lilith deelt haar zeven essentiële shortcuts #boostyourpositivity

shortcuts2

Tijd om mijn eigen shortcuts te delen. First and foremost: dat dit lijstje bestaat betekent zeker niet dat mijn huishouden op wieltjes loopt. De helft van de tijd sta ik ongelooflijk achter met de was, besef ik op vrijdag dat ik niks meer in huis heb en zwaar moet improviseren om nog een maaltijd samen te stellen, en is de aanblik van mijn keuken even hopeloos als die van mijn mailbox. Maar soms bolt het wel, en dan is het vooral dankzij onderstaande handigheidjes.

* ik doe bepaalde dingen niet (meer). Poetsen en strijken, of mijn ramen lappen. Dat poetsen besteed ik elke week drie uur uit, en dat was een van de beste beslissingen van mijn leven. Strijken doe ik al meer dan een jaar niet meer, enkel plooien, en tot op heden heeft niemand mij of Youri aangesproken omdat we er plots zo verfrommeld uitzien. Elke week meer dan een uur gewonnen, en geen haan die ernaar kraait. De afspraak is wel: Youri mag hemdjes kopen zoveel als zijn hartje belieft, maar dan strijkt hij ze zelf. Mijn tijd is kostbaar en wordt met de jaren steeds kostbaarder, en ik wil veel doen voor de liefde van mijn man, maar hemdjes strijken hoort daar niet bij. Hij kan het trouwens ook veel beter dan ik. Ik ruim ook maar een keer per dag het speelgoed van Dexter op, omdat ik heb geleerd dat je het vijf minuten later toch niet meer ziet. Behalve als hij naar bed is.

* ik denk vooruit en batch like crazy: op zondag kook ik voor een paar dagen, om in te vriezen of vooruit te plannen. Stoofpotjes en ovenschotels, vooral. Ik maak fruitsalade voor het ontbijt, kook eitjes hard voor in slaatjes of als tussendoortje, zorg dat al mijn verse kruiden in vochtig keukenpapier gedraaid zijn en mijn groenten zo geprepareerd dat ze zo lang mogelijk blijven meegaan de rest van de week en zo makkelijk mogelijk uit de koelkast getoverd kunnen worden. Op zondagavond ben ik een uur bezig met het plannen van de week die komt en de deadlines die eraan vast hangen, en als ik lang op de trein moet zitten zorg ik ervoor dat ik mijn iPad met toetsenbord bij heb om blogposts te schrijven of aan artikels of mails te werken. Ik probeer ook dingen te groeperen: een uur ’s morgens om al mijn dringendste mails te beantwoorden, dan mijn mailbox dichtgooien tot in de namiddag zodat ik een paar uur kan schrijven, en mijn research opsparen voor de uren in de namiddag waarop het vat al een beetje meer af is. Mijn haarstijl- en smeerselmomenten combineren met een kindeken in bad steken. Boodschappenlijsten maken terwijl hij zich uitleeft in de binnenspeeltuin.

shortcuts1

* ik doe een keer per week de was en plooi alles onmiddellijk: we zijn maar met drie, en het lukt, met mijn grote wasmachine. Op zaterdagochtend begin ik eraan, en tegen zondagmiddag ben ik weer voor een volledige week van de was af. Het leven is gewoon te kort, jongen.

* ik maak een weekmenu en ga maar een keer per week naar de winkel: deze heb ik al een keer te veel besproken, vind ik, maar het blijft wel een van mijn meest waardevolle shortcuts.

* ik neem overal foto’s van en steek die in Evernote: de uren van het schoolzwemmen, notities van vergaderingen, take away menu’s, treinregelingen, ik neem een foto met mijn iPhone en trek die binnen via Evernote. Als ik er de juiste tags aan geef vind ik alles heel makkelijk terug, waar ik ook ben. Een gemak.

shortcuts3

* ik ben goede vriendjes met mijn diepvries: omdat er altijd brood in zit, en soep, en volledige maaltijden en pizza. Het loont gigantisch om je te verdiepen in hoe je eten het beste kunt bewaren, en welke methodes er zijn om bepaalde kruiden en groenten te stockeren in je diepvries. Gember bijvoorbeeld, ik heb altijd gember in huis, nu. Mijn diepvriessysteem geeft me het gevoel alsof ik stiekem voorsprong heb genomen op de rest.

* ik probeer alles direct te doen: lukt lang niet altijd, maar wel steeds beter. Mijn bord direct in de vaatwas zetten in plaats van het te laten staan tot de dag erna. Mijn kleren in de wasmand in plaats van naast mijn bed. Me afvragen of ik al iets mee kan nemen als ik naar boven moet, zodat ik een uur later niet speciaal vier keer moet lopen. Ik besef steeds vaker dat je enkel maar inhaalbewegingen aan het maken bent als je dingen niet direct aanpakt. Maar het blijft een leerproces.

Hebben jullie nog goede shortcuts? Deel ze hieronder of op je blog, en dan komen we lezen!

Deze blogpost kadert in het #boostyourpositivity project van Activia. Zin om mee te doen? Registreer je dan op deze site en dan krijg je ook een uitnodiging voor het slotevenement op 8 maart.

D15-0019-Activia-Fusion-Banner-Blog-1080x608_footer

Reacties

 1. Goede shortcuts :), vooral het vooruit denken en dingen meteen doen! Ik ben ook wel blij dat je in de inleiding ook melding maakt van enige chaos en improvisatie soms, want tot nu toe had ik telkens het gevoel dat bij jou alles vlekkeloos en tot in de puntjes georganiseerd verliep :).

 2. die headerfoto is echt supergoed gekozen :-)
  handige tips, herkenbaar ook, de mijne komen er ook nog aan deze week!
  x

 3. Ik ben echt jaloers dat je op zaterdag kunt beginnen met de was en er op zondag klaar mee bent :-). That’s my dream.
  Voor de rest heb je het allemaal goed voor elkaar denk ik zo.

 4. Sarah

  Strijken doe ik ook al lang niet meer, ik ben wekelijks tot 3 dagen bezig met de was (6personen; 4 relatief kleine kinderen, dus véél gesmos) en dat zou dan betekenen dat ik minstens even lang met mijn strijk zou bezig zijn, zo-ot!

 5. Ook hier de regel: als je je van de ene kamer naar de andere kamer verplaatst, check dan altijd of je iets kan meenemen. Een wijsheid van mijn papa: “Geladen door, geladen terug”. En het werkt echt!

 6. Ik vraag me steeds af hoe ik het ga bolwerken wanneer ik kindjes heb. Momenteel heb ik mijn job, mijn huishouden, heel wat nevenactiviteiten, grafisch werk en mijn blog. Niet te vergeten mijn lief en hond en de vele vrienden. En ik kan soms amper volgen. Ik neem je tips mee voor als die pagadders er effectief zijn! Amaai amaai! Thanks!

 7. Innie

  Er zitten inderdaad veel herkenbare dingen tussen.
  Enkel je ’24 hours of laundry’-plan zou hier toch echt niet lukken. Soms vergeet ik een wasje uit de machine te halen. Of besef ik dat de verschillende wasjes allemaal wat beter gepland hadden kunnen zijn (al besef ik nu ook al soms dat mijn wasmachine een ‘uitgesteld einde’-functie heeft).
  Ik probeer doorheen de week één wasmachine per dag te laten draaien, en in het weekend mag het al wat meer zijn. En plooien doe ik wanneer al mijn wasmanden volzitten met versgewassen dinges.

  Trouwens, wat ik me afvraag… Wat als je nu bepaalde activiteiten hebt gepland in het weekend? Een familiefeestje, een bezoekje aan vrienden, een daguitstap met Dexter, … Kan je dan flexibel omspringen met je planning of verval je dan in blinde paniek?

  1. Wij zijn eigenlijk zelden thuis in het weekend. :) Ik kook meestal tijdens Dexter zijn namiddagdut, ik heb het geluk dat hij die nog doet, en dan kan ik toch nergens naartoe. En ik kies altijd uitstapjes boven kookzondag, hoor, maar meestal ben ik op een uurtje wel rond, maximum anderhalf. :)

 8. Altijd wel handig om tips van anderen te lezen :-). Voor mij helpt een routine op poten zetten voor bepaalde dingen en voor de rest heb ik (na veel vallen en opstaan) bepaalde gewoontes gekweekt, zoals de was op voorhand sorteren en to-do lijstjes maken. Ik denk er alleszins ook over na om een droogkast te kopen, om het volume strijk toch een beetje te verminderen. O ja, ik vergeet bijna onze kuisvrouw. Die heeft ons leven zo veel aangenamer gemaakt!

 9. Dat strijken doe ik ook niet en inderdaad, niemand heeft er ooit iets van gezegd. Goeie ophangtechnieken en “handstrijken” alvorens je iets ophangt, kapstokken en drogen op chauffages doen de trick bij mij. Truitjes “wapper” ik uit, de zijkanten, de mouwen en meer dan een enkele keer uitslaan.

 10. Ine

  Interessante shortcuts! Ik voel me weer helemaal productief worden hier! Als ik niet op mijn werk zat, ik was in gang gevlogen… Misschien dat ik sebiet stiekem toch al een weekmenu opstel :)

 11. Ine

  Trouwens, eindelijk iemand die het ook vertikt om te strijken. Ik doe dat ook niet, is (meestal) ook helemaal niet nodig…

 12. Ann

  Strijken doe ik inderdaad ook niet meer. Waste of time! :-)
  Mijn shortcuts staan ook online. Leuke opdracht!

 13. marlies

  aha, gelijkgestelde zielen…
  ik strijk al jaren niet meer. de uitzonderlijke gevallen besteed ik met veel plezier uit. hier ook een weekmenu en slechts 1 x week naar de winkel. in drukke weekends via delhaizedirect, en dan gewoon ophalen rechtstreeks na het werk. ook een vriezer met brood en vlees voor een hele week en een assortiment diepvriesbasisfood. “Doe eerst rotklus” is de tip die ik quasi overal toepas, zowel op het werk alsook thuis ipv dat eeuwige uitstellen, helpt voor giga peace of mind. was&plas ook gecentreerd in de weekends, maar zonder strijk is al dat plooiwerk wel aangenaam terwijl de tv aanstaat. multitasken en organiseren helpt voor vanalles idd!
  voor drukke gezinnen een gouden tip: huishoudhulp! (al werk ik er zelf in en ben dus een beetje bevooroordeeld van de voordelen) gedaan met poetsen na een lange werkdag of in het weekend en quality time mogelijkheden in de plaats. ’s avonds voorbereiden voor een ochtendspits: boterhammen ’s avonds smeren en in de koelkast zetten, kleren klaarleggen, tafel al klaarzetten. soms is een kleine moeite ter voorbereiding een wereld van verschil.

  veel mensen kijken wat bevreemd als ik vertel over mijn weekmenu en niet meer strijken, maar weet je: de tijd die dit uitspaart spendeer ik met plezier aan leukere dingen.

 14. marlies

  nog een shortcut die ik door verbouwingen en beperkte keuken heb ondervonden: als je bezoek verwacht om te blijven eten: ovenschotels maken! kan perfect op voorhand en hoef je dan enkel nog uit de koelkast en in de oven te schuiven en je kan lekker gezellig bij je volk blijven zitten ipv alleen in de keuken te staan zwoegen!

 15. Katrijn

  goede ophangtechnieken ipv strijken, mogen ook graag gedeeld worden! want ook al strijk ik zelf zelden… toch vind ik dat je dat wel degelijk iets te veel ziet (kreuken en vouwen en plooien). Maar dat ligt dus wsl wel aan mijn ophangtechnieken. Ik hang ze gewoon over het droogrek (geen wasspelden, is dat ook een shortcut?) maar dan heb je natuurlijk die ene megaplooi in’t midden van je t-shirt…

 16. Sarah

  ik ben (nog) NIET efficiënt dus heb vooral te leren van deze post en de comments.
  Mijn eigen mini’s:

  * ik ben al een tweede generatie zonder-strijk-huishouden. Wat dus wil zeggen dat ik nog nooit heb uitgerekend hoeveel tijd ik daarmee uitspaar.

  * de kleren van mijn kleine liggen al sinds de geboorte in zo’n ikea-kastje met kleine schuifjes. Ik gebruik er één per kledingsoort, dus 1 vak voor T-shirts, 1 voor body’s, 1 voor broekjes enz. Na het wassen kieper ik alles per soort erin, dus zonder strijken en zelfs zonder vouwen. ’s Morgens rommel ik dan per schuif tot ik vind wat me aanstaat voor die dag. Het geweldige aan kinderkleren is dat het bijna allemaal van die elastische stoffen zijn, die direct in model schieten, en ik denk dat het echt niet opvalt dat het eigenlijk niet eens opgevouwen wordt.

  * Wat speelgoed opruimen betreft: ik merk dat het steeds beter gaat dat samen te doen. Mijn kleine vindt dat een activiteit op zich (‘yes, sorteren! Een extreem geduldige moeder die euforisch is bij elk stuk dat ik ZELF in de bak gooi!’), ik hou mezelf voor dat het zo langzaam zal doordringen wat opruimen is, en het is een soort van afsluiten van de dag/het moment. En natuurlijk moet ik me er daarna niet meer mee bezighouden, of toch veel minder. Van dat samen doen hebben we trouwens nog een waslijst.

  * Nog één: sodakristallen in huis hebben. Het is extreem goedkoop, behoorlijk milieuvriendelijk en kan voor bijna alles dienen. Zeer content dat ik er gisteren mijn gootsteenverstopping om elf uur ’s avonds op een kwartier mee oploste.

 17. Wat de was betreft, ik sorteer ook al op voorhand. Ik heb 3 wasmanden (60°, 40° en 30°), bovenop hangt een lijstje van wat in welke wasmand moet (voor mijn ventje). Dat spaart toch ook al wel wat tijd uit.

 18. Wat een opluchting…ik ben niet de enige die met de hand ‘strijkt’ :)
  Geweldige tips alweer. Wou dat hier toch ook maar eens allemaal zo goed lukken, vooral dat weekmenu blijft tegenwerken.

 19. Els

  Kunt ge wat meer uitleg geven hoe ge op een weekend uw was gewassen en geplooid krijgt? Want dat intrigeert me wel, zou ik ook graag gerealiseerd zien. Dat het gewassen geraakt snap ik nog, maar dat het ook zo snel gedroogd en geplooid geraakt niet. Droogt ge op droogrekken en hebt ge er dan veel en op warme plaatsen? Of gebruikt ge de droogkast? Die laatste wordt hier nl alleen gebruikt voor de was op 60 (ondergoed, handdoeken, …). Ik wil nl ook niet strijken en als ik broeken, Tshirts in de droogkast steek, komen ze er zo gekreukt uit dat ik ze toch zou moeten strijken… zelfs als ik ze onmiddellijk uit de droogkast haal… Ofwel moet ik de droogkast dan op een minder droog programma zetten maar dan moet het nog wat drogen als het eruit komt … Wat doe ik mis? Help! :-)

  1. Hey Els, ik doe zo goed als alles in de droogkast behalve de kleren van Dexter, broeken en delicate stukken. Ik denk dat ik wel niet zo streng ben, want mijn t-shirts komen er ook gekreukt uit maar dan doe ik alsof ik het niet zie, zeker in de winter. :)

   En echt, een keer dat ik een t-shirt of broek aanheb die er gekreukt uitzag zie je dat na vijf minuten echt niet meer. Daar ga ik toch van uit. ;)

 20. Els

  Dankjewel voor je snelle reactie! Hm, ik dacht dat ik niet streng was op kreuken (nut van strijken nooit gesnapt) maar blijkbaar kan het nog beter. Ik dacht echt dat ik iets misdeed met mijn droogkast. Ik probeer het uit.

 21. Ha! Strijken doe ik ook niet en ik had deed mijn was ook altijd de zaterdag en de zondagmiddag lag het ook weer in de kast, ook maakte ik vaak de zondagmiddag eten omdat we dan gingen wandelen en ik na het wandelen geen zin meer had om te koken. Maar wij hadden toen geen diepvries, wegens ecologische redenen, dus kookte ik niet voor een hele week.

 22. Marie

  Habit stacking (heb ik eens ergens iets over gelezen en werkt echt bij mij): alle kleine dingen die je niet graag doet maar toch elke dag moet doen rap na elkaar doen in een halfuurtje tijd op een vast tijdstip, zodat je het op den duur bijna op automatische piloot doet en er niet erg van afziet. Bij mij is dat bv ; tanden poetsen en flossen, vaatwasmachine uitlegen, buikspieroefeningen doen, huis op slot doen.

  Ook een shortcut: ik heb geen tijd voor fitnessclubs etc maar doe elke dag een workout die ik op youtube vind, er zijn echt massa’s heel leuke ten minute workouts op youtube die je gewoon vanuit je zetel kan doen, en als je dat 10 min per dag doet (als stuk van je habit stacking) dan merk je echt een goed effect na een paar weken!

  Verder ook; suermarkt aan huis laten leveren, kan hier in Engeland voor 30 pond per zes maanden, spaart massa’s tijd uit!

 23. Inge

  Het zondagkoken lijkt me handig. Hierover zou ik wel eens een aparte blogpost willen zien. Zo met een concreet weekmenu bij. (Veeleisend? Ik? ;-) ) En hoe hou je dan bij wat er allemaal in je vriezer zit. Ik vind vaak dingen terug in de vriezer die er dan al meer dan een jaar inzitten en durf ze dan niet meer opeten.

 24. Marloes

  Katrijn, mijn ophangtechnieken: (gezin met 2 kinderen van 5 en 7, geen droogkast)
  – ik strijk zeer weinig, alleen de hemden van mijn man en volledig katoenen bloesjes/kleedjes van mezelf. Sommige broeken van mijn man. En zakdoeken. Ik schat gemiddeld 1u strijk per 2 à 3 weken.
  – ik programmeer wasmachine zodanig dat ik was direct kan ophangen als wasprogramma klaar is
  – er staan altijd 2 droogrekjes open, eentje in de slaapkamer van de dochter, eentje in onze slaapkamer, beiden op het zuiden (kinderen slapen een verdiep hoger)
  – ik hang onze kleren op ons verdiep en de kleren van de kinderen op hun verdiep. Dus als ik de was afhaal, plooi ik onmiddellijk en leg ook direct weg.
  – alles eens goed uitslaan voor je het ophangt
  – broeken/rokken hang ik op met 3 wasknijpers op 2 rails van het rek, 2 op het rugpand op de achterste rail, 1 op het voorpand aan de knoop op de rail ervoor. Zo kan de lucht er goed tussen circuleren en is het veel sneller droog
  – t-shirts van de kinderen met 2 wasknijpers op 1 rail
  – truien van de kinderen zonder kap op een hanger
  – truien van de kinderen met kap op een hanger en de kap met 2 wasknijpers 2 rails verder, dan hangt er niets op elkaar geplakt
  – (slaap)kleedjes van de dochter op een hanger
  – t-shirts van ons op een hanger
  – hemden/bloesjes op hanger
  – gilets van mezelf op een hanger
  – (dikke) truien van ons meestal plat, is anders te zwaar op een hanger
  – slips met wasknijper aan het etiket van de slip
  – boxershorts over 2 rails leggen, anders te veel lagen op elkaar en droogt het niet snel genoeg
  – kousen leg ik ook over 2 rails
  – kleedjes die stevig zijn op een hanger
  – kleedjes die niet stevig zijn en waarvan je het gevoel hebt dat ze uitrekken als je ze op een hanger hangt, leg ik plat op het wasrek over een zo groot mogelijk oppervlak. Op die manier zijn de stukken die dan naar beneden hangen minder lang en dus minder zwaar en heb ik meestal weinig tot geen aftekening van de rails van het wasrek.
  – wij hebben ventilatiesysteem D, er is dus altijd circulatie, het meeste is op 24u droog, als het warm is zelfs op 12u. Ik doe gemiddeld om de 2 dagen een machine.

  Denk dat dat zowat het meeste is. Succes ermee!

 25. Lobke

  Wat leuk om te lezen dat er zoveel mensen zijn die niet strijken. Ik ben al een paar jaar (ongeveer sinds de geboorte van mijn oudste dochter, tiens, hoe toevallig) een enorm voorstander van het niet-strijken, en probeer het goede woord ook te verspreiden, maar heb onder mijn vrienden en kennissen nog niet veel zieltjes gewonnen… Wel veel vreemde blikken :-D. Maar ik ben dus niet alleen, hoera! Tip voor de hemden: Ben Sherman hemdjes hebben soms zelfs zo’n labeltje: don’t iron, we love the crinkled feel of our shirts. Ben Sherman kopen dus…

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>