Wat lilith las – maart 2017

watiklasAan het einde van elke maand deel ik welke boeken ik heb gelezen, en of ik ze goed vond of niet. 

Over de leesmaand maart kan ik kort zijn: het was een minstens even groot rommeltje als in februari. Ik weet niet zo goed waaraan het ligt. Ik kan me op dit moment niet goed concentreren op fictie, of ik vind geen fictie die me zo boeit dat ik geconcentreerd blijf. Veel non-fictie dus, al is veel ook weer een groot woord.

Het heeft vast ook te maken met het feit dat ik aan een nieuw boek bezig ben dat deze zomer al uitkomt, en waarover ik hier binnenkort eens het fijne vertel. Veel output zorgt bij mij voor weinig ruimte voor input. Het hoofd zit vol. Toch ben ik er op de een of andere manier in geslaagd om deze boeken uit te lezen:

  • De lijst van Yuval Abramovitz: las ik omdat ik Yuval kon interviewen voor een artikel in De Standaard Magazine. Het belangrijkste dat ik uit dit aangename boek oppikte was dat je luidop moet dromen in plaats van in stilte, omdat dat het veel realistischer maakt dat je ze ook echt weet waar te maken. Het boek inspireerde mij tot het maken van een lijst met honderd dromen, en een pagina in mijn bullet journal met “tien dromen voor de volgende honderd dagen”. En daar zijn er al enkele van waargemaakt. Boeiende materie, in elk geval.
  • A Room of One’s Own van Virginia Woolf: vorig jaar las ik “Mrs. Dalloway“. Ik genoot er zo hard van dat ik me toen voornam om me eens op het oeuvre van Virginia Woolf te storten. Dat was er nog niet van gekomen toen ik in de Ieperse bib “A Room of One’s Own” zag liggen. Het is een soort feministisch essay, gevuld met bedenkingen over vrouwen en hun plek binnen de literatuur. In die tijd nog vaak: de ruimte die ze leeg lieten binnen de literatuur, en de stereotiepe manier waarop ze vaak door mannelijke schrijvers in beeld werden gebracht. Ik vond het een ongemeen boeiend boekje, over hoe intellectuele vrijheid vaak te maken heeft met materiële zaken. Mijn respect voor Virginia Woolf is er alleen maar groter door geworden.
  • Gratitude van Oliver Sacks: ik wilde al heel lang iets van Oliver Sacks lezen, en dit boekje met vier essays die hij schreef voor de New York Times nadat hij in 2015 hoorde dat hij ongeneeslijke kanker had leek een boeiend begin. Dat was het ook, alleen was het wel zeer kort, met amper 64 pagina’s. Wat wil zeggen dat het naar meer smaakte. Binnenkort dus graag meer van Oliver Sacks, tips welkom.
  • Mindful Mama@work van Iris Bouwman: zoals zo vaak een van de boekjes die mijn aandacht trokken in de bib. Deze mama is niet zo mindful op dit moment omdat ze zoals altijd een beetje verzuipt in haar werk. Ik werk eraan, echt waar. Denk ik. Dit boekje kwam op het goede moment om me van wat tips te voorzien over ademhalen en neen zeggen en rust vinden in de drukte van elke dag. Geen wereldschokkende inzichten, maar wel graag gelezen.

Op dit moment ben ik Gretchen Rubin’s Better than Before in stukken en brokken aan het herlezen omdat ik het in vertaling zag liggen in de bib. De bib van Ieper, wat zou ik zijn zonder?

Het brengt me op 12 uitgelezen boeken voor 2017. Properkes op schema.

Deze boeken las ik in januari.
Deze boeken las ik in februari.
Wil je elke maand op de hoogte gehouden worden van mijn favoriete boeken en die van Dexter en Flo? Schrijf je dan zeker in voor #nevernotreading, mijn maandelijkse boekennieuwsbrief!

Op naar een nieuwe leesmaand! Heb jij leuke dingen gelezen? Deel het dan in de reacties hieronder! 

Wil je elke maand op de hoogte gehouden worden van mijn favoriete boeken en die van Dexter en Flo? Schrijf je dan zeker in voor #nevernotreading, mijn maandelijkse boekennieuwsbrief!

Reacties

  1. Ik doe mee met de Verbeelding Book Challenge op mijn blog, met veel plezier en wel wat meer fictie dan jij leest :) Mijn update van maart volgt morgen normaal gezien, maar ook hier: netjes op schema en zelfs wat voor (kom dat tegen). Tips voor zowel fictie als non-fictie: The Bone Season (Samantha Shannon); Red Rising (Pierce Brown); The making of Donald Trump (David Cay Johnston); Hillbilly Elegy (J.D. Vance). Lang leve veel lectuur!

  2. Doris

    Van Oliver Sacks: ‘Onderweg’, de autobiografie die hij op het einde van zijn leven schreef. ‘De man die zijn vrouw voor een hoed hield’, vanwege de manier waarop hij de casussen beschrijft, dat was heel nieuw en uniek in de tijd dat hij daarmee begon. Beide zeer leesbaar.

  3. Ik ben al anderhalve maand bezig in Here I am van Jonathan Safran Foer. Ik geniet ervan, echt, maar mijn hoofd zit ook wat vol en dan komt lezen er vaak niet van. Ik ben dus blij dat ik gestopt ben met mijn maandelijkse leesupdates op mijn blog (die ik in het kader van de vorige Verbeelding Book Challenges wel deed), want ik zou niets te zeggen hebben. Ik hoop op verbetering tegen de zomer. :-)

  4. Je hebt best veel gelezen vind ik toch alweer! Ik las twee Harry Potters, een Hertmans en een Brusselmans.

  5. De rekening van Jonas Karlsonn – Een parttime baantje in een videowinkel, een paar vrienden, en een dagelijkse routine die doorgaans eindigt met een pizza in zijn eenkamerappartement in Stockholm. Ziehier het leven van de hoofdpersoon – tot hij een merkwaardige rekening krijgt. Hij moet een gigantisch bedrag betalen voor al zijn ervaringen en zijn geluk tot dat moment. (Bron: Bol.com)

  6. Ans

    Oliver Sacks schreef ook een autobiografie over de eerste elf jaar van zijn leven: “Uncle Tungsten”. Check it out op Goodreads, kijk of het wat voor jou is. Ik vond het geweldig, à la Bill Brysons maar veel persoonlijker.

  7. In maart las ik voor het eerst een boek van Paul Auster. Ik denk dat ik die tip hier eens opgeraapt heb. En nu ben ik pas begonnen in The Happiness Project van Gretchen Rubin. Benieuwd!

  8. Astrid

    Ik geraak er maar niet… baby eist te veel mijn aandacht op. Als hij dan ’s avonds in bed ligt, ben ik zelf te moe om me nog te verdiepen in mijn boek… de tv is iets toegankelijker dan.

  9. Ik las onder meer Het Diner van Herman Koch en Lieveling van Kim Van Koten. Het eerste mag je waarschijnlijk al onder de klassiekers rekenen (of de schrijver in elk geval) en ik heb er wel van genoten. Het tweede boek heeft mij echt geraakt, ik denk er nog regelmatig aan terug. Hoe zo’n zwaar onderwerp toch in een licht verhaal besproken kan worden, het is bewonderingswaardig!

  10. “Daar zijn de vliegen”, ik ben er eindelijk in begonnen. En na twee weken al bijna uit. Wederom weer een zalig boek! Ik kwam deze week in de bib in Ieper tijdens het werk en ik zag alweer vanalles blinken dat ik nog wou lezen. Dacht: dringend terugkomen in mijn vrije tijd voor alles weer uitgeleend is :-)

  11. Ik wil Gretchen Rubin ook opnieuw lezen. Ik heb Better than Before te snel gelezen en met in het hoofd nog de verwachtingen van The Happiness Project.
    Heel soms wou ik dat je bij de e-versie het boek kreeg (of omgekeerd).

  12. Ellen

    12 boeken in drie maanden vind ik al zeer indrukwekkend! Mijn streven (sinds kind één) is 1 boek per maand. Haalbare doelen stellen FTW ;) Maar met de e-reader die ik sinds Kerst heb, las ik al zes boeken dit jaar! O.a. Jan Siebelinks Knielen op een bed violen.

  13. In maart las ik 9 boeken als ik me niet vergis. Wat ik wel met zekerheid kan zeggen is dat Bijzondere vertelsels van Ransom Riggs één van mijn favorieten was. Vermits ik niet goed ben in het uitkiezen van één favoriet wil ik toch ook nog even zeggen dat ik ook ontzettend genoten heb van Hof van doorns en rozen (Sarah J.Maas), Lost in a Book (Jennifer Donelly) en Op de rand van het niets (Corinne Duyvis)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>