lilith maakt vegetarische jachtschotel

vegetarische jachtschotel

Weet je nog, dat ik elke maand een kookboek zou kiezen om minstens twee gerechten uit klaar te maken? En dat dat voor februari het Meat Free Monday Kookboek was? Ondertussen zitten we in de helft van de maand en heb ik er al twee gerechten uit gemaakt. Een vegetarische lasagna die best lekker was, maar grote schijven aubergine bevatte die wat minder in de smaak vielen bij de wederhelft. Waardoor ik iedereen toch echt wel de vegetarische lasagna zou aanraden die ik vaak maak als ik volk heb, zoals ook afgelopen zaterdag. De lasagna waarvan ik het recept nog nooit heb gedeeld, zie ik nu, wat belachelijk is. Dat moet ik toch maar eens doen, binnenkort.

Het tweede gerecht dat ik heb getest was weer een ovenschotel. Ik vind dat namelijk een gemak, op zondag een grote kom eten maken zodat ik op maandagavond niet moet koken. En het moet gezegd: dit gerecht is een topper. Youri was zo lief om erin mee te gaan, ook al zitten er allerhande dingen in die hij niet lust, zoals spliterwten en linzen en wortels, en hij heeft ervan gegeten, maar dan vooral van de bovenste helft. Ik vond het helemaal erg lekker, maar ga in het vervolg misschien een versie maken die helemaal Youriproof is om iedereen tevreden te houden. Perfect om te tweaken dus, dit recept. Maar wat mij betreft ook perfect as is.

Vegetarische jachtschotel voor vier

 •  150 gram Puy-linzen (ik nam gewone gele)
 • 100 gram groene spliterwten
 • 75 gram boter
 • 1 rode ui, fijngesneden
 • 2 wortelen, fijngehakt
 • 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
 • 1 teentje knoflook, fijngehakt
 • 1/4 theelepel cayennepeper
 • 3/4 dl groentebouillon
 • 3 middelgrote tomaten, in plakken
 • 700 gram bloemige aardappelen
 • 1 kleine ui, fijngehakt
 • 75 gram geraspte kaas
 • 2 eetlepels (biologische) melk
 • zeezout
 • versgemalen zwarte peper

Voor de tomatensaus:

 • 25 gram boter
 • 200 gram tomaten, ontveld en fijngehakt
 • 1 eetlepel tomatenketchup

Verhit de oven tot 190 graden.
Was de linzen en spliterwten, doe ze in een pan, overgiet met 3 1/2 dl water en breng aan de kook. Laat op een laag vuur een kwartier koken en voeg indien nodig water toe. Kook tot ze gaar zijn en het water bijna volledig hebben opgenomen.

Smelt 25 gram boter in een koekenpan op halfhoog vuur en smoor de rode ui, de wortelen, bleekselderij en knoflook gaar. Roer de groenten door de linzen en erwten. Voeg de cayennepeper en de groentebouillon toe en breng op smaak met peper en zout. Schep in een ovenschaal en schik de plakken tomaat erop.

Schil de aardappelen, kook ze gaar en pureer met 25 gram boter. Smoor de ui in de overgebleven 25 gram boter en roer met de geraspte kaas en de melk door de puree. Breng op smaak met peper en zout en verdeel over de tomaten. Bak 30 minuten goudbruin in de oven.

Smelt voor de tomatensaus de boter in een pan en voeg de tomaten en ketchup toe. Laat een kwartier pruttelen en schep voor het serveren over de jachtschotel.

(ik heb er ook nog wat schijfjes mozzarella opgelegd, omdat die op moest)

Reacties

 1. Marloes

  Jamaar, ik kan die foto niet pinnen, hoe moet ik dat dan bijhouden? :) Want het klinkt wel lekker!

 2. Lore

  marloes, rechts klikken en dan kan je normaal afbeeldingslocatie kopiëren. In je pinterest kan je dan zelf hem invoegen via foto vanop website of zo ;-)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>