De Verbeelding Book Challenge: een update!

01-bookchallengeHet was zoals verwacht zo’n week van bijna niet thuis zijn en dan op zaterdag toch ontwaken in een ontploft huis waarvan ik niet snapte wanneer we de tijd hebben gehad om het überhaupt te laten ontploffen. Kwam daar nog eens bij dat ik hopeloos achter sta met opdrachten omdat zowel Dexter als ik ziek zijn geweest (Youri ook, maar die is net iets minder arbeidsintensief en moest niet van school gehaald worden), en we zitten met een weekje vakantie dat hopelijk morgennamiddag echt kan beginnen. Het was dus ook een week van niet bloggen en bijna even weinig lezen. Al kan ik wat dat laatste betreft echt niet klagen, de laatste tijd. Ik duik van het ene boek in het andere, en ben ondertussen bezig aan het twaalfde van dit jaar.

Lang niet slecht als je weet dat er nog maar een kwartje van het leesjaar 2015 achter de rug is, en ik mezelf 25 boeken had gesteld als jaardoel. Alleen was ik de Verbeelding Book Challenge wel wat uit het oog verloren, hoog tijd om eens te checken hoeveel ik al van mijn lijst kan schrappen en waar ik nog aan moet werken.

 1. Een boek van 500 pagina’s of meer: Ondertussen al twee boeken gelezen voor deze categorie. All the light we cannot see van Anthony Doerr aan het begin van het jaar, goed voor 531 indrukwekkende pagina’s, en net The World According to Garp van John Irving, ook al zo indrukwekkend en 624 pagina’s dik.
 2. Een boek gepubliceerd in je geboortejaar: 1981, om precies te zijn. Nog niks voor gedaan.
 3. Een non-fictie boek: daar heb ik er dit jaar al vier van gelezen: Getting Things Done was een herlezing, The One Skill een gratis e-book van Leo Babauta, en ik genoot ook van Liefde, een onmogelijk verlangen? van Dirk De Wachter en het geschifte maar inspirerende Opgeruimd van Marie Kondo.
 4. Een fantasy boek: dankzij Emma van Chicks Love Food die met mij mee was naar North Carolina heb ik A Game of Thrones van George R.R. Martin in mijn bezit, schreef ik aan het begin van dit jaar. Dat heb ik nog steeds, maar ik blijf twijfelen om eraan te beginnen.
 5. Een sci-fi boek: nog niks.
 6. Een graphic novel: nog niks. Ik vrees er ook voor.
 7. Een mystery of thriller boek:  telt Bird Box hiervoor? Ik vind van wel. Adembenemend en angstaanjagend boek waar ik abnormaal hard van heb genoten, ook al was ik op een bepaald moment zo bang terwijl ik in bad lag te lezen dat ik dacht dat er iemand bij mij in de badkamer stond en ik in het midden van een hoofdstuk ben moeten stoppen. MAN TOCH.
 8. Een romance of chicklit: nog niks.
 9. Een boek dat gericht is op kinderen onder de 12: elke avond, met Dexter. Het Circusschip van Chris van Dusen blijft mijn lievelingsvoorleesboek.
 10. Een boek gebaseerd op waargebeurde feiten: niks. Al ligt A Homemade Life van Molly Wizenberg wel klaar, met dank aan vriendin Evelien die het in mijn handen drukte met een “hier, dit is iets voor jou”.
 11. Een historische roman: voor de leesclub lazen we Het huis aan de gouden bocht van Jessie Burton, en dat verhaal speelt zich af in 1686. Check dus, al vond ik het niet het meest memorabele dat we gelezen hebben.
 12. Een boek met prentjes: ook met Dexter. Als ik er nog een uit moet kiezen (ook omdat het op dit moment het boek is waarnaar Dexter kan blijven kijken): 1001 voertuigen, perfect voor al uw voertuigzotte kindertjes.
 13. Een boek dat een prijs heeft gewonnen (Pulitzer, Man Booker, Nobel, Gouden Uil,…): The remains of the day van Kazuo Ishiguro, Man Booker Prize 1989, en een van de prijsbeesten uit de challenge van Melanie, die ook al zo’n leuke uitdaging heeft. Ik heb hem uit, en ik vond hem geweldig.
 14. Een boek dat iemand je heeft aangeraden: daar ben ik as we speak in bezig. Vriendin Babs raadde me Stop met aardig zijn aan, en omdat ik kon snappen waarom ben ik hem aan het lezen. Boeiende materie.
 15. Een boek dat voor 1900 werd gepubliceerd: ik wil nog altijd werk maken van The picture of Dorian Gray van Oscar Wilde uit 1890.
 16. Een reeks (mag een reeks zijn die je al begonnen bent): nog niks, al zou A Game of Thrones wel onder deze categorie kunnen vallen.
 17. Een boek waar je gek van was als kind: nope.
 18. Een boek dat je ooit begonnen bent maar nooit hebt uitgelezen: The World According to Garp! Begonnen op kot rond mijn twintigste, en niet door de eerste hoofdstukken geraakt. Nu ben ik daar blij mee, want het boek kon me toen nooit zo hard geraakt hebben als van waar ik nu sta. Dus goed voor mij.
 19. Een boek met een 65+ hoofdpersonage: ik kon niet meteen terugvinden welke leeftijd butler Stevens heeft in The remains of the day, maar volgens mij zal het er niet ver naast zitten. Check, dus.
 20. Een boek dat je kan uitlezen op een dag: Opgeruimd van Marie Kondo las ik op een paar uur uit.
 21. Een boek dat verfilmd werd: dat is hier keihard triple scoren met The remains of the day, maar It van Stephen King lijkt me dus ook wel nog iets.
 22. Een boek waar een televisiereeks werd op gebaseerd
 23. Een boek dat al zeer zeer zeer lang op je te lezen lijst staat: ik wil al erg lang iets van Virginia Woolf lezen, en voor de komende leesclub staat Mrs. Dalloway op de planning. Zeer blij mee, maar dus nog niet gelezen.
 24. Een boek dat zich afspeelt in Azië
 25. Een boek dat zich afspeelt in Afrika:  Wat is de Wat van Dave Eggers ligt hier al jaren in de kast. Misschien ook wel eens het moment.
 26. Een boek dat zich afspeelt in Latijns-Amerika
 27. Een boek dat zich afspeelt in Oceanië
 28. Een boek in een andere taal dan dat je anders leest (Engels? Frans? Duits? Islensku?)
 29. Een bundel kortverhalen
 30. Een poëzie bundel

Al bij al helemaal niet slecht: 12 op 30. De komende tijd wil ik graag werk maken van de waargebeurde feiten, Mrs. Dalloway en Afrika, denk ik.

Hoe zit het met jullie Verbeelding Book Challenge? Of indien je niet deelneemt: lees je zoveel als je zou willen lezen, op dit moment? Want to share?

Reacties

 1. Hier ook al heel veel gelezen dit jaar. Al 16! Hoera! Dus misschien toch eens meedoen met die challenge.
  Als je dan toch John Irving kan smaken, zou ik zeker ook ‘a prayer for Owen Meany’ aanraden. ‘The picture of Dorian Gray’ vond ik destijds ook zo mooi. Go for it!
  En ja, Bird Box telt volgens mij dubbel! Zowel mystery als thriller. Was mij dat een spannend boek, zeg!
  Veel succes nog met de rest van je lijstje!

 2. Ik lees momenteel veel te weinig. Wel net De Nachtegaal gelezen, een aangenaam tussendoortje, maar voor de rest al een paar maanden een zware leesdip. Ik heb hier nochtans prachtige titels klaar liggen (La Superba, Tot ziens daarboven) maar het lukt maar niet. En de licht verteerbare chicklit vind ik vaak dan weer voorspelbaar en de moeite niet om uit te lezen… Nog nooit meegemaakt… Ik denk dat ik eerst plaats moet maken op mijn harde schijf ;-)

 3. Mocht je je toch aan die graphic novel willen wagen: de originele reeks van The Walking Dead (waar de tv-serie op is geïnspireerd) is bijzonder sterk. Meer dan blood, guts & gore (want: zombies), maar vooral de psychologie achter het Einde van de Wereld – wat blijft er over van onze menselijkheid, en ben je als overlever een Goede of een Slechterik?

 4. Wat een indrukwekkend lijstje :-) Ik lees veel te weinig! Binnekort gaan we op vakantie en dan ga ik er nog eens werk van maken. “Consuminderen met kinderen” staat op mijn lijstje en “Handboek voor wereldburgers”. Intussen ben ik bezig in “Zin. Lust in je leven door schrijven.” maar dat zijn veel oefeningen. Zalig boekje wel!

 5. Als je erin slaagt A Game of Thrones te lezen, heb je meteen ook een boek waarop een televisiereeks is gebaseerd. Ik weet niet hoe de boeken zijn, maar de serie is een van de beste die ik de laatste jaren gezien heb!

 6. Als het over lezen gaat, kan ik niet anders dan enthousiast reageren en je twee tips meegeven. 1. Haal ‘Wat is de wat’ uit de kast en duik erin. In het begin even doorbijten, maar nadien rolt er een verhaal uit dat je met verstomming slaat. Waanzin als je erover nadenkt, maar zo mooi ook.
  2. Ik was ook nooit voor graphic novels, tot ik een klas voor me had (ja hoor, ik geef Nederlands) met leerlingen die boekbesprekingen echt een goede grap vonden. Ik leende graphic novels uit in de bib en zette hen aan het lezen. We (het was ook voor mij een eye-opener) ontdekten ontzettend mooie boeken en zetten ‘Een deken van sneeuw’ van Craig Thompson bovenaan. (‘Blankets’ in het Engels). 600 pagina’s die lezen als een trein. Romantiek en religie botsen en verzoenen zich, echt een ontdekking.
  Er zullen waarschijnlijk nog veel tips volgen, maar wie weet kan ik je tot enkele uren leesplezier verleiden. Enjoy!

 7. Graphic novels zijn zo de max! Zoals Daisy al zei is de The Walking Dead reeks helemaal geweldig, maar misschien is met een reeks van 20 albums beginnen niet meteen ideaal. Andere toppertjes zijn Maus van Art Spiegelman, Blankets van Craig Thompson en Persepolis van Marjane Satrapi. Die kan je ongetwijfeld terugvinden in de bib.
  Voor de rest: goed bezig en blijven gaan met die banaan! ;)

 8. Ik lees gelijk zot jong! Sedert ik een leesclub opstartte en mijn tips vooral uit Goodreads haal, ben ik vaak in drie boeken tegelijk bezig. Voorlopig nog even op mijn iPad, maar mijn e-reader is besteld; en ook nog altijd échte boeken, vooral voor in bad.
  Bezig in: “How to build a girl” van Caitlin Moran, wat we nu gaan bespreken in de leesclub en ik heb al een aantal keer hardop gelachen. Ook tussendoor bezig in de laatste van de serie ‘Outlander’ van Diana Gabaldon (825 pagina’s, my god!) en het echte boek dat naast mijn bad ligt, is non-fictie “Hotel Prison” van Jan De Cock. Damn, ik had beter meegedaan aan die verbeelding-lijst, want ik zou behoorlijk hard scoren.

  Picture of Dorian Gray las ik al in het middelbaar, het is me altijd bijgebleven, dus zeker een aanrader!

 9. Wat is de Wat is ZO PIJNLIJK SCHOON! Efkes doorbijten in het begin, ja, dat meen ik mij ook te herinneren, maar het is zo’n boek dat nog lang zal bij blijven.

  Qua graphic novel staat Watchmen van Alan Moore op mijn lijstje. Het staat op 1 op de Best Graphic Novels lijst op Goodreads, dus ja, dan moet het wel goed zijn zeker? Ik ben alleszins wel benieuwd naar mijn eerste graphic novel leeservaring :)

 10. Inge

  Als je nog een ideetje nodig hebt voor dat boek dat zich in Azië afspeelt: ‘Burmese Days’ van George Orwell.
  Zéér goed!

 11. Je hebt al aardig wat gelezen… Hier lees ik ook wel boeken maar weinig tijd voor relax leesboeken. Toevallig nu bezig met Wetboek voor Bloggers, maar ook dat is niet voor de leuk maar omdat ik er wat van wil leren.

 12. Misschien heb ik dat al gezegd, maar mag ik je een paar suggesties geven:
  – sci-fi: Dune. Of Duin, in het Nederlands. Frank Herbert. Meesterwerk.
  – graphic novel: Stardust door Neil Gaiman en Charles Vess, geloof ik
  – een boek waar een tv-reeks werd op gebaseerd… de Schijfwereldboeken van Terry Pratchett (hij ruste in vrede)
  Miguel

 13. Lotte

  In de categorie sci-fi is Slaughterhouse 5 van Vonnegut toch wel een klassieker

 14. Goed bezig zeg :-) Zo een challenge is niets voor mij, alhoewel ik heel veel lees. Het doet me te veel denken aan de verplichte leeslijsten op school. Toen las ik ook al veel maar vond zelden mijn gading tussen de lijst van verplichte literatuur. En dan die besprekingen achteraf, de horror. Ik schrijf nog steeds geen reviews op goodreads.
  Wat is de wat is inderdaad een prachtig boek en de graphic novels die hier al opgesomd werden vond ik ook allemaal mooi.

 15. In jouw geboortejaar kreeg Elias Canetti de Nobelprijs voor literatuur. Zou een boek van hem ook tellen voor de uitdaging ‘boek uit je geboortejaar’? Nu je van Facebook bent afgekickt, kan Canetti’s meesterwerk ‘Massa en Macht’ je misschien wel boeien. Het is geschreven voor er sociale media bestonden, maar leest als één grote kritiek erop. Of wat dacht je van dit citaat: “Vijanden kunnen heel onaangenaam zijn, maar toch worden ze nooit zo vervelend als volgelingen”. Niet echt een mainstream mening, vandaag :-)

 16. Sinds ik de Verbeelding Book Challenge heb ontdekt lees ik gelijk zot! Al 16 boeken in de eerste drie maanden van dit jaar en nu liggen er weer 6 op mijn nachtkastje. Een kleine verslaving denk ik, en ik kan enorm hard uitkijken naar en genieten van bibliotheekbezoekjes!

 17. Helaas nog niet veel gelezen dit jaar maar ik zit wel aan mijn gemiddelde van 1 boek per maand. Dat is pover maar het is beter dan niets

 18. en de rest van mijn bericht ontbreekt blijkbaar… Dat moest dus nog zijn: Marie Kondo’s Opgeruimd! gelezen dankzij jouw vorige post en héél erg geïnspireerd geraakt… En dus begonnen aan een grondige opruimbeurt helemaal à la Konmari.

 19. Merci voor de inspiratie!
  Ik kan al 19 puntjes van de challenge schrappen (http://lepetitrequin.blogspot.ch/2015/04/gelezen-in-maart-verbeelding-book.html) en dat zonder er eigenlijk op te letten of mijn boeken wel passen bij specifieke puntjes. Maakt natuurlijk ook wel dat de moeilijkere (sci-fi, fantasy) nog niet geschrapt zijn natuurlijk :-)
  Als ik kijk naar wat ik al gelezen heb voor de challenge en wat nog zou passen bij jouw lege puntjes, dan kan ik zeker Herinnering aan mijn droeve hoeren van Marquez en The Rosie Project van Simsion aanraden. Als graphic novel is, naast een deel van de tips die Kathleen al gaf, ook De maagd en de neger van Judith Vanistendael zeker de moeite!

 20. Griet

  Ik las vroeger gelijk zot, maar de laatste 3 jaar, en 2 kindjes later, vind ik niet echt het boek dat mij terug aan het lezen zet. Misschien moet ik toch die Verbeelding Book Challenge eens proberen.

 21. Prachtig boek waar een (ook heel aanbevelenswaardige) televisiereeks op is gebaseerd: Olive Kitteridge (vertaald als Winter). En Wizenberg is leuk. En om van graphic novels te leren houden is Blankets goed (Een Deken van Sneeuw).

 22. Zo’n leuke challenge eigenlijk :)
  Ik lees momenteel vééééél te weinig. Ben altijd wel een boekenwurm geweest maar sinds the babèh gaat dat wat op de achtergrond :p
  Kinderen! Zucht!

 23. Na je blogpost ben ik ‘Bird Box’ beginnen lezen. En gisteravond moest ik opnieuw aan je post denken :) ik lag in bed te lezen, mijn vriend sliep al. Het was helemaal donker, op het lichtje van mijn E-reader na. En vervolgens ben ik ook middenin een hoofdstuk gestopt, omdat het zo eng was. Maar in het donker is alles nu éénmaal enger. :)

 24. Sir Botex

  Met de slapeloze nachten zit veel lezen (of een halve nacht weglezen zoals vroeger) er niet in momenteel. Maar ik ben wel bezig aan Game Of Thrones, elke avond een pagina of 10 is het maximum voor ik in slaap val… Momenteel bezig aan het tweede deel van Boek Drie (het 4e boek dus). En de boeken zijn zéker even goed als de TV reeks.

 25. Een tip voor een boek waar een tv-serie op gebaseerd is: Under The Dome van Stephen King. Supermegageweldigfantastisch!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>