Geen tijd en toch gezond eten: meal prepping voor beginners

frietjes van zoete aardappel in the making

Hebt gij zin om in de week frietjes van zoete aardappel te snijden?

Ik heb een zeer drukke week in mijn agenda staan. Een waarin ik zo goed als elke dag onderweg ben naar Mechelen, wat ver is, waardoor ik vroeg vertrek en laat thuiskom. Het textbook voorbeeld van het soort weken waarin ik brol begin te eten. Bij mij heeft hoe gezond ik eet immers gigantisch te maken met hoe veel of hoe weinig tijd ik heb om te koken. Goesting equals tijd, in deze vergelijking. Als ik ’s avonds thuis kom en nog dingen moet bedenken en schoonmaken en versnijden en opzetten en bakken en ik ben moe, dan heb ik de neiging tot afhaalmaaltijden of diepvriespizza. Hoe zijt ge zelf?

Als ik me heb voorbereid dan gaat dat allemaal wel, dat gezond eten. En dus doe ik al een tijd van #zondagkookdag, en aan wat ze in Amerika “meal prepping” noemen. Op zondag de kookvoorbereidingen doen voor de rest van de week, zodat je frigo vol staat met vanalles dat doordeweeks samen kan gegooid worden tot een gezond maal. Klinkt overgeorganiseerd? Kan goed zijn, maar dat zei iedereen vroeger ook over mijn weekmenu’s en ik zie dat heel wat mensen die ondertussen ook hebben overgenomen. Dit is een beetje van hetzelfde. Plus: als ik tijd heb geniet ik daarvan, van eten maken. Op zondag een uur staan koken en snijden vind ik dus helemaal niet erg, al helemaal niet als dat voor bakken minder stress tijdens de week zorgt.

Mijn ervaringen:

 •  ik eet veel meer verse groenten als ik ze allemaal in een trek schoonmaak en in stukjes snijd dan dat ik zeven keer mijn snijplank moet bovenhalen. Daar heb ik ’s avonds compleet geen zin meer in. Een potje met bleekselderij en worteltjes die al schoongemaakt zijn uit de koelkast opdiepen en bij een portie rijst met tomatensaus kappen lukt dan wel nog.
 • het zorgt ervoor dat ik ’s middags minder brood eet, wat ik al een tijd probeer te doen. Vorige week had ik een kom rijst in de frigo staan die ik had gekookt met lekkere bouillon, en dat werd ’s middags bij soep een maaltijdsoep, de dag erna een wrap (want ik had ook de tex mex bonen uit Goed Eten klaargemaakt op zondag, met zelfgeweekte bonen!), en verdween ook nog eens in een frittata en bij een slaatje met avocado.
 •  het is leuk om enkele bijgerechten te maken die overal bij passen. Dit weekend maakte ik gigantesbonen in tomatensaus met wortel en selder (en ik had tijd om ze te weken en mijn saus lang genoeg te laten opstaan, kijk eens aan), die deze week evengoed in een pasta kunnen verdwijnen als op brood of bij eitjes kunnen gedaan worden. En in de koelkast zeker een dag of drie goed blijven. In het weekend heb ik gewoon meer tijd en zin voor zo’n dingen, wat in de week gigantisch in mijn voordeel speelt.
 •  omdat ik ’s avonds nogal de neiging heb om te beginnen snaaien vind ik het ook handig om groentjes als snacks klaar te hebben staan: rauwe wortel (schillen en versnijden en dan in een bak vers water bewaren), bloemkoolroosjes, rauwe zoete aardappel, radijsjes, everything goes. Als je ook nog hummus maakt dan heb je een gezond avondsnack waarmee je een paar dagen weg kunt, en geraken ze niet op dan staan ze al klaar om in een warme maaltijd te verwerken.
 •   fruitsla. Voor in je havermout of of mee te nemen naar het werk. Werkt voor mij beter dan hele stukken fruit, die ik al eens een week durf negeren. Als ik in het weekend mijn best heb gedaan voor fruitsla, dan eet ik ook fruitsla.
 •  een paar hardgekookte eitjes hebben klaarliggen vind ik ook bijzonder handig. Die verdwijnen dan in een slaatje, of neem ik mee als tussendoortje.
 •  verse kruiden versnijden zodat je ze enkel nog op je gerecht moet gooien: magic! (en bewaren in vochtig keukenpapier in de koelkast, ook een toptip)
 • meal prepping combineren met diepvrieskoken is pas helemaal een feest voor de lifehacker. Als ik diepvriessoep opdiep en daar rijst bij kan gooien, of deze groentecurry maar moet opwarmen, er die bonen van Dorien bij kan doen en mijn rijst al had klaarstaan, dan heb ik dus gezond eten in tien minuten waar ik anders zes keer langer over zou doen. See what I’m doing here, peoples?
groentencurry met rijst

Goed voorbereide rijst met roerei en groentecurry in een handomdraai.

Ik ga echt nog niet zo wild als sommige Amerikaanse foodbloggers (al vind je er wel zot veel inspiratie, dus zeker checken als je geïnteresseerd bent in het onderwerp), maar dat heeft ook te maken met het feit dat ik de kleinste frigo van de lage landen heb, want ik vind dat voorbereiden echt een gemak voor weken als de week die komt. Iemand ervaringen of ideeën? Doen jullie het ook soms?

Reacties

 1. Allemaal goed en wel, maar groenten die ik de dag ervoor gesneden heb, die vind ik dus echt niet meer te vreten. Hoe doen jullie dat toch? Ik slaag er met een paar gerechten in om die de volgende dag op te eten (iets met pasta bv), zonder dat mijn maag vierkant keert. Maar meestal, ik krijg het gewoon niet binnen. Hoe komt het dat jouw groentjes dan niet uitgedroogd zijn en alle smaak verloren zijn? *in awe*

 2. @Sofinesse: mo, ik doe die meestal gewoon in van die ziploc zakjes of in potjes met een deksel, en dan drogen die niet uit. En wortels in water, als die vochtig blijven lukt dat ook. Ik heb daar precies niet echt last van.

 3. Ik vind dat worteltip echt wel een goeie. Ik koop vaak een grote zak worteltjes om dan gesneden mee naar het werk te nemen, maar het lukt me maar een paar dagen om dat vol te houden. Mijn plan was om nu van de rest van de zak carrot cake te maken, maar bij de volgende zak ga ik jouw tip zeker eens proberen.
  Verder ben ik vooral fan van diepvriesgroenten, zo handig dat het werk al voor jou gedaan is en dat dat niet ligt te verschrompelen in de koelkast!

 4. Ik geraak meestal niet verder dan pesto diepvriezen in ijsblokjesvormen. :/ Het probleem van Sofinesse is mij ook bekend, spijtig genoeg.

 5. Sarina

  Het lijkt me allemaal super handig en ga toch zeker wat zaken meenemen. Al stel ik me vragen bij het voorsnijden van groenten voor zo’n lange periode. Ook een beetje qua houdbaarheid maar ook om het behoud van de vitaminen. Wat sofinesse voor heeft zou ik ook nog kunnen voorhebben. Al zal dat dan meer te maken hebben met het feit dat ik me van alles in het hoofd haal dat ‘meestal’ niet klopt.

 6. Anouck

  Ik kook in het weekend sowieso één volledige maaltijd waar we dan ook nog de maandag van eten, want de maandag is uiteraard by far de dag waarop er het minst goesting bestaat om te koken. Verder kocht mijn man een paar jaar geleden een creuset-pot waar je met gemak een uit de kluiten gewassen baby een bad in kunt geven (*niet dat we dat ooit gedaan hebben, for the record*) en dus heb ik ook immer en altijd een voorraad pastasaus en een voorraad soep in mijn diepvries zitten, ideaal voor die avonden waar de verleiding om naar het frietkot te lopen sterk aanwezig is. Voor de rest ook geëvolueerd van impulse-buyer, we-gaan-iederen-dag-naar-de- delhaize-om-te-kopen-waar-we-op-dat-eigenste-moment-goesting-in-hebben naar een lijstjes-opstellende-weekmenu-lovende-planner, met dan aan de komst van de dochter. Spaart tijd en geld, want we smijten véél minder weg (maar wel nog teveel naar mijn goesting, stond hier ooit niet eens ergens een tip voor een kookboek over wat je met restjes kon doen?). Enfin. En om de week hebben we smartmat in huis natuurlijk…

 7. Wat die houdbaarheid betreft: ik doe het niet voor de hele week he, wel voor de eerste dagen. Drie dagen lukt perfect, ik zit geen dingen te eten die overtijd zijn ofzo. :) En wat het behoud van vitaminen betreft: dat kan, dat dat minder is, maar het is sowieso meer dan als ik pizza eet. Denk ik dan. Je kan het niet allemaal hebben. ;)

 8. Leen

  Ok kelster, een redelijk domme vraag ma gij gaat dat zeker weten; kunde puree gewoon invriezen? Nooit gedaan.

  1. Puree is een van de dingen die ik nog het vaakst invries. Ik laat er het ei uit, dat kun je toevoegen bij het opwarmen als je dat nodig vindt, ik doe dat niet altijd. En voor de rest: gewoon een grote pot maken, alles in van die zakjes, en goed platduwen, dan is dat geweldig goed stapelbaar. En bij het opwarmen goed roeren en bijkruiden. Werkt perfect!

 9. Ik koop het liefst grote hoeveelheden groenten die ik dan verdeel over kleine diepvrieszakjes. Ideaal voor een snelle soep of stoofpot tijdens de week.
  En wortelen als snack heb ik herontdekt sinds ik ze niet meer schil.

 10. Wokken , dat vind ik ook altijd snel en gezond.
  en idd rijst koken voor een paar dagen. wok groentjes rechtstreeks uit de diepvries (voorgesneden soepgroenten kan je daar zelfs voor gebruiken) en vlees vind je tegenwoordig al in reepjes als er al vlees in moet …
  ook snel en gezond :D

 11. Kim

  Ik doe wel aan weekplanningen en gezond eten maar nog niet aan mealprepping. Het helpt natuurlijk dat ik al bijna vijf maanden werkloos thuis zit en alle tijd van de wereld heb :p

 12. Evi

  Wegens het enkel bezitten van een klein vriesvak kan ik niet veel invriezen. Ik heb er wel altijd rode pepers inzitten en ik heb een lekker receptje van een paprikasausje dat ik in drievoud maak. In een plastic zakje invriezen, de avond voor gebruik in de ijskast laten ontdooien, ravioli koken, beetje kersttomaatjes bakken met ui en oregano, en sausje erbij. Dat is eigenlijk het enige dat ik doe… Weekmenu’s houd ik precies niet lang vol. Zal binnenkort wel moeten als ik terug begin te werken met kleine baby thuis.

 13. En mijn grootste lifesaver is trouwens very simpel: verse soep! Ik maak bijna elke zondag én woensdag (mijn vrije dag) verse soep. Altijd lekker, vers, vitaminen en rap klaar! Onze jongste eet s avonds zelfs vaak amper brood, omdat ze een mega soep-lover is!

 14. Isa

  Rijst in soep is ideaal om geen room te gebruiken. Gooi maar es een handje rijst in champignonsoep, Jessie. Mmmmm.

 15. Ik ga dat zeker eens doen! En past dat dan bij alle soorten soep?
  Bij “maaltijdsoep” denk ik aan hele brokken groenten en patatten en vlees enal…

 16. Ik doe dat vooral met potjes in de diepvriezer. Die blijven naar mijn mening altijd net iets verser en iets lekkerder dan wat in de koelkast versneden staat. En verder heb ik zo’n molentje van Moulinex, in vijf minuten heb je geraspte wortelen, komkommerschijfjes, … :)

 17. Je planning en organisatie, I love it! En maaltijdsoep rocks indeed: snel klaar (je favorieten in een pot met kokend water zwieren en klaar is kees), superlekker (ahja, je gooit er enkel in wat je zelf graag eet, met of zonder rijst dus :-)) en zo’n pot soep is altijd goed voor restjes die ook nog eens diepvriesproof zijn. Een winner als je het mij vraagt!

  Ik vond de diepvriestips (wat wel, wat niet,…) in deze post heel handig: http://moneysavingmom.com/2014/01/turn-regular-recipe-freezer-recipe.html

  En voor meer inspiratie: bij het lezen van deze foodprepping loopt het water me in de mond (weet ik meteen waar ik in m’n volgende weekmenu mee vul!): http://ohsheglows.com/2011/09/11/5-make-ahead-vegan-and-gluten-free-lunches-part-1/

 18. nele

  zei je bij die rauwe knabbeltjes ook ‘zoete aardappel’ ????
  ik zou nooit bedacht hebben dat je dat rauw kan eten …
  ik snij ze in kleine frietjes en dan stoof ik ze samen met ajuin en paprika, jummie,
  of in wok of weet ik veel,
  maar rauw ??? dat had ik nog niet bedacht ? is dat niet zwaar ? is dat eigenlijk echt een soort aardappel, want aardappels eet je toch ook niet rauw ?

  1. Om eerlijk te zijn ben ik wel zo iemand die graag rauwe aardappel eet, maar dat ligt aan mij. ;) En ik eet zoete aardappel erg graag rauw, al las ik onlangs dat het niet zo gezond is. Het is hele verre familie van de gewone aardappel, heb ik afgelopen week geleerd.

 19. Rina

  Zoete aardappel is een bataat en is geen familie van de gewone aardappel , het is heel gezond en kan je ook rauw eten. De gewone aardappel is niet gezond rauw , is zelfs heel slecht voor uw darmen.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>