lilith loves the salad jar #boostyourpositivity

IMG_8367

Het klinkt vreemd, maar ik werd pas een slaatjesadept toen ik enkele weken het paleodieet mocht uittesten voor de krant. Daarvoor associeerde ik slaatjes vooral met sla. Ik vind sla niet bijzonder smakelijk, toch niet culinair interessanter dan een glas water met slasmaak. Ook niet als iemand er een komkommer en een tomaat overheen doet. Zelfs niet met een kwak mayonaise.

Het paleodieet, dat voornamelijk uit vlees en groenten bestond, leerde me dat er ook slaatjes zijn die vullen. En dat opende perspectieven, want toen ik ermee gestopt was en weer overschakelde naar minder vlees en vis, bleef de gedachte hangen dat je vanalles door een slaatje kunt doen waardoor je niet uitgehongerd en hangry like the wolf achterblijft. Ik ben nu nog steeds fan van slaatjes met avocado, gekookte eitjes, verse kruiden, (geroosterde) pitten en noten, edamame bonen, fruit, fantastische dressings (oosterse zijn mijn favoriet), en oh ja, van die Thaïse met runderreepjes, zoals je zo heerlijk kunt eten op de markt van Ieper.

IMG_7521

Ik slaagde er lang niet in om vaak slaatjes te eten, omdat mijn middagpauzes doorgaans kort zijn, en ik het dan niet zo zie zitten om witlof te beginnen snijden en dressings te kloppen. Maar toen ontdekte ik de salad jar: very pinterest, maar oh zo handig. En sindsdien eet ik dus wel gigantisch veel slaatjes, als ik er maar aan denk om op zondag aan wat food prepping te doen.

IMG_7893

De salad jar of slaatjesbokaal is even geniaal als simpel. Je prepareert alles voor je slaatje op voorhand, en dankzij een slim stapelsysteem in een glazen bokaal (ik gebruik deze van Kilner) slaag je erin om dat slaatje een dag of vier crispy te houden in de koelkast. Het enige dat je hoeft te doen is zo’n bokaal in je handtas steken, hem op je werk nog even koel bewaren, en ’s middags giet je hem uit over een kom of bord en kap je er de dressing overheen die je in een potje apart hebt meegenomen. Like. A. Boss.

En doodsimpel dus, zolang je de stapelregels goed volgt. (ik volg altijd deze regels, en die zijn mij al goed bekomen) De stapelregels zorgen ervoor dat je een droog slaatje hebt, en geen zompig slaatje. Bijzonder essentieel, dunkt me, qua mondgevoel en slaatjesenthousiasme.

IMG_7933

(een handig toestel als dit kan ook helpen, wat enthousiasme betreft, heb ik geleerd)

Stapelregels van de slaatjesbokaal:

de dressing gaat onderaan. Ik doe die meestal niet in de bokaal, maar in een potje apart, maar als je liever alles in één pot doet, dan doe je de dressing eerst in de pot. Op die manier raakt die de andere ingrediënten niet aan. Met een lepel of drie dressing kom je doorgaans wel toe, al wil ik zeker niet dat je je inhoudt. Een goede dressing is vaak het verschil tussen een bleh slaatje en een machtig lekker slaatje.

de harde groenten komen erna. Je wilt een soort schild vormen waardoor de dressing niet in aanraking komt met de sla. Groenten die dus niet helemaal van textuur veranderen bij contact met een dressing, dus. Denk komkommer, tomaat, witlof, selder, wortel, paprika, etc.

de derde laag is tussen de twee. Niet hard, en niet zacht, zoals boontjes, of champignons, of avocado, al is het misschien aan te raden om die er nog snel achteraf bij te snijden zodat die groen is, en niet bruin. Al moet ik zeggen dat die van mij het leven in de bokaal altijd behoorlijk heeft doorstaan.

Laag vier is voor pasta of granen. Quinoa, of bulgur, of rijst, of whatever floats your boat.

Laag vijf is voor eieren, of kaas, of vlees, of vis. Die van mij zijn doorgaans vegetarisch, dus ik heb persoonlijk geen idee hoe lang die laatste twee ingrediënten houden. Mocht iemand daar ervaring mee hebben, dan lees ik dat graag.

Laag zes is voor de sla, en noten of zaden.

Er zijn geen regels voor het aantal ingrediënten, je kunt het zo sober of zot maken als je zelf wilt. Daarna is het gewoon kwestie van de potten goed dicht draaien, en bewaren in de koelkast.

Heb jij ervaring met deze manier van slaatjesprepareren? Goede of slechte? Of extra tips? Mijn comments zijn jouw comments, zoals altijd.

Deze post maakt deel uit van #boostyourpositivity van Activia. De komende tijd gaan we op zoek naar tips om de werkdag aangenamer te maken, en hem ook nog wat gezond door te komen. Heb jij tips voor lunch breaks, of deel je graag hoe jij je dag zo efficiënt of vlot mogelijk doorkomt? Er zijn ook weer twee instagram challenges voor deze week: #showyourjob, en #myworktools.

showyourjob myworktools

Erg benieuwd naar hoe jullie werken. Deelnemen kan via de site, waar je ook een onvergetelijke lunch met collega’s kunt winnen.

Reacties

 1. Handig! Ik gooi alles meestal in een normaal plastig bakje. Dressing wel apart inderdaad, anders wordt het een zompige massa ;) Bedankt voor de inspiratie, ik ga deze week weer expirimenteren met slaatjes!

 2. Gwendoline

  ik kreeg onlangs zo’n bokaal gratis bij mijn Vandemoortele dressings :D – ben ik dus even blij met jouw post, ik ga hem morgen ineens uit proberen, en die regeltjes er nog eens bijnemen ;-)

 3. ik wist dat niet, dat je dat zo goed kon bewaren in zo een pot… geweldig vind ik dat :-)
  momenteel nog even thuis door de nieuwste telg in ons gezin maar oh dit ga ik zo hard onthouden voor als ik volgend jaar terug start met werken!

 4. sop.hie.s

  Ik had dus het concept van salad jars niet helemaal door, merk ik nu… Waarschijnlijk iets met lui zijn en (nog) niet opgezocht… :-) Dat ga ik toch eens even testen. Misschien een domme vraag, maar is het essentieel dat dit in een glazen bokaal gaat of is een hoog plastic potje ook ok?

  1. In het begin deed ik het ook in plastieken potjes, en dat ging prima, maar toen ik het vaker deed leek zo’n glazen pot me wat gezonder en ook mooier.
   Ik heb ook de indruk dat ik ze net iets beter kan afsluiten, al kan dat aan de kwaliteit van mijn plastieken potten liggen. ;)

 5. Oohw… dat van die bokalen, dat had ik al wel een keer gezien. Ik dacht dat het gewoon weer een fancy nieuw modeconcept was, leuk om te laten zien aan je collega’s, zoiets. Maar nu ik het zo lees ben ik wel voor het idee gewonnen. Al denk ik toch ook dat je dit concept ook gewoon kan toepassen in een goed afsluitend plastic potje om mee naar het werk te nemen. ;)
  (ik ben nogal van het praktische… ik zie zo’n bokaal bij mij al keihard tegen de grond gaan op de parking ofzo… )

  1. Haha, dat is waar, van die parking. Bij mij net iets makkelijker omdat ik thuis werk, en de kom van de koelkast naar de eettafel transporteren net iets minder risico inhoudt. ;)

 6. Gwendoline

  ik vermoed trouwens dat je daar perfect een gebakken kipfiletje koud kan in transporteren tussen al die groentjes – wat was jouw ervaring met het Paleo dieet dat je uitgetest hebt Kelly?

 7. Evi

  Zo’n salad jaar staat eigenlijk al een tijdje op mijn verlanglijstje, maar ik kom er precies nooit toe. Laat ik nu ook erg slecht zijn in het maken van lekkere vinaigrettes, waardoor mijn eigen bereide salades altijd een hoog bleh-gehalte blijven hebben. Receptjes zijn altijd welkom :-)

 8. Ik heb nog nooit een slaatje in een bokaal meegenomen naar mijn werk, maar het ziet er wel enorm smakelijk uit! Een fijne presentatie doet ook veel, he. Komt op mijn to do lijstje!

 9. Tom

  ziet er alleszins mooi uit (en lekker)…! Alles beter dan een gortdroge voorverpakte slamix ;) merci voor de tip!

 10. Ik deed dit al jaren, maar dan gewoon in een tupperware bak. Vlees en vis houden zich ook prima, tenminste ik gebruikte wel altijd die ham- of kipblokjes en tonijn uit blik of gerookte zalm. Essentieel is wel dat je het in de koelkast bewaard.
  Ow, en die laag deed ik dus wel onderaan, want anders smaakt alles naar die vis. Dus vaak lag dat tussen de harde groente…

 11. Moh, hoe geweldig is dit. Ik dacht ook dat het gewoon een modeding was, maar nu ik het zo lees, zit daar inderdaad wat logica achter. Meestal nam ik ook nooit sla mee omdat ik ’s ochtends geen zin heb om dat beginnen te prepareren en de avond ervoor vond ik alles al zo verlept door het vocht dat sommige groenten afgaven. Merci voor de tips!

 12. Lies

  Ik doe iets gelijkaardigs, maar dan in plastic Tupperware-achtige bakjes en zonder voorbereiding, gewoon ’s morgens. Daarom blijft mijn menu wel redelijk eentonig – sla, kerstomaten, noten en iets van proteïne erbij (meestal kalkoensneetjes of gerookte zalm). Als ik zot wil doen snij ik er eens een rood uitje bij. En mijn olijfolie en balsamico neem ik een potje apart mee.

  Maar ik overweeg om over te schakelen naar mason jars. Zo kan ik de voorbereiding in het weekend doen om elke ochtend 10 minuten te winnen. En dan kan ik ook meer variëren.

  Heeft iemand ervaring met zelfgemaakte dressings? Ik denk dat dressings uit de winkel waarschijnlijk meer brol dan nodig bevatten (suiker/vet/E-nummers), en overweeg om ook mijn dressing elke week zelf te prepareren. Zou dat even lang (of langer) bewaren?

 13. Ik heb er al vaak over gelezen, maar nog nooit zelf geprobeerd. Ik vroeg me af of het wel nog smakelijk is de dag nadien

 14. O ja, die mason jars ben ik al tegengekomen op Pinterest en dergelijke. Ik hield het ook altijd bij plastieken potjes, maar daar komen slaatjes tamelijk verlept uit, vind ik. Misschien toch eens een bokaal proberen. Al vind ik het wel raar dat vlees/vis… bijna bovenaan komt. Ik had dat onderaan bij de harde groenten verwacht…

 15. Super handige tip!!! Enkel vind ik salade in de wintermaanden veel minder aantrekkelijk als in de zomer… dus volgend voorjaar pak ik je tips op!

 16. Isabelle

  Ziet er zalig lekker, handig en gezond uit. Ook hier: tips voor lekkere dressings MEER dan welkom..

 17. Ik krijg warempel zelf ook zin in een slaatje en dat overkomt me niet zo vaak. Misschien moet ik ook eens een jar proberen.

 18. Ik wil al lang eens een salad in a jar op mijn blog zetten, maar ik had geen idee van de exacte volgorde. En ik wist helemaal niet dat je dat zo lang in de koelkast kan bewaren. Bedankt voor de nuttige links! Heel inspirerend!

 19. vero

  dit wordt ‘m! Ik had het al gezien, maar wist niet dat de slaatjes zo lang houdbaar waren. super idee!
  Heb onlangs een heerlijke dressing ontdekt bij Oil and Vinegar. Roasted Sesame… Je hebt er niet veel van nodig om aan je slaatje een heerlijke, nootachtige, oosterse twist te geven. Lekker!

 20. ‘k Zou hier ook meer van slaatjes moeten doen! Ook hier zijn het ’tupperwarepotjes’, maar die bokalen moet ik ook maar eens uitproberen.
  En hoera voor het woord ‘hangry’; ik ben niet alleen! :-)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>