lilith selecteert acht boeken om mee te nemen op vakantie

lezen op het strand

Ik hoop van harte dat jullie fijne zomertripjes in het vooruitzicht hebben waarop er veel gelezen en geaperitiefd kan worden, want in mijn ogen zijn dat de beste tripjes die een mens kan maken. Ik weet zelf nog niet goed of er zo eentje inzit bij ons, maar dankzij mijn fantastische leesclub en het feit dat ik soms om negen uur in bed kruip met een boek heb ik de afgelopen tijd behoorlijk wat kunnen lezen. Echt goede dingen, ook.

Dus voor de mensen die mij al eens naar een leestip vragen, dit zijn volgens mij acht perfecte boeken om mee te nemen naar het strand/de camping/het achterste van uw hof.

de leukste boeken voor op het strand

* One Day: dit boek is al een paar jaar oud, maar als er een boek is dat ik dringend wil herlezen (en ik ben zo iemand die nooit herleest omdat het leven en de tijd om boeken te lezen daar te kort voor is) dan is het dit. One Day is het verhaal van Emma en Dexter (aha! En jullie maar denken dat ik mijn bloedje van een zoon naar een seriemoordenaar zou vernoemen!) en hoe zij zich tegenover elkaar en andere mensen verhouden op dezelfde dag, maar telkens een jaar later, twintig jaar lang. Zeer grote boekenliefde, dit. Ik wou dat ik nog eens terug kon naar het voor de eerste keer mogen lezen.

* The Interestings: heb ik wel recent gelezen en was na One Day de meest entertainende en meeslepende roman die ik de laatste jaren in handen kreeg, denk ik. The Interestings is een coming of age roman over een groep vrienden op zomerkamp en hoe zij evolueren door de jaren heen. Wat gigantisch doet denken aan het concept van One Day, dus. Ik ben daar duidelijk een geweldige sucker voor. In het Nederlands heet deze “De Interessanten“. Hmm. Laat dat u evenwel vooral niet afschrikken: dit is van het heerlijkste dat een vakantieboek kan zijn.

* The Dirt: Confessions of the World’s Most Notorious Rock Band: voor iedereen die houdt van de smeuïgheid van een goed roddelboekje maar iets dikkers wil lezen aan het zwembad, de overheerlijke autobiografie van Mötley Crüe is een must read. Vol drugs en seks en schandalen om duimen en vingers van af te likken. Iedereen moet The Dirt gelezen hebben. Just sayin.

* De 13 1/2 levens van Kap’tein Blauwbeer: oke, ik loog daarnet. Deze heb ik ooit verslonden toen ik nog op kot zat en een kotgenoot het in zijn kast had staan, en ik wil hem doodgraag nog eens herlezen. Voor de fantastisch genietbare absurditeit van het verhaal van een blauwe beer op odyssee in flippy Zamonië. Ik hoop hem ooit met Dexter te kunnen lezen. Doe uzelf een plezier, en lees dit meesterwerk. Wat boeken over blauwe beren betreft zit deze in mijn bovenste schuif.

de leukste boeken voor op het strand

* Waarvan wij droomden: kwatongen beweren dat wij in onze leesclub vooral tetteren en drinken, en die kwatongen hebben gelijk, maar er wordt ook druk gelezen en boeken ontdekt. Zonder Reading Between The Wines had ik dit boek over Japanse picture brides nooit gekocht, laat staan gelezen, en dat zou echt zonde geweest zijn. Dit is het zwaarste boek van deze reeks, en ook het dunste. En het is behoorlijk fantastisch.

* This is where I leave you: toen ik de eerste keer een boek van Jonathan Tropper in mijn handen had wist ik het. Ik wilde alles van die mens lezen. Ondertussen heb ik al behoorlijk mijn best gedaan, en dit is volgens mij mijn favoriete Tropper. Een zot en heerlijk geschreven verhaal van een kerel die een week moet deelnemen aan shiva, een soort Joodse rouwperiode voor de dood van zijn vader. Lachen en wenen. Maar vooral veel lachen. En het is verfilmd! Al weet ik niet of ik hem wel wil zien, want zoals we allemaal al duizend keer te vaak hebben gehoord: de film is nooit zo goed als het boek. Zeker niet als het boek geniaal was. EN DAT WAS HET.

* How to be like Walt: jullie weten ondertussen dat mijn kind vernoemd is naar Dexter Mayhew uit One Day, en dankzij deze fenomenale biografie is zijn tweede naam Walt. Het was bijna zijn eerste, maar we zijn nog van gedacht veranderd. Ik heb dit boek zo graag gelezen en was ongelooflijk geïnspireerd. En ik ben nochtans niet zo iemand die slaapt in slaapkleedjes van Mickey Mouse of alle films heeft gezien. At all. Maar Walt Disney, what a guy.

* Friends like These: de vraag waar dit boek om draait is “hoe ver zou je gaan om de oude bende weer samen te krijgen?”. Ik hou van Danny Wallace zijn humor, ik hou van nostalgie, en ik was zot van het doldwaze idee van op zoek gaan naar de mensen uit je kindertijd om te zien of je het kind in hen en jezelf weer naar boven kunt halen. Echt een paar keer luidop zitten lachen op de trein en me daar een beetje om geschaamd.

Zo, volgens mij kunnen jullie weg!
Andere heerlijke vakantieboekentips zijn zeer welkom in de comments.

Wil je elke maand op de hoogte gehouden worden van mijn favoriete boeken en die van Dexter en Flo? Schrijf je dan zeker in voor #nevernotreading, mijn maandelijkse boekennieuwsbrief!

Reacties

 1. Gaby

  Me Before You van Jojo Moyes is geweldig! Ook haar laatste The One Plus One is goed. The Fault In Our Stars van John Green, lezen! En inderdaad, Jonathan Tropper! Heb ik zo goed als alles van gelezen. Ik heb ook genoten van Let The Great World Spin van Colum McCann. En voor de vakantie ligt oa We Are All Completely Beside Ourselves van Karen Joy Fowler klaar.

  1. O ja, Me Before You en The Fault in our stars vond ik ook mooi. En die laatste had ik ook al op mijn lijstje. :)

 2. Net “Ik ben pelgrim” van Terry Hayes uit hier, en zeker een aanrader voor wie deze zomer een spannend boek wil verslinden. Bovendien ook mooie beschrijvingen van een aantal exotische locaties, wat bij mij altijd het leesgenot versterkt. Eén nadeel misschien: deze klepper past niet zomaar in je reiskoffer.

 3. One day ooit eens gekocht op de luchtahven van Berlijn toen ik vertraging had, ook zo genoten van dat boek, misschien herlees ik hem ook wel eens, goed idee :)

 4. Nikki

  Helemaal verliefd op àlles wat Bill Bryson uit zijn schrijversmouw schudt, maar nog steeds met stip op 1: The Lost Continent. Over genante schaters in de trein gesproken… :-)

 5. Nathalie Depoorter

  Super! Dit lijstje zal van pas komen!

  Enorm genoten en gelachen met ‘de honderdjarige man die uit het raam klom en verdween’. Ook een aanrader: ‘Ripper’ van isabel allende. Een (door De Wereld Draait Door bekroond) boek over Elverdinge is ‘Meester Mitrailette’ van Jan Van Toortelboom. Leest zeer vlot, net als zijn eerste roman ‘de verzonken jongen’ (ook over Elverdinge).
  Groeten, Nathalie

 6. Esther

  Van Danny Wallaca (& Dave Gorman) las ik ooit “Heet jij ook Dave Gorman?” waarin ze op zoek gaan naar naamgenoten. Ook luidop mee zitten lachen.
  Dus die andere ga ik zeker ook eens opzoeken!
  Van “De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween” heb ik recent het meest genoten.

 7. Bedankt voor de tips! Zelf heb ik onlangs heel erg genoten van ‘Americanah’ van Chimamanda Ngozi Adichie en van de iets oudere ‘Alsof het voorbij is’ van Julian Barnes.

 8. Oh ik heb die Americanah gekocht, maar ik wil er precies niet aan beginnen.
  Maar uw tips zijn wel de moeite, ik zal er eens wat inslaan sé!

 9. Annick

  Heb je Vele hemels boven de zevende al gelezen? Blijft echt hangen zenne… Onlangs heb ik ook genoten van Brooklyn, geschreven door Colm Toibin. Enne, leuk om te lezen dat ik niet de enige ben die soms al om 9u in bed kruipt met een boek :-)

 10. marlies

  Als je je eigen bloed naar één van de hoofdpersonages vernoemt moet One Day écht wel een aanrader zijn denk ik dan… Gisteren besteld via internet, ik ben benieuwd!

 11. Dankzij jouw lijstje ben ik sinds gisteren een leesmarathon aan het houden met “De interessanten” :) Bedankt voor de tip!

 12. Anneleen

  “One day” heb ik nog niet gelezen maar van dezelfde schrijver wel “the understudy” en “starter for ten”. Beiden aanraders. Als je van deze schrijver houdt, zal je misschien ook graag Jonathan Coe lezen. Ouder dan nicholls maar zowel ernstig als humoristisch. Ik heb er alles van gelezen en raad je vooral “the rotters club” en “the closed circle” aan. Ze volgen op elkaar, maar ik las ze in omgekeerde volgorde en dat zorgde wel voor iets extra. En als je nog eens luidop in de trein wil lachen: “high fidelity” van nick hornby. Recentere aanraders: “straus park” van PB Gronda (focusknack columnist), “schitterende ruines” en “bezoek van de knokploeg”. Veeleesplezier en vooral veel leestijd gewenst!

 13. Omdat ik me zelf graag laat inspireren door lijstjes van anderen: eventjes door mijn old school schrift gebladerd waarin ik alle boeken noteer die ik gelezen heb sinds 2003. En daar staan, onder andere, bij mijn favorieten:

  – Herman Koch: Zomerhuis met zwembad
  – de boeken van Pascal Mercier (grote fan van!)
  – Rachida Lambert: De man die niet begraven wilde worden
  – Janne Teller: Niets (kinderboek met filosofische inslag)
  – Tom Rob Smith: Kind 44, Kolyma, Agent 6 (trilogie, los te lezen)
  – de boeken van Carlos Ruiz Zafon
  – Brock Clarke: Dagboek van een pyromaan
  – Blijkbaar heb ik ooit enthousiast stapels boeken van Alice Hoffman verslonden, maar vraag me niet waarover die gingen.
  – Ideale zwembadlectuur, als je wil lezen maar je moet tegelijkertijd ook je kinderen in de gaten houden: De hongerspelen trilogie van Suzanne Colins

 14. Pineapple

  Ik ben op basis van uw tip De Interessanten aan het verslinden. Een aanrader!

 15. Delphine

  The goldfinch van Donna Tart, leest als een trein en fantastisch schoon.

 16. Noémie

  De voorgestelde boeken in het Engels, zou je die zeker aanraden om het Engels te lezen?
  Of zou het niet zoveel verschil maken?

  1. Goh, niet per sé, ik lees eigenlijk zo goed als altijd in het Engels, maar dat is persoonlijk. De vertalingen zullen vast ook wel oke zijn. :)

 17. Vanessa

  Net verslonden op reis: We Are All Completely Beside Ourselves van Karen Joy Fowler.
  Ik ben er zeker van dat dit op jouw volgende lijstje beland.
  Best wel niet meenemen op reis, niet zo fijn voor je reisgenoten. En verder: vermijd de reviews (spoilers).

 18. Ine

  Al een paar dagen bezig in ‘One Day’. I’m in love! Gebeurt me wel vaker met een boek, maar toch, waw :)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>