Wat lilith las – januari 2017

watiklasOf ik altijd zoveel gelezen heb, vragen mensen me soms. Het antwoord op die vraag is: hell no. Ik heb een fenomenale leesfase gehad die begon op de dag in het eerste leerjaar waarop ik het zag, dat de krullen en strepen een betekenis kregen als je eindelijk kon lezen. In mijn herinnering kroop ik diezelfde avond in de zetel met een boek en kwam ik er pas weer uit toen ik een jaar of twaalf was. Roald Dahl. Anne Frank. Karel Verleyen. De helft van de bib van het dorpje V. En toen ging ik naar het middelbaar en las ik enkel nog tegen mijn goesting.

Ik weet niet hoe het komt. Plots vond ik lezen tijdverlies en schreef ik liever dagboeken vol terwijl ik naar Jeff Buckley luisterde. Die fase duurde lang. Toen ik Youri leerde kennen las ik geen twee boeken per jaar. Ik ben er weer serieus in moeten komen. En toen ik herbegon zat ik lang in die moeilijke periode waarin je niet meer op de hoogte bent van de boekenwereld en geen idee hebt wat je moet lezen. Maar het kwam dus helemaal goed.

Boeken zijn belangrijk voor mij. Dat besefte ik toen ik dit stuk in de New York Times las waarin Barack Obama vertelt over wat hem mentaal gezond hield in de zware periodes van zijn ambtstermijn. Boeken. Dat ontroerde me. Omdat het is wat mij vaak recht hield toen ik scheef begon te slaan. Toen ik een post-natale depressie had. Toen ik mijn moeder miste. Toen ik mijn schoonmoeder zag wegzakken tot ze er niet meer was. Toen was ik toch altijd aan het lezen. Hashtag never not reading. Ik weet dat veel mensen lezen tijdsverlies vinden, maar voor mij is het een reddingsboei.

watiklasjanuari_2

Als ik als jonge moeder soms minder uit mijn huis kom dan ik zou willen, omdat ik babysits moet optrommelen en moe ben. Dan ben ik blij dat ik op al die momenten in de hoofden van anderen kan kruipen. Kan lezen over ervaringen en filosofieën en denkwijzes die de mijne niet zijn. Even uit mijn eigen hoofd kan kruipen en in dat van een ander kijken, dat is zo’n mooi cadeau gebleken. Ik ben zo dankbaar dat ik een jaar of zes geleden heb beslist dat ik mezelf weer zou leren houden van lezen.

watiklasjanuari1

Dat is een hele lang inleiding om te zeggen dat ik toch weer iets met boeken wil doen op deze blog. Dat deed ik lang niet omdat ik dacht dat iedereen wat ik erover te vertellen heb wel op Goodreads zou vinden, maar nu blijkt dat behoorlijk wat mensen toch naar hier komen om af en toe eens een goede boekentip te krijgen.

Bij deze: aan het einde van elke maand ga ik proberen te vertellen over wat ik heb gelezen. Of het goed was of niet. En ik ga linken naar het partnerprogramma van Bol.com, zoals ik dat in het verleden ook altijd heb gedaan. Niet omdat ik toch weer de commerciële kant opga, of vind dat iedereen al zijn boeken daar moet kopen. By all means: steun uw lokale boekhandelaar. Maar weet dat uw lokale en hardwerkende blogger (lees: ik) een klein procentje krijgt als jullie toch beslissen om een boek online te bestellen, en dat bedrag in sommige periodes zo aantikt dat ik boeken voor mezelf of anderen kan kopen met geld dat ik anders gewoon niet zou hebben, omdat ik een huis aan het bouwen ben. Het zou stom zijn om te ontkennen dat dat fijn is.

watiklasjanuari_3

Deze boeken las ik uit in januari:

 • Lost in translation van Eva Hoffman. Een boek dat ik kocht in 2015 tijdens een trip voor De Standaard Magazine naar Krakau. Ik kwam het museum van Oskar Schindler uitgewandeld door de boekenshop en wilde meer lezen. Dat deed ik nu, en hoewel ik me wat door de eerste honderd pagina’s heb moeten worstelen omdat het veel en niet altijd makkelijk was ben ik blij dat ik het heb gedaan. Dit is een boek voor mensen die willen stilstaan bij hoe het is om je land te moeten verlaten en je leven ergens anders op te starten. Ergens waar je de taal niet of niet voldoende spreekt om je uit te drukken zoals je dat zou willen. Alleen al daardoor bijzonder actueel, ook al werd het geschreven in 1990. Wat ondertussen al 27 jaar geleden is, mind you.
  **** op Goodreads
 • Ruimte voor het onverwachte van Katrien Ruytjens. Eentje dat ik zag liggen bij de nieuwe boeken in de bibliotheek. Een titel die mij aansprak om de simpele reden dat ik in mijn leven weinig ruimte laat voor het onverwachte. Ik ben een planner. Tot in den treure. En dit boek leverde me wel wat inzichten op. Dus boeiend.
  **** op Goodreads
 • De Val van Matthias M.R. Declercq. Waw. Een zeer goed geschreven en geresearcht boek over vijf jonge renners en het noodlot. Heel graag gelezen en al aangeraden en doorgegeven aan anderen die het ook heel graag lazen. Ook uit de bib, trouwens.
  **** op Goodreads
 • Rivieren van Martin Michael Driessen. Bejubeld door velen, waaronder Maartje van boekhandel Boekarest in Leuven, die mij altijd weet te vinden voor gezamenlijke boekenliefde. Ik vond het goed, maar was niet overdonderd. Of wel, ik moet niet zeveren, soms wel. Door zinnen als die uit mijn vorige post, over ouder worden, bijvoorbeeld.
  *** op Goodreads
 • Inham van Cynan Jones. Ik zag het op Instagram voorbij komen bij de uitgever van mijn eigen boek (er is een nieuwsbrief, voor de geïnteresseerden), en ik zag dat Bart Moeyaert reageerde ook al onder de indruk te zijn. Voldoende om het mee te nemen bij mijn eerste bezoek aan het nieuwe boekenwalhalla in Kortrijk that is Boekenhuis Theoria. En ik heb het mij niet beklaagd. Een klein boekje waarin elk woord op de juiste plaats lijkt te staan.
  **** op Goodreads
 • Tools of Titans van Tim Ferriss. Ik geef het toe, soms koop ik een boek voor mijn man omdat ik het zelf ook graag wil lezen. Dat was absoluut het geval met dit boek, een gigantische turf met de interessantste zaken uit meer dan 200 interviews die Tim Ferriss voor zijn boeiende podcast deed. Ik heb het nog niet uit, maar dat geeft niet, want het is zo’n boek waarin ik kan blijven bladeren en waarvan ik weet dat ik het nog gigantisch veel opnieuw uit de kast zal halen. Vol tips over routines, boeken, documentaires, werkwijzes, quotes, kortom: een waar cadeau voor iemand als ik. Al mijn sterren, neem ze!
  ***** op Goodreads

Dat is zelfs voor mijn doen veel.
Stuk voor stuk op echt papier, ook, wegens dat ik wat probeer te besparen op mijn uitgaven en daarom eerst mijn boekenkast wil uitlezen en gebruik maak van wat Bib Ieper mij te bieden heeft. Zeer veel, zo blijkt.

Ondertussen ben ik begonnen aan Wil van Jeroen Olyslaegers, en het valt me ook al niet tegen. Helemaal niet zelfs. Die wordt dus besproken in het lijstje van februari, met wat geluk.

In elk geval: ik vond het een goede start van mijn leesjaar 2017, een jaar waarvan ik vermoed dat ik mijn leesliefde zal kunnen blijven gebruiken. Ik ben heel benieuwd wat jullie gelezen hebben. Laat het gerust weten in de reacties.

Interessant? In deze blogpost leg ik uit hoe ik erin slaag om veel te lezen, en hier vertelde ik waar ik mijn leesinspiratie haal.

Wil je elke maand op de hoogte gehouden worden van mijn favoriete boeken en die van Dexter en Flo? Schrijf je dan zeker in voor #nevernotreading, mijn maandelijkse boekennieuwsbrief!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reacties

 1. Wauw, dat is echt veel! Heel veel, zeker met kinderen en een job en een blog. Respect. Ik ga ijverig je tips noteren.

  Zelf ben ik totaal verslingerd aan Ferrante! Ze kost me mijn slaap. Een terechte hype. Ik probeer er uitgebreider over te schrijven wanneer het uit is. Je ziet het wel passeren op Goodreads.

  1. Ik lees heel graag over je Ferranteliefde, Sofie! Nog niks van gelezen maar ik begin steeds vaker te denken dat het tijd wordt. :)

 2. lezen rulet keihard! ik heb mijn stapeltje al klaarliggen. je reinste excapisme is dat voor mij.
  De zoon van Stephen King, Joe Hill, is de volgende wiens boeken ik ga lezen. Ik ben benieuwd.

 3. Camille Cooreman

  Ik ben zelf net begonnen met de Verbeelding Book Challenge :) Leuk om mijn grenzen wat te verleggen, want ik lees wel veel maar veel van hetzelfde. Misschien daarom dat jouw boekblogs populair zijn? Een blik op ‘hé, dit kan ik ook lezen’ :)

 4. Veerle

  Ook fan van Ferrante: heb die vier Napolitaanse romans gelezen in 2016 en was echt onder de indruk. Zo ongelooflijk moeiteloos verteld. Heel meeslepend ook. En wat ik er het meest aan apprecieerde: wars van clichés.

 5. Super! Zelf zit ik toch nog wat in die periode waarin je niet meer op de hoogte bent van de boekenwereld en geen idee hebt wat je moet lezen.

 6. Ik heb net “de verzonken jongen” uit van Jan Vantoortelboom. Verhaal speelt zich af in Elverdinge. Was mooi! En dezelfde periode vorig jaar las ik Woesten. Ik voel wat liefde opkomen voor boeken waarin mijn heimat wordt beschreven :-D

 7. Ik wacht echt nog tot de laatste dag van januari om mijn blogpost te publiceren, mogelijk geraakt die ene toch nog uit :)
  Onze bib heeft nu e-readers ter beschikking, waarop je voor 1 euro tot 10 boeken meg zetten, en dan drie weken houden. Als er niemand eentje gereserveerd heeft kan je verlengen, anders niet. Oh, wat een zaligheid! Lezen in bed zonder kramp in de armen of wakkere wederhelft.
  Het mooist van januari is ongetwijfeld “Cécile”, van Ish Ait Hamou. Daardoor heel hoog op de verlanglijstvoor februari: Hard hart

 8. Ik kom duidelijk achter met lezen. Nog maar aan mijn tweede boek dit jaar.
  Maar kijk de inspiratie ligt hier voor ’t rapen. Merci!

 9. Eind 2015 (de periode vd boekenbeurs) heeft het leesvirus mij ook terug te pakken gekregen met zo’n 15 boeken (uitgezonderd recensies voor mijn project site Ouder Blog) die gelezen werden. Hopelijk lukt het mij om dit jaar ook minstens dit aantal te lezen. Al zal ik dan wel tandje moeten bijsteken met nog maar eentje op de teller.

 10. Ik volg je op Goodreads en toch: hoera voor boekenposts! Uit jouw lijstje ben ik het meest benieuwd naar De Val! Van de boeken die ik las dit jaar is De Engelenmaker zeker een van de toppers!
  Op mijn blog komt er ook elke maand een overzichtje van wat ik las, al publiceer ik januari pas in februari :-) Mijn overzicht van november en december (daar liep ik wat achter) is wel net verschenen: http://lepetitrequin.com/gelezen-in-november-december-2016/

 11. Wow! Zoveel gelezen en januari is nog niet eens om! Ik vind dat ik al goed bezig ben voor een trage lezer en ben nu begonnen in mijn 4de boek…

  Ik las een Harry Potter, Wat voorafging van Diane Broeckhoven én de man die werk vond van Herman Brusselmans.

 12. Schetebij

  Karl Ove Knausgard bracht in de herfst van 2016 en begin winter 2016 de eerste twee delen uit van zijn Vier Seizoenen-reeks. De wereld uitgelegd aan zijn jongste dochter in korte stukjes en brieven: prachtig! Lente en zomer volgen in 2017, hiephoi!
  Zijn ‘Mijn Strijd’-reeks vond ik trouwens ook echt een eyeopener: wat een unieke stijl!

 13. Ik las net It van Stephen King en aangezien we vriendjes zijn op Goodreads weet ik dat jij het ook al las. Fantastisch boek natuurlijk, want Stephen King en al, maar phoeh, ik heb er toch echt lang over gedaan. Ik was eerst kwaad op mezelf omdat ik zo traag las, tot ik ineens besefte dat dat qua volume eigenlijk drie andere boeken zijn. Toen vond ik het al wat minder erg :) De Val wil ik trouwens ook erg graag lezen!

 14. Merci om me over dat partnerprogramma van bol.com te vertellen. Ik heb vorig jaar ook geprobeerd om maandelijks te schrijven over de boeken die ik las. Dat is in de meeste maanden gelukt. Soms combineerde ik al eens twee maanden, en in november en december verscheen er geen stuk. Dit omdat ik begin november in A Little Life begon en het door het vele werk en vermoeidheid duurde tot begin januari eer dat uit was. En ik zet er dan ook altijd een linkje naar het boek bij. Soms van bol.com. Het kan maar helpen, al bestelt er maar één iemand een boek. Voorlopig is het wat stil op mijn blog wegens een fameuze winterdip (kan het al bijna lente zijn?). Maar was wel van plan om eind januari mijn boekenrubriek terug op te pikken.

  1. De boekenclub bestaat nog maar ik zit er niet meer in.
   Er was even een andere maar daar zit ik ook niet meer in. Het is even heel veel om ook nog te lezen voor een boekenclub, dus daar heb ik een stap teruggezet.

 15. Ik ben één van die mensen die zoekopdrachten over boektips ingeeft in je zoekfunctie :-)
  Net om wat jij zegt: dat je soms niet zo goed mee bent met de boekenwereld en dus niet weet wat je zou kunnen lezen. Omdat ik teveel van hetzelfde lees ook, hetzelfde genre, dezelfde auteurs. Dankzij jou al een paar toppertjes ontdekt, al hebben we geen volledig gelijklopende smaak (wat raar zou zijn!). Merci dus!
  En ook: unnnnkkk, zoveel boeken en januari is nog niet om! Respect!

 16. Ik neem mij nu al enige tijd voor om meer te gaan lezen, maar het lukt mij niet zo goed. Eindelijk wel ‘Ik ben Pelgrim’ uit, dus nu naarstig op zoek naar een volgend boek. Bedankt voor het leeslijstje, ik ga eens rondsnuisteren of er iets naar mijn smaak tussenzit.

 17. gudrun

  Ik ben zoooooo blij met dit nieuwe initiatief van je.
  De “nieuwe aanwinst” in de Ieperse BIB is ook voor mij een vaste trekpleister en, ja, ook ik ben er al vaak rijker van geworden.
  Ik kijk reikhalzend uit naar je maandelijkse verslag !
  Blijf genieten van de Letteren … het is heerlijk vertoeven in de Lettercocon …

 18. Jeuij voor deze rubriek.
  Ik ben momenteel door de boeken van Lucy Clarke aan het vliegen. Heel licht, in vergelijking met de boeken las. Maar dat is wat mijn hoofd nu nodig heeft.

 19. Toevallig… Een match met twee boeken: Rivieren en vandaag Wil dichtgeslagen. Verder was ik deze maand erg onder de indruk van The natural way of things van Charlotte Wood over een groep vrouwen die ontvoerd zijn en opgesloten zitten in een horror gevangenis in Australië.

 20. Maartje

  Hier heb ik het – en ik moet benadrukken dat dat als persoon is, maar ook als ondernemer – wat moeilijk, vind ik. Want de dingen waarin jij uitblinkt, hier op je blog maar ook tijdens gesprekken vroeger, bijvoorbeeld lunchend bij coquelicot of daar eens in Mechelen – is net doorprikken wat mensen algemeen aannemen – dat ze veel dingen nodig hebben, dan in dit concrete geval.

  Je kan het ook doortrekken naar je eigen vak – jij bent journaliste, best een goeie dan nog, en toch heb ook jij de voorbije jaren toch aan den lijve ondervonden wat er gebeurt als een deel van je sector ondergraven wordt door mensen die zomaar wat willen meepikken? Dat prijzen zakken en verwachtingen stijgen, omdat er ergens wel een amateur-schrijver/beginner/stagiar rondloopt die het voor minder wil doen.
  Ik moest terugdenken aan je stuk van jaren geleden, over geen dingen kopen, waarin je schrijft: “We zouden nog heel ons leven kunnen bijkopen, maar eigenlijk hebben wij niks meer nodig. Een geweldig coole gedachte, eigenlijk.” En aan je stuk van onlangs, waarin je commerciële deals aan de kant schuift. Terwijl ik dit net precies hetzelfde vindt – je maakt reclame voor bol, zo simpel is het, en in ruil pik je iets mee. Iets dat je allicht heel graag wil, anders deed je het niet, het gaat om ‘geld dat ik anders gewoon niet zou hebben, omdat ik een huis aan het bouwen ben.’

  Is het dan geen tijd voor een beetje practice what you preach? Is de lokroep van die paar boeken die je anders niet kan kopen dan zoveel groter? Is die boeken *niet* hebben niet precies het soort offer dat je zegt te willen brengen in je stukje over reclamedeals? Dat je ze niet hebt – maar dan blijkbaar toch ook niet *nodig*?

  Ik vind het, in zijn context, eerlijk gezegd gewoon niet helemaal te rijmen met het gedachtegoed dat rond talesfromthecrib hangt.

  (Al weet ik heel goed dat jij dat gedachtegoed zelf bepaald, en even goeie vrienden en alles.)

 21. leen

  Maartje, ik vind een partnership met bol ook helemaal ingaan tegen de boodschap van die post over gesponsorde stukjes van laatst… en keek dus ook vreemd op. Ik gun het Lilith wel hoor, die extra boeken die ze misschien kan kopen, want die stukjes typen over boeken doe je niet op twee min. Maar toch, een beetje merkwaardig :)

 22. Hoera voor boekenposts! Altijd leuk om bij andere inspiratie op te doen.
  Afgelopen zomer heb ik heel wat minder gelezen, maar nu ben ik de draad weer aan het oppikken, en ik krijg zo veel energie van lezen. Momenteel ben ik bezig in ‘De bibliothecaresse van Auschwitz’, en ik las onlangs ook ‘Een klein leven’ uit.

 23. Zo herkenbaar! Ik heb ook heel lang heel veel gelezen en daarna heel lang bijna niet. Eind 2015 heb ik mijn humo-abonnement opgezegd en mezelf een e-reader cadeau gedaan en in 2016 las ik vijftig boeken. Ok, ik heb klierkoorts gehad en lezen was gedrurende twee maanden het enige waar ik niet doodmoe van werd, dus het zal nog een jaar of veertig duren eer ik nog eens 50 boeken op een jaar kan lezen. Maar het deed eens deugd om veel te lezen en weer wat pareltjes van boeken te ontdekken. Het heeft alleszins mijn zin om te lezen weer heel erg aangewakkerd!

 24. Karin

  Door jouw posts over boeken kreeg ik enkele jaren geleden zin om terug te gaan lezen. En ook al gebruik ik goodreads, ik haal toch veel tips uit boekenposts en de commentaren erop.
  Mijn absolute topper van januari was ‘Een soort van liefde’ van Alicja Gescinska. Enorm van genoten.

 25. Valerie

  De eis tot consequentie is de doodsteek van elk goed initiatief…
  Ik vind blogposts over gelezen boeken steeds een waardevolle bron van inspiratie. So what als er een link vermeld is waarlangs ik deze boeken kan bestellen? Ik kies toch zelf of ik van deze link gebruik maak of via Bol boeken bestel? Ik voel mij nergens toe verplicht. En als ik dan toch beslis via het partnerprogramma van een blogger de boeken te bestellen, dan kost mij dat niets én ik help een blogger die op zijn/haar beurt nieuwe boeken kan (doen) ontdekken. En dan krijg ik weer nieuwe leestips!
  Kelly, trek je vooral niets aan van het gemoraliseer van andere mensen. Gij zijt goed bezig, dus doe vooral zo voort. Het leven is voor iedereen een weg van vallen en opstaan, ontdekken, zoeken, lukken, falen en steeds verdergaan. Laten we dan bij elkaar vooral geen extra pootje lap doen.

 26. Annelies539

  Ik kom inderdaad vaak naar hier voor een boekentip 😃 Ben sinds ik hier kom lezen al enkele keren met een lijstje van jou naar de Bib gegaan. Ik heb jaren amper gelezen (drie kids, blablablabla 😜), maar nu helemaal terug erin! I love it, ik besef nu pas hoe hard ik het heb gemist.
  Dank u voor de tips! 🤗🙏🏼

 27. De val stond al langer op mijn lijstje, en jouw blogpost zette me aan om het boek te kopen én te lezen. En ik heb het me niet beklaagd, wat een goed boek. (ik ben koersliefhebber en woon in Gent, dus het is allemaal “dicht bij huis”)
  Nu ben ik bezig in Een klein leven, amai. Amai! Twee boeken na elkaar dus die een tijd aan mijn ribben zullen blijven plakken.

 28. Nathalie Catalano

  Dit is gewoon een toprubriek! Zo leuk om hier inspiratie uit te halen. Ik kleef namelijk ook nogal vast aan mijn gebruikelijke schrijvers / genre, dus goede tips zijn zeker welkom.
  Ik heb ook al een paar van de kinderboeken gekocht en die waren een groot succes.
  Jammer dat sommige de nood hebben om hier een vingertje te wijzen…
  Ik zou zeggen, nog van dat! :)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>