[AMA] nog eens vijf vragen

ama3
Het is al een hele tijd geleden dat ik nog eens op vijf vragen uit de Ask me Anything heb geantwoord, en aangezien het toch slecht weer is dacht ik: awel ja! Deze keer niet volgens een specifiek thema, maar wel gewoon geweldig random.

Je mag vier mensen -beroemd, onbekend, overleden – uitnodigen voor een Komen Eten op Liliths wijze. Wie zou dan zeker bij je aan tafel mogen schuiven?

Leo Babauta, Dirk De Wachter, Walt Disney en Oprah Winfrey. Allemaal mensen die me op hun manier boeien. Leo Babauta is de blogger achter Zenhabits, een site die ik al jaren volg en mij altijd weer weet te inspireren. Hij is erg bezig met minimalisme en dingen loslaten en rust in je hoofd, en ik zou het geweldig vinden om hem eens te interviewen of hem uit te nodigen op een Komen Eten. Dirk De Wachter heb ik al eens mogen interviewen, en ik blijf wat hij doet en schrijft boeiend en ook erg belangrijk vinden. Walt Disney vind ik een ongelooflijk inspirerende figuur, ik las ooit een fantastische biografie en de fascinatie is blijven hangen. En Oprah, omdat ik haar verhaal ongelooflijk vind en ik Youri niet ongerust wil maken door enkel mannen uit te nodigen. Niet dat hij daarvan zou opkijken.

Heb jij eigenlijk een beste vriendin? Of ben jij eerder een persoon die verschillende vriendinnen/een grote vriendengroep heeft? Of is de man van je leven tevens je allerbeste kameraad? Heel benieuwd hiernaar!

Ik heb een beste vriendin, die ik al ken van toen ik twaalf was en zij ook. Al behoorlijk wat watertjes doorzwommen, dus. We zien en horen elkaar niet per se elke week, maar dat hoeft ook niet. Als we elkaar wel zien is het altijd tof. En ja, mijn man is ook wel mijn maat, en ook daar ben ik heel content van. Als er twee mensen een boek over mij kunnen schrijven, dan durf ik wedden dat zij het zijn. Hou hen tegen, asjeblieft.

Kelly, op de schoolbanken was je, in mijn ogen, een rebel. Ik herinner me jou als iemand die weerstand bood tegen het schoolsysteem waarin we geduwd werden. Leerstof ingepompt krijgen door leerkrachten die (op enkele uitzonderingen na) zelf niet de grootste motivatie aan de dag legden… Ik had het gevoel dat de hogere studies, weg uit de regio, voor jou niet snel genoeg konden beginnen. Nieuwe kennis, een nieuwe stad! Misschien zelfs om nooit meer terug te keren?

Zoveel jaren later vraag ik me af hoe je terug kijkt op die periode. Rebelleert Kelly nog? Op welke manier? Mist ze soms de prikkels van een grootstad? Wat trok haar toch terug naar de regio waarin alles begon?

Haha, deze vraag van een oude klasgenoot moest erin omdat hij mij deed fronsen en glimlachen tegelijk. Ik was dat namelijk allemaal een beetje vergeten, dat ik een grote mond had en nogal tegenstribbelde als het op gezag neerkwam. Dat is er wat uit, denk ik, maar ook niet helemaal. Nu stribbel ik eerder tegen door te weigeren om een masker op te zetten en al eens een knuppel in een hoenderhok te gooien met een tekst voor mijn blog of een andere publicatie.

Ik heb nooit gedroomd van vertrekken uit Ieper, evenwel. Ik hou van Ieper. Als ik Ieper achter me zou laten dan zou het enkel voor een leven in een ver buitenland zijn, zeker niet voor Gent of Antwerpen. Ik heb in Gent gestudeerd maar heb altijd geweten dat ik terug zou keren, van dag één. Misschien dat ik zo van Ieper hou omdat ik er niet altijd ben. Voor mijn werk kom ik regelmatig op andere plaatsen, en in mijn vrije tijd ook. Ik kom er graag, maar hoef er niet per se te wonen.

Waar koop je allemaal kleertjes voor Dexter?

Een vraag die ik vaak krijg, wat tof is, want dat wil vast zeggen dat jullie niet vinden dat ik mijn kind kleed als een wietjewaai. Mijn budget is verre van onbeperkt, en dus probeer ik een gezonde balans te vinden tussen basics van de HEMA en de H&M of Zara Kids, en stukken uit de leuke webshops die het internet rijk is, en die vaak iets duurder zijn. Dat laatste doe ik ook erg vaak in de solden, net nog schoenen aan min vijftig en een jas aan min zeventig gescoord, ik kan daar wreed content mee zijn.

Mijn favoriete webshops zijn: goldfish, minimaniac, hippeschoentjes, kleinezebra, kiddiffit en lillefant. Mijn favoriete merken zijn Albababy, Baba Babywear, Mini Rodini, Froy & Dind en Mundo Melocoton, om er een paar te noemen.

Wat ik nu al twee jaar wil is een weekmenu opstellen. Maar ik hou dit niet lang vol. We hebben nu een kindje die straks naar de opvang moet. Ik begin dan ook terug met werken. Hoe begin je eraan en vooral hoe hou je het vol? Heb je tips?

Mij heeft het weekmenu zoveel voordelen gebracht dat volhouden nooit een probleem was. Niet volhouden betekent dat alles in de soep draait en ik meer dan een keer per week naar de winkel moet, iets waar ik eigenlijk geen tijd voor heb. Ik merk dat de ene mens er meer miserie mee heeft dan de andere, dus misschien kunnen deze tips helpen.

– besef dat het een hulpmiddel is, en dat niks in steen gebeiteld staat. Natuurlijk weet je niet of je op donderdag wel zin gaat hebben in pastinaak, maar als dat niet zo is, dan kun je misschien de dingen eten die je op zaterdag had gepland. Ik schuif regelmatig, soms hebben wij ineens ongelooflijk veel zin in frieten van de frituur en dan halen wij frieten van de frituur.

– doe het elke week op een vast moment, voor je naar de winkel gaat. Ik stel elke week op vrijdag mijn menu op voor een hele week.

– ik heb een lijst met alle gerechten waaruit ik kan kiezen en vul die regelmatig eens aan. De afgelopen weken was ik onze lijst kotsbeu en dus heb ik vorig weekend een uur door kookboeken gebladerd en een nieuwe lijst voor in ons systeem opgesteld.

– ik ben ook steeds meer aan het nadenken om eens vaste weken uit te werken. Deze week: weekmenu zes, want het is een met weinig tijd. Als ik zo’n lijst heb dan moet ik niet elke keer weer het warm water uitvinden, denk ik. En dat is altijd gemakkelijk.

Hier staan nog meer tips.

Ik hoop dat ik een en ander heb verduidelijkt. Als er nog vragen zijn, roep dan gerust, dan probeer ik ze verder te beantwoorden in de comments.

Reacties

 1. Ine

  Nu je het toch over Ieper hebt: aanraders om te bezoeken/bezichtigen? Wij plannen een citytripje en ik heb liever wat interessante inside information dan de clichés die ze je in toeristische boekjes voorschotelen. Die moeten er misschien ook zijn, maar toch!

 2. Ben gelijk ne zot beginnen lezen in Zenhabits, wa’s da jong! Zo cool.
  Als je Leo eten hebt gegeven, stuur hem dan maar door naar mij. Ga er straks iets over schrijven, zie.

 3. mijn “betere” vriendinnen kennen allen een andere kant van mij. Sommigen kennen mijn verleden en mijn geschiedenis, anderen weten dan weer veel over het huidige leven. Maar allemaal kennen ze kantjes die de andere dan weer niet kent….

 4. “De afgelopen weken was ik onze lijst kotsbeu en dus heb ik vorig weekend een uur door kookboeken gebladerd en een nieuwe lijst voor in ons systeem opgesteld.” – Ik ben wel geïnteresseerd in een blik op die lijst. Of op een paar voorbeelden van weekmenu’s. Ik ben onze lijst namelijk ook geweldig hard beu. #wegmetbloemkoolinwittesaus !

 5. Laura

  Wij werken ook al meer dan een jaar met een weekmenu, zo wat op dezelfde manier jij het doet. Elke vrijdagavond (of zaterdagochtend als we niet veel zin hebben) wordt de lijst gemaakt voor de gerechten van zaterdag tem de volgende vrijdag. Wij hebben ook een verzameling van gerechten die heel vaak terug komen (de favorieten), soms experimenteren we met iets nieuws. Zo wordt er ook bijna elke week spaghetti gepland aangezien dit bijna geen werk is (deze wordt 1 x in grote hoeveelheid gemaakt en ingevroren, goed voor 4-5 keer spaghetti voor 2).
  Wij doen 1 x per week boodschappen en gaan uitzonderlijk nog naar de slager voor vers vlees.

  Het menu zelf houden we bij op Google Drive in een excel-sheet (elke tab is een nieuwe week). Zo kunnen we ook terugkijken in voorgaande weken. We hebben beiden toegang tot de sheet en kunnen die zowel op onze laptop/tablet/smartphone bekijken. Het leuke aan dit systeem is dat we beiden weten wat er klaargemaakt moet worden die avond. Ben ik vroeger thuis dan begin ik er aan, en omgekeerd hetzelfde.

  De recepten staan ook in een gedeelde folder (op Google drive) of in boeken.

  Misschien nog een tip om het vol te houden, het menu samen met je partner opstellen. Zo moet je niet zelf alle dagen invullen, werkt voor ons :-)

 6. Marie

  enkele weken geleden zag ik je voorbij lopen (met man en kind) in de Langesteenstraat in Kortrijk. Ik zat in Kaffee Renee en wilde naar buiten lopen om… tjah, om wat eigenlijk? een foto te vragen? je te zeggen dat ik je blog zo tof vind? Ik realiseerde me net op tijd dat dat misschien een beetje belachelijk is en vooral vervelend voor jou om – terwijl je met je gezin op stap bent – door een wildvreemde te worden aangesproken. Want ik heb dan misschien wel het gevoel dat ik je goed ken (door je blog), jij kent mij – en je andere lezers – niet. Maar dit leidt me dus tot mijn vraag: word je vaak herkend en aangesproken door lezers op straat? Hoe voel je je daarbij en hoe reageer je daarop?

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>