lilith en de superspoedige spoedprocedure

IMG_3231Er waren eens twee drukke ouders die een fantastisch idee hadden. Hoe fijn zou het zijn als de vader voor de zesde verjaardag van het oudste kind op jongensweekend zou gaan? Nog fijner: dat die zoon zelf mocht kiezen waarheen. (op voorwaarde dat het betaalbaar was en niet te ver)

De zoon koos Londen, de reis werd geboekt, de dag na de zesde verjaardag zou het zover zijn.
ANTICIPATIE! ALLES LONDEN!
Aja, want overal zag de zoon plots Londen.
Op tv, in boekjes, ook waar er helemaal geen Londen was.

Ondertussen waren de twee drukke ouders druk bezig met de bouw van de nieuwe crib. En kwam alles steeds dichterbij, maar geen probleem, want alles was in orde en maar goed ook, want veel tijd om na te denken was er niet. De tickets voor de uitstapjes werden gereserveerd. We moesten geen Kids-ID regelen want we hadden al een Kids-ID. Het kon echt niet stuk.

De dag voor de verjaardag van de zoon werd er in familieverband gefeest en taart gegeten.
De vader plofte zich na het opruimen van de woonkamer op een stoel, en vroeg aan de moeder waar de kids-ID van de zoon trouwens lag. “In mijn sjakos“, sprak de moeder nietsvermoedend. “Ik denk dat we een probleem hebben“, vervolgde de vader vijf seconden later.

Kids-ID vervallen.
Minder dan 36 uur te gaan voor vertrek met de Eurostar.
Zondagavond, alle ambtenaren al languit in hun zetel aan het foeteren over bijna maandag.

PANIEK OP ALLE BANKEN.
En vooral die waarop wij zaten.

Lang verhaal kort: op maandagochtend deden wij een rondje instanties bellen zoon uit de klas ontvoeren op zijn verjaardag om naar een fotograaf te rijden die vroeg genoeg open was om dan via de grootste spoedprocedure der spoedprocedures die er bestaat het hele reisbudget dat ik in YNAB had klaarstaan voor Londen ertegenaan te gooien om toch maar te kunnen vertrekken.

Soms vergat ik even te ademen.
Soms vervloekte ik mezelf omdat ik zo iemand ben die aan loketten altijd oogrolt als ze zelfs maar ziet dat er een optie spoedprocedure is, omdat zij meestal ruimschoots op tijd is met zo’n dingen. Soms dacht ik dat ik vanaf nu wel een toontje lager ga zingen.

Dexter was wel trots dat hij zelf zijn naam mocht schrijven in het stadhuis.

IMG_3242

Youri mocht vier uur en een half later in Brussel een reispas gaan ophalen. Zelfs dat gedoe en de prijs bleken goedkoper dan alles te moeten cancellen en opnieuw te beginnen.

IMG_3257

Ondertussen bakte ik cakefrietjes met slagroommayonaise in de klas van de jarige, naar een recept van Dietemiet. (en had ik al zodanig van hot naar her naar stadhuis naar fotograaf gevlogen en gelopen dat ik er zelf niet eens van at)

IMG_3250

Vanmorgen zijn ze vertrokken voor twee dagen jongenstripje, en ik ben zo blij voor hen.
Al moet ik ook toegeven dat ik maar echt helemaal op mijn gemak was toen bleek dat ze echt in Engeland waren.

IMG_3269

Hij staat bij een stegosaurus, hastn. All is well. 

(Allemaal goed en wel, maar hoe los je dat op in YNAB, dat je er plots 270 euro tegen moet gooien die je onmogelijk gebudgetteerd kon hebben deze maand, want als je dat had gedaan had je er ook aan gedacht om al eens op voorhand te checken of zo’n Kids- ID vervalt?

Met je emergencypotje, waar je al drie jaar trouw eens 5 euro per maand en eens 10 euro per maand insteekt, ewaar. Het zat klaar voor als de shit de fan eens ging hitten. Wanneer dat is weet je niet, maar dat het zal gebeuren wel. Gisteren dus.

Geloof me: 270 euro neertellen voor een superspoedige spoedprocedure doet net iets minder pijn als blijkt dat je er zonder het te weten en vooral te voelen al voor had gespaard. (ik geef de cursus “YNAB voor beginners“, waarin je zo’n trucjes en nog veel meer leert, nog één keer, zeer binnenkort. De enige manier om daar alle info over te krijgen is je inschrijven op de mailinglijst via het formuliertje dat je krijgt als je op de groene knop onderaan deze pagina klikt. Dat houdt geen verplichtingen in, je weet dan gewoon dat je je kunt inschrijven als het het moment is)).

Reacties

 1. ““Ik denk dat we een probleem hebben“, vervolgde de vader vijf seconden later.” Ik kan me de paniek voorstellen. Deze post verdient een ‘Keep calm and put the kettle on’ badge :-)

 2. Lewis

  ooit ook al zo’n farçe voorgehad voor mezelf… Ik had eens een citytrip Marokko cadeau geboekt. Wist ik veel dat ik daarvoor een ander paspoort nodig had! Ik had nog 3 dagen te gaan, maar het is ook goed gekomen. Ergste van al: paspoort ligt al 4 jaar te rotten in de kast. Pijnlijk veel geld, en nog geen YNAB toen :s

 3. Hoera! En al bij het National History Museum geraakt, zie ik! Ik moet zeggen dat ik tijdens één van onze tripjes ook een vervallen kaart had (ik zag het pas toen de douane mij er vriendelijk op wees), maar ik kwam er met een lichte berisping vanaf…

 4. Hahaha, ooit zelf bij het instappen op de Eurolines-bus naar Praag tot de constatatie gekomen dat “een paspoort” niet hetzelfde is als “een identiteitskaart” (wat in ons dialect hetzelfde was en waar ik me dus géén vragen bij gesteld had!). Toch mogen mee vertrekken “op eigen risico” en ongelooflijk veel geluk gehad aan de grens tussen Duitsland en Tsjechië (jaja, in 1994) toen wij lagen te slapen net voor een groep begeleide andersvaliden en begeleiding en deze laatsten alle “passen” in groep afgaven en de grenssoldaten dit niet zo héél erg nauw controleerden. Terwijl drie rijen voor ons een Nederlands koppeltje wel problemen had met hun papieren en de bus mocht verlaten… Op het moment zelf verschrikkelijk spannend, zeker als je je ogen opendoet in het midden van de nacht en je recht op een gewapende soldaat in uniform kijkt, maar achteraf een geweldig spannend verhaal.
  Moet ik ook nog eens uit de doeken doen op de blog, want ook bij het terugkeren liep niet alles van een leien dakje ;-)

 5. Ingrid

  En toen dacht ik, laat ik ook eens die Kids-ID checken…. Je hebt me net een spoedprocedure bespaard :-)

 6. kidsID’s vervallen blijkbaar veel rapper dan onze eigen ID’s. Ook achtergekomen dat we deze moesten vervangen dit jaar. Gelukkig geen reisje op de planning, dus de gewone procedure. Nadeel van aan de grens te wonen met Nederland, en schoonouders aan de grens met Frankrijk, is dat je dan niet even snel boodschappen gaat doen.
  Bij deze dus een reminder instellen voor binnen drie jaar, de kidsID te vervangen ;-)

  1. Jep, en je krijgt daar geen reminder van. Ik ging er stoemweg van uit dat hij niet was vervallen omdat ik hem elke maand gebruik in de bib. Maar dat bleek dus niet samen te hangen. ;)

  1. Die Eurostar was ook maanden geleden veel goedkoper geboekt dan als we het nog moesten verzetten. Net als het hotel, en al die dingen die niet te recupereren waren zoals tickets. Even slikken en weer doorgaan, zeker? ;)

 7. Ooit eens een student over de vloer gehad die zich 2 dagen voor vertrek naar Taiwan realiseerde dat hij een Chinees visum aangevraagd had, en dat dat dus niet geldig was in Taiwan (*insert eyeroll). Ook dat is na de initiële paniek nog goedgekomen! ;)

 8. spaerkeer Vanessa

  Ai ai ai, ik kan me de paniek goed voorstellen! Maar er moet me iets van het hart; ik lees je posts graag. Héél graag zelfs want je schrijft fantastisch meeslepend leuk. En ik ben heel blij dat het in orde is gekomen. Maar! ” Zondagavond, alle ambtenaren al languit in hun zetel aan het foeteren over bijna maandag”
  seriously? Uiteraard zitten ambtenaren op zondagavond in hun zetel (wie niet, trouwens??) maar niet alle ambtenaren zitten dat al puffend en met tegenzin te doen omdat het bijna maandag is. De ambtenaar in mij valt achterover als ik merk dat er nog altijd zo’n clichés bestaan over ambtenaren en vooral, dat ze uitgesproken worden door zo een coole madam als jij. Nu ben ik een heel klein beetje minder fan…

 9. Hilde

  Hier ook eens (te) laat ontdekt. Je krijgt daar blijkbaar geen reminder van; in tegenstelling tot de volwassenen id’s. Hier al een heel plan B bedacht om het er dan toch maar op te wagen (vliegtuig Canarische Eilanden). Sindsdien hou ik het bij! Echter bij het vaststellen toen van de vervallen kids id ook gezien dat mijn rijbewijs weg was! Hoppa : naar de flikken voor een aangifte van verlies en dan naar Stad en… vooral niet met de auto gereden tot ik m’n nieuwe rijbewijs had.

 10. Buitenmus

  Wij kregen wel een herinnering van de gemeente. Nu nog hopen dat die pasfoto’s van op school op tijd hier zijn. Anders pech…

 11. Anke

  Ik heb dezelfde paniek meegemaakt, maar dan wel op vrijdagavond, als alle kantoren waar je een spoedprocedure in gang kan zetten al dicht waren. En we hebben het erop gewaagd die zondag, een vader-petekindje-dochter-tripje naar Londen (!), maanden vooraf gepland, maar no way dat de politieman op de luchthaven van Charleroi mijn 11-jarige dochter doorliet. We hadden haar vervallen kidsID bij, haar vervallen paspoort en ons trouwboekje, maar hij was niet te vermurwen. Als je dan je dochter terug moet oppikken bij de security, in tranen, een hoopje ellende en verdriet… ik zeg je : nu, 6 jaar later, doet dat nog altijd zeer. Dus : die 270 euro, wees blij dat je die hebt kunnen uitgeven aan die spoedprocedure, want dat stomme geld, dat vergeet je, maar je zoon die vergeet dat fantastische tripje met zijn papa nooit meer.

  1. Oh Anke, ik kan het me zo inbeelden. Zeker omdat Dexter op maandagochtend zeven uur zat te zuchten dat hij zo blij was dat hij naar Londen mocht en er kriebels van in zijn buik had, en wij naar elkaar keken en nog niet wisten dat er überhaupt een spoedprocedure bestond.

   Ik heb gisteren een paar keer tegen Youri gezegd dat het een ramp was geweest als hij het maar had gezien bij de controle. Dexter zou er zo kapot van zijn geweest, dus ik snap je volledig. En als ik nu hun foto’s zie dan kan ik alleen maar “oef, dat scheelde weinig” denken.

 12. *checkt kids ID*
  Oef – nog bijna twee jaar geldig. Dochter is wel enorm veranderd sinds de vorige pasfoto 😂

 13. Ik heb zo het idee dat er heel wat mensen die kids-ID nog eens gaan checken nav je post, wij ook. Maar wat een leuk idee, zo’n vader-zoon uitstapje!

 14. Annick

  Ik had de nieuwe pasfoto’s al in huis en ben, naar aanleiding van jouw blog, deze ochtend dan toch maar in gang geschoten. Kids-id is nog geldig tot half juli, maar de nieuwe mogen we pas begin juli gaan halen. En stel je voor dat er vertraging is bij de dienst van ons gemeentehuis…

 15. Serieus, 270€!!! Oogrol. En dan kan het wel snel. Ik snap er niets van maar gelukkig voor jou natuurlijk!

 16. Isabelle

  kids-IDs, het is iets. Ik heb er net een moeten laten maken voor mijn dochter van 8 weken. Kom je bij de fotograaf en deelt die je doodleuk mee dat “volgens de voorschriften, ze rechtop moet zitten”. Al eens een baby van 8 weken rechtop zien zitten?
  Lang verhaal kort: ondersteunende handen overal (die niet in beeld mogen uiteraard) hebben een aanvaardbare foto opgeleverd! Hoera!

 17. yoko

  Hier nog iemand die je van een spoedprocedure gered hebt. Ik had mijn identiteitskaart deze week nodig. Daarachter steekt die van de dochter en meteen moest ik aan jouw post denken. En jawel, de kaart blijkt eind mei vervallen te zijn. Gelukkig ook nog net op tijd om een nieuwe aan te vragen voor we in juli op vakantie vertrekken. Oef!

 18. Marijke

  Of wanneer je op 26/12 de architecte belt dat de bouwvergunning absoluut dit jaar nog ingediend moet worden en je dat alleen digitaal kan ondertekenen en je ineens aan je to do lijstje van maanden geleden moet denken waar bovenaan met stip stond :id in orde brengen ….. Tis ook in orde gekomen, maar stresssssssss

 19. Katrijn

  Die Kids-ID is 3 jaar geldig, MAAR het kind moet lijken op de foto. Dus iedereen die kid-ID’s van baby’s laat maken, moet die in theorie al eerder vervangen. (Maar wij deden dat niet en hebben bij geen van de 3 ooit problemen gehad. Wel bij de laatste ooit deze opmerking gekregen, ik geef het maar mee, ;-).)

 20. Astrid

  Wij onlangs wél netjes herinnering gekregen van de Stad! Waarschijnlijk omdat ze te veel spoedprocedures hadden zeker :-)

 21. Marijke

  Wij hebben dit jaar met de oudste dochter voor haar 12de verjaardag ook een tripje gemaakt. Ze mocht kiezen en Koos voor een weekend Antwerpen. Het was met beide ouders en het was heerlijk. Dexter zal genieten!

 22. Karen

  Goh, stresseeeen! Hier na je verhaal ook eens de kids-ID én het internationaal paspoort gecheckt… Zowel van oudste dochter als mezelf zal het in augustus vervallen. Duhus, nu heb ik de luxe om nog op m’n gemakje een afspraak en zo te maken! Fjoewie en merci!

 23. kleine tip om het je in de toekomst toch al een klein beetje eenvoudiger te maken: zelf je pasfoto’s maken en printen met http://www.maakjepasfoto.be
  zorg gewoon voor een (goed) fototoestel en een witte muur (die van ons is lichtgrijs en dat werkt ook), uploaden op de site en dan alle stappen doorlopen.
  na betaling krijg je een jpg met 4 foto’s, die zet je op een usb-stick en dan ga je naar zo’n printmachine die ze in elke supermarkt hebben.
  wij doen dat al jaren. het is veel goedkoper dan een fotograaf en als je wil kan je eerst op je gemak 1000 foto’s maken en de beste uitkiezen.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>