Fijne vakantieuitstapjes met kinderen in de Westhoek (+ Het Leuke Vakantieboek te geef!)

Dexter op de zelfplukboerderij.

Dexter steekt een pepertje op de zelfplukboerderij.

Omdat de vakantie nu toch echt begonnen is (niet voor mij, trouwens. Nooit voor mij) en ik regelmatig de vraag krijg waar al die leuke plekken liggen waar ik mijn Instagramfeed tot in den treure mee vol plamuur: een lijst met dingen in de streek die geweldig tof zijn om met uw kind te doen. Want echt, ge zou dat niet denken, dat er ook maar iets te beleven valt in de Westhoek, maar niks is minder waar. Je moet alleen maar een beetje weten waar je moet zijn.

Onze persoonlijke favorieten:

 • De Zonnegloed in Oostvleteren: first and foremost, ik heb een kind dat compleet wild is van dieren. Dat heeft hij van zijn moeder, en dus zijn wij ook zot van dit soort parken. Ik geniet behoorlijk hard van Dexter zijn “Oh kijk mama! Oh kijk een kip!”, en dan is de Zonnegloed een perfecte plek. Ze hebben hier niet alleen hoenders, maar bijna honderd verschillende diersoorten, heel vaak dieren die opgevangen worden omdat ze mishandeld zijn of jaren meegedraaid hebben de wereld gezien hebben in circussen. Dieren die niemand meer wil dus. De Zonnegloed is een erg fijn park om door te wandelen op een mooie namiddag, en je kunt er na afloop pannenkoeken eten. Wij gaan in elk geval snel nog eens terug, want we hebben de beren nog niet gezien.
 • ’t Kakelend Kippenmuseum in Diksmuide: ligt een beetje in dezelfde lijn als de Zonnegloed, al hebben ze hier vooral heel veel kippen en kleinere neerhofdieren, waar je in de Zonnegloed meer exotische dieren hebt. Wel wreed de moeite om eens op het gemak door te wandelen, vonden wij, en Dexter amuseerde zich ook kapot. Ook hier een terras en cafetaria om pannenkoeken te eten. Blijkbaar vind ik dat belangrijk, anders zou ik er geen twee keer op terug komen.
 • ’t Goed Ter Heule in Lauwe: zelfplukboerderijen zijn hele aangename plaatsen om met kinderen te bezoeken, vind ik. Niet alleen omdat er vaak ook koeien en kippen zitten om enthousiast op af te stormen, maar vooral omdat ze kunnen helpen met plukken en het zo fijn is om ze met een kruiwagen door een veld te rijden. Op deze boerderij heb je geen abonnement nodig, je plukt gewoon waar je zin in hebt en betaalt aan de kassa. Als het mooi weer is vind ik dit een van de leukste activiteiten om te doen, zeker als je dan ’s avonds nog fruitsla kunt maken van je versgeplukte aardbeien en frambozen. Machtig.
 • Provinciedomein Den Otter in Woumen: er zijn in de streek wel een paar mooie natuurdomeinen om in te wandelen, maar dit is onze recentste ontdekking. Leuk omdat je over het water van De Blankaart in van die spottershutten naar vogels kunt kijken en het er erg rustig is. De Palingbeek is trouwens ook wel oke om te picknicken of achter een balletje te lopen.
 • Bellewaerde na vier uur: ik ben niet zo’n pretparkmens omdat ik niks op deze wereld de moeite vind om meer dan een kwartier voor aan te schuiven, maar toen kwam ik tot het besef dat Bellewaerde voor ons maar tien minuten rijden is, en het volk uit het binnenland al serieus de aftocht blaast als je na vier uur gaat. Vorige week vertrokken we toen het zaterdagnamiddag begon op te klaren en amuseerden we ons te pletter. Zo te pletter dat we ineens een seizoenspas kochten. Een heel seizoen zoveel Bellewaerdse avondwandelingen naar de olifanten en de giraffen als ons hartje belieft maat. Topidee!
Bellewaerde na vier uur is honderd keer leuker dan Bellewaerde voor vier uur.

Bellewaerde na vier uur is honderd keer leuker dan Bellewaerde voor vier uur. Zie mijn extatische blik.

Ik heb ook nog een paar dingen op mijn lijstje staan waar we zelf nog niet zijn geweest, maar die wel erg tof schijnen te zijn. De Kinderbrouwerij in Reningelst. Een bezoek aan de markt van Wazemmes in Rijsel. Het Ezelpad op de Rodeberg. En voor de rest houden wij hier ogen en ogen open, want Dexter vindt alles leuk als er maar auto’s of bussen of dieren aan te pas komen. Een ritje met de stadsbus of de trein naar Poperinge op een lege namiddag is voor hem ook al een doldwaas avontuur. En mochten de mensen uit andere oorden op zoek zijn naar plekken die iets dichter in de buurt liggen: in de comments onder deze post bulkt het van de fijne tips.

Foto:

Foto: Els Bauwelinck

Nog inspiratie nodig? Lobke heeft net haar tweede boek uit, vol tips om de vakantie met kinderen vlotjes en creatief door te komen. Een van mijn lezers kan Het Leuke Vakantieboek winnen. Om dat te doen like je de pagina van Lobke op Facebook en laat je hieronder weten wat je favoriete zomeractiviteit was als kind. Ik trek dan dinsdag random een winnaar, die het boek in zijn bus krijgt. Veel succes!

Reacties

 1. De zonnegloed! Dat was voor ons ook een stevige verrassing op ons Weekendje Westhoek. Maar ik heb nu zoveel spijt dat ik geen pannekoek gegeten heb!

 2. Liesbet Rombaut

  Het leukst vond ik een hele dag in de tuin spelen. In de zandbak, het zwembadje, een ijsje tussendoor, …

 3. Marloes

  Weet je dat ik dat eigenlijk niet meer weet? Erg hé? Ik heb foto’s en verhalen als herinnering, maar precies geen eigen herinneringen. Jojo’en, knutselen, naaien (ik hielp tante en oma), rolschaatsen op de bergaf in de wijk en lezen.

 4. griet

  In de wijk spelen. Een spookkot maken in het tuinhuis en bij warm weer appeltje snap. Toppertje!

 5. Anouck

  Ik sleet mijn zomers als kind steevast op het strand van Oostende… Weer of geen weer, ravotten in het zand en in de zee, ijsjes likken, bloemenwinkeltje houden, forten bouwen… Om dan ’s avonds met een razende honger en een halve kilo zand in je kleren thuis neer te strijken en in slaap te vallen aan de keukentafel – again and again and again. Bellewaerde abonnement hier ook op komst, woohoo!

 6. Gaby

  Wij woonden in een autovrije woonwijk met heel veel kinderen. Wij organiseerden ons eigen wk op het plein voor de deur, waarbij de meisjes de ehbo bemanden of we maakten een gans parcours zodat ‘spel zonder grenzen’ (wie kent dat programma nog zeg!) kon nagespeeld worden. Vakanties waren geweldig!

 7. Ik weet daar ook niet veel meer van. Ik zat de hele dag in ‘de wijk’ aan de overkant van onze straat. En in het bos daarachter… :-) Hele dagen vol zon en vrijheid dus!

 8. Bellewaerde op zijn laatste uren is ideaal (y)
  Toen we nog in kruiseke woonden, gingen we ook regelmatig als we een uurtje vrij hadden of op regenachtige dagen die toch plots schitterend bleken te zijn. Topplan! Doen we later ook met Finn :)

 9. vliene

  Rondhangen op het speelplein, naar de Meli gaan, ongelooflijk hard aftellen naar ons jaarlijkse tripje center parcs, op de typemachine zelf tijdschriftjes in elkaar flansen, de jaarlijkse fancy fair in ons dorp mét visput en rattenspel, naar de zee en die dag afsluiten met een avondmarkt, bloemenwinkeltje spelen door alle onkruid uit de grachten te plukken met de vriendjes van de straat, laat mogen opblijven en kijken naar al die amusementsprogramma’s op de tros. Man, dat waren nog eens tijden!

 10. Met stip op één: gaan logeren in het (toen voor mij verre) Machelen bij mijn nichtje. Op twee: naar de Plas gaan in Kelchterhoef (of eender welke andere locatie waar je mocht zwemmen).

 11. Caro

  Toen ik een jaar of tien was bij mijn vriendin in de tuin blijven overnachten in de tent die we zelf gemaakt hadden, met dekens rond en onder de schommel. Héél spannend was dat.

 12. De markt in Wazemmes viel eigenlijk nogal tegen, moet ik toegeven. Veel rommel, veel volk en een ongezellige sfeer. Leuker is de markt bij een kerkje, wat chiquer en meer bemiddeld volk. Gezellige cafétjes.

 13. Peeters Vicky

  Ik vond alles leuk, zolang we maar weg waren, kajakken, pretpark, kermis, speeltuinen, dierentuinen, nu probeer ik met mijn kindjes ook vele uitstapjes en activiteiten te doen, alleen blijft het niet zo origineel meer. Dus fingers crossed en hopen dat ik eens iets win

 14. Marloes

  De zomer, dat was tour de france kijken, boeken lezen en als ‘k kleiner was met water spelen. En mijn mama had zo’n boek met spelletjes voor als we begonnen te zagen dat we ons verveelden… ik heb zo’n boek nodig voor als mijn 5 maand oude dochter ooit begint te zagen ;-)

 15. joke

  Met keien een dam bouwen in een oostenrijks bergriviertje. Dat is waar ik met plezier aan denk bij vakanties van toen ik kind was. Of knutselen met onze “nanny”, n kleuterjuf in opleiding die s zomers voor ons kwam zorgen terwijl onze ouders gaan werken waren

 16. De Smet Joke

  Mijn leukste zomeractiviteit lag gewoon achter onze tuin: verlaten fabrieksgebouwen in het weekend en volledige kampen bouwen tussen de bomen op de parkings vulden heel wat vakantieuurtjes.

 17. Freya Lammertyn

  Gaan zwemmen in het openluchtzwembad van Puyenbroeck. Met de vriendinnetjes op de fiets naar daar. Zalig!

 18. Kersten Eveline

  Mijn favoriete zomeractiviteit was De Efteling of gewoon gezellig samen met de familie picknicken en wandelen. Als kind vond ik het altijd zalig om naar een pretpark te gaan (voornamelijk de Efteling) omdat we dit altijd samen met de hele familie deden. De voorbereidingen thuis gaven al een speciaal gevoel, broodjes smeren en blikjes inpakken met zilverpapier om te koel te houden. Ik keek zelfs al uit naar de rit heen en terug, omdat ik dan samen met neefjes en nichtjes in de auto spelletjes kon spelen en leuk kon meezingen met de muziek op de radio. De attracties zijn zalig omdat het allemaal zo sprookjesachtig is, iets waar ik enorm van kan genieten en samen met de hele familie leken die wachtrijen opeens veel minder lang.

 19. Ruth

  …’s avonds in de weides rond de huizen op koeienvlaaientocht gaan met de buurtkinderen… details bespaar ik je..
  …bloemen van papier maché knutselen en op het strand inruilen tegen de couteauxschelpjes… vloeken omdat je zelf niet genoeg van zulke schelpjes kan vinden..
  ..wilde plannen maken om ’s nachts stoer in een tent in de tuin te slapen om dan ’s avonds toch weer bang in je eigen bedje te kruipen…

 20. In onze rustige straat gingen we met alle buurkinderen rolschaatsen of badmintonnen op de straat zelf.Of met de fiets naar het bosje om daar bosbessen te plukken!Picknicken op het speelpleintje met boterhammen met choco.Of een raket delen met je vriendin om af te koelen van de heerlijke zomers die we hadden.

 21. Lie

  – Dikkopjes vangen in de beek
  – Hele dagen in een wasmand liggen en boekjes lezen
  – In een boom hangen
  – Kampen bouwen
  – naar de speelpleinwerking gaan en daar vorte spelletjes spelen zoals eerst met je mond een snoepje uit water vissen en dan ééntje uit bloem
  – Een hele dag in een naburig bos gaan spelen. Zonder gsm en al. Lang leve het pré-Dutrouxtijdperk!
  – Bootje varen op de Donk of er op dobberen in een grote binnenband
  – Uren tussen klavertjes neuzen tot ik een klavertje vier had (nooit gebeurd, maar soit)
  – …

 22. Auke

  Met al onze vriendjes uit de straat maakten we in kamp in het maisveld achter ons huis.
  Enkel wie de geheime weg ernaartoe kende, kreeg toegang ; ) !!!

 23. In de zomer dweilde mijn moeder de keuken met de deur wagenwijd open. Dan mocht ik voor ze het water naar buiten trok eerst eens in mijn sponsen shortje over de vloer op mijn knieën door het water glijden… zalig!

 24. Annelies Crombez

  Ik wil graag het boek winnen, ziet me er eentje vol toffe ideeën uit.
  Mijn favoriete zomeractiviteit was/is naar het strand gaan, altijd vanalles te doen :-)

 25. Emmy

  Naar de zee met de frigobox!en dan ’s avonds half verbrand het bad in en daarna nog even buiten spelen in pyjama…top!

 26. Isolde

  Uren speelden wij in het bos voor onze deur. Iedere avond uitgeput thuiskomen, vol schrammen, bruin gebrand, … Amaai, dat waren nogal de tijden. Mijn ouders zagen ons niet veel tijdens de vakanties. Alleen naar huis om te eten en dan weer de natuur in.

 27. Lotch

  Met mijn zus in de kersenboom achter in de tuin klimmen om dan kersen te smullen tot we buikpijn kregen. We moesten snel zijn omdat de vogels er anders mee weg waren en mama boos werd, omdat ze dat te gevaarlijk vond. De mooiste zomerherinneringen zitten in de kleine dingen! :)

 28. eva

  Een dagje naar de zee, oostduinkerke of westende meerbepaald. En iets simpeler: te voet een ijsje gaan halen, met heel het gezin en dan nog even naar het parkje in de buurt

 29. grietdm

  met de kinderen van de buren gewoon buiten spelen (er waren gaten in de heg zodat we heel gemakkelijk van tuin naar tuin konden lopen – verstoppertje werd daardoor een hele uitdaging)

 30. Lobke

  bij de meme gaan logeren en dan met de speelcape door de tuin lopen of met de kaarten spelen.

 31. sylvieke

  Ongetwijfeld naar de zee gaan, daar een hele dag spelen op het strand, schelpjes zoeken, bloemen verkopen, emmertjes water halen aan de zee om dan savonds broodjes te gaan halen met préparé en deze dan op te eten voor we terug naar huis reden, zalig!

 32. Het is ook het tweede jaar dat we een abonnement op bellewaerde namen. tip: volgende keer aankopen in april, ik denk dat het tot eind april goedkoper is (ik betaalde 44 euro voor volwassene terwijl we vorig jaar 55 betaalden in juli). We hebben ook een abonnement op boudewijn seapark genomen. Voor de allerkleinsten (leeftijd van Dexter ook al) heel leuk, minstens evenveel attracties waar ze al op mogen dan in Bellewaerde. Als kind gingen we vooral veel bij de nichtjes en neefjes gaan spelen en dat was mooshen tot we erbij neervielen (of een sleutelbeen braken ofzo)

 33. Leen

  Het liefst speelde ik in ons ‘kamp’ in de tuin, zeker wanneer er vriendjes kwamen spelen.

 34. Op vakantie naar Nieuwpoort aan zee met mijn groottante en elke dag ijsjes, kersen, aardbeien mogen eten zoveel ik zelf wou, zolang ik het ZELF ging kopen. En zingend rondfietsen op de dijk!

 35. Ik was ook zot van dieren als kind. En mijn kinderen zijn er nu even zot van. Kinderboerderijen scoren hier altijd. Wij hebben een abonnement op Planckendael (en dus ook de Zoo Antwerpen) omdat we op een half uurtje van daar wonen. (Blotevoetenpad is ook leuk).
  Als kind maakte ik ook huisjes voor diertjes zoals lieveheersbeestjes. met een kommeke water en blaadjes enal. Ik vond het altijd zo erg dat ze verdwenen of doodgingen. Ik fietste ook uren de straat op en af of zat uren op de schommel.
  Ik wil ook graag het boek winnen.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>