5 beelden, 5 dingen

4. Op de werf.IMG_8276 IMG_8605 IMG_8748 IMG_8795
 • Morgen zijn ze exact twee weken bezig aan de nieuwe crib. Het heeft jaren geduurd voor ze begonnen zijn, en toen de aannemer na wat vertragingen niet begonnen bleek te zijn op de avond van de maandag waarop hij echt zeker zeker zou beginnen heb ik misschien wel “GAAN ZE EIGENLIJK OOIT NOG BEGINNEN OF HOE ZIT DAT?!” gehuild naar de maan. Maar toen begonnen ze op dinsdag wel, en plots gaat het zo snel dat ik soms met een mengeling van opperste verbazing en paniek en blijdschap in onze aanstaande woonkamer sta. Zo spannend, alles. Zo echt, ineens, nu dat huis als een grote, blokkige paddestoel uit de grond schiet terwijl we erop staan te kijken. Is dat iets dat mensen boeit, een ander zijn bouw? Ik kreeg een mail van iemand die zelf plannen had om te bouwen en heel graag onze vooruitgang wilde volgen, maar aan de andere kant lijkt me dat misschien zeer droge materie voor wie daar nu eens echt niks mee heeft.
 • Vandaag start ook week twee van onze vakantieopvang op de school van Dexter. Het is er nog altijd niet van gekomen om erover te bloggen, maar kort gezegd organiseren we sociale kinderopvang waarbij ouders om beurt de kindjes opvangen. Je staat altijd met twee ouders en soms grootouders of andere bereidwillige helpende handen, en in ruil voor een dag opvangen mag je je kindje vier dagen brengen. Dexter zit deze vakantie dus enkele weken op zijn schooltje met allemaal kindjes die hij kent, en hij amuseert zich zoveel beter dan in andere opvanginitiatieven waar hij de kindjes en de omgeving niet kende en elke week opnieuw moest beginnen met vriendjes maken. Zo fijn om mijn kind met zoveel meer plezier te zien vertrekken ’s ochtends dat het alle vergaderingen en inspanningen van de afgelopen maanden helemaal waard maakt. Meer info om zelf iets dergelijks op te starten vind je bij Cokido.
 • Nog anderhalve week en dan zijn we even met zijn allen met vakantie. We gaan niet op reis, en ik ben daar precies zo content mee als ik iedereen met de auto naar Frankrijk zie vertrekken met kleine kindjes. Dit jaar staat mijn hoofd heel erg naar simpel en niet te ver en rustig. Dat komt goed uit, want veel meer zal het waarschijnlijk niet zijn. Of dat wil zeggen dat er hier geweldig veel zal geblogd worden kan ik niet beloven, maar ik voorspel al een vervolg op de post over de bullet journals, en er zit ook al zeker een Dexter spreekt in de pijplijn.
 • Ik weet het, ik heb dit jaar nog geen zomerse boekentips gepost. Ik heb al enkele mails gekregen van mensen die elk jaar mijn tips meenemen op vakantie, en het spijt me echt, maar ik heb het afgelopen jaar zelf twee boeken geschreven/herschreven en voor de rest blijkbaar vooral non-fictie gelezen. Om dat voor mezelf wat recht te trekken heb ik wel een “summer of fiction” ingevoerd. Heel de zomervakantie ga ik enkel fictie lezen, dus met wat geluk levert dat een blogpost vol tips op voor in de kerstvakantie. Tips voor beestig goede fictie mogen zeker in de reacties hieronder.
 • Over lezen gesproken: Dexter is ineens geweldig geboeid door letters en wil zot graag leren lezen, ook al gaat hij in september nog maar naar de derde kleuterklas. Mij niet gelaten, ik herinner me dat ik daar zelf ook voor stond te popelen, maar hoe pakt een mens dat best aan? Zijn er lezers die hun kind eerder hebben leren lezen? En bleek dat een goed idee?

Geniet van jullie vakantie, wie er heeft, en geniet van uw werk, wie er geen heeft.
Of geniet niet, dat mag eigenlijk ook.

Tot binnenkort!

Reacties

 1. Ilse

  als dexter wil leren lezen, ga er dan zeker voor. Ik zou beginnen met klanken aan letters leren koppelen om dan later klanken van een woord samen te voegen en te blenden tot 1 woord.
  Dus a van appel, b van boek, …
  daarna dan gewoon k-a-t > kat.
  Vooral eerst veel oefenen op klanken blenden en woorden splitsen in klanken. Dan klank aan letter koppelen en dan volgt lezen vanzelf.

  Geniet van de zomer! (Hier is het winter). Groetjes uit Melbourne.

 2. Ik kon zelf lezen toen ik in de derde kleuterklas zat, omdat ik dat wou en omdat dat nogal handig bleek voor mijn ouders die zelf blind waren/zijn. Gewoon met letters en cijfers herkennen en beginnende boekjes, mijn moeder dééd maar wat, maar ’t is helemaal goed gekomen met mij en dat lezen, kijk nu! :-)

 3. Sarah Tersago

  Wij zijn zelf 2 jaar bezig geweest met ons huis eigenhandig te verbouwen. Van alles afbreken tot de baksteen tot helemaal terug opbouwen met alles erop en eraan. Ik ben altijd altijd altijd supercurieus naar andere hun bouw/verbouw verhaal! Er staan nog een paar projectjes op stapel hier en alle inzichten of ideetjes zijn altijd welkom. En ok, misschien is er ergens wat leedvermaak want jongens wat een ongelooflijke rompslomp is dat! Maar dan nog, ik steek mijn hand op van ja!

 4. Tinneke

  Heb hier ook een zoon gehad die halverwege tweede kleuter echt wou leren lezen – hij was niet tegen te houden, en ben in de bib de allereerste maan roos vis kartonnen boekjes gaan halen – hij vond het super en na twee weken was hij eigenlijk vertrokken met lezen en las hij alles waar letters op stonden, eenmaal in de derde kleuterklas demperde het enthousiasme omdat hij daar terug leesvoorbereidende oefeningen moest doen en de juf zich niet kon aanpassen aan een reeds lezende kleuter – maar eenmaal in het eerste leerjaar mocht hij onmiddellijk op zijn niveau verder lezen… Ik weet dat er mensen zullen zijn die het afraden om het te stimuleren of aan te bieden, maar als een kind er echt aan toe is en het graag wil kunnen, is het niet ok om het niet aan te bieden vind ik…geldt trouwens ook voor andere dingen hoor: ook optellen en aftrekken heeft mijn zoon zich zelf aangeleerd: hij was al van kleins af aan gebiologeerd door geld en wou gewoon snel weten hoeveel alles kostte… en dan wou hij het ook kunnen optellen natuurlijk ;)

 5. Camille

  Wij hebben verre (ver)bouwplannen, als we ooit de grond vinden waar we ons hart aan kwijtspelen. Een he-kijk-dit-maakten-wij-mee-blog zou op dat punt wel handig kunnen zijn en zeker interessant, ja :)
  Ik kon zelf lezen vanaf halverwege het tweede kleuterklasje en die liefde is nooit gaan liggen. Als hij zelf geïnteresseerd is zou ik het zeker niet negeren, maar zo gauw je merkt dat de interesse gaat liggen is dat ook OK. Wat ik mij herinner (ofwel zelf, ofwel door verhalen van mijn ouders) is dat het begon met ‘wat is die letter? En die letter? En die letter? En wat geeft dat samen?’.

 6. Ruth

  mijn leestip met stip op 1 is ‘Birk’ van Jaap Robben, tenminste als je van trage, zinderende, poëtische verhalen houdt. Alvast een fijne vakantie gewenst!

 7. Ik kon zelf lezen op drie en toen mijn zoon er op 2j8 maanden plots in slaagde alle letters aan een naam te koppelen, dacht ik dat hij het ook wel vlug ging kunnen. Dat is dus niet het geval. Hij weet nog altijd dat de B van Benjamin is en de K van Kasper en zo voor alle letters van het alfabet minimaal één naam/woord, voor sommige meerdere, maar hij vat dan weer niet dat boom en Benjamin wel met dezelfde letter beginnen, klankgewijs. Ik lig daar nu nog niet van wakker, aangezien meneertje nog maar 3,5 is, maar het alfabet kennen is dus duidelijk niet gelijk aan bijna kunnen lezen. Hij kan wél op een dymo of op mijn gsm berichtjes typen, als ik ze dus spel volgens zijn ‘eigen’ alfabet, maar daar is een mens in het leven ook niet veel mee.
  Als Dexter al wél doorheeft welke woorden/klanken bij verschillende woorden dezelfde zijn, dan zou ik idd gewoon beginnen met hem de letters te leren en dan de keitoffe fase in te gaan dat hij die overal begint te herkennen. Op nummerplaten, in boeken, … Als hij dat nog niet doorheeft, dan lijkt me dat de eerste stap en dat doe ik soms heel belachelijk door dan bijna stotterend allemaal woorden met dezelfde letter te zeggen. Daar bestaan ook leuke boekjes van, waarin dan een heel verhaal rond allemaal woorden met dezelfde letter draait. (De letterkabouters, onder andere, vindt hij heel tof.) Maar meestal heeft mijn patatje daar geen zin in en dan is dat ook prima.

 8. Hoh, als juf zijnde staan ik er altijd wat weigerachtig tegenover als ouders wat voorlopen op de leerstof die ze normaal gezien moeten krijgen. Er zit toch een wel doordachte opbouw in het aanbrengen van letters & lettergroepen. In het derde kleuter zullen ze enorm veel met letters & cijfers bezig zijn. Misschien dat dat z’n honger wat kan stillen? Maar als ie vragen stelt als ‘Mama, welke letter is dat?’, dan zou ik dat enthousiasme nu ook niet gaan temperen door te zeggen: ‘Dat leer je over een paar maanden wel!’ ;-)
  Er zijn op pinterest ook heel wat leuke spelletjes te vinden als je zoekt op ‘Veilig leren lezen’. De apps van Juf Jannie zijn ook tof!
  Wat het bouwen betreft: been there, done that! Oude huis plat tegen de grond, daarna metste manlief de nieuwe garage waar we anderhalf jaar in hebben gewoond terwijl manlief met de bouw van het huis bezig was. Ik was enorm content dat ik getrouwd ben met iemand die weet waarmee hij bezig was want ze gingen me anders nogal bij het veertiende hebben gezet, peisk… Courage!

 9. Lieve

  Ik ben getrouwd met een schoolmeester en die is helemaal geen fan van kleuters leren lezen :-) Al hebben wij ook wel ene gehad die het uit zichzelf heeft geleerd, dus tegenhouden konden we het toch niet. Maar we hebben hem zeker niet gestimuleerd daarin.

 10. Isabel

  Moh, ik ben zó voor het stimuleren van lezen bij kleuters, zeker als het helpt om hysterische buien te ontwijken…;)
  P. is bezig met de maan, roos, vis boekjes, gaat bijzonder vlot.
  Leer hem maar de liefde voor de letters jong!

 11. zalig moet dat zijn om je bouw nu zo vooruit te zien gaan. allemaal super spannend ook.

  Zeg, hoeveel kindjes heb je dan zo per 2 ouders als je voor opvang zorgt? Bij ons achter de deur is er speelplein en omdat het schooltje ook in de wijk ligt, komen daar veel kindjes van mijn zoontje’s klas daar. Dus dat valt wel mee. We hebben ook met 8 ouders afgesproken om ze gezamelijk naar een paar kampjes te sturen, maar voor 3 weken moeten we onderling dan nog wel wat namiddagopvang regelen. Maar ‘k zie het wel niet zitten om een hele grote bende (in eigen huis!) op te vangen .

  Mijn zoon interesseert zich ook wel aan letters, maar hij is wel jonger dan Dexter dus echt proberen lezen doen we wel niet. Maar hij wil vaak met ons samen zijn naam en onze naam schrijven . Hij eet ook altijd letterkoekjes nicnacs en komt bij elk koekje vragen “welke letter is dat? Van wie is dat ” “dat is de N, van Nico uit je klas” “Aaaah ok.” enz enz. Door op vakantie te gaan kan hij nu alle cijfers uit de liftknoppen. Zo spelenderwijs zijn we toch wel vaak met cijfers en letters bezig. ‘k vind het vooral leuk dat het hem interesseert

 12. Zeker niet afremmen, maar nu ook weer niet in overdrive gaan bij het stimuleren is mijn bescheiden mening. Wij hadden er ook eentje in de tweede kleuterklas die echt wou leren lezen en rekenen en hebben toen iets steekkaartachtig gekocht in de kinderboekenwinkel en hemzelf de ruimte gegeven om er mee aan de slag te gaan of niet. Uiteindelijk kon hij niet lezen voor hij naar het eerste leerjaar ging, maar heeft hij het daar best snel opgepikt en leest hij nu op 10-jarige leeftijd enorm veel en best moeilijke boeken. Nu hebben we er eentje die in de eerste kleuterklas zit en naar het tweede gaat, en toch al een dik jaar zijn naam en letters uit zijn naam (gelukkig zijn er dat in zijn geval maar 2 verschillende :)) herkent en vaak dingen vraagt over letters en cijfers. We antwoorden gewoon altijd op zijn vragen en laten het een beetje gebeuren. WIl hij verder dan zijn we er voor hem, maar we gaan hem niet extra stimuleren. School duurt nog lang genoeg!

 13. Ik vind bouwverhalen altijd super interessant! Ik zou ze met veel plezier komen lezen :-) We zitten zelf midden in een verbouwing dus het is allemaal heel herkenbaar.
  O en nog herkenbaar: wij gaan deze zomer ook niet op vakantie en dat voelt tegen alle verwachtingen in bijna als een opluchting wanneer ik iedereen zo zie vertrekken naar verre oorden. Geef mij dit jaar maar een rustige zomer in eigen tuin :)
  Oh en onze 5-jarige is ook veel met letters bezig maar dan eerder met schrijven. Ik probeer het toch allemaal nog wat oppervlakkig te houden, ik ben bang dat hij anders misschien in het eerste leerjaar wat ‘schoolmoe’ gaat worden.

 14. S.

  Als hij wil lezen, kan je doorgaan met taalspelletjes (op de fiets, in de auto, …): rijmen, alliteraties, woordslangen, hakken en plakken (‘welk woord zeg ik p/e/t’, ‘kan jij dat ook met vis’), lettergrepen (‘klap eens bloe-men’ ‘ken jij een woord dat ik klap’), kan jij hier (in reclame ofzo) de ‘d’ van Dexter vinden, daarna ook andere letters (welke ken je al?)…
  Als hij dat allemaal kan en hij wil lezen, dan bestaan er boekjes van het type maan-roos-vis die jonge kinderen aanzetten tot lezen (bij ons in de bibliotheek bij de avi-boekjes)
  Ik ben zelf geen grote voorstander van voorlopen op de leerstof, maar je moet kind per kind kijken. Ik heb voor de mijne ook al veel theorieën genegeerd en laten varen. Forceer dus niks, maar zoek, in kleine stapjes, wat hij wil en wat hij ook kan! Succes :-)

 15. Saski

  Over dat leren lezen. Wij kwamen erachter dat Nathan waarschijnlijk al 1-2 jaar kon ‘lezen’, voordat wij het doorhadden.

  Hier in de VS werken ze op 2 manieren. Er is een puur memorisatie van letters en woorden. Dus letter herkenning is belangrijk, maar ook woorden die een hoge frequentie hebben in de taal zijn ‘sight words’.

  Langs de andere kant wordt er ook phonetisch gewerkt. Dus hoe de letters klinken. Veel rijmwoordjes om klanken te leren herkennen.

  Voor Nathan werkte het eerste fantastisch goed (fotographisch geheugen) en begint het phonetische nu pas echt door te dringen ( 2 jaar nadat wij doorhadden dat hij kon lezen en waarschijnlijk 3-4 jaar nadat hij woorden met een hoge frequentie kon herkennen en dus makkelijke verhaaltjes met die woorden in kon lezen …)

 16. O lezen lezen. Leuk hé, dat een kind zich daarvoor begint te interesseren? En zo machtig, dat een kinderbrein overal ter wereld – als het gestimuleerd wordt, tenminste – op een bepaald moment begint te denken: ‘mah jôh, die letters waar iedereen de hele dag mee bezig is, zo zo is dat nog niet, eigenlijk.’ Aa, ik kan er zelfs als volwassene nog niet van over dat ik moeiteloos en zonder denken deze brok tekst typ.

  Zelf leren lezen of als ouder de vraag opvangen als een kind wil lezen: ik ben geen expert. Maar ik moet wel meteen denken aan Vos en Haas. Zijn die al gepasseerd in de comments?
  Via deze (geweldige) link vind je ook meer uitleg over een zeer literair onderlegde vrouw die haar kinderen zelf leerde lezen:
  https://vanallemarktenthuis.com/charlotte-mason-mooie-boeken/3/#zelfleesboekjes

 17. Saartje

  Ik leerde mezelf lezen in de derde kleuterklas, mijn ouders waren zelf echte boekenwurmen, dus ik kreeg wel het goede voorbeeld.
  Mijn mama kocht voor me het boek ‘een boek vol letters’ en een paar weken later kon ik lezen.
  Eenmaal in het eerste leerjaar moest ik eigen boekjes meebrengen van de bib, want ik had al alle niveaus op korte tijd uitgelezen 😉
  https://www.bol.com/nl/p/een-boek-vol-letters/666768068/?country=BE

 18. Mijn 5-jarige wilt niet lezen, maar rekenen. En dat terwijl hij een grote zus heeft met (o.a.) dyscalculie, dus ’t ligt wat gevoelig ook. We proberen hem wat af te remmen, wat niet wegneemt dat hij constant luidop tot 1000 loopt te tellen, en elke keer we zonnecreme bovenhalen roept “dat is factor 50 want het is een “5” en een “0”, en 5 + 0 is 5, en 5 x 2 is 10, …”. Aaargh.

 19. Veerle

  Mijn zoon is vijf jaar geworden in december, hij gaat dus op 1 september naar het eerste leerjaar maar is maar een half jaar ouder dan Dexter.

  Hij heeft min of meer zichzelf leren lezen halverwege de tweede kleuterklas. En dat ging ineens een enorme vaart. Wij hebben niet erg veel bijgedragen tot dat proces. Hij hoorde zijn twee jaar oudere zus (toen in het eerste leerjaar) hardop lezen en volgde mee. Hij heeft nooit ‘gehakt en geplakt’ zoals de meeste kindjes dat doen. Het waren ineens ganse woorden. Van één, twee, drie, vier lettergrepen. Er was eigenlijk geen houden aan. Maar we wilden het ook niet tegenhouden, want onze zoon leest ontzettend graag. Het brengt hem tot rust na een drukke dag – hij is helaas snel overprikkeld en sociale activiteiten vergen veel van hem. Hij leest zowel verhalen als informatieve boeken.

  Als Dexter zelf aangeeft dat hij graag wil lezen, zou ik daar zeker op ingaan. Je kan boekjes van AVI START halen in de bib en die samen met hem lezen. Dexter lijkt me een pienter kind, hij zal het snel oppikken, gok ik.

  Mijn zoon is trouwens mondeling helemaal niet sterk. Hij praat niet op het niveau waarop de meeste kindjes van zijn leeftijd praten. Hij heeft moeite met vlot vertellen, met uitspraak, soms ook met het vinden van woorden. Hij volgde daarvoor al logopedie. Schriftelijk (lezen, schrijven) is hij verhoudingsgewijs veel sterker. Het is al gebeurd dat hij een woord zei dat ik niet verstond, en dat ik hem vroeg het te spellen. Toen begreep ik pas wat hij bedoelde.

  Geniet van je vakantie! En succes met Dexter!

 20. ASL

  Zelf ook gebouwd en als studie vooraf heel wat blogs en forums doorgenomen, ook om de afweging te maken tussen verbouwen of bouwen. Dus ja, ik denk dat er een publiek is hiervoor :)
  PS: juist aan de slag gegaan met de Bullet Journal handleiding, wat zou dat handig geweest zijn tijdens het bouwproces! Nu wat lijstjes gelanceerd voor de inrichting van de wasplaats, dressing, tuin en andere klusjes.

 21. Bouwverhalen zijn best wel interessant, vind ik, vooral omdat ze zo herkenbaar zijn. Iedereen heeft wel eens miserie gehad met stielmannen. Geniet alleszins van je verlof! Hier wordt het voor het eerst een staycation. Ik ben eens benieuwd of dat gaat lukken en ik niet gewoon de muren ga oplopen.

 22. Ik kon zelf al vrij goed lezen in het derde kleuterklasje. Ik wilde dat zo graag kunnen dat ik mijn moeke de oren van het hoofd heb gezaagd. Blijkbaar heeft ze het mij geleerd door eerst de letters apart te leren en dan met twee letters, zoals ‘ba’ of ‘in’. Zo ging het verder tot ik korte woordjes kon lezen. Zelf heb ik er geen duidelijke herinneringen meer aan, maar ik weet wel nog goed hoe graag ik las en nog steeds lees. Dexter wordt waarschijnlijk een even grote boekenwurm als jij :)

 23. Hanna

  In Spanje leren ze in de kleuterklas al lezen! De bedoeling is hier eigenlijk zelfs dat alle kindjes basic woordjes kunnen lezen nog vóór ze naar het eerste leerjaar gaan. Nu is het wel zo dat het Spaans een heel fonetische schrijfwijze heeft en dus veel gemakkelijker is om te leren lezen dan het Nederlands (buiten de C worden bijna alle letters bijna altijd op de zelfde manier uitgesproken), maar toch… Ik denk eigenlijk dat veel kindjes er ook in België wel al ongeveer klaar voor zijn nog voor ze naar de lagere school gaan.
  Nu ik er zo over nadenk: zelfs in de crèche stimuleren ze hier al het herkennen van letters. Mijn zoon leerde in de crèche alle eerste letters van de namen van de kindjes in zijn groep herkennen. Hij is nog geen 3 en dat lukt perfect. Het probleem is natuurlijk wel dat jullie in België wonen en dat de juffen en meesters in de lagere school niet altijd even goed voorbereid zijn op kindjes die al duidelijk voorliggen qua niveau…
  En wat betreft dat bouwen: de blije momenten en de frustraties, schrijf ze allemaal gewoon van je af! In jouw leuke stijl vindt vast iedereen dat leuk leesvoer, zelfs de ik-heb-absoluut-geen-baksteen-in-mijn-maag Belgen.

 24. Katrijn

  Hier ook net gestart met een bouw – we hebben ook al muren op het gelijksvloer- dus ja, bouwverhalen zijn welkom. Wie weet welk geweldige tip jullie ons opleveren?! Hier ook geen bijzondere vakantieplannen. Ik denk dat de kinderen al graag gewoon eens thuis zijn…

 25. Evi

  Wat een fijn overzicht! Wij starten na de zomer zelf met bouwen, dus wat mij betreft mogen die bouwverhalen zeker en vast komen ;-)

 26. Zeker wel interesse in de bouwverhalen! Hier ook volop in (zelf-)verbouwing en toch wel wat jaloers op de mensen die gewoon van 0 iets nieuw kunnen (laten) bouwen. Maar uiteindelijk hoop ik toch ook in een proper, praktisch ingericht huis te wonen. Hoeveel bloed, zweet en jawel ook tranen (stress, frustratie, vermoeidheid) het soms ook mag kosten. :-S

 27. hihi, hier ook volop op in verbouwingen, reeds een jaar en nog minstens een jaar of 10 tegen alles is zoals we willen :) Deze zomer komen de nieuwe ramen, een tweede grote kost, na het dak vorige zomer. En soms ben ik het (nu al) beu maar ik klaag niet, we zitten warm en droog en gezellig en op de goede weg naar ons droomhuis :)

  En jou lezende kleuter… geen idee wat er juist is volgens de regels maar als het goed voelt voor hem en voor jou – gewoon doen?

  Groetjes,
  Charlotte

 28. Ann

  Er bestaan speciale boekjes voor vroege lezertjes. Mijn dochtertje heeft zichzelf in de derde kleuterklas leren lezen. We vielen van onze stoel! Het begon met de namen van haar klasgenootjes, maar plots begon ze de verpakkingen op tafel te ontcijferen en kon ze plots bijna alles lezen. Intussen is het een echt boekenwurmpje geworden!

 29. Ann

  O ja, ik denk dat het net je kind is dat kiest of het wil lezen. Ik ben nooit naast Kate gaan zitten om ‘haar eens te leren lezen!. Maar als ze vragen welke letters er op de melkfles staan, ja, tuurlijk dat je dat dan meegeeft. Ik zou er vooral niet teveel bij nadenken. En merk je dat hij echt al begint te lezen en echt letters begint te zoeken waar hij ook komt, dan kun je zeker eens een boekje geven om zijn letterhonger te stillen. Je ziet wel!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>