lilith deelt echte bullet journals van echte mensen

IMG_0692Vorige week was ik uitgenodigd op de Inspiratiedagen van De Standaard Boekhandel.
Ik kende die niet, en dat schijnt niet zorgwekkend te zijn als je niet in het bezit bent van zo’n boekhandel. Kort gezegd is het een evenement waarop mensen hun product kunnen voorstellen aan de uitbaters van de boekhandels. Uitgevers kunnen zelf geen mensen aanwijzen, je wordt uitgenodigd. En ik, ik werd uitgenodigd, omdat ik een handleiding over Bullet Journaling geschreven heb. Wij blij.

Zo stond ik dus plots in een hotel in Edegem, of all places. Naast mij zat een striptekenaar, aan de andere kant iemand met Atoma schriftjes en Stabilo fluostiften maar dan in pastel. En er waren dus heel veel boekhandelaars. Die hadden allemaal al van bullet journaling gehoord, al was het omdat er gedurende heel de maand een aanbieding loopt waarbij de boekhandels een standje hebben met bullet journals, mijn handleiding en creatieve producten. (voor wie mijn boek nog niet heeft: je krijgt het samen met een bijhorend bullet journal mee naar huis voor 20 euro. De twee kosten anders samen 30 euro. Het kan dus wel eens het moment zijn)

Die aanbieding staat in de folder onder deze vorm:

IMG_0662

Super. Geweldig schoon. Content mee. Alleen merk ik dat dit soort pagina’s minstens even veel mensen aantrekt als afstoot. En vooral dat laatste is jammer, want ik merk dat het exact die mensen zijn die baat zouden kunnen hebben bij het systeem die worden afgeschrikt. Omdat ze denken dat ze geen tijd hebben voor zoveel fietjefatjerietjes met stiftjes en washi tape. Hun hoofd ontploft nu al, waar zouden ze dan nog de tijd halen om de datum te handletteren?

I feel them. Ik ben namelijk een van hen. Mensen gaan er vaak automatisch van uit dat ik wel een hele creatieve mie moet zijn, omdat ik een handleiding over bullet journaling geschreven heb. Niks is minder waar. Ik heb maar één magische truc nodig om mensen van “ik kan dat niet” naar “dat is misschien wel iets voor mij” te laten evolueren. Mijn bullet journal openslaan. Op de inspiratiedagen voelde ik de opluchting van de boekhandelaars op mij afdampen. Dus dat was het maar. Dat konden zij ook. Dat konden hun klanten ook. En ik maar “I KNOW!!!“, denken. En zeggen. Tot ik aan het einde van de dag geen stem meer had, maar volgens mij de boodschap wel heb overgebracht.

Het is geweldig, dat het systeem van Ryder Carroll is opgepikt door ongelooflijk creatieve vrouwen met brush pennen, maar eigenlijk feitelijk draait dat systeem niet eens zozeer om dat creatieve aspect. Dat heb ik ook al eens proberen te verhelderen in deze blogpost. Niet eens omdat ik zozeer meer boeken wil verkopen, maar omdat ik met eigen ogen zie hoe hard mensen die denken dat het niks voor hen is, gebaat kunnen zijn eens ze snappen dat het niet eens is wat ze denken dat het is.

Ik gebruik geen washi. Ik gebruik weinig of geen kleuren. Ook geen leuke banners of ribbons voor mijn titels. Mijn bullet journal ziet er zo uit:

IMG_0332

Op een uitzonderlijk creatieve dag zo.
IMG_8357
Het is niet gemaakt om veel likes mee te scoren op Instagram. Daar is het allemaal niet boeiend genoeg voor, vrees ik. Het is evenwel het beste dat mij en mijn gemoed de laatste maanden is overkomen. Naast YNAB dan, maar daar ga ik binnenkort nog eens over bloggen. (en andere dingen doen, sssst)
Omdat ik het doe werken voor mij.
Door veel dingen niet te doen.
Andere wel.

Ik heb aan enkele bullet journal aficionado’s gevraagd om hun pagina’s te delen.

Renilde ken je misschien van haar blog mooiding.be. Zij staat in het onderwijs en gebruikt haar bullet journal voor van alles en nog wat, van examenroosters tot oudercontacten en nog honderd dingen meer. Dit zijn enkele van haar pagina’s:

Een weekplanning:

IMG_20170626_131602

Dailies:

IMG_20170626_131753

Een future log:

IMG_20170626_131835

Super om te zien hoe Renilde haar eigen systeem heeft, met een line a day, bijvoorbeeld, en het toch allemaal heel leuk en doenbaar houdt. Zonder het overzicht te verliezen.

Ook Lobke van Leuke Wereld is een grote fan van haar bullet journal. Wie door die van haar bladert ziet dit soort pagina’s.

IMG_6540 IMG_6562 IMG_6561

Kathleen van Tuttefrut gebruikte haar bullet journal lang enkel voor haar bijberoep, maar is ondertussen aan het doorschuiven naar de twee door elkaar gebruiken. Zij schreef er deze blogpost over, met voorbeeldjes van haar pagina’s.

Echte pagina’s uit echte bullet journals die erin slagen om hun echte eigenaars van dienst te zijn. Elke dag opnieuw. Ook op dagen dat tekenen en doodelen het verste van hun gedachten is. Allemaal even anders als hun eigenaars ook zijn. Want dat blijf ik het coolste vinden: het systeem is zo flexibel dat je het compleet naar je hand kunt zetten. En het dus kunt laten werken voor iedereen die op zoek is naar wat meer gemoedsrust. Al dan niet gecombineerd met andere apps of systemen, zoals ik zelf ook doe.

Wil je graag meer lezen en kijken?

Op bulletjournal.com vind je alle info van de bedenker van het systeem, Ryder Carroll.

Mijn boek “Bullet Journal, de handleiding” vind je hier, het bullet journal dat je erbij kunt kopen hier.

Ik krijg regelmatig de vraag welke bullet journals ik zelf gebruik: de Leuchtturm 1917, dotted, A5. Wegens dik papier dat niet doordrukt, handig formaat en dots.

Hier vind je wat screenshots uit het boek.

In deze blogpost help ik wat misverstanden over het systeem de wereld uit.

In deze Facebookgroep vind je voorbeelden van minimalistisch bullet journalen.

Wie vragen heeft over het systeem is ook van harte welkom op mijn “Bullet journal adviesbureau” (dat hoor je goed) op de Boekenbeurs. Je kunt er ook een boek komen kopen of laten signeren. Kom zeker eens af!

Reacties

 1. Ik had het er toevallig gisteren net over met een paar mensen dat het veel werk leek om er iets moois van te maken en dat mijn handschrift ook niet mooi genoeg is. Dit maakt het een stuk haalbaarder!

 2. ig

  Heerlijke blog alweer.
  Door jouw boek ben ik het wel netter gaan doen want ik deed het voordien ook al maar nu doe ik het ook met maandoverzichten, weekplanningen,… Love it!

 3. Toevallig! Ik zag net gisteren op de website van de boekenbeurs dat je er zal zijn! Ik kom af! Het staat al genoteerd in mijn bujo 😉 Tot dan

 4. ik moet ook dringend het boekje bovenhalen, heb het mezelf thans al paar keer voorgenomen. Iedere keer denk ik dat ik mijn weg wel zal vinden online of op gsm. Na notes, mn agenda, is nu evernote aan de beurt maar nee, ik kan niet doorstrepen, heb geen duidelijk overzicht nee, dit is het niet. Dringend dus mijn eigen bullet journal aanmaken!

 5. Ik gebruik momenteel een bullet journal om alles van de blogs bij te houden, maar vanaf januari ook eentje voor het huishouden. En ik gebruik wel kleurtjes voor de titels om voor mezelf wat structuur te houden.

 6. Fijn om ook eens ‘gewone’ BuJo’s te zien, want die van mij ziet er ook vrij eenvoudig uit. Wel met hier en daar een glitterpen een stickertje.

 7. Hallelujah! Al die mooie bullet journals, ik ben er soms jaloers op maar de mijne ziet er zekers ook zo niet uit – productiviteit trumps tekeningskes maken!

 8. Sofie

  Ik heb je boek gekocht en ben ermee aan de slag gegaan. Ik ben op zoek gegaan naar een leuk boekje en mijn potlood geslepen. Voor mij is het vooral een plek om persoonlijke doelen en vooruitgang te noteren, allerlei lijstjes bij te houden en mooie quotes en inzichten uit de boeken die ik lees neer te schrijven. Het is tijd nemen voor mezelf. Vertragen en versimpelen. Mijn journal ziet er heel sec uit. Wat erin staat, daar draait het om. Het is vooral ook een work in progress. Geen pagina’s eruit scheuren als je een fout hebt gemaakt, geen nieuw boekje beginnen omdat je een week hebt overgeslagen, dat was zweten voor mij. Mijn potlood inruilen voor een pen, dat is nog een brug te ver. Dat kleine beestje dat perfectionisme heet in bedwang houden is lastig. Maar mijn bullet journal is op dat vlak een stap in de goede richting …

  1. Niet mee inzitten, ik heb op die beurs gemerkt dat er heel veel mensen zijn zoals jij. Je kunt het zien als een kans om het los te laten, maar er blijken nu dus ook dotted atoma’s te bestaan. Waardoor je je pagina’s dus op volgorde kunt steken. Mocht je het toch te lastig vinden: er zijn oplossingen. ;) Succes ermee!

 9. Ik heb planners en bujo’s à volonté :D Niets leuker dan kriebel-krabbel. Ik vind het vooral leuk om ze – eens ze volledig volgekrabbeld zijn – gewoon verticaal te kunnen klasseren. Die agenda’s wil ik altijd bijhouden en hebben uiteindelijk weinig waarde (ik hou wel één planner bij met foto’s e.d. als herinnering) en bij zo’n schriftje heb ik minder troubles om het weg te gooien… Dus ook geen fantastische lettertypes en/of tekeningen hier, het zou te jammer zijn van al dat werk ;-)

 10. Super zo’n overzicht van gewone Bullet Journals ipv de exemplaren die je op Pinterest kan terugvinden. Die zien er inderdaad prachtig uit maar ze lijken totaal niet op mijn ‘eenvoudig is ook goed’-versie. Misschien moet ik die eens meenemen naar de Boekenbeurs en hem laten signeren. ;)

 11. Dotted Atoma’s. Moet ik dat nu echt ontdekken op de dag dat ik met de grove borstel door mijn bureau ging en eindigde met een twintigtal nog te vullen schriften en het voornemen om er geen nieuwe te kopen voor ze allemaal vol zijn?? Hashtag fml zeg! :)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>