lilith houdt van de fotokalender (en mag er twee weggeven!)

smartphoto_fotokalenderHet is toch te zot dat het ondertussen al weer december is? Ik weet echt niet waar dit jaar naartoe is gegaan. Wat ik wel weet is dat we ons ondertussen weer kniediep in het seizoen van de cadeautjes bevinden, en dat ik elk jaar weer content ben dat wij daar niet meer gigantisch aan meedoen. Hoe ouder ik word, hoe meer ik het heb voor simpel. En rustig. En elke mogelijkheid om niet te veel te moeten keihard omarm.

Ik geef nog wel cadeautjes, maar tien keer minder dan tien jaar geleden. En ik krijg er zo goed als geen meer, en dat maakt me zeer blij, want ik heb niks nodig. Ik wil al heel wat jaren minder, niet meer. En dat is met Youri net zo, dus dat komt goed uit. Dexter krijgt net als de vorige jaren een boekenpakketje, al zal het dit jaar eerder bescheiden zijn omdat zijn boekenkast nu al bijna wegzakt onder de overdaad aan boeken die zijn te enthousiaste moeder koopt of krijgt toegestuurd. Voor Flo koop ik niks, die weet toch nog van niks en zal nog meer dan genoeg krijgen in de rest van haar leven. Niet direct naar Kind en Gezin bellen: ze krijgt belachelijk veel affectie.

En voor enkele familieleden maak ik dus elk jaar een fotokalender. De afgelopen jaren met veel tevredenheid bij Smartphoto, want altijd zeer content van de kwaliteit van het eindresultaat.

Die uitverkoren familieleden lezen mijn blog, dus ik ga nog niet te veel tonen, maar mijn mémé leest hem niet. En mijn vader weet toch al dat hij er een krijgt, en dat maakt hem niet minder blij, want ik weet dat hij er elk jaar geweldig naar uitkijkt. Of toch goed kan doen alsof.

smartphoto_fotokalender1 smartphoto_fotokalender3

Het is een A4-wandkalender van Smartphoto, met elke maand een foto. Hun software laat ook toe om meer dan een foto per maand te kiezen, maar ik vind het effect van een grote foto precies altijd mooier. En het coolste was: ik moest het weer allemaal doen tussen de soep en de patatten zoals bijna alles tegenwoordig en vond het echt waanzinnig hoe snel ik de kalender had gemaakt. Het hielp dat ik het afgelopen jaar elke maand mijn beste foto’s in de map voor mijn kerstkaarten en eindejaarsfotoboek had gesleept, moet ik er misschien bijvertellen. In elk geval: het maandelijks terugkerende to do-itempje “foto’s selecteren” is een blijver voor volgend jaar.

En nu is het aan jullie. Ik mag twee keer een kortingcode van 15 euro weggeven van Smartphoto. Die kun je perfect gebruiken voor cadeautjes voor kerst, zoals voor een fotokalender of een fotoagenda (mijn kalenders heb je al voor 14,95, dus dat komt goed uit), maar de code blijft gelden tot ergens in maart van volgend jaar, dus je kunt ook jezelf trakteren. Op een fotoboek met de beste momenten van het jaar, bijvoorbeeld.

Wil je winnen? Post dan in de reacties hieronder wat jouw ontdekking van 2016 was. Een boek, een serie, een quote die je leven veranderde, een recept? Deel, en ik loot op zaterdagavond om 18 uur de twee winnaars. Veel succes!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reacties

 1. Ellen

  Ik loop wellicht eeuwen achter, maar een dikke maand geleden ontdekte ik het wunder van Wunderlist en moet ik geen tien keer mijn halve to do-lijstjes meer overschrijven. Wat een gemak!

 2. Joke

  Mijn ontdekking: Once Upon a Time, een heerlijke serie op Netflix. De premisse: de klassieke sprookjes die we allemaal kennen, zijn echt gebeurd. De vertrouwde personages zijn toch altijd verrassend, het is spannend en hartverwarmend, en er zitten vooral ook heerlijke vrouwenrollen in. De helden en slechteriken zijn mannen én vrouwen, en de prinsessen doen veel meer dan schattig zijn. Heerlijk ontspannend!

 3. Annelies

  Mijn allergrootste ontdekking van 2016 moet toch wel die dag in februari geweest zijn toen ik op een stokje plaste en er ineens een hele grote plus verscheen… :-) En nu trek ik elke dag veel te veel foto’s van dat kleine mopje dat nu zelf de wereld ontdekt en die prachtig zouden staan op zo’n kalender als cadeau voor de verliefde grootouders!

 4. Griet

  De speelpleinwerking in onze stad. Geen maanden van tevoren stress om de vakantie te plannen, geen hoge kosten en altijd iemand die ze kennen. Mijn ontdekking van het jaar!

 5. Sara

  Geconfronteerd met borstkanker, verplicht uit de rat race moeten stappen (ploetermoeder van 2 kinderen van 2 en 3 jaar met een fulltime job) en nu keihard genieten van alle tijd die ik daardoor kado kreeg. Dat was mijn ontdekking van 2016: leren genieten van alle kleine en grote dingen. Rustig ontbijten met de kinderen zonder het constant herhalen van ‘haast u, mama moet vertrekken’, aan de schoolpoort staan om half 4, lunchen met vriendinnen die een dagje verlof hebben, een uitgebreid babbeltje doen met mijn gepensioneerde buurman, een uurtje tv kijken overdag zonder schuldgevoel omdat er nog een berg strijk ligt…

 6. Innie

  Mijn ontdekking van het jaar? Magnesiumpillekes, en dafalgan met codeine. Mijn jong oud lijf was er heel blij mee ;-)

 7. Karen

  Ik ontdekte dit jaar in Vietnam de Aziatische keuken. Heerlijk, gezond en enkel een tegenvaller voor diegenen die allergisch zijn aan rijst.

 8. Trieste plant ik, niets spectaculairs ontdekt dit jaar… :-)
  Maar ’t was wel een heel schoon jaar. Meer moet dat eigenlijk niet zijn, toch?!

 9. Mijn grootste ontdekking lijkt banaal maar ik heb ontdekt dat je pas echt uitgerust wakker kunt worden als je een nachtje kunt doorslapen. Tot vorige week werden alle nachten hier een jaar lang onderbroken door de jongste (of allebei de kindjes) en ik was het normaal gaan vinden om onuitgeslapen te zijn maar wat een energieverschil met een echt goede nacht! Sorry ben zo enthousiast dat ik dit even kwijt moest :p

 10. Mijn ontdekking van 2016 was toch wel mijn snijplotter, de Silhouette Cameo 3. Ik vind het echt een fantastisch toestel en ermee aan de slag gaan is echt mijn hobby geworden. Ik maak er vaak T-shirtjes mee voor Lenne, maar personaliseer bijvoorbeeld ook tassen of maak er letterbanners mee.

 11. Inge

  Mijn ontdekking is hoe gemakkelijk het is om elke week een weekmenu te maken.
  Drie keer raden waar de inspiratie vandaan kwam…

 12. Dat het geluk écht in de kleine dingen zit en dat meer écht niet moet. Na twee jaar verbouwen eindelijk in de zetel in je huis kunnen zitten, ’s avonds en in het weekend plots tijd hebben voor familie en vrienden. Tijd hebben om het bijberoep waarvan je al een tijdje droomde te realiseren. Dat is gelukkig zijn :-) En geen fancy schmancy accessoire dat daar tegenop kan!

 13. Mijn grootste ontdekking: ouders worden samen met kinderen geboren.
  Wat een bevrijdende gedachte dat ik ook nog maar 1 jaar oud ben als ouders en dat het dus perfect normaal is dat ik niet alles kan of weet.

 14. Annibis

  Mijn ontdekking van 2016: mezelf, ’t is te zeggen, de moed en wilskracht die in mij zit en die mij toeliet om een heel moeilijke maar belangrijke beslissing te nemen. 2016 is voor mij een jaar om snel te vergeten, op naar een beter 2017!
  Ah en de Blue Bike! Ik ben mega-fan sinds dit jaar!

 15. Het apple music familie-abonnement dat mijn lief mij aansmeerde begin dit jaar. Ik stond er wat weigerachtig tegenover, ik had tot dan toe van deezer/spotify met om het half uur van die vreselijke reclames. Nu switch ik van het één naar het ander, ze maken ook lijstjes aan waar je kan doorgaan… Vorige week waren mijn meisjes vreselijk lastig in de auto, ik stond toch in de file, eens scrollen naar de nieuwe K3 cd (I know, guilty!) en veel ushuaaaaawaaaa’s later was het peis en vree in mijn bolide.

 16. Veerle H.

  M’n ontdekking van 2016 was dat ik na enkele heel moeilijke jaren toch weer gelukkig kan worden. Vooral door het fantastisch lief dat ikdit jaar ontmoet heb. Liefde does make all the difference.

 17. * ik vind het zo tof dat jullie Flo nog geen geschenkjes geven. Mijn zoon van 3 krijgt ook nog niet veel van mij. Ik ben soms zelfs tot in het belachelijke rigide wat cadeautjes betreft die ikzelf geef. Hij krijgt al zo vaak dingen van zijn grootouders of familie, dat ik mezelf bijna de lol ontzeg hem af en toe ook eens iets te geven. Maar Kerstmis nadert, en dat is denk ik het enige moment in het jaar dat ik echt iets geef van mezelf, gewoon, voor de zomaar.
  * mijn ontdekking van het jaar was pijnlijk en bevrijdend tegelijk: het zal naar alle waarschijnlijkheid nog een hele tijd duren voor ik nog maar denk aan een relatie. Pijnlijk want idealen en romantische verwachtingen over hoe ik mijn leven als mid-twintiger voorgesteld had. En angstig want wat ik zo rigide word dat ik nooit meer in een relatie pas? Bevrijdend want het besef dat ik mezelf nog zoveel beter zal leren kennen, en dat ik zélf zal zoeken wat ik wil en kan met mijn leven. Dat ik helemaal niet vastzit, maar juist veel aan het veranderen ben, net omdat ik single ben.

 18. MissusB

  Dat ik niets kan geven als ik niets heb of krijg. Dus in 2016 ben ik echt heel bewust meer voor mezelf gaan zorgen. En -cliché, cliché,- die 3 R’en (Rust, Reinheid & Regelmaat) zijn zo oud als de straat maar helpen echt ! Dat ik daarvoor meer dan 50 moet geworden zijn… Jonge moeders out there, laat het zover niet komen ;-)

 19. An

  Mijn ontdekking? Zonder enige twijfel : 5:2. Ondertussen -7 kg op de teller!
  (ideaal dus om gauw wat nieuwe foto’s te maken van mijn slankere lijn en die op een kalender te zwieren :D )

 20. In de categorie “mind = blown”: teletubbies heten teletubbies omdat ze een televisie in hun tubbies hebben.

  Grootste revelatie van 2016 voor mij :)!

  Ik maak mijn oma dit jaar ook blij met een gepersonaliseerde kalender. Is sowieso een schot in de roos!

 21. Het zal voor vele van jullie een beetje onnozel klinken, maar voor mij was de ontdekking van het jaar het opzetstukje voor flessen siroop. Hoe hard heb ik in 2015 gesukkeld met spuitjes die te kort waren om het onderste bodempje siroop uit de fles te halen voor onze Mini.
  Die opzetstukjes waar je gewoon je spuitje kan opzetten en dan met de fles op z’n kop snel en zonder smossen de juiste hoeveelheid kan nemen…. eye opener ;-)

 22. Dagmar

  Ai! Ook ik heb geen spectaculaire dingen ontdekt… maar ik zou mijn oudjes daarom niet minder plezier doen met zo’n fantastische kalender 😉!

 23. Natalie

  Mijn ontdekking in 2016 was de app Blinkist. Hiermee kan je luisteren naar samenvattingen van boeken (je kan ze ook gewoon lezen). Zo voelt de tijd in de file iets minder als verloren aan en kan ik beslissen of het de moeite waard is om het boek te kopen en lezen.

 24. Lin

  Ik heb de Vort’n Vis in Ieper ontdekt waardoor er bijzonder hechte oprechte vriendschappen zijn ontstaan. Hardcore is more than music.

 25. Lies

  Het moederschap. Op 21 juni bevallen van een klein mensje dat vanaf dan mijn hele wereld op zijn kop zet. Ik voel mij (achteraf gezien) bevoorrecht met de eerste moeilijke weken (verborgen reflux en koemelkallergie, begin maar te zoeken waarom hij blijft huilen …) omdat ik nu des te meer geniet van iedere glimlach.

  En de ontdekking van onvoorwaardelijke liefde bij andere mensen voor jouw kind, één van de mooiste dingen die ik (en hij) mag meemaken.

 26. Annick

  Mijn (her-) ontdekking van 2016: Gilmore Girls. De nieuwe 4 afleveringen bleken het excuus om alle seizoenen nog eens te kijken. Kwestie van goed voorbereid en helemaal mee met het verhaal aan de nieuwe te beginnen.
  Voor jullie alvast heel fijne feestdagen!

 27. Lien Galle

  Mijn ontdekking van 2016 zijn de boeken van Pascale Naessens, keer op keer opnieuw. Ik blijf ze herontdekken en door op die manier te eten voel ik me 10 000keer beter in mijn vel !

 28. Crashing spirit

  Ik gaf begin dit jaar op 2 weken tijd mijn vader af en zette mijn zoon op de wereld. Ik ontdekte hoe leven en dood heel dicht bij elkaar liggen en hoe verdriet en geluk perfect naast elkaar kunnen bestaan. Hoe het geluk om mijn zoontje niets afdoet aan het verdriet om mijn vader en andersom.

 29. Lucie

  Ik heb in 2016 Marie Kondo ontdekt. Het boek heeft mij een duw gegeven in de grote opruim die ik al lang wou doen maar waar ik altijd heel goeie excuses had om niets weg te doen. En sindsdien koop ik ook veel minder, voelt geweldig.

 30. yoko

  Ik probeer na een paar grote tegenslagen te leven volgens het principe: verwachtingen zijn de voedingsbron van teleurstellingen. Ik probeer dus zo weinig mogelijk verwachtingen te hebben en wordt zo nog maar heel weinig teleurgesteld. Ale in theorie he, de werkelijkheid is nog wat moeilijker…:)

 31. Annelies

  Het jaar is nog niet om, dus nog geen balans gemaakt maar alvast een goede kanshebber: De ontdekking van Netflix en House MD

 32. Klaartje Verbeke

  het boek “Temperamentvolle kinderen” van Eva Bronsveld is mijn ontdekking van het jaar! Na soms hulpeloze momenten en vele frustraties eindelijk een manier van samenwerken/opvoeden die wél werkt met mijn tweede zoon (5j). En de tips werken ook voor de “aanpak” van de andere twee (7j en 2,5 j), dus 3 x winst en minder discussies in ons huis. Iedereen content!

 33. Roos

  Kraamhulp na de geboorte van mijn 2de zoontje en dus gestreken kledij, lekker eten en zelf rustig kind 1 naar school brengen terwijl kind 2 in goede handen thuis kan blijven.

 34. Mijn ontdekking van 2016… Moet ik niet lang over nadenken. Dat is met stop op 1: het plezier van naaien! In januari zat ik voor het eerst achter de naaimachine, en de verslaving is met elke maand groter en groter geworden. Ondertussen maak ik met veel plezier de kleren van mijn kindjes, en de cadeautjes die we met kerst zullen geven aan hun neefje en nichtje. Voor de grootouders maken we ook elk jaar een kalender.

 35. Camille Cooreman

  Mijn grootste ontdekking was dat mits goed incalculeren voordien, een eigen trouwdag ontzettend relax kan verlopen :) En dat niet extra op je eten letten tussen maar en oktober geen effect had op de pas van mijn kleed – lang leve de juiste snit!

 36. Marieke

  Mijn mantra’s van 2016 is: If nothing changes, nothing changes. Haha, simpel he? Maar echt, ik heb er zoveel aan. Al die kleine stapjes in de goede richting. Ik heb er een hele reis meegemaakt. En in 2017 ga ik nog zoveel nieuwe stapjes zetten. Zo’n mooie kalender zou voor mij een stappenplanner worden. Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik het wel kan.

  Ps. Ik lees nu je blogboek met mijn baby op mijn buik. Dank je dat je het schreef🤗🙏🏽

 37. Vicky

  Dé ontdekking: lopen. Zo ergens in maart besloot ik dat mijn zwangerschapsvetjes er wel eens afmochten en dacht ik: ‘Waarom begin ik eens niet te trainen voor de ballonloop van 10 km in september?’ I did it keihard! In de categorie ‘melig’ heb ik mijn vader na meerdere jaren radiostilte (her)ontdekt – telt dat ook? En nog net op de valreep van 2016 heb ik Marie Kondo ontdekt – eergisteren om precies te zijn. Ik zit helemaal in een opruim-frenzy, zotjes.

 38. Maja

  De ontdekking was deze blog: heerlijk om EINDELIJK eens eerlijke artikelen te lezen over het moederschap/gezinsleven.

 39. Mijn ontdekking van 2016 was een supersimpel kabeltje dat ik in mijn auto kan aansluiten op mijn iPhone! Ik heb in mijn auto geen cd-speler, en ook geen budget om veel nieuwe cd’s te kopen. Door een abonnement bij Spotify (tweede beste ontdekking van 2016) en het volgen van een paar podcasts ben ik toch altijd geëntertaind in de auto. Dus dat simpel kabeltje heeft mij al veel plezier gebracht :)

 40. Hanna

  Mijn ontdekking van het jaar: zelfs als je eerste een rustige baby was, kan de tweede nog véél rustiger blijken. Wij durfden bijna niet aan een tweede beginnen omdat het toch bijna alleen slechter kon gaan dan in de eerste kraamperiode, maar dat blijkt dus geweldig mee te vallen!

 41. Marie

  De ontdekking van het jaar was (op jouw aanraden) A Little Life van Hanya Yanagihara. Man, wat heeft dat boek mij door elkaar geschud!
  En ook wel de plantaardige yoghurt van Alpro (amandel en kokossmaak), pure vreugde in een potje :)

 42. Katrien

  Grand Hotel op Netflix, The Elephant Man van Loge10 Theater Producties, Als de dijken breken, dat ik echt wel met de auto naar het Sportpaleis geraak, dat Harry Potter goed blijft

 43. Het moederschap, hoe cliché dit ook mag klinken. Elke dag opnieuw! Die steekt er toch wel bovenuit, hoor.

  ps: wel mooie foto’s zeg! Hebben jullie altijd een big badass fototoestel bij of lukt dat met de gsm ook op die kalender?

 44. Veerle

  Waw! Ik ontdek hierboven nu vanalles: Teletubbies!!!! Jaaaaah, dank je voor het inzicht Karen ;-)
  Verder heb ik hier ook het woord ‘snijplotter’ ontdekt… En even stilgestaan bij het feit of het nu snij-plotter was of snijp-lotter?
  enne, ook voor mij een geweldige ontdekking (maar ook wel pijnlijk) en anderzijds een verrijking die ik niet had willen missen: het boek Klein Leven.

 45. In 2016 werd ik voor het eerst mama, en wauw, wat werd ons leven overhoop gegooid! De ontdekking – uiteraard babygerelateerd – was voor mij toch de draagzak. Lifesaver!

 46. Sarah

  Mijn ontdekking van 2016… de wonderhanden van mijn osteopaat… ben ik die al dankbaar geweest de laatste maanden!!!

 47. isabel

  Elke dag opnieuw versteld staan en ontdekken hoe graag ik mijn vrouw en zoon graag zie.
  En daar elke dag opnieuw dankbaar voor zijn.

 48. Een werkje dat bij ons dit weekend op de planning staat, dus een kortingscode is meer dan welkom!

  De ontdekking van 2016 was voor mij leren buikademhalen … Het heeft me mijn angstaanvallen onder controle helpen houden en dat was nodig.

 49. We moeten wel nog 2 afleveringen zien, maar mijn echtgenoot en ik zijn grote fan van de serie ‘La Trêve’ (te zien op canvas.be). Een aanrader! En goed voor uw Frans! ;)

 50. Mijn ontdekking van 2016? Dat ik degelijke schoenen moet dragen. Ik kreeg vaker en vaker pijn aan mijn voeten tot ik gestopt ben met primark-schoenen en andere losse turnpantoffels dragen,
  . Vanaf nu alleen schoenen met een uitneembaar voetbed voor mij, dus sowieso kwalitatief materiaal. En de pijn verdween als sneeuw voor de zon. Bijkomend voordeel: geen keuzestress meer en niet meer te veel schoenen-verleiding want mijn keuze is beperkt tot een tiende van her assortiment.

 51. Nele

  goh, ik probeerde al zo lang …
  maar dit jaar is het gelukt … dankzij jouw blog eigenlijk ook nog …
  5:2
  eindelijk wat kilootjes minder …
  dubbel dankjewel !
  Nele

 52. Joke

  Mijn ontdekking van het jaar moet Ish zijn. Ik heb al zijn boeken gelezen dit jaar, ging naar n lezing van m luisteren en ben fan!

 53. Ah ja, dat “best of fotomapje”! Vorig jaar (of was het begin dit jaar?) vertelde je er hier ook al over. En toen ging ik dat idee pikken ;-) En nu kom ik, hier lezend, tot het besef dat het er weer niet van gekomen is :-) Merci dus, om me eraan te herinneren! Telt dat als ontdekking van het jaar? ;-)

 54. Joke

  O! en Wafelfrietjes. nom. nomnom.
  En raamtekenen en krijtbordtekenen. Mijn voordeur en de infoborden van de ouderraad zijn mijn oefenterrein :-)

 55. Nele

  Ik ben in 2016 gaan samenwonen en kreeg er gelijk een plusdochter bij. Mijn grote ontdekking is geweest om ’s avonds alles klaar te leggen voor de volgende ochtend: kleren voor iedereen, gedekte ontbijttafel,… Zo gemakkelijk als je met een slaapkop opstaat.

 56. Liesbet Rombaut

  Ik ontdekte hoeveel tijd je wint door amper nog tv te kijken en dat ik het eigenlijk echt niet mis.

 57. Mijn quote: “Nobody ever changed the world by doing what everyone else is doing. Leaders lead, followers follow. You can’t be both.”

  Vooral een opsteker op momenten waar ik door mijn burnout zeer diep zit. Het zorgt ervoor dat ik dat greintje zelfvertrouwen aanspreek, dat mezelf zijn goed is!

 58. Ik maak ook al jaaaaaren fotokalenders met smartphoto. A3, dan kan ik de foto’s achteraf nog als vergroting uitsnijden. Ik geef ze ook cadeau, en als je daarmee begint, dan kom je er inderdaad het volgende jaar niet meer onderuit :-).
  Mijn persoonlijke ontdekking van 2016: het Voedselteam. Ik wilde het al jaaaren, maar en was zo’n drempel, van geen tijd en dergelijke excuses, maar dat was dus dwaas, want ik vind het fantastisch, lokaal en vers voedsel, het heeft me tonnen inspiratie en energie gegeven (je bestelt een groentepakket en ja, dan moet je maar gewoon wat verzinnen om te koken met hetgeen je krijgt, werkt goed bij mij, niet meer nadenken over boodschappen). En we hebben er nieuwe fijne mensen leren kennen, altijd goed. En we eten kei lekker en gezond. Alleen maar voordelen.

 59. De ontdekking van het jaar gaat dit jaar naar … ja, zelfs met vier kinderen, een job en wat randanimatie kan je nog boeken lezen … Mijn oude liefde herontdekt dus eigenlijk … Maar dat telt ook ;-)

 60. Sofie

  Ook eentje om kind en gezin te bellen wegens ontaarde moederstreken, maar ik ontdekte de rode knop van Ketnet. 40 minuten entertainment gratis ende voor niets. Ideaal voor het opvangen van een hangry dochter na een dagje crèche!

 61. Gwendoline Vansteenlandt

  niet weer een of ander dieet waaraan ik beloofde mezelf voor de 10000e keer met volledige overgave op te smijten, integendeel, de boeken van Sandra Bekkari – Nooit meer diëten, waren voor mij de ontdekking van 2016, zalige simpele gerechten, snel klaar, bomvol smaak en nog eens 100% puur en gezond – weg met alle crashdiëten zou ik zeggen, dit moet je gewoon echt proberen, en ja sorry, maar het zijn weer boeken :D misschien kunnen er nog wel 2 bij in uw uitpuilende boekenkast, of misschien heb je ze zelf ook al ontdekt!
  mijn 2e ontdekking van 2016 kwam enkele weken geleden toen ik de Netflix serie ‘Gran Hotel’ begon te kijken, een schitterende Spaanse serie uit begin jaren 1900, vol intriges en plotwendingen, echt maar zo machtig, met vele avondjes binge watching tot gevolg!!

 62. Podcasts! Hoe zou dat nu toch komen…? ;-)
  Vooral die van Relaas en Echt Gebeurd. Trouwens, bij die laatste mag ik volgende week zèlf gaan vertellen. Van een ontdekking gesproken zeg.

 63. Mijn jaarlijkse fotokalender is al besteld, maar ik wou gewoon even zeggen dat mijn dochter (1.5) ook niks kreeg van ons voor Sinterklaas, en dat zal met kerst ook zo zijn. Zoals je aangeeft: ze snapt dat toch nog niet, en ze wordt zo al genoeg verwend door grootouders en peters/meters. Weer een cadeautje minder dat gekocht moet worden 😉 Sowieso: hoera voor content zijn met minder. Ik slaag er ook elk jaar beter in.

 64. Charris

  Ik ontdekte dit jaar mezelf :-) Ik had bijna “terug” getypt, omdat ik in 2015 moeder geworden ben van een überkoddige dochter en iedere moeder/vader weet wat dat met je doet. Nu ze 18 maanden is, zou ik mezelf “terug” moeten hebben gevonden. But the truth is… Ik ben eindelijk een volledig mens geworden, mét zelfvertrouwen. If you can handle motherhood, you can handle anything! Voor het eerst in mijn leven valt alles op zijn plaats, fantastisch! En maak ik nu een kans op zo’n superkalender die ik ga volstouwen met foto’s van het mooiste geschenk ooit – jawel, u raadt het al -, mijn dochter? :-D

 65. Ik ga ook voor simpel en eenvoudig :) Ik koop ook al jaren geen cadeaus meer :)

  Mijn ontdekking van 2016: hart en verstand werken zelden samen

 66. Virgin cocktails ! Dat is mijn ontdekking van 2016. Geen groepsdruk en gepush : ‘Je drinkt toch zeker geen waaaaaaaater !?’ Maar ook het perfecte alternatief voor mezelf om niet met de soms saaie klassiekers voor m’n neus te staan. Een stijlvol glas, een frisse kleur, een schijfje limoen of appelsien, dat alles min de alcohol, waar ik dikwijls helemaal geen zin in heb. Mijn favorieten zullen niet ontbreken tijdens de eindejaarsfeesten : virgin mojito en Aperol met crodino en witte limonade. Skkkkkkkollllll !

 67. Kimberly

  Mijn ontdekking van 2016 is dat de geboorte van je eerste kindje, het neusje op de zalm is in een liefdevolle relatie en dat eens dat hummeltje er is je jezelf geen leven zonder kan voorstellen. Ondanks de moeilijkere dagen/(weken), waarin een hele dag wenen voor dochterlief normaal is terwijl mama radeloos op zoek is naar een troostmethode die WEL werkt.
  Als gevolg van die ontdekking heb ik ook ontdekt hoe zalig draagzakken/doeken zijn ;-).

 68. Ik loop al twee jaar achter met het maken van foto-albums, dus die foto-kalender win ik liever niet :-)
  Maar ik wou je toch even heel hard bedanken, want het is toch écht wel dankzij jouw boek dat ik dit jaar dan toch met die blog ben gestart! En intussen heeft dat me echt al heel veel moois gebracht: we eten hier thuis echt lekkerder en gevarieerder vegetarisch, nu ik weet dat anderen mee over mijn schouders in mijn potten turen. DANKJEWEL!!!

 69. Kathy

  ‘De opwindvogelkronieken’ van Haruki Murakami. Na twee maanden lezen in stukjes en brokjes wegens niet zo heel erg veel tijd, maar toch altijd leesgoesting, tot de conclusie gekomen dat dit een van de meest fantastische boeken ooit is. Het hoofdpersonage zit een groot stuk van zijn tijd in een droge waterput of in een soortement steeg (een afgesloten straat tussen een reeks achtertuinen en de voorkant van de volgende huizenrij). Hij doet eigenlijk niet bijzonders, maar toch is het interessant. Doen we dat niet allemaal een beetje?

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>