van een lege naar een volle diepvries op een paar uur

diepvrieskoken

Weinig zaken geven mij zo veel rust als een volle diepvries. Als ik compleet geen zin meer heb om te koken, en toch zomaar iets uit het ijs vandaan kan toveren, dan voel ik me een überhuisvrouw. Ik heb dat gevoel overgehouden aan mijn kraamperiode, denk ik. Toen had ik voor De Standaard Magazine een namiddag bijzonder efficiënt gekookt, zodat mijn minidiepvries stampvol zat tegen dat het zover was. Maar goed ook, want als er een ding was waar mijn hoofd in de eerste weken met Dexter niet naar stond was het wel koken. Jongs toch.

Na een hectische periode kon ik twee weken geleden ook plots weer de achterkant van mijn diepvries zien bij het openen van de deur, wat nooit een goed teken is. Ik ging dus op een zaterdag aan de slag, met een “en nu moet ge mij eventjes allemaal gerustlaten! Kssssj! Weg!“, en enkele uren later verdwenen in mijn vriezer:

– zes liter minestronesoep volgens dit recept
– vier liter preiseldersoep volgens ik doe maar wat
– vijf zakjes van deze groentencurry
– vijf zakken aardappelpuree voor twee
– een paar liter vegetarische spaghettisaus
– enkele zakken gewone (maar superlekkere) tomatensaus om later met vanalles te tweaken

Een gemak! Dit zijn dingen die ik leerde toen ik het stuk aan het maken was:

DE BASISREGELS

Traag ontdooien is veiliger. Doordat diepvriezen bedervende factoren niet doodt maar stillegt, kunnen de micro-organismen hun werk versneld verderzetten bij het ontdooien. Je laat je maaltijden dus het best ontdooien in de koelkast.

Lucht is de vijand. Denk eraan alle lucht uit zakjes te verwijderen voor je diepvriest, anders droogt je maaltijd uit.

– Het wordt er niet beter op. Wat onsmakelijk de diepvriezer in gaat, wordt niet smakelijker na ontdooien. Bijkruiden kan helpen: ontdooide maaltijden bevatten vaak meer water, en dus iets minder smaak.

– Zorg ervoor dat je gerechten niet te gaar zijn, want door het opwarmen na het invriezen gaart je eten nog verder. Quiche en lasagna bak je beter niet op voorhand, als je geen droog eindproduct op je bord wilt.

Organisatie is alles: zorg ervoor dat je goed labelt en dateert. Op internet zijn lijsten te vinden met hoelang bepaalde producten goed blijven in de diepvriezer. Plak een lijst op je diepvriezer van alles wat erin zit, of steek er zoals ik eentje in Evernote.

diepvriesoverzicht in evernote

Organisatione über alles.

Verse gember invriezen is trouwen zo gemakkelijk. Je hebt daar nooit veel van nodig, je moet dat niet laten ontdooien om het te raspen, en je kunt dat in heel veel gerechten gebruiken. Tip voor de top! Ik heb een boven- en benedendiepvries, trouwens. Voor ge compleet in de war achterblijft.

Het internet is een goudmijn. Googel ‘freezer-friendly recipes’ en je komt al een heel eind.

NIET INVRIEZEN!

Groenten waar veel water in zit: sla, selderij en komkommer doen het niet goed in de diepvriezer, omdat het water uitzet en de structuur van de cellen kapotmaakt. Blancheer de groenten eerst in kokend water.

Zuivelproducten schiften tijdens het ontdooien.

Gekookte pasta wordt zacht en vormeloos na ontdooien.

Confituur wordt waterig bij het ontdooien omdat het vriesproces de suikers afbreekt.

– Sauzen op basis van ei schiften bij het ontdooien, hele eieren barsten. Rauw eiwit invriezen kan wel

Veggie burgers ga ik ook eens zelf maken en invriezen. Met kidneybonen ofzo. Iemand een recept, of nog fantastische invriestips?

Reacties

 1. Sieglinde

  Klein voetnootje bij de gekookte pasta: ingevroren in een pot kokend water en na een seconde of 15 afgieten. Nog steeds lekker!

 2. Marloes

  Ik ben wel benieuwd naar het recept van je vegetarische spaghettisaus. Ik ben nog op zoek naar hét ultieme recept met veel tomaat en veel smaak…

 3. Amai merci voor de tips! Ik ben ook een keihard diepvriesmens. Vaak sta ik een hele zondagvoormiddag te koken voor de rest van de week. Met jouw tips gaat het nog eens zo goed lukken :-)

 4. Ik heb altijd ook een voorraad chili (sin carne) in de diepvries, en diepvriesstokbroodjes (van de boerenbond bijvoorbeeld) zijn ook altijd handig, voor als er nergens meer een bakkerij meer open is.

 5. kan je puree invriezen?? nog zonder melk en ei dan?
  wij moeten dringend eens bijhouden wat er allemaal in de diepvries zit. Maar ’t is een hele boekhouding hé, erin en eruit.

 6. Nadine

  Eiwitten invriezen, nooit gedacht dat het werkte, maar vorige week geprobeerd, en daarmee chocomousse gemaakt. Perfect gewoon. Geen verschil. Wat ik ook vaak doe : kokosmelk in ijsblokjesvorm invriezen (en dan in diepvriesvakje bewaren) Je hebt vaak zo veel over van een blik, en zo’n blokje (of een paar) komen vaak van pas, om nét dat extra smaakje aan soep of wok te geven.

 7. Marloes

  Ik schrijf met een ‘white board marker’ op de zijkant van mijn vriezer wat er in zit, super handig! Wel alleen als je een vrijstaande vriezer hebt natuurlijk. Als er iets uit gehaald wordt, pak je gewoon een doekje, even wrijven en de boel is weer up to date! (Test wel eerst op een hoekje van je toestel of het wel ‘uitwisbarestift’-bestendig is!)

 8. Caro

  Confituur kun je inderdaad niet invriezen, maar je kunt wel vruchten (aalbessen, bosbessen, blauwe bessen, aardbeien, frambozen, rabarber…) invriezen om dan later confituur mee te maken.

 9. veerle

  @nadine: niet meteen een diepvriestip, maar wel een kokostip: bij AH kan je blokken ‘kokosmelk’ kopen. Die kan je gewoon in de ijskast bewaren en er telkens een stukje afhalen. Dat lost dan op in soep/saus/curry. Ik kocht het van het merk Nutco.
  Dan zit je ook niet met de blikjesoverschot.

 10. Als fysicus vind ik deze stelling toch wat twijfelachtig: “door het invriezen gaart je eten nog verder”. Is het niet eerder door het eten achteraf terug op te warmen dat het eten verder gaart? Door het invriezen wordt het eten wel slapper: dit komt doordat er ijskristallen gevormd worden, die de celstructuren kunnen doorpriemen. Dit staat al in het bericht in verband met waterrijke groenten, maar door hetzelfde proces kan ook ander eten aan stevigheid verliezen. (De vorming van grote ijskristallen kan voorkomen worden door het eten sneller in te vriezen: dit wordt toegepast voor diepvriesgroenten.)
  Als het om te bewaren is (in de koelkast of diepvries) heb ik trouwens wel liever dat het eten echt gaar is, met het idee dat er daardoor zo weinig mogelijk ziekteverwekkers overleven, dus ook minder bacteriën die opnieuw kunnen gaan delen in de koelkast of tijdens het ontdooien.
  Om iets te ontdooien kun je ook veilig de microgolfoven gebruiken, maar enkel als je het eten onmiddelijk daarna verder opwarmt en opeet.

 11. julie

  Voor de beste burgers ever: ’the kitchn beef-free bean burgers’ googlen. You can thank me later.

 12. Klara

  Het bodempje van een fles wijn dat niet genoeg meer is om een glas mee te vullen: invriezen in kleine plastic potjes of ijsbokvormpjes. Wit: ideaal om bij risotto te gooien, rood: zelfde systeem maar dan voor bij spaghettisaus of linzenstoofpotje. Bevroren en al!

 13. @Sylvia: je hebt gelijk, ik bedoelde eigenlijk dat het verder gaart als je het daarna weer opwarmt. Ik pas het even aan, is niet zo duidelijk!

  @Klara: ik heb nooit een bodempje wijn over. :/ Maar wel een goede tip!

  En die burgers ga ik eens proberen, bedankt!

 14. Veronique

  leuk artikel!
  Vraagje: als je zoekt op freezer meals kom je vaak terecht op Amerikaanse websites met fantastische gerechten om in te vriezen, maar zij gebruiken een crockpot ‘slow cooker’, en dit warmt dan uren (soms staat er 4-5uur), ik begrijp dit principe misschien niet goed maar dit is praktisch toch niet te doen? Stel je komt thuis om 18u en dan moet het ingevroren eten nog 5 uur in de crockpot. of heb ik het verkeerd? zijn deze gerechten ook haalbaar zonder het gebruik van een crockpot?

 15. De crockpot is de max!
  Ik kocht enkele jaren geleden eentje en vind dat een zalige uitvinding.
  De bedoeling is eigenlijk dat je dingen in de crockpot gooit en dan gaat werken of slapen. Tegen dat je thuiskomt of opstaat, staat er dan lekker eten klaar. Doen we hier regelmatig.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>