Acht ultieme tips om van uw weekmenu een succes te maken

tips voor uw volgend weekmenu

Weten jullie nog, mijn lofzang aan het weekmenu? Ondertussen las ik op verschillende plaatsen dat niet iedereen dat systeem zo geweldig in zijn of haar leven krijgt gepast. Omdat het niet lukt met het opstellen van het menu, omdat mensen het moeilijk hebben met het idee dat je een week op voorhand moet weten waar je zin in zult hebben, omdat de gedachte aan op een bepaald moment diepvries moeten eten omdat die groenten tegen het einde van de week toch al volledig verlebberd moeten zijn tegensteekt. I hear you. Vandaar: mijn ultieme tips om van het weekmenu iets te maken dat  minder pijnlijk en moeilijk is dan het lijkt.

 1. Stel je menu op op een vast moment. Bij mij is dat op vrijdagmorgen, omdat ik op zaterdagvoormiddag mijn boodschappen voor een hele week doe. Maak er iets leuks van, met een lekkere kop koffie, een hoop kookboeken en kookmagazines in de buurt, duik eens in je Pinterestborden (of die van mij), en op een kwartier is dat gebeurd. Stel tegelijk je boodschappenlijst op. Ik bekijk ook altijd eens de bonusfolder van mijn supermarkt (via inmijnbus.be, omdat dat beter marcheert dan de site van de supermarkt zelf) en laat me ook daardoor inspireren. Is de prei in afslag, dan zet ik bijvoorbeeld preisoep op het menu en de dag erna risotto met prei.
 2. Bekijk ook eens wat er nog in je diepvries zit of op je voorraadrek staat. Ik probeer een dag per week uit onze diepvries te eten, en die dag plan ik altijd in op donderdag of vrijdag, omdat ik tegen dan inderdaad door mijn verse groenten en kruiden begin te zitten. Dus op donderdag eten wij al eens chili sin carne of veggie groentecurry of diepvriespizza. Soms soep uit de diepvries met brood. De truc hier is: als je dan eens aan het koken bent voor echt, een dubbele of driedubbele portie maken. Ge zijt toch al bezig. Uw keuken is toch al ontploft.
 3. Ik koop elke week een grote bak kerstomaatjes of gewone tomaten (meestal allebei), en die blijven heel de week goed. Wat wil zeggen dat ik op vrijdag vaak pasta met een saus van (al dan niet geroosterde) kerstomaten maak, waar ik vaak ook nog wat restjes van de vorige dagen in kwijt kan. Niks diepvries, gewoon vers. Niet alle groenten zijn na twee dagen onbruikbaar, op internet vind je heel wat lijsten met hoe lang dingen meegaan en hoe je ze best kunt bewaren. Handig zulle!
 4. Als ik thuiskom van de winkel (of binnenkort weer van de zelfplukboerderij, nog beter!) hou ik me altijd even met liefde bezig met mijn aangekochte groenten en verse kruiden. Die laatste wikkel ik in vochtig keukenpapier, omdat ik merk dat die in het plastiek waarin je ze soms koopt veel sneller sterven. Groenten die in een plastieken verpakking zitten waarin ze geen lucht krijgen haal ik eruit en steek ik in een bak, wat in de koelkast moet gaat in de koelkast, en ik doe er alles aan om ze voor de rest zo lang mogelijk te laten meegaan.
 5. Denk ook na over verval. Sommige groenten zoals broccoli kun je geen drie dagen laten liggen, want dan worden die zo vies geel. Die zet ik dan eerst op het menu.
 6. Besef dat je weekmenu niet in steen gebeiteld staat. Het is een hulpmiddel, niet iets waarop je afgestraft kunt worden. Ik schuif heel vaak, als Youri ’s avonds zegt dat hij eigenlijk zin heeft in iets anders of als ik bij thuiskomst denk dat ik vreselijk veel zin heb in Chinees. Dat mag allemaal, dan check ik mijn menu en zie ik hoe ik dat kan oplossen. Dat kan meestal. Als het eens niet kan dan is dat ook geen ramp, volgende keer beter en ge hebt toch tenminste uw best gedaan.
 7. Elke week hetzelfde doen mag. Je moet niet altijd het warm water opnieuw proberen uit te vinden. Zoals ik in de comments van de vorige post las: sommige mensen eten elke vrijdag soep met boterhammen omdat dat gemakkelijk uitkomt met andere activiteiten. Et voila: je hebt al elke week een dag ingevuld, wees blij. Hetzelfde met dagen waarop er gesport moet worden of waarop de kinderen in bad moeten: zet daar je simpele gerechten die op drie seconden klaar zijn. Of zo ongeveer.
 8. Improviseren mag. Soms had ik een simpele pasta in mijn hoofd voor een bepaalde dag en is het aan het einde van de rit een zotte pasta met vanalles en nog wat geworden dat ik uit mijn voorraadrek heb opgevist. Soms brengt het leven mij onverwacht op een markt vol leuke groenten en dan moet ik die meebrengen en daar iets mee doen. Ik heb daar nog nooit een boete voor gekregen.
 9. Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk, door een lijst te maken met alle gerechten die je graag eet en daarop terug te vallen bij het kiezen. Ik doe dat in Evernote, en schreef daar hier al eens over. (merci om me eraan te herinneren, Mme Zsa Zsa! En voor het feit dat het ondertussen negen ultieme tips zijn en de titel niet meer klopt)

Nog tips voor zij die sukkelen?

Reacties

 1. Ja, dé tip (vind ik hé)
  Al die weekmenu’s bijhouden en aanduiden wat lekker was (en doorstrepen wat niet lekker was) en dan is dat jouw persoonlijke weekmenukookboek.

 2. Ik meen mij te herinneren dat mijn mama toch ook altijd voor een paar dagen plande wat we gingen eten. En dat gewoon lekker zelf besliste ipv elk gezinslid te consulteren. Dat is ook een tip denk ik :-)
  Hier thuis voorlopig niet echt nood aan weekmenu’s aangezien wij vaak warm eten op het werk (dus ’s avonds boterhammen, soep, slaatje,… snel gefixt) en wij altijd een voorraad vlees/vis en groenten in de diepvries hebben zitten voor als we toch willen koken (gewoonlijk manlief die liever achter het fornuis staat dan ikzelf, ik steek intussen ons monstertje in bad en zo is iedereen content). Wij hebben ook wel wekelijks een biopakket met 3 – 4 soorten groenten( soms fruit), dus ergens ver weg in mijn hoofd weet ik wel wat ik die week zéker moet klaarmaken omdat het anders slecht zou worden. Vaak is dat dan ook gewoon soep :-) Een echt weekmenu met kookboeken en lijstjes en al, lijkt voor mij momenteel meer werk dan gemak, gezien het prima draait zoals het nu is. Maar dat kan nog veranderen in de toekomst, wie weet zweer ik er ook ooit bij ;-)

 3. Ik hou inderdaad nogal aan gewoontes.
  Zondagochtend maak ik mijn weekmenu, maar in de week ervoor, als er me iets invalt, of als er iemand een aanvraag heeft, noteer ik dat al.
  Aanvragen van huisgenoten zijn trouwens de max.
  Meteen na het opstellen van het weekmenu: boodschappen.
  Maandag boodschappen ophalen = iets simpels klaarmaken.
  Dinsdag = visdag (wegens dat vis snel opgegeten moet zijn).
  Donderdag = veggiedag (zie je, origineel zijn hoeft niet).
  Maandag tot donderdag = werken dus maaltijden waar niet teveel tijd en pannen voor nodig zijn.
  Vrijdag = vaak spaghetti of chili con carne of ovenschotel met gehakt omdat gehakt halen bij de slager dan makkelijker is.
  Zaterdag en zondag mag het al eens iets uitgebreider.

 4. Leonie

  Als je een week te lang vindt, kun je er natuurlijk ook gewoon een halve week van maken. Zo maak ik zaterdag een lijst tot en met dinsdag, en op woensdag eentje tot en met vrijdag (waarbij het helpt dat ik woensdag vrij heb ;-) ). Met twee keer boodschappen doen per week kan ik in ieder geval ook goed uit de voeten.

  1. Oh ja, dat ik daar zelf niet was opgekomen, kan inderdaad ook! Sommigen doen het dan weer voor twee weken. Kan ook.

 5. tina

  stoomkoken! is ook geweldig handig…. ik stoom in de microgolfoven en kan dus bijgevolg met de kinderen bezig zijn terwijl het eten na een half uurtje klaar staat.

 6. nnnnina

  Een boekske! Schrijf het op in een boekje/schriftje/evernote…
  Op de rechterpagina staat mijn menu, links alle extra informatie: receptje indien nodig, link naar website, boodschappenlijstje… En vooral: was het lekker of niet?
  Schriftje vol = persoonlijk kookboekske. Win win!

 7. Mijn tips: zorg dat j niet alleen woont met 2 kinderen die bijna niks (warm) eten, dan is de lol van het koken heel snel weg, zelfs als het simpel en zelfs als je heel cool probeert te doen met een ‘ze eten maar wat de pot schaft’-attitude. Want die attitude zet in de praktijk weinig zoden aan de dijk. De andere tip: zorg dat je geen PIEPklein budget hebt, dat maakt boodschappen doen toch wel ingewikkeld.

  Hier gaat het steeds weer wat beter gelukkig maar die 2 zaken….mijn weekmenu’s konden er echt niet tegenop :’)

  1. Kan ik me voorstellen, met die slechte eters, lijkt me inderdaad heel lastig.
   Ik merk wel dat ik veel kan uitsparen op mijn boodschappenbudget sinds ik eerst de bonusfolders bekijk en op mijn gemak nadenk over dingen die ik in twee of drie gerechten kan gebruiken. Dan gooi ik minder weg dan als ik in de supermarkt moet beslissen. Ik ga ook een keer per maand naar de Aldi om de basisproducten die ik toch altijd nodig heb, zoals tomatenblokjes. Maar hoe minder budget, hoe minder alternatieven, dat is zeker waar.

 8. ik ben daar een ongelofelijke kluns in. Meestal moet ik de dag zelf nog via sms overleggen met mijn vent of hij nu eigenlijk warm eet op zijn werk of niet. Vreselijk! Ik ben eigenlijk de ultieme weekmenu-testpersoon.

 9. ik heb twee groentebewaardozen van Tupperware voor in de ijskast en daar ben ik super content van want die verlengen echt wel de bewaartermijn van verse groente (en fruit zoals aardbeien). Heel handig voor wanneer je toch wat afwijkt van dat weekmenu of eigenlijk teveel verse groente hebt gekocht en je ze niet meteen allemaal kan verwerken.

 10. Ik maakte een tijdje terug een organisation board: bovenaan hangt er een kadertje met alle dagen van de week op (ik zou die foto eens moeten vervangen door een betere, maar hier heb je een idee http://greenwayoflife.wordpress.com/2012/08/13/118-creatief-consuminderen/). Ik schrijf daar elke zaterdag of zondag met whiteboardstiften het menu van de week op. En dat lukt echt goed!
  Wat wij ook doen is 1 dag diepvries zoals jij ook doet maar bij ons is dat een surplusdag die weer geschrapt wordt als we onverwacht gaan uit eten of een dag langer dan voorzien van iets kunnen eten.

 11. Krisje Tordoir

  Ik werk inderdaad ook al jaren op deze manier. Omdat ik merk dat je minder zaken koopt die je echt niet nodig hebt! Ik doe een toertje van de diepvries en de voorraadkast, en dan ga ik (meestal via een binnenweg langs de website van dagelijkse kost) oplijsten wat we gaan eten en wat ik nodig heb. Ik werk vaak met recepten uit boeken of van ‘de Jeroen’, omdat ik vaak inspiratieloos ben. Zonder komt er altijd hetzelfde op tafel: je kan nooit genoeg wortelstomp gegeten hebben, toch?! Ik ben dus ook van de lijstjeskliek. Ik heb een half jaar een abonnement gehad op biogroenten van de hakboer en dat maakte het nog makkelijker: op donderdag een berichtje wat er allemaal in de bak zit voor komende week, en meteen een linkje naar de website van De Wassende Maan met heerlijke recepten voor die schatten van groenten. Wat niet meteen verwerkt werd, werd klaargesneden en ingevroren. Ideaal voor een snel wokgerechtje af en toe.

  Heerlijk onderwerp dit! Inderdaad, die fridge smart dozen van Tupperware doen wonderen. Beste tip dit ik hier kan geven is: laat die dozen in je frigo staan, ook als ze leeg zijn. Het bespaart je energie, en ze staan klaar wanneer je uit de supermarktguerilla terug thuis komt. Anders dreigen die een eenzaam, donker bestaan te leiden in je al overvolle Tupperware-kast.

 12. Dat van die verse kruiden in vochtig keukenpapier wikkelen, dat zou ik beter (en dringend!) ook eens beginnen doen… want al mijn basilicum of muntplantjes sterven hier meestal een erg trieste dood.

 13. SnottebELLIE

  Allé, ik heb weer moed gekregen om het nog eens een kans te geven :).
  Wish me luck!

 14. Annette

  Wij kopen groot in, bij de Aldi. Dat doet meestal mijn man. Verder komen groenten en kruiden een deel van het jaar uit de tuin en anders van de winkel. Dat doe ik meestal.
  Ik maak nooit een weekmenu en bedenk vaak pas om vijf uur wat er om kwart voor zes op tafel moet komen.

  We kopen veel (zijn met zes) en eten dan de de koelkast leeg. Dan gaan we opnieuw boodschappen doen. Werkt prima.
  Aan het eind van de koelkast eten we vaak vegetarisch :)

 15. Aline

  Super tips! Zo simpel, zo evident… maar zo goed om aan te worden herinnerd

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>