Uitdaging 1: note to self #boostyourpositivity

notetoself_activia

Rechts: ik als een jaar of zestien.

Het moment is aangebroken, we mogen beginnen aan onze positieve maand februari. En ik kan niet ontkennen dat ik er zin in heb, eigenlijk. Het thema van week 1 is inner en self. Een thema dat ik met veel plezier op mij nam omdat het de laatste jaren een belangrijk persoonlijk thema is geworden. Self love heet het, in het Engels, en ik vind het vreemd dat er geen goede Nederlandse vertaling voor lijkt te bestaan die de lading voldoende dekt. Narcisme en eigenliefde klinken een beetje raar, vind ik. De kans bestaat dat ik dat vind omdat ik lang heb gesukkeld met mezelf leuk vinden, laat staan graag zien. Erger nog: het heeft vele jaren geduurd voor ik in de spiegel kon kijken zonder liefst van al onder een deken weg te kruipen en het nooit meer te hebben over wie en wat ik in de weerspiegeling zag.

Dat ik vorige week een filmpje van mezelf heb gepost, compleet met mijn verre van perfect hoofd en West-Vlaams accent en dik gat en alles dat bij mij hoort, dat blijft na al die jaren een overwinning. Maar ik word er elk jaar beter in, merk ik. Al helemaal als ik terugkijk naar wie ik ooit was, als ik foto’s zie van mezelf als zestienjarige en terugdenk aan hoe ik mijn onzekerheden en klein hartje wegstak achter een gigantische grote mond.

En ik weet dat ik daarin lang niet alleen ben. Al was het omdat we elke dag van kindsbeen af boodschappen doorkrijgen die ons wijzen op het feit dat wij en hoe we eruit zien en wie we zijn eigenlijk niet voldoen. Zo lang tot we van die gedachte doordrongen zijn en we ons zelfs oprecht schamen voor onszelf.

notetoself_challenge

Opdracht nummer een in de #boostyourpositivity challenge is:

Schrijf een brief aan je zestienjarige zelf. Vertel hem of haar wat je in alle jaren die je ondertussen achter de rug hebt hebt opgestoken, geef lessen en inzichten mee, schrijf een post over de zaken waar je toen in geloofde en nu. Focus hierbij op de thema’s inner en self. Heb jij ondertussen geleerd om tevreden te zijn met wie je bent, of kon je dat als tiener beter dan nu? Was je toen net heel onzeker, of het tegenovergestelde, en wat heb jij jezelf van toen daar vandaag over te vertellen?

Kleur de uitdaging in zoals je zelf wilt. Misschien wil je er allemaal muzikale referenties naar de nineties insteken, of Youtubevideo’s van Hélène et les garçons. Helemaal cool is het om er een foto van jezelf als tiener aan vast te hangen, want wij zijn daar natuurlijk ook geweldig curieus naar. De bedoeling is om deze week even een moment te nemen om te reflecteren over waar je nu staat en waar je vandaan komt, en daar vooral iets van te maken waar je zelf content mee bent en iets aan hebt. In elk geval: vergeet je blog niet te registreren op de site, zodat we allemaal kunnen komen lezen wat je hebt geschreven, en hang er ook de hashtag #boostyourpositivity aan vast. Zo word je ook automatisch uitgenodigd voor het slotevent op 8 maart.

En aangezien niet iedereen een blog heeft maar misschien toch wel wil meedoen is er ook nog een Instagramchallenge onder de hashtag #boostyourpositivity. Meedoen aan allebei mag ook (twee blogposts kunnen bijvoorbeeld perfect, of een week lang elke dag een blogpost rond het thema), ik ga dat in elk geval doen.

5dagen

Je vult in zoals je zelf wilt, doet zo vaak mee als je wilt, en als je zin hebt om er een volledig eigenzinnige eigen draai aan te geven mag dat ook. Schrijf in puntjes of lijstjes, maak er een lange brief van, of een hele korte. Go wild.

Mocht je inspiratie nodig hebben voor je brief:

Oprah schreef een tijd geleden al eens een brief aan haar jongere zelf.
Hier staan wat tips die je op weg kunnen helpen.
Dearme.org verzamelt brieven die mensen aan hun zestienjarige zelf hebben geschreven.

Veel plezier ermee! Mijn brief komt woensdag online.

D15-0019-Activia-Fusion-Banner-Blog-1080x608_footer

Reacties

 1. Ik ben nu nog maar 23, dus ik vermoed dat mijn brief kort zal zijn, maar ik doe er zeker aan mee! Ook de Instagramchallenge vind ik zalig. Ik kijk uit naar de brieven van de andere deelnemers :-)

 2. Haha Tiny, en ik reageerde er op dat ik dit ook eens wou doen :) Nu heb ik helemaal geen uitvluchten meer… Mooie uitdaging, I’m in (al weet ik wel niet of ik het aandurf om een foto van mijn zestienjarige ik te posten…)

 3. Ik klikte met veel nieuwsgierigheid naar de eerste opdracht hier…slikte even…en besloot dat het misschien tijd is om een persoonlijk geheim te onthullen. Over een uitdaging gesproken dan: Als 32jarige foodblogger een brief schrijven aan mijn 16jarige zelf die in behandeling is voor een eetstoornis (an/bn)…Ik ga er deze week werk van maken, tijd om andere tieners met troubles misschien een hart ander de riem te steken! Wordt vervolgd…

 4. Lore

  De angst voor writersblock nog niet overwonnen, dus nog steeds geen blog … Een photograpgersblock vrees ‘k niet, dus IG ik lekker mee :-)

 5. Zalige opdracht, Lilith! Komt bovendien op een uitgelezen moment, in de week dat ik m’n doctoraat afrond: dat reflecteren van waar ik kom en waar ik nu sta, gebeurt al enkele dagen als vanzelf… Dat wordt een laaange brief aan die zestienjarige. En die instagramchallenge komt ook voor de bakker, mooie afwisseling :-).

 6. De foto komt wel voor de bakker deze avond! De brief ga ik nog even over moeten nadenken, haha, hoewel mijn zestienjarige zelf maar 7 jaar geleden is, ben ik zelf al nieuwsgierig hoe ik er toen uitzag! To be continued op happyfoodandmovingfeet.com!

 7. Ik was 23 jaar geleden zestien dus toch wel een hele tijd is dat, maar ik heb er zo een zin in. Alleen vind ik geen foto van mijn zestienjarige ik want die heb ik niet. Alleen een onduidelijke klasfoto :-) uit de tijd van toen.
  Alleszins een toffe start.
  En ik ben ook Danonekes gaan kopen :-).

 8. Amai, dat is echt wel een uitdaging. Bij mij wordt het een brief met geruststelling, want dat onzekere, gepeste en keihard uitgesloten 16jarig meisje werd toch maar mooi een 30jarige vrouw met een gezonde dosis zelfvertrouwen, een prachtig gezin en prioriteiten die niet bij werkambities, geld, aanzien of reputatie liggen.

 9. Oei, foto’s! Waar ga ik die in hemelsnaam moeten vinden?! Facebook bestond toen nog net niet denk ik en ik ben een ramp in het bijhouden van echte foto’s. Ik zal eens bij mijn lieve ouders moeten langsgaan, misschien hebben zij er nog wel eentje liggen. Benieuwd naar alle brieven die de komende week zullen verschijnen!

 10. Sien

  Ik doe met veel plezier mee aan de Instagramchallenge! :D
  De blogchallenge laat ik links liggen, ik ben tenslotte nog maar 3 jaar ouder dan mijn 16 jarige ik. Er maar één iets dat ik echt geleerd heb in die tijd en dat is om van elke dag te genieten en altijd met een glimlach rond te lopen. Is het niet voor jezelf, doe het dan voor de mensen rondom je :)

 11. Daar is goed over nagedacht en een hele uitdaging! Ik wil ze graag proberen aan te gaan, nu ik een weekje ziekteverlof heb, heb ik tijd om er over na te denken. Al dat het mij niet zo eenvoudig lijkt aangezien ik nog maar een kleine maand bezig ben met mijn blog en schrijven niet mijn 2e natuur is. Ik kijk uit naar de resultaten van anderen.

 12. Oké, bijgebeend. Blogposts volgen woensdag of donderdag en zaterdag. Instagram is dag per dag, dus natuuuuurlijk doe ik daar ook aan mee. Ik heb echt een groepsprojectenzwakheid, ofzoiets. Verdikke Kelly, goed gedaan! ^^

 13. Dan moet ik nu beginnen beschaamd zijn om mijn 16-jarige foto op mijn blog en nog meer tevreden zijn omdat ik ondertussen 45 ben.
  Content zijn is een reuze eigenschap zeg ik u !

 14. Cool! I’m in :) Al heb ik spijtig genoeg wat minder vrije tijd dan mijn zestienjarige zelf… besef ik – uiteraard – te laat. Toch. Ik ben altijd op post voor een leuke oproep als dit! To be continued.

 15. Leuke campagne. Zet je er toe aan om even bij wat dingen stil te staan en positief naar jezelf te kijken. Ik probeer zoveel mogelijk mee te doen met de foto’s. Ik ben zelf ook niet zo’n fan van selfies enzo, dus dat wordt al een opgave :-).

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>