De leesclub tipt: de boekenselectie van Annelies

annelies2

Voor deze rubriek ga ik op zoek naar de leestips van de fantastische vrouwen waarmee ik het leukste leesclubje van het land deel. En deze maand is Annelies aan de beurt, met haar 28 ons meest jeugdige en lentefrisse lid.

Ik ontmoette Annelies tijdens de eerste bijeenkomst van de leesclub, al hadden we ervoor al eens met elkaar gemaild toen ik op zoek was naar iemand voor een artikel in een magazine. Annelies las mijn blog al een tijdje, las graag maar had al een hele tijd bijzonder weinig inspiratie, waardoor ze wat bleef hangen in steeds weer dezelfde genres. Toen ze mijn oproep zag om een leesclub te beginnen wist ze dus wat haar te doen stond, en ze heeft het zich naar eigen zeggen nog geen seconde beklaagd, want haar liefde voor boeken is weer helemaal opgeflakkerd.

Als Annelies niet leest werkt ze als leerkracht aardrijkskunde en project algemene vakken in het secundair onderwijs. Haar grote passie is gidsen, iets waar ze het afgelopen jaar haar werk mee had in het drukbezochte Ieper.

annelies1

Annelies vindt de leesclub het beste dat haar leesgoesting kon overkomen. Terwijl ze de afgelopen jaren enkel nog tijdens de vakantie las en boeken koos op basis van de kaft zit ze nu in een flow die ze nog niet veel eerder had. Annelies vond zichzelf nooit een volleerd lezer en dacht dat ze enkel graag thrillers las, maar leerde door de leesclub dat ze kan genieten van boeken in allerlei genres die ze anders niet eens had aangedurfd. Al lijken science fiction en horroverhalen op dit moment nog een serieuze brug te ver.

collage_annelies

Deze vijf boeken moet je volgens Annelies gelezen hebben:

* De Reünie van Simone van der Vlugt:

“Dit boek bevindt zich op de grens tussen het genre dat ik vroeger voornamelijk las en wat ik nu lees. Het is een literaire thriller die misschien een beetje te vergelijken valt met wat Pieter Aspe doet, over een reünie die uitdraait op een confrontatie met het verleden. Ik heb hem destijds in één ruk uitgelezen omdat de schrijfstijl zo vlot was.

* Maar buiten is het feest van Arthur Japin:

“Ik maakte kennis met Japin dankzij de leesclub, waarin we “De man van je leven” lazen. Dit boek vertelt het verhaal van een Nederlandse showbizzvedette die een rechtszaak aanspant. Het fijne is dat je het verhaal vanuit verschillende standpunten volgt, tot aan de uitkomst. Ik vond dit een erg vlot boek dat ik erg moeilijk aan de kant kon leggen.”

* Monte Carlo van Peter Terrin:

“Toen ik mijn selectie moest voorstellen bij Reading Between The Wines was dit één van de drie boeken die ik had gekozen. Mijn man Wim zit in het rallymilieu en doet daar de service, en dit boek gaat over de service bij de Formule 1. Voor mij was het dus best een herkenbaar gegeven. Ik wilde Peter Terrin sowieso een tweede kans geven omdat ik een drietal jaar geleden niet door zijn Post Mortem was geraakt. Maar ondertussen is mijn manier van lezen erg veranderd, met als resultaat dat ik deze Monte Carlo een heel mooi, kort boekje vond met een mooie opbouw. Het verhaal deed me enigszins denken aan Schitterende Ruïnes, nog een boek dat we met de leesclub lazen.”

* De Cirkel van Dave Eggers:

“Een van de toppers van mijn afgelopen leesjaar. Ik vond dit een erg confronterend boek, omdat het me deed beseffen hoe weinig er nodig is in deze wereld van sociale media om richting wat er zich in De Cirkel afspeelt te gaan. Ik heb het boek in één ruk uitgelezen, en was er zo hard niet goed van dat ik een week bijna niks meer op de sociale media gezet heb. (lacht) Het is een boek dat je doet nadenken over waar we mee bezig zijn, en of iedereen echt op elk moment moet weten wat we doen.”

* Van de oorlog hoor ik niets van Aurel Sercu:

“Dit is een iets ouder boek dat heruitgegeven is, over een doof meisje uit Boezinge in de tijd van de tweede slag bij Ieper en de gasaanvallen. Ik las het toen ik een jaar of veertien was, het was het eerste persoonlijke relaas dat ik las van de eerste wereldoorlog. Doordat het zich afspeelt waar mijn familie woont herkende ik bepaalde straten en snapte ik plots waarom bepaalde monumenten op specifieke plaatsen waren opgetrokken. Het heeft me destijds erg geraakt, en ik zou het eigenlijk graag nog eens herlezen om te zien of dat nog steeds zo is.”

Hebben jullie al boeken uit de selectie van Annelies gelezen, of plannen? Ik lees het graag hieronder!

De vorige selecties van Anouck,  Sarah en Tine staan achter de links.

Wil je elke maand op de hoogte gehouden worden van mijn favoriete boeken en die van Dexter en Flo? Schrijf je dan zeker in voor #nevernotreading, mijn maandelijkse boekennieuwsbrief!

Reacties

 1. Dit had ik nodig! Ik zit momenteel ook een beetje in een leesdipje.

  ‘De Reünie’, ‘Maar buiten is het feest’ en ‘De Cirkel’ spreken me heel erg aan! Al heb ik na je omschrijving ook wel een beetje schrik om die laatste te lezen. :-)

 2. Annick

  Fijn, die leestips! Mijn inspiratie staat op dit moment op een zeer laag pitje. Vooral het boek ‘De reünie’ spreekt me enorm aan. Nu maar hopen dat onze bib het reeds in zijn bezit heeft…

 3. Deze morgen “Het huis aan de gouden bocht” van Jessie Burton meegenomen uit de bib van Ieper, er stak een briefje uit: “Aanbevolen door Reading Between The Wines”… De verwachtingen zijn hooggespannen! :-)

 4. Ik ben volop bezig met Het Diner van Herman Koch. Ik lijk nog steeds mijn ding te vinden in de bibliotheek. Naar het schijnt is “De Bewaker” van Peter Terrin ook een echte aanrader…van Post Mortem heb ik alvast genoten.

 5. Ik heb nog géén van de door jou voorgestelde boeken gelezen. Maar ik vind het wel leuk om te weten waar ik wat boekentips kan vinden voor mocht het lezen weer wat vlotter gaan. Momenteel ben ik bezig in Dinsdag is voorbij van Nicci French. Ook een literaire thriller, best spannend, met een psychologe als hoofdpersonage :)
  De naam van jullie boekenclub vind ik gewoon de max: reading between the wines!!! Hoe tof is dat.

 6. Annelies! Leuk om hier eens van jou te horen!
  Nog niks gelezen van je lijstje. Dit weekend reünie gehad van het middelbaar, dus ik weet al welk boek van je lijst ik eerst zal lezen! ;-)

 7. Ik ben een luisterboek van Japin aan het beluisteren momenteel. Heerlijk relax, zo op trein of bus of bij de afwas. Terrin staat ook op mijn lijstje!

 8. Ik kan ook “Schijndood” van Simone Van der Vlugt aanbevelen, al is dat wel meer een jeugd/jongvolwassene boek.
  En als je Arthur Japin goed vindt, moet je zeker “Een schitterend gebrek” eens lezen. Ik heb mijn exemplaar zo goed als stukgelezen ;)

 9. Wat een leuke rubriek! Maar buiten is het feest vond ik ook een mooi boek. Van de oorlog hoor ik niets zet ik zeker op mijn lijstje!

 10. Cathy

  Ik zoek Annelies (of iemand anders uit Ieper met een passie voor gidsen)! Wij, Nick en Cathy, twee uit Ieper afkomstige gidsen in Gent, willen misschien iets op poten zetten over de linken tussen Gent en Ieper…

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>