lilith doet al een maand van 5:2

IMG_8095Ik heb hier al een paar keer vermeld dat ik mezelf en mijn lichaam heb onderworpen aan het 5:2 dieet. Weer zo’n dieethype van mijn voeten, hoor ik u denken, en ik snap dat want ik dacht dat ook. Er waren geen plannen om ooit nog een dieet te volgen, want ik vind diëten per definitie stom, maar dat was tot ik deze documentaire van de BBC bekeek. Toen kwam ik tot de conclusie dat het eigenlijk niet echt een dieet is, maar een filosofie. Aan filosofieën doe ik nog wel, al helemaal als mijn gat er wat minder dik van wordt.

Lang verhaal kort: wie geïnteresseerd is in een manier van leven die ervoor zorgt dat hij gezonder en naar alle waarschijnlijkheid ook slanker zal worden moet even de moeite nemen om de documentaire te bekijken. Daarna snap je het helemaal, en is er eigenlijk nog weinig aan. Ik ben trouwens lang niet de enige in de Vlaamse blogosfeer die ermee bezig is. Sofie blogde er al twee keer over, en verwacht u binnenkort maar aan een paar enthousiaste posts van enkele blogcoryfeeën. Die plots opvallend strakker in hun bloggend vel zitten. EN MEER ZEG IK NIET.

Het 5:2 dieet komt er kort gezegd op neer dat je je lichaam tijd geeft om te bekomen van je bacchanalen door af en toe eens de rem op te zetten. Het handigste is om dat elke week twee dagen te doen, en de andere vijf “gewoon” te eten. Gewoon als in “ge moogt al eens een glas wijn of twee”, of “eet gerust een boterhammeke met choco”, of “als uw collega cake heeft gebakken voor haar verjaardag, dan moet ge niet met een zuur gezicht in de pak rijstkoeken op uw bureau zitten graaien”. Niet als: maak u elke avond een sandwich zoals Elvis Presley ze graag at. Allez, dat mag dus ook, maar dan gaat het hele afvalproces wel wat trager verlopen.

IMG_9030

Ik heb eens een collage gemaakt van wat ik zoal eet, vooral ’s middags dan. Het is eigenlijk een mix van 5:2 en low carb slash paleo slash pascale naessens slash hemsley + hemsley, en voor mij werkt het. Op vastendagen eet ik vijfhonderd calorieën of minder (soms ook meer, maar zoals een groot filosoof ooit zei: beter zevenhonderd calorieën dan drieduizend), op de andere let ik op maar ook niet om te zeggen extreem. Zaterdag kwam vriendin J. koffie drinken en at ik gretig mee van de koekjes en heb ik geen neen gezegd tegen mijn eigen wijn. Het heeft geen effect gehad op het resultaat op de weegschaal.

Ik ben er niet zozeer enthousiast over omdat je ervan afvalt, eigenlijk. Dat doe je met alle caloriebeperkende levenswijzes, dus daar is echt niks speciaals aan. Het grote verschil met dit systeem is dat je het volhoudt. Alle artikels als deze ten spijt: ja, natuurlijk is elke dag op uw eten letten zeker even goed of misschien een tikje beter, maar weten we niet allemaal dat dat niet of amper vol te houden is door de meeste persoonlijkheidstypes? Mocht het zo simpel zijn, dan was iedereen slank en sportief, hln.be. Ik denk niet dat dat niveau kernfysica is. Awel, bij mij lukt het tot nu toe prima om elke week twee dagen in te plannen waarop ik superflink ben. Meestal op maandag en donderdag, maar ik ben flexibel. Ik ken mensen en bloggers die het al een jaar met veel succes doen, en nochtans niet bekend staan om hun karakter als er chipkes en een fles wijn in de buurt zijn. (EN IK KIJK NAAR NIEMAND IN HET BIJZONDER, LIEN B.)

Wat helpt om het vol te houden?

het concept maaltijd anders zien. De tijd dat er bij een maaltijd pasta, aardappel of rijst moest zijn is eindelijk voorbij in mijn hoofd. Een slaatje is bijvoorbeeld nooit meer met iets van koolhydraten bij. Mijn recept is altijd: geweldig veel groenten met iets van proteïnen. Een stukje vis, kip of een ei, bijvoorbeeld. Iets dat vult. Daar mogen ook zaadjes (yum, geroosterde sesam) of noten bij. En een dressing. Ik weet het, dat is niet zo gezond, maar ik ga uit van het principe dat een slaatje met dressing gezonder is dan een big mac. Perfectie is de party pooper van alles, dus daar doe ik echt niet meer aan mee.

kiezen voor gemak. Ik heb echt niet altijd tijd om groenten te staan snijden, maar meestal wel om een zak voorgesneden groentjes van de AH in een wok te gooien. En dus zorg ik dat ik er altijd een stuk of twee in mijn koelkast zitten heb. Net als spinazie, goed voor in een slaatje maar ook om snel te wokken met wat gemarineerde zalm. Ik heb dus ook altijd blokjes zalm in mijn diepvries zitten, en zakjes wokvis en scampi.

plannen. Op vastendagen weet ik altijd wat ik ga eten, en ik ben aan het proberen om er nog meer voorspelbaarheid in te krijgen. Volgens mij is het makkelijker om voor jezelf uit te maken dat je op vastendagen vijf appels en drie rijstkoeken eet dan elke keer weer te moeten tellen en nadenken. Ik vind het vermoeiend om elke keer weer het warm water te moeten uitvinden als ik eigenlijk gewoon honger heb en wil eten. Het zou nog simpeler zijn als er gewoon gewoonte inzat en ik mindless alles kon klaarleggen ’s morgens.

focussen op wat wel nog mag. Koffie is weinig calorieën. En koffie is best lekker. Net als zelfgemaakte soep.

bewustwording. Beseffen dat er overal calorieën in zitten, ook in fruit en groenten die ge vroeger niet moest tellen bij bepaalde diëten. Nu eet ik plots halve appels en bananen, en neen, dat is geen waanzin, maar je zou verschieten wat je binnenspeelt als je een gigantische kom fruitsla met yoghurt en granola binnen lepelt. Die bewustwording blijft spelen als ik niet-vastendagen heb. Dan ga ik mezelf ook plots niet meer volproppen met brood en chips, merk ik, want ik heb te veel inspanningen gedaan op vastendag om alles teniet te doen.

IMG_8976

De eerste resultaten zijn ondertussen binnen: min 4,2 kilogram op een maand tijd. Daar ben ik echt zeer tevreden mee. Mind you: ik ben ook wel regelmatig gaan sporten (lopen of fitnessen), dus ook dat zal wel geholpen hebben. 5:2 is op dat vlak geen quick fix: gemiddeld val je een halve kilo af per week. Ik voel me zeer goed, en vooral: ik heb voor het eerst in honderd jaar het gevoel dat ik iets doe dat ik perfect kan volhouden. Twee dagen in de week wat beter opletten dan anders is zeer haalbaar. Als ik het beu ben, dan denk ik “morgen mag ik weer een boterham met choco, of een spaghetti bolognaise”. Als ik eens een glas wijn drink (of drie), dan doe ik mezelf daarvoor niet dood onder het motto “zie je wel dat ik het niet kan? Ik ben met voorsprong de grootste loser ooit!”, ik zorg er gewoon voor dat ik dat doe op de gewone dagen, en dat mag, want het is een gewone dag en ik haal dat wel weer in op vastendag. Heb je vakantie, dan doe je gewoon een week niet mee, of doe je 6:1. Wil je daarna dat het weer wat sneller gaat, dan doe je 4:3. Nooit gedacht dat wiskunde me nog zo zou boeien.

Iemand van mijn lezers die er al mee bezig is? Ik ben benieuwd naar ervaringen, tips voor de vastendagen en andere reacties. Nog eens merci voor alle hartverwarmende reacties op mijn vorige posts, trouwens, dat was echt zeer fijn!

Op zoek naar een goed boek over 5:2? Lien Braeckevelt schreef het!

Reacties

 1. Dat is wel een grote filosoof he, die Lien B? En goeroe. En mijn voorbeeld. Net als AH, ik weet niet waar ik zou staan zonder die hun zakken voorgesneden groenten. Die nieuwe Marrokaanse zijn heerlijk met kipkruiden over!

 2. Iris

  Ik ben er 4 weken geleden ook mee begonnen. Ik vind het fantastisch! Inderdaad geen dieet maar een levenswijze… En het levert mij nog zoveel meer op dan ik kan uitleggen! Mentaal bv, want “yes” ik kan eindelijk iets volhouden en daar ben ik trots op. En “yes” want ik kan ook normaal doen en gewoon genieten en leven. En “yes”, wat ben ik trots op mijzelf als ik een dag vasten ben doorgekomen… (Gisteren was een hele moeilijke bv) Enfin, ik had nooit gedacht dat ik nog ooit iets ging vinden in mijn leven dat zou werken op gebied van eten… Dit dus wel. Hoera! Driewerf hoera!

 3. Goed, dan ga ik daar nu ook mee beginnen, ik ben overtuigd. Want al mijn goede hoop ten spijt wordt mijn kontvet mij niet uit zichzelf beu. Merci voor de tip!

 4. Het klinkt in ieder geval als iets wat ik ook zou kunnen. Ik ga d’er eens over napeinzen… -4,2kg op 1 maand tijd is ook niet niks natuurlijk. Misschien moet ik er niet over nadenken, en het gewoon doen. 5:2, en de week is nog helemaal vers…. hier liggen serieuse afvalkansen nog open deze week (terwijl ik eigenlijk al dacht dat mijn week al naar de boem was). Bon… wie niet waagt en van die dingen… ik ben in!

 5. 10a

  Als ik niet oplet ga ik ook nog van 5:2 doen!
  Moi, die nog nooit in haar 41-jarig leven een dieet heeft gevolgd omdat ze GEEN karakter heeft wat minder eten betreft.
  Het feit dat ik dit zelfs nog maar overweeg, moet ik even verwerken. :)

 6. 10a

  Ja zoals @Caroline vraagt, graag een blogpost met wat je kan eten voor 500 kcal.
  Geen idee eigenlijk, ik vermoed dat ik dit normaalgezien bij het ontbijt al binnenspeel.

 7. sop.hie.s

  Het lijkt me super interessant. Ik ga toch maar eens naar die docu kijken.
  Ik heb alleen voor 1 ding schrik: honger. Want daar kan ik niet tegen. Ik wordt daar cranky van en ongelooflijk slechtgezind als het te lang duurt. Je kan me dan met de beste wil van de wereld niet echt een fijne huisgenoot of collega noemen. En dan is de neiging zo groot om snel iets te eten. Ik vrees dus voor de vastendagen.

 8. Joke

  Net mee gestart, ook in combinatie met opnieuw beginnen lopen (Color Run, here I come). Ook wel benieuwd eigenlijk wat je eet in de 500 calorieën-dagen want nu reikt mijn inspiratie niet verder dan kipfilet en cracotten 😊.

 9. het klinkt aanlokkelijk. De maand april en de halve maand mei zorgden met al hun feestjes, pintjes en allerhande vetzakkerijdagen alvast voor 3 extra kilo’s.

 10. Ellen

  Klint idd aanlokkelijk maar ik vrees dat de lok van migraine er ook bij zal zijn! Want een knak in regelmaat en vooral forse daling inname voeding veroorzaakt hier die lastige spelbreker.
  Hier toch meer baat bij iedere dag wat matigen en dat feestje of wijntje af en toe kan er ook zo wel bij zonder probleem. Bezig met matig eten zonder honger sinds 01/01 en zo al 4 kg kwijt, minder dan op 1 maand, maar ben er tevreden mee!

 11. Ik raak dus steeds meer overtuigd dat ik dit ook moet proberen. Op dit moment lijkt het mij niet echt te lukken. Alleen ben ik bang dat ik zo’n honger ga hebben…. Ik schrok nogal van je ‘5 appels en 3 rijstkoeken’, eet je daarnaast dan niets meer? Of mag je bijvoorbeeld wel een paar koppen versgemaakte soep drinken + een slaatje eten?

  1. Je mag alles eten zolang het binnen die 500 cal valt. Maar dat valt nogal tegen, ik eet vooral groenten en fruit omdat ik daar mijn maag mee kan vullen. Als je om het even wat van voeding intikt in Google met calorieën erachter dan leer je heel snel. ;) En ik beweer niet dat die vastendagen makkelijk zijn he, verre van. Ik ga soms sporten van miserie.

 12. Ik leerde het kennen in 2013, na een tip door een Brit. Ik was meteen verkocht. Ik ben ook zo’n jojo die al 100.000 diëten uitgeprobeerd heeft en altijd maar dikker werd. Op een goed half jaar tijd ben ik toen bijna 20 kilo verloren zonder daar echt veel moeite voor te doen. Het meest geweldige aan dit dieet (afin, ’t is geen echt dieet, maar soit) is dat je op langere termijn ook op de gewone dagen met plezier (en zonder moeite) die extra suiker laat staan. Ik moet zeggen dat ik wel wat pech heb gehad daarna, een paar operaties en niet meer de fut om ermee door te gaan, en dat laat zich nu helaas weer zien. Maar ik heb wel zin om er terug in te duiken, want het werkt, ik voelde mij pakken beter, en van mijn artrose (die ik helaas al op jonge leeftijd heb) was bijna niks meer te merken. Je wordt er gewoon gezonder van, punt. En daar bovenop ben ik gewoon blij dat het meer aanvaard is om te vasten. Man, wat een reacties ik kreeg toen! Veel succes dus, als ervaringsdeskundige kan ik je garanderen dat het werkt, maar ik zou afraden om er ooit om wat voor reden dan ook mee te ‘stoppen’.

 13. Iris

  Ik heb op bol.com een boekje gevonden met recepten voor die 500 kcal dagen. Heel handig. Ik vind het ook gemakkelijk om per maand grote potten te maken met bv couscousgroentjes met kikkererwten. Dan de porties berekenen en per persoon invriezen. Ik heb al gemerkt dat ik op een vastendag écht geen geduld heb om te koken. Als ik dan wil eten moet het NU! En als ik dan ’s morgens een portie uithaal kan ik die gewoon rond half 6 al maken. Echt handig.
  By the way, aangezien ik niet zo flink was op niet-vastendagen val ik wel niet zoveel af als Lilith. Ik heb 2.2kg gehaald op 4 weken.

 14. Iris

  En Lotte Anekdotes, ik had ook veel schrik voor honger. Maar als je boek erover leest, dan valt er al veel schrik weg. Je kan veel zelf beslissen over wanneer je wil eten enzo. Ik kan bv zonder ontbijt en eet pas om 13u ongeveer. Je mag eten zolang je onder die 500 blijft en dat is niet altijd simpel. Ik zeg niet dat je geen honger zal hebben. Maar het verrassende voor mij was: honger gaat gewoon over. Het wordt niet altijd erger. En water drinken doet wonderen soms.
  Als ik dit kan (ik hou van eten , ik leef om te eten, ik ben verzot op eten) dan kan echt iedereen het!
  Succes!

 15. Pascale

  Ik ben iemand die ALLES weet over diëten, ik heb alles uitgeprobeerd. Reeds 35 jaar heb ik te kampen met overgewicht. Jojo-en doe ik als geen ander. En toen ik vorige week de blog las, en de reportage gezien had, heb ik het boek besteld, en ben ik de volgende dag beginnen vasten. Het boek lag in de voormiddag in de bus. Ik heb het uitgelezen als een trein. Ik ben ondertussen in week twee, gisteren een vastendag gehad en ik voel me super. Ik geloof er in dat het kan, ik geloof er in dat IK het kan. Ik moet er niet echt mee bezig zijn op gewone dagen, ik kan zonder schuldgevoel een glas wijn drinken, eens een dessertje eten (wat ik vroeger nooit deed en toch nog te dik zijn hé) Ik heb het gevoel dat heel mijn spijsvertering beter aan ’t werken is en ik kijk uit naar het vervolg ;)

  Ik ben reeds 600g lichter maar ik heb het gevoel dat ik

 16. Ik zou zo graag willen dat het iets voor mij was, maar ik vrees het ergste. Er gebeuren ongelukken op die vastendagen. Hangry 2.0 zo je wil.
  Dat gezegd zijnde: ik vind wel dat die slaatjes van jou er super uitzien en ik ben daar zelf keislecht in, in slaatjes samenstellen. Dàt ’s middags eten zou vast al een hele verbetering zijn in mijn dieet, want nu zijn het meestal gewoon boterhammen met beleg. Mocht je wat receptjes of slaatjes-suggesties online willen gooien, dat zou ik geweldig tof vinden.
  En proficiat met die min 4,2 kilogram, zwaar jaloers hier.

 17. Iris 2.0

  Wat een topplan!
  Iets waar ikzelf ook mee ga starten.

  Heb je misschien nog een aantal recepten voor die 2 dagen?
  Weet niet altijd goed hoe de calorieën perfect te berekenen.

 18. Christel

  Wow, dit is wel het meest overtuigende wat ik al las over dat vastendieet. Je brengt het weer zo lekker :-) (en zo eens met de perfectiepartypooper, dat is er eentje voor in kruisjessteek!) Ook wel benieuwd naar invulling vastenmenu, wegens hangry woman hier.

 19. Anneleen

  Ik ben ook al helemaal enthousiast: zondag de documentaire van Michael Mosley gezien en gisteren het boek besteld (revised and updated in de hoop wat meer onderzoeksresultaten te vinden). Wat me tot nu toe een raadsel blijft, is waarom je niet voor 500 calorieën groenten met pasta of bruine rijst zou mogen eten – ik zie zowel jou als Sofinesse koolhydraten schrappen? In de documentaire hoorde ik nochtans eerder iets over minder proteïnen eten. Hopelijk lees ik dat in het boek of kan jij me er iets meer over vertellen? Ik geloof in elk geval absoluut niet in het demoniseren van koolhydraten, het feit dat je alles mag eten spreekt me net zo aan in de 5:2!

  1. Oh, maar dat hoeft helemaal niet hoor, dat demoniseren van de koolhydraten. Je mag eten wat je wilt, ik vind gewoon dat er veel calorieën in koolhydraten zitten, en eens ik brood of pasta begin te eten kan ik niet goed stoppen. Een zuiver persoonlijke keuze dus, Michael heeft daar niks van gezegd. ;)

 20. Bij mij is het juist de omgekeerde wereld. Ik moet me bij wijze van spreken volproppen om maar niet te dun te worden. Dat is ook niet echt fijn.. En nog vervelender is het dat de grammetjes die ik aankom, nu altijd op de verkeerde plekken gaan zitten (op mijn benen en billen in plaats van op mijn platte boezem).

  Wat goed dat je nu een dieet hebt gevonden wat goed bij je past en wat je ook goed vol kan houden. En je kan maar beter langzamer afvallen, dan heel veel in korte tijd. Al die kilo’s zitten er na zo’n crashdieet zo weer aan. Je kunt dan beter minder snel afvallen en het volhouden. Ik denk dat die 5:2 verdeling echt ideaal is, want zo heb je altijd weer een dag in het vooruitzicht dat je wel iets lekkers mag eten.

  Iets heel anders, maar toch ook wel vergelijkbaar. Mijn vriend wil al 17 jaar stoppen met roken, wat gewoon niet lukt. Hij is nu gaan minderen, rookt nog maar 2 sigaretjes op een dag (wat eigenlijk ook al teveel is natuurlijk). Maar dit houdt hij wel vol. Ik zeg dan ook tegen hem, dat hij dan beter die 2 sigaretten kan roken dan dat hij stopt en na een maand weer heel veel rookt. Heel veel succes! En wat goed dat je er ook bij sport!

 21. mags

  Donderdag is mijn 4e vastendag. Ik ben zo content dit gevonden te hebben. Ik ben ook zo iemand die om 10u al een koekske pakt, met als uitvlucht. Ik moet zoveel kilo af, dat gaat mij toch nog lukken. Ik ben echter ook gestopt met roken, nu toch al meer dan 10jaar geleden. maar dat was ineens echt stoppen. Stoppen met eten is geen optie… dacht ik. ik vind het echt makkelijker niets te eten (allé, heel weinig) dan alle dagen minder te eten. Ik krijg het past écht lastig rond 21h, dus dan ga ik die dagen maar vroeg slapen.

 22. Poppemie

  OK, je hebt me om. Ik ga dit ook proberen. Net, naar aanleiding van dit verslag, de reportage bekeken, een kookboek en het boek van M. Mosley besteld bij Bol.com, en mijn agenda aan het checken wanneer ik mijn eerste dag plan. Vrijdag!

 23. Wat een enthousiasme overal,…..ik ga het proberen, dat wordt dus echt een uitdaging,…..vooral mentaal dan, maar daar zijn uitdagingen voor :-)

 24. E.

  Ik ben bijna 8 weken geleden bevallen van mijn tweede kindje. Het klinkt zeer beloftevol dit ‘dieet’. Maar ik wil kip, pasta en brood niet bannen uit mijn recepten. Ik haat slaatjes bestaande uit salade en salade.
  En wat doe je met je dochter als je naar de fitness gaat? Mijn man is pas laat thuis en ik kan niet mijn zoon en dochter meenemen.
  Hoeveel calorieën eet je dan op een ‘gewone’ dag?

 25. Ik doe eigenlijk net het omgekeerde: op werdagen let ik heel erg op wat ik eet. Die dagen zijn ook perfect voorspelbaar en ik heb een aantal vaste lunches waar ik uit kies. Plannen maakt het inderdaad veel gemakkelijker om vol te houden. We doen ook HelloFresh, dus ik weet op voorhand hoeveel calorieën een maaltijd is. In het weekend mag ik dan al eens een chipske eten of versgebakken wafeltjes van de markt. 2:5 dus, i.p.v. 5:2.

 26. Ik hou me voorlopig zowat aan het dieet van de diëtiste om stabiel te blijven. Maar de 5:2 zou me ook nog wel liggen denk ik.

 27. Eva

  Deze post en de documentaire hebben me helemaal warm gemaakt om dit uit te proberen. Vandaag 1e vastendag. Al een uitdaging als ik lunch voor dochterlief moet maken met daarbij een dessertje met smarties ;-) COURAGE!
  Ook ik ben benieuwd wat jullie zo eten op een vastendag, want de man in de docu drinkt enkel een misosoepje, thee en water? Hello cranky me! :-s

 28. Dat ziet er mij nu eens een dieet uit dat ik ook zou kunnen volhouden. Want ik weiger om tijdens etentjes met vrienden of op feestjes alles te moeten laten staan omdat ik op dieet ben. Dan krijg ik commentaar en word ik daar zelf ook niet vrolijker van. Dus ja, zo twee dagen in de week er serieus de rem op zetten, dat zou perfect zijn :-). Ik ga het alleszins eens proberen, want de winterkilo’s zijn er nu nog niet af en het begint op mijn zenuwen te werken.

 29. Ik had er vaag al eens over gehoord, maar ik ben niet zo voor het calorieën tellen. Omdat je calorieën en calorieën hebt. 100 gram avocado is 188 kcal en cola light is 0 kcal… Geef mij maar de avocado.
  Ik eet nu 1,5 jaar suikervrij vegetarisch (thuis eet ik ook alleen trage koolhydraten en vegan) en daardoor ben ik 6 kilo afgevallen. Het was niet de bedoeling af te vallen maar gewoon gezond te eten.

 30. Jill

  Moh, zo toevallig; ik heb die documentaire onlangs gezien en ik was ook helegans enthousiast geworden.
  Ik ben in theorie helemaal pro 5:2. Het lijkt mij fantastisch om het soort mens te zijn die dat probleemloos kan, met een beaat glimlachje de dag doorkomen met één miezerig maaltijdje achter de kiezen (of drie kleintjes – same difference). Ik zie mijzelf dat hoogstens enkele weken volhouden op pure wilskracht, en laat dat nu net zijn wat ik niet wil – moeite moeten doen om een eetpatroon vol te houden.

  Mijn oplossing : zogeheten valse spaghetti maken met shirataki noodles, aw yissssss. Dat zijn naar werkelijk niets smakende noedels van slechts 18 kcal per 100 gram. Doordat ze zelf geen smaak hebben, nemen ze makkelijk de smaak over van de saus waarmee je ze overgiet en worden ze toch lekker.

  Op een 2-dag maak ik een grote pot spaghettisaus en let ik erop dat het caloriearm is, onder andere door er geen wijn, room of gehakt bij te kappen. Ik gebruik veel kruiden, enkel verse groenten en een imposante hoeveelheid look.
  Daarna warm ik de shiratakinoedels op (één minuut in kokend water laten liggen) en warm ik ze daarna nog wat verder op terwijl ze in de saus marineren. Ik strooi ook wat kaas op de spaghetti, zij het wel beduidend minder dan ik anders zou doen.

  Ik heb wel de chance dat ik voedsel dat ik lekker vind, keer op keer kan blijven eten. Dat ik zowel ’s ochtends, ’s middags als ’s avonds spaghetti eet vind ik eerder een bonus dan een corvee.
  Voor mij werkt dat perfect omdat ik niet het gevoel heb dat ik iets moet inleveren en toch weinig kcal binnenspeel. Met drie grote borden eten per dag kan ik mijzelf bezwaarlijk een vastende martelaar noemen, ik moet maar één pot saus voor de hele dag klaarmaken, en bovenal : ik moet er verder niet over nadenken.

  Als je een spaghetti-ontbijt niet ziet zitten (en dan verzekers ook niet van regenbogen en puppy’s houdt, I guess), kun je natuurlijk ook gewoon één keer valse spaghetti per dag eten en daarnaast nog genoeg kcal overhouden voor iets anders.

  1. Ik zou elke maaltijd spaghetti kunnen eten, dit is een uitmuntende tip. Ik had nog nooit van die noodles gehoord, tot nu toe deed ik het met courgettenoodles, maar mijn eerste bestelling van shirataki is een feit. :)

 31. Hannelore

  Ik heb gisteren naar de reportage gekeken en vervolgens heb ik mijn vriend overtuigd om het te proberen. Vandaag is zijn eerste vastendag.
  Ik wil vooral dat hij het doet om de gezondheidsredenen, niet zozeer omdat hij van mijn gewicht moet verliezen. Maar die twee gaan helaas hand in hand.
  Impressies en vragen na één dag (hij werkte vandaag thuis):
  – Hij heeft enkel ontbeten, toen waren zijn calorieën al opgebruikt. Hoe verdeel jij je voedsel over de dag? Op welke momenten eet je?
  – Hij werd grumpy in de loop van de namiddag. Nu, ’s avonds, gaat het precies beter. Is de eerste dag de moeilijkste? Of blijft het zwaar?
  – Hij is hier de vaste kok, ikzelf bak er niet veel van in de keuken. Hem vragen om te koken met honger, dat zou nogal wreed zijn, en dus heb ik toch maar de koksmuts op gezet. Hij had ook geen zin om erbij te komen zitten aan tafel (alweer: een te grote kwelling) en dus heb ik in mijn eentje gegeten, terwijl hij nog wat aan het werken was boven. Gezelllig is dat niet, en ik kan me ook niet voorstellen dat we dat lang zullen volhouden. Hoe vang jij dat op? Vindt je man het niet lastig dat hij alleen moet eten?

  En nog een laatste vraagje: die foto’s van je maaltijden, zijn dat maaltijden op je vastendagen? Dat lijkt precies wel ok? Mijn vriend heeft een klein kommetje magere yoghurt met muësli gegeten vanmorgen …

 32. Die 2 dagen van 500 calorieën of zo vind ik toch maar niks. Dan kan ik niet meer op mijn benen staan van flauwigheid. Liggen jullie dan ? 😊

 33. vero

  Hier blijft het bij Weightwatchen… Ook dagen waarop ik gewoon kan eten, in combinatie met opletten op andere dagen. Voor mij werkt dit beter dan een dag op 500 calorieën want daar word ik helemaal hangry van!
  Maar knap dat jullie dit wel kunnen en ook kunnen volhouden… Ik hoorde vorige week op de radio dat zowel WW als 5:2 vrij gezonde diëten zijn met allebei ongeveer dezelfde uitkomst. Wij zijn dus goed bezig ;)

 34. Ik zal straks (als in als de kindjes slapen) eens kijken naar die documentaire.
  Momenteel doe ik van ww. Een halve kilo per week is mijn streven en veel meer mag niet wegens borstvoeding. Ik vraag me af of ik dit “dieet” wel mag doen omwille van die 2 vasten dagen :-\ .

 35. Jill

  Fijn dat je het ook wil proberen, die shiratakinoodles :-) ! Laat je zeker niet ontmoedigen door de funky geur als je het pakje opentrekt : dat is volstrekt normaal en niet representatief voor de smaak, echt waar. Het helpt ook als je niet verwacht dat het precies zal smaken zoals een gewoon bord spaghetti. Laat het zijn wat het is, i.e. spaghettivormige vulling van je bord dat ervoor zorgt dat je toch helemaal verzadigd van tafel gaat. Ik noem ze liefdevol mijn jellydrendels en ik zou niet meer zonder kunnen, mijn voorraadkast ligt er vol van :-) . High five voor spaghetti-ontbijt!

 36. Annick

  Kelly, wat ben jij een inspiratiebron! Op meerdere vlakken trouwens … :)

  Ik kamp al mijn hele leven met overgewicht, maar ben er in mijn twintigerjaren in geslaagd van 99 kg naar 76 kg te gaan. Door veel te sporten en op mijn eten te letten met Flexipoints van WW destijds. Toen ik in 2014 zwanger werd, was dat met een bang hartje want ik wilde niet terug naar dat dikke lijf. Gelukkig kwam ik tijdens de zwangerschap slechts 9 kg bij, waarvan er 5 meteen weer af waren na de bevalling.

  De maanden erna waren heel zwaar, met een baby die weigerde te slapen overdag en ook om de 2 uur wakker was ’s nachts – een refluxbaby, bleek pas op 4 maanden oud. Ik lette niet op mijn voeding, want ik gaf borstvoeding en “dan vliegen de kilo’s er zo weer af” klonk het langs alle kanten. Alleen niet als je je hele leven al op je voeding let, moest ik helaas vaststellen. Toen de dochter tien maanden oud was en ik eindelijk nog eens op de weegschaal ging staan, bleek ik 10 kg bijgekomen te zijn sinds de bevalling. Dan vloek je wel even, kan ik je verzekeren.

  Intussen is ze 1,5 jaar, maar tot nog toe onderbrak de energie en tijd om er weer in te vliegen met sporten en op mijn eten letten. Maar die 14 kg extra irriteren me mateloos. Ik heb slechts een paar outfits waar ik in kan, en een kast vol te kleine kleren … En toen las ik je blogpost over 5:2 en keek ik naar de documentaire. Zoals velen hier zeggen, was ik niet helemaal overtuigd dat ik dat zou kunnen. Ik wou absoluut niet een hele dag vasten of slechts één keer per dag eten! En ook, 500 kcal, wat heb je daarvoor? Ik zag het niet zitten om de hele tijd te moeten tellen en uitzoeken.

  Maar het bleef in mijn hoofd spoken en ik zocht er meer over op. Oef, je mag gerust meer dan één keer eten per dag! En voor mijn tweede belemmering vond ik ook een oplossing. :) Jij als YNAB’er – ook dat heb ik van jou overgenomen, waarvoor 100 x dank – zal het waarschijnlijk ook kunnen appreciëren: de app Fatsecret. Het is 100% gratis en na even wennen oh zo gemakkelijk. Het heeft heel wat functies: een voedingsdagboek waar de kcal voor jou worden bijgehouden, een bewegingsdagboek, overzichtsrapportjes en zelfs een receptensectie en community. Ik ben echt superblij dat ik hier bij toeval op gebotst ben. Check it out! :) Voor iedereen hier die zich afvraagt wat je dan mag eten voor 500 kcal, echt een aanrader deze app!!! Ik simuleer op voorhand wat ik denk te zullen eten en zie dan waar ik kom, en pas aan indien nodig. Superhandig!

  Ik ben deze week begonnen en al meteen 1 kg kwijt. Pre-zwangerschapskleren, here I come! :)

  Merci Kelly, echt! Je hoort het waarschijnlijk wel vaker, maar toch: jouw blog betekent heel wat voor een heleboel mensen. Dank je voor alle tijd en energie die je erin stopt! Very much appreciated. :)

 37. Marijke

  Ik zou het graag ook proberen. Ik ben al 2 maanden 2x/week aan het sporten. Maar ik heb een vraagje. Ik heb 3 kinderen. 2 ervan zijn beginnende pubermeisjes. Ze hebben niet de genen van hun moeder en zijn dus mooi op gewicht. Gewicht is bij één dochter een moeilijk item aan het worden. Ik wil niet aan hun laten zien dat ik vast. Maar ik kan moeilijk iets koken dat maar 500 kcal is voor hen ook. Hoe doen andere ouders dit?

 38. Ha, dan kijk ik 1 dezer naar die documentaire! Ik heb er geen tijd voor maar ik MAAK er tijd voor, nah :-)
  Ik ben nu al van plan het te proberen na afloop van de hectische periode waar ik nu in zit, die wordt afgesloten met ons verlof (nog 6 weken, boeja!). Maar misschien dat ik er gewoon niet meer over nadenk en het gewoon doe, vanaf nu. Of vanaf ik de documentaire gezien heb ;-))

 39. anne

  Ik heb in mijn familie de verwoestende gevolgen van anorexia gezien. De mama van dat meisje was constant op haar eten aan het letten, en praatte daar ook veel over, dochter begon dat over te nemen en het liep heel erg fout. Ik heb zelf twee dochters en dat houdt me tegen om zelf 5:2 als levenswijze te kiezen. Als mama zich twee dagen ‘uithongert’, wat houdt hen dan tegen als ze 15 zijn en zich storen aan hun pubervet?

  Als ik een jongensmama was, zou ik er misschien wel anders over denken. Want de hele week opletten om die laatste zwangerschapskilo’s kwijt te raken, pfff :).

 40. Hahaha, dat artikel dat Marie postte in de comments :-)
  Nadat ik er hier en bij Sofiness over las, mijn dokter het mij aanraadde nadat ik mijn jaarlijks weegschaalmomentje in haar kabinet had, en MmeZsaZsa me vanochtend aanspoorde om er NU mee te beginnen, ben ik dus bezig aan mijn eerste vastendag. So far, so good, maar vanavond ga ik bij vrienden. En die gaan eten voor mij maken. :/ Ik denk dat ik het wel kan, maar 2 dagen per week in sociaal isolement is wel een moeilijkheid, peins ik!

 41. Karen Verstappen

  Ik ben eraan begonnen :-) Dag 2 vandaag en ik val om van de honger. Vanavond afgesproken met vriendinnen in een wijnbar – OMG, meteen vollenbak verleiding. Het doel: op 25 augustus, binnen net één maand, met één buikflag minder in bikini op het strand zitten. Wish me luck!

 42. Veerle

  Voor de geïnteresseerden: het boek van Lien werd gisteren voorgesteld.
  “5:2 dieet Vasten en Feesten” – Lien Braeckevelt, uitgegeven door Lannoo

 43. Daniel Coene

  een tabel met daarop de koolhydratenwaarden van groenten en fruit.
  een tabel met trage- en snelle koolhydraten,
  een calorietabel…..enz en dit on line dat zou pas leuk zijn .

 44. Ria Verachtert

  Ben er vandaag mee begonnen. Had het deze middag al meteen effe moeilijk, maar met wat snack komkommertjes en radijsjes lukt het wel. Het is nog effe wennen, die vastendagen…
  Blog je ook je receptjes van die fotootjes?

 45. Okkie van den Broeck

  Ben nu 6 maanden twee dagen per week (dinsdag en vrijdag) aan het “vasten”. Het bevalt me prima! Ben niet echt veel afgevallen maar ik ben veel buikvet kwijtgeraakt. Nu kan ik weer naar beneden kijken en een half jaar geleden keek ik tegen mijn dikke maag en opgeblazen buik aan.
  Ik ben 66 jaar, 172 cm lang en weeg ongeveer 89 kg. Weeg me al een tijdje niet meer omdat ik me teveel focuste op gewichtsverlies terwijl ik aan mijn kleding merkte dat mijn buik verdween en ook de bolling op mijn heupen wordt (heel) langzaam minder.
  De eerste maanden kookte ik uit het receptenboek, maakte veel gebruik van de calorietabel op internet. Nu heb ik een soort ‘ritme’ gevonden dat bij mij past.
  Ik drink veel thee en zelfgemaakte runderbouillon. Af en toe een kopje koffie. Ook de flesjes water gaan er goed in. Neem geen ontbijt en geen lunch. Rond een uur of 2 eet ik een stengel selderij en een hard gekookt ei. Rond 5 uur een appel of kiwi. In de supermarkt met lege maag is geen enkel probleem meer als ik maar genoeg gedronken heb. Het avondeten tussen 19.00 en 20.00 uur is vaak sla met kalkoen, kip, vis of een ommelet met groentes. Zelfgesneden frietjes uit de airfryer met een tipje majo en sla is ook favoriet. Terwijl ik echt een kookfreak ben: niet te ingewikkeld en niet teveel werk op die dagen.
  Mijn man regelt die dagen zelf zijn maaltijden. Hij heeft 2 maanden meegevast maar viel teveel af. (62 jaar, 174 cm. lang, 74 kg.) Hij heeft een ‘snelwerkend’ metabolisme, bij mij werkt het allemaal iets langzamer.

  Voor mij voelt het alsof ik die twee dagen in de week een soort van ‘vrijaf” heb. Hou tijd over en voel me er echt heel goed bij. Ben echt heel blij deze manier van eten ontdekt te hebben en ga er beslist mee door!

 46. Doris

  Vandaag mijn eerste ‘vastendag’ achter de rug. Eigenlijk ging dat vrij makkelijk. Makkelijker dan verwacht. Dit kan ik volhouden denk ik.
  Maandag dag 2. Ben benieuwd of dit lukt

 47. Karlijn

  Ik ben gisteren ook gestart nadat een nicht van mijn partner me erover verteld had. Zij is 15kg op een klein jaar afgevallen en ziet er super uit. Gisteren dus mijn eerste vd en het ging veel vlotter dan verwacht. Pas om 19u30 gegeten en hele dag veel dingen gedaan die ik al langer moest doen :-) De website + app ‘voedingswaardetabel’ geeft van alles de kcal en suikers weer, zeer handig! Wij hebben hello fresh en daar staat bij hoeveel kcal er in het gerecht zitten per 100gr. Ik heb ’s avonds dus gewoon gekookt en 350gr afgewogen en dat was helemaal perfect! Voor wie twijfelt, gewoon doen, je gaat je veel beter in je vel (en je kledij) voelen :-)

 48. Iris

  Hier een lekker recept om het vol te houden.
  1 bouillon tablet
  vlees 100 gr . kan kip of runder sausijsje zijn
  400 gr groente ,mag altijd meer

  kook het vlees in de bouillon met 750 dl water
  haal het vlees uit de bouillon , en snij het in stukjes
  voeg de groente aan de bouillon toe, en laat even koken
  als de groente gaar is , met staafmixer pureren
  en voeg het vlees weer toe
  zo heb je twee porties soep voor tussen de middag en avond
  er zijn vele variaties mogelijk op deze manier bijvoorbeeld
  bloemkool met kerrie en kip
  tomaat met magere gehakt balletjes
  zo vind ik het makkelijk om een vastendag vol te houden

 49. Erna

  Hallo
  Ik ben vandaag begonnen met een vastendag, dit viel zeer goed mee, beter dan ik verwacht had. Nu morgen een gewone eetdag. Ik wil graag 4 kg afslanken en probeerde al verschillende andere dieeten, maar steeds die valkuilen he. Hopelijk lukt het nu, ik heb er een super goed gevoel bij, en energie over!!!
  Hoe is het met jullie? De meeste reacties zijn van jaren geleden, hebben jullie het kunnen volhouden?

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>