Lenterolletjes, voor al uw restjesgroenten!

lenterolletje1Deze blogpost is er voor iedereen die recent een van de volgende goede voornemens heeft overwogen: een gezonder lijf tegen de zomer. Besparen op de boodschappenfactuur. Minder weggooien in de keuken. Eens iets anders proberen op culinair vlak dan koteletten met prei.

Lenterolletjes kunnen voor elk van die voornemens iets betekenen. Besefte ik terwijl ik me in de kerstvakantie een arm af rolde omdat ik zoveel groentjes over had van tijdens de feestmaaltijden. En dan zijn lenterolletjes samen met soep en spaghetti met veel groenten de beste manieren om die te redden van de vuilnisbak.

Voor wie de magie van het lenterolletje niet kent: geen schaamte, ik kende die lang ook niet. Ik schreef hier over het fantastische moment waarop ik voor het eerst een lenterol in mijn mond stak en niet wist waar mijn hoofd stond. Ook niet wist wat ik in godsnaam net in mijn mond had gestoken, want ik kende de textuur van ongefrituurd rijstpapier niet. Die textuur, ik ben daar echt zwaar fan van, maar ik kan me inbeelden dat het alles of niks is met rijstpapier. Eens proberen dus. Ik koop dat van mij gewoon in de supermarkt.

Wat is dat nu, zo’n lenterol?

Eigenlijk niet meer dan een loempia die niet gefrituurd is. Koud dus. Ik ben zelf niet zo’n fan van loempia’s, maar lenterolletjes zijn net zacht in plaats van knapperig, en licht in plaats van vettig. En in principe rol je erin wat je wilt. Ik neem meestal wat ik liggen heb. Deze keer was dat zoete aardappel, koriander en munt, avocado, lenteui en romaine sla. Maar ik heb er al minstens even lekkere gemaakt met (aangebakken) paprika, edamame boontjes, komkommer en nog van alles. Hoeft ook niet veggie te zijn: ook lekker met gebakken reepjes kip, (al dan niet rauwe) vis, en het kan ook met aangebakken en lekker gekruid gehakt, heb ik me laten vertellen. Verse kruiden vind ik wel essentieel voor de smaak, omdat het moeilijk is om peper en zout in zo’n rol te strooien.
Het rollen is op zich niet gigantisch moeilijk, maar vergt wel een beetje oefening. Gelukkig staan er zoals bij alles hopen filmpjes online. Zoals dit. Zij heeft wel grotere blaadjes, ik wil ze. Maar met mijn kleintjes lukt het dus ook.

lenterolletje2

Je maakt een blad rijstpapier dat hard in de verpakking zit zacht door het even onder warm water te houden. Dan leg ik het op een propere handdoek, en begint het assembleren. Het is handig als alles al gesneden is. Echte pietjes precies doen dat julienne, maar ik ben eerder van het ruwere werk. Soms mislukt het en wenste ik dat ik meer van de julienne was, maar ge kunt het niet allemaal hebben.

lenterolletje3

Ziet ne keer hoe schattig, zeg! Nog dichtrollen en klaar.
Er zijn mensen die hun eigen loempiasaus maken, en een hele dikke duim daarvoor, maar ik koop die gewoon.

lenterolletje4

Niet gesponsord! Eerlijk Oosters!

Ik kan mij daar dus ziek aan eten. Dat weet ik omdat ik het tijdens het kerstverlof minstens een keer heb gedaan.

Jullie al aan de lenterol? Tips en recepten zijn ook in 2017 meer dan welkom in de reacties onder dit stuk.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reacties

 1. Michele

  En da’s dus koud, maar wel met gegaarde groenten neem ik aan? Het proberen waard !

  1. Niet altijd. Mijn zoete aardappel was rauw (al kan het dat dat ongezond is, daar zijn ze nog niet uit). Sla en worteltjes doe ik ook rauw, paprika niet altijd. Hangt van je voorkeur af. :)

 2. Ik ben ook fan! Superlekker! Ik kwam er toevallig enkele weken terug mee in aanraking, op een workshop ‘gezonde feestelijke hapjes’ maken.
  Daar vulden we ze met scampi, komkommer, paprika. Het kan dus inderdaad met heel veel dingen.
  Ik eet ze met zoetzure saus (ook een flesje trouwens. :D )

 3. Ik heb ook zo’n periode gehad dat ik vollenbak spring rolls maakte! Nu niet meer, omwille van mijn zero waste journey (ofzoiets), en ik ben nog nergens rijstpapier zonder plastic verpakking tegengekomen en ik heb nog niet geprobeerd om het zelf te maken (ik schrijf ‘nog niet’ maar ik denk ook niet dat ik er ooit aan ga beginnen, want: veel gedoe voor een vel rijst …). Maar dus ja, ik snap die liefde helemaal! :)

 4. Ik dacht even dat je de winter beu was met je lenterolletjes 🐸
  Met een veganist in huis ga ik die zeker eens proberen. Kan het trouwens ook met warme vulling? Of gaat dat rijstvel dan stuk?

 5. Katrien

  Zalig hé, zo lenterolletjes! Ik leerde ze jaren geleden maken via een Vietnamese vriendin die traiteur en lesgeefster is. Zo moest ze eens voor een feestje honderden rolletjes draaien en had ze wat hulp nodig, na een tiental had ik het in de vingers! Hierbij mijn receptje:

  Maak de dag voordien een marinade van geraspte wortel en fijngesnipperde witte kool. Voor de marinade gebruik je 1 tas suiker (of minder naar smaak), 1 tas rijstazijn en 3 tassen water. Suiker goed oplossen in 1 tas warm water, alles mengen, wortels en kool erin, laten trekken in de frigo. (Dit is de dagen nadien ook heel lekker gewoon als slaatje ofzo).

  Lenterolletjes:

  – rijstblaadjes (groot of klein maakt niet uit, ik neem er van 20cm doorsnee)
  – engelenhaar (zo van die zeer fijne doorschijnende rijstvermicelli, geweekt in water volgens instructies op de verpakking)
  – stukjes kip (knapperig aangebakken en afgekoeld)/gestoomde scampi’s
  – komkommer in julienne
  – sojascheuten
  – gefrituurde uitjes
  – sla
  – eventueel avocado *
  – verse muntblaadjes
  – verse korianderblaadjes

  How to:

  Rijstblaadje weken in lauw water.
  Als het goed soepel is, plat op een bord of handdoek leggen.
  Ik begin met een klein blaadje sla, leg daarop wat engelenhaar, een gehalveerde scampi of wat kip, marinade van wortel/kool, een paar sojascheuten, een paar komkommerstaafjes, eventueel wat avocado in staafjes, afwerken met wat gefrituurde uitjes voor extra crunch, een beetje mint en koriander.
  De hoeveelheden van elk zoek je zelf maar uit volgens eigen smaak.
  En dan komt de grote roltruc, dat is wat zoeken in het begin, want het moet strak genoeg om er iets stevigs van te maken, maar ook niet te strak dat je het rijstblaadje niet stuktrekt.

  Je moet ze wel vers eten, want zo’n rijstblaadjes drogen na een uur of twee weer uit en dan worden ze hard. Je kan ze sel bewaren (een dag in de frigo) maar dan draai je ze best elk individueel in een beetje plasticfolie (ik ben daar zekf geen voorstander van, helemaal niet ecologisch).

  Het plezantste is om dit te doen voor een etentje met vrienden. Je zet alles in kommetjes op tafel en laat iedereen zijn eigen rolletjes samenstellen en ook rollen. Al dikwijls veel gelachen, levert hilarische taferelen op!

  Veel plezier!

  * nog even over avocado’s. Ik eet dat doodgraag, tot ik onlangs een reportage zag in het nieuws op de franse tv. Avocado’s zitten zo hard in de lift en worden de laatste jaren zeer hard gehypet. Dat is ook de businesswereld niet ontgaan. Zo zijn er bv. in Zuid-Afrika enorme plantages opgestart en gezien de avocadoboom een zeer gulzige drinker is, zijn daar in de buurt heel wat dorpen die geen drinkwater meer hebben, omdat alles word omgeleid voor de avocadobomen… Dus ik eet wat minder avocado’s… want ik vind drinkwater en toegang tot drinkbaar water voor iedereen gewoon heel belangrijk… (sorry voor mijn gezaag)

 6. Marijke

  Hier ook een grote fan van de Vietnamese spring rolls ofte summer rolls. Mijn man, een Amerikaan, is verslaafd aan de Vietnamese pho soep en sleurt mij regelmatig mee. Ik moet er wel de typische peanut sauce bijhebben die ze erbij serveren, althans in de VS.

 7. Ik vind ze ook heerlijk! En ze zijn ideaal voor de groenterestjes of als er onverwachts iemand op de borrel komt. Dan is dit de perfecte snack om even snel te maken!
  Als extra vulling doe ik er soms nog wat glas noodles in. Het leukste eraan vind ik dat je de verschillende kleuren van de groentes er zo mooi doorheen ziet!

 8. Veerle

  Inderdaad… de textuur is iets van alles of niets.
  De eerste keer dat ik het ergens kreeg, dacht ik dat ze vergeten waren het in de oven te steken ;-)
  Wel fan van de inhoud (zo’n rolletje daagt uit om wat te experimenteren), maar minder van het rijstpapier ;-)

 9. Ja hoor. Winterrol, herfstrol, lenterol, zomerrol: wij rollen jaarrond :-)
  Het was mijn zoon Jasper die dat op school eens had gemaakt, en vond dat we dat thuis ook eens moesten proberen. Kan ik je ook van harte aanbevelen als je geen fan bent van gefrituurd, maar wel van zacht en mals: wontons! Even makkelijk als rijstvellen, maar wel lekker warm in de winter én eveneens een ideale groente-overschot-verwerker. Die wontonvelletjes koop ik diepgevroren, in de Aziatische winkel (geen idee of je die ook in de supermarkt vindt).
  Recept: http://deluievegetarier.com/tofoe/

 10. Tanja

  Ik eet dit zeer graag maar heb een allergie voor rijst. Iemand enig idee hoe ik zelf vellen kan maken van bv cocos of suinoameek of dergelijke

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>