Eén van de moeilijkste dingen aan thuis vegetarisch gaan leven is ervoor zorgen dat je voldoende maaltijden in je repertoire hebt zitten om uit te putten bij het samenstellen van je weekmenu. Dat gebeurt niet van de ene dag op de andere, daar kruipt behoorlijk wat tijd in. Tijd waarin je door kookboeken bladert, nadenkt over hoe je maaltijden met vlees vegetarisch kunt maken, de juiste mensen probeert te volgen op Pinterest, pinnen like it’s nobody’s business, dingen uitproberen, dingen in de vuilnisbak kieperen en zweren dat ze je nooit meer gaan liggen hebben, enzovoort, enzoverder.
Iemand vroeg me of ik mijn weekmenu eens kon sharen ter inspiratie, en ik zou dat kunnen, maar misschien is het nog interessanter als ik mijn Evernotelijst deel. Want ja: ik heb in Evernote een lijst met alle gerechten die ik op regelmatige basis kan klaarmaken, voor als ik echt geen inspiratie heb en maar blijf verzanden in pasta met kerstomaatjes. I present: inspiratie voor mensen die meer willen eten dan enkel sla, en toch een beetje willen minderen in hun vleesgebruik.
Niet per definitie caloriearm, trouwens.
- pasta met geitenkaas en honing
- toast champignon
- pasta met champignons (het is leuk als je hier allerhande soorten paddenstoelen door elkaar gebruikt en afwerkt met verse peterselie en witte wijn. En look. Champignons en look zijn heaven.)
- veggie balletjes in tomatensaus met puree
- eitjes in zure saus zoals van mijn mama
- spaghetti met tomatensaus en seitangehakt (wie meer groenten wil giet hier een zak wokgroenten bij)
- deze heerlijke vegetarische couscous
- chili sin carne met rode bonen
- vegetarische hotdogs of cheeseburgers
- panini met mozzarella en tomaat (en pesto, als je dat wilt)
- panini met cheddar, gebakken champignons, honing, mierikswortel en gebakken schijfjes appel. #bliss
- yotam ottolenghi zijn mango-auberginemaaltje
- pompoenmacaroni
- wraps met geroosterde groenten
- veggie lasagna (zoals op de foto)
- pitta pizza met beleg naar keuze
- lenterolletjes
- avocado sushi
- vegetarische quiche
- deze tomaten in de oven
- roerei met tomaat/champignons/groentenmix
- gevulde tomaten/paprika met rijst en vegetarisch gehakt
- deze pompoen-kaasschotel
- miso soep met gemarineerde tofu en groentjes, eventueel met noedels en een hardgekookt ei
- veggie risotto’s allerhande
- portobello hamburger
- volkorenpasta met champignon, rode en groene paprika en wortel met tomatenpuree
- stoemp allerhande met vegetarische rookworst
- deze yummy spicy haloumi pasta
Allez ja, het is niet dat de keuze zo gigantisch beperkt is hé jongens. En met elk van deze gerechten kan je ook nog eens naar eigen behoefte variëren, en slaatjes toevoegen, of andere groenten dan tomaten of champignons. Allez hup, ge moest al vertrokken zijn.
Aanvullingen zijn zoals altijd zeer welkom in de commentaren!
Ken je http://www.dezuidkant.be al?
Net zien passeren of FB, lijkt mij iets voor jou! Als sponsor zouden ze hier ook niet misstaan trouwens.
En verder ? Wat zijn jouw aanbevolen restaurantjes? Ik ken de appelier en komkommertijd en greenway, maar daar houdt het zowat op!
Hey, leuk, ik heb ook zo een lijst :) wel niet in evernote, gewoon in Word :S Wat er bij mij nog opstaat en een groot succes is in huis: veggie faijatas of buritos – allebei met guacamole en liefst ook zure room (ok ok, niet calorie-arm helaas); tortilla-pizzatjes zijn ook heel populair (en toch minder kcal dan gewoon deeg): tortilla met wat olie insmeren en beleggen zoals gewone pizza (de kinderen zijn er echt zot van); en voor de rest doen we veel met pasta, gisteren bv. gevulde grote pastaschelpen met veggie gehakt en groentensaus. Maar even zo vaak gaan we voor : patatten, groente X en zoiets als sojaburgers, als de inspiratie op is en de goesting om vanalles te doen in de keuken laag ;)
als je in gent nog een veggie restaurantje zoekt soetmin: ’tuin van eten’ op de kortrijksesteenweg, niet ver van het station!
Soetmin: De Walrus. https://www.facebook.com/denwalrus.gent?fref=ts
en spaghetti in Trafiek https://www.facebook.com/pages/TRAFIEK-vzw/300004144836?fref=ts
’t gouden hoofd heeft ook elke dag een veggie dagschotel.
Bedankt, weer wat inspiratie en goede moed om meer veggie te eten – nu nog de dochter, een ware vlees- en visfanaat, overtuigen. :-)
Een favoriet veggie recept hier: pasta met venkel, courgette en pesto. Venkel in stukken, stoven, courgettes erbij, pesto erbij en dan afwerken met parmezaan en pijnboompitten. Heerlijk!
De beste, gemakkelijkste pasta ooit.
Scampi pellen en kort aanbakken, uit de pan nemen en in deze pan, ajuin stoven, veel look erbij en sambal. dan scampi er terug bij voegen.
Pasta koken en wat kookvocht bij de scampi gieten pasta eronder mengen en verse peterselie erover strooien. Heaven on a plate!
De Zuidkant ziet er tof uit, eentje om te onthouden! En Ingrid, ik ben zot van Mexicaans, dus dat is geen slecht idee! :)
@Sabine: zal ik eens moeten testen als ik voor mezelf moet koken, want Youri lust geen venkel. Alleen tomaat en champignons. ;)
@An: klinkt lekker, waren scampi maar vegetarisch. ;)
Aha, thanks voor de tips! Handig.
Dat was ik, die dat vroeg, dus bedankt! :-)
Leuk – een handig lijst! Op http://natuurlijkevenwicht.blogspot.be/ (een blog waar ik samen met een vriendin vegetarische receptjes op zet) vind je nog heel veel recepten ter inspiratie, ook kindvriendelijk (ze worden allemaal eerst uitgetest op onze gezinnen). Veel succes!
Bedankt voor de tips! Hier staat dit regelmatig op het menu: http://www.smulweb.nl/recepten/1002464/gegrilde-aubergine-met-zoete-couscous
Pompoen in blokjes doen (schil mag eraan blijven), olie en kruiden over gieten, in de oven tot de pompoen zacht is. Uit de oven halen en rucolo onder mengen zoat die wat slinkt. Pasta op een bord scheppen, pompoen en rucola op leggen en nog wat blokjes feta toevoegen.
Rijst koken. Een uit stoven in veel boter en boontjes toevoegen. Gaar laten worden. Gehalveerde kerstomaten toevoegen en salie. Samen opdienen.
Quinoa klaarmaken. Aardpeer en prei gaar laten worden, kervel toevoegen. Goed kruiden met zout en peper. Amandelschilfers over strooien.
Stoofpotje van aardappel, spruitjes en seitan. Veel boter (alpro) en kruiden toevoegen.
Dit stoofpotje van Nigel Slater is superlekker en je mag me er (bijna) midden in de nacht voor wakker maken: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/sweet_onions_with_lentil_01078 en http://www.bbc.co.uk/food/recipes/pumpkin_stew_with_sour_06174
De zure room kun je eventueel misschien ook vervangen door Griekse yoghurt of zo? En dan met een goed stuk brood, mmmmm (niet zo goed voor de calorietjes, maar LEKKER!)
Voor mij zijn dit de ultieme herfststoofpotjes, smakelijk!