu weer mee zou aanvangen. Plus een blik rode bonen. En nog wat seitangehakt in mijn diepvries. Als zo’n dingen allemaal samenkomen op een zondagnamiddag tijdens de middagdut van de zoon dan onstaan er nieuwe recepten. Don’t mind if I share!

Ingrediënten voor 4 behoorlijke eters:
* 800 gram pompoen, geschild en in blokjes
* 1 blik tomatenblokjes van 400 gram
* 1 pakje seitangehakt van De Hobbit
* 1 blik rode bonen in chilisaus
* 2 rode uien
* 3 teentjes knoflook
* een theelepel Pimenton de la vera (onder andere te koop bij Dille en Kamille)
* een paar druppels Tapatio (only mijn nieuwste favoriete spicy saus van het moment) of Tabasco
* 250 ml groentebouillon
* 12 cannelloni
* geraspte kaas
* peper en zout
* olijfolie

Voor de bechamelsaus:
* 50 gram boter
* 50 gram bloem
* melk
* nootmuskaat
* peper en zout

En dan:
Hak de knoflook fijn en versnipper de ui. Fruit in een beetje olijfolie voor een minuut of twee, en voeg dan de Pimenton toe. Laat even meebakken. Voeg het gehakt en de stukjes pompoen toe en stoof een tweetal minuten aan. Kruid met peper en zout en voeg de groentenbouillon en de tomatenblokjes toe, samen met de rode bonen. Breng aan de kook en laat op laag vuur met deksel op de pan stoven voor een minuut of twintig. Proeven en afkruiden met zoveel Tapatio als je wilt. Ik koos veel.

pompoensaus

Maak de bechamelsaus door je boter te smelten, de bloem toe te voegen en er melk door te roeren, kruid af met nootmuskaat en peper en zout. Neem een ovenschotel en leg een laagje bechamelsaus. Laat dan de cannelloni vier minuten voorkoken (update: niet doen, is alleen maar miserie!) Vul de ongekookte cannelloni met de gehaktmengeling. Good luck with that, trouwens, als iemand een tip heeft om de keuken er achteraf niet te laten uitzien als een war zone is die erg welkom in de comments. De truc met de spuitzak werkte niet wegens iets te vloeibare saus en twee openingen. Dan maar met een lepel. Leg ze op elkaar en giet er de rest van de saus en de bechamelsaus over. Werk af met geraspte kaas, en zet veertig minuten in een oven van 180 graden.

kellystrooit

Als ik kaas strooi meen ik dat ook.

Het ziet er trouwens naar uit dat hier weer wat vaker een recept zal gepost worden, want ik ga mezelf vanaf heden uitdagen om elke maand één kookboek te kiezen uit mijn gigantisch kookboekenrek waar ik minstens twee recepten uit ga maken in de maand die volgt. En als ze me bevallen, dan ga ik ze hier delen ook, nondeju. In februari ga ik voor The Meat Free Monday Cookbook, een boek dat werd gepubliceerd samen met de Meat Free Monday campagne van Paul en Stella McCartney en krioelt van de leuke vegetarische recepten.

meat free monday

So there. Benieuwd wat dat gaat worden, zeg!

Reacties

 1. Evelien

  Je moet eens proberen om de cannelloni NIET voor te koken. Zet ze gewoon rechtop en spuit of lepel vulling erin. Easy peasy. Da’s zoals met lasagneblaadjes: je moet die niet voorkoken, ze worden sowieso gaar door je vloeibare saus (met extra veel smaak in je pasta dus). Als je droge pasta voorkookt, is die al verzadigd met water en kan ze de smaak van je saus niet meer opnemen tijdens het garen in de oven.

 2. Wel, ik heb dat vroeger nog gedaan en dat was toen inderdaad beter gelukt om ze te vullen, maar deze keer stond het voorkoken zo expliciet op de doos dat ik niet anders durfde. Goed om weten dat dat goedkomt, volgende keer weer ongekookt. :)

 3. Marloes

  Ik kook die ook nooit voor, werkt perfect. Opvullen: rechtop zetten (dan is de onderkant toe :-)) IN je ovenschotel, opvullen met spuitzak, omduwen en voila, netjes op zijn plaats.

 4. I don’t mind at all, ziet er lekker uit! Ik heb ook eens geprobeerd om de buisjes eerst voor te koken, wat een merde, die dingen waren gloeiend heet en klapten om de haverklap dicht. Nu zet ik ze meestal gewoon ietsje langer in de oven om ervoor te zorgen dat ze zeker zacht zijn.

 5. Omnomnom ik ben zot van pompoen en vegetarisch en cannelloni!
  Hahaha voorkoken klinkt me ook als een slecht idee in de oren…dan moet je flubber vullen met flubber. :D
  Meer receptjes is goed. Bring it on.

 6. Haas

  Ik gebruik gewoon geen cannellonibuisjes maar lasagnebladen. Gedroogde week ik vijf minuten in koud water en dan kan je ze vullen en oprollen. Verse kan je zo gebuiken.

 7. Isabelle

  Mmmmmm.

  Zelf vul ik mijn cannelloni altijd door
  – een grote diepvrieszak te nemen;
  – daar met een pollepel de vulling in te doen;
  – een van de hoekjes weg te knippen;
  – de cannelloni één voor één rechtop te zetten in de te gebruiken ovenschaal;
  en dan vullen maar !

  Mmmmmm!

 8. Sir Botex

  Klinkt lekker. Zou je dat op voorhand kunnen maken in’t groot en dan invriezen of doet dat vieze dingen met je canneloni?

 9. oh, met die rode bonen daarin, het zou echt niet voor mij zijn. Ik kan er niet aan doen maar als er nu één iets is dat ik ècht niet graag eet dan is het dat wel. Al klinkt het wel heel lekker je recept!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>