how lilith gets it done

How I get it doneIk heb in het verleden al gepolst naar wat jullie van mij willen weten. In het verlengde van mijn “et alors”-post kan ik stellen dat ik dat wél belangrijk vind. Ik vind het zeker lief, dat jullie vinden dat ik me niets moet aantrekken van wat jullie willen, maar dat zou ik maar gek vinden. Dit is geen relatie vanuit een ivoren toren, waarbij jullie maar te slikken hebben wat ik aan kruimels naar beneden strooi. Ik krijg veel van jullie, dan vind ik het fijn om af en toe iets terug te doen. Deze keer in de vorm van het beantwoorden van een vraag die ik regelmatig krijg: vertel nog eens iets over je werk en hoe jij dingen gedaan krijgt.

Ik ben soms wat weigerachtig om over mijn werk an sich te praten. Natuurlijk valt er van alles te vertellen over freelance journalist zijn anno 2018. In een wereld waarin haast niemand nog boekjes koopt, en de eerste vraag die valt als ik een link naar een krantenartikel van mijn hand post dat (terecht) achter een betaalmuur zit is: waar kan ik dat ergens gratis lezen? Maar ik praat daar liever over op café dan op een blog, omdat de nuance daar meer ruimte krijgt, en ik minder snel geneigd ben om nog hoger op mijn paard te kruipen dan ik al zit.

Wat niet wil zeggen dat ik niet geweldig veel te vertellen heb over de manier waarop ik als freelancer anno 2018 met twee kleine kindjes dingen gedaan krijg. Het is ronduit zot hoe hard die manier de laatste jaren is geëvolueerd, en hoe weinig ik daarover vertel op mijn blog.

In de podcast Werk & Leven die ik met Anouck maak komt het onderwerp vaker ter sprake. Er staat “Werk” in de titel, daar kan ik al eens lozer gaan, vind ik. Wie regelmatig luistert weet ondertussen wat onze stokpaardjes zijn. We gaven er al workshops over, en omdat de interesse zo groot was dat niet iedereen erbij kon zijn die dat wilde is er nu ook groot nieuws. Iets met een online cursus rond tijd die echt compleet geweldig wordt. Rep je naar deze blinkende nieuwe aflevering om er alles over te vernemen en je op de wachtlijst te zetten, zodat je alle informatie krijgt over hoe je je binnenkort kunt inschrijven.

Werk&Leven_Anouck&Kelly-12

Bij wijze van voorsmaakje, en om te weten wat mijn stokpaardjes zijn, doe ik graag nog eens de oefening die ik in 2014 al eens deed, maar dan minder gericht op technische snufjes (ik heb nog altijd exact dezelfde iPhone als in oktober 2014, zie ik, net als dezelfde Kindle, dus weinig nieuws van het cheap ass front) en meer op systemen. En losjes geïnspireerd op de zeer leuke rubriek “How I get it done” op The Cut, deze keer.

Een typische ochtend: Youri staat als eerste op, als hij Flo uit bed heeft gehaald is Dexter meestal ook wakker en beneden, en terwijl daar flesjes worden gemaakt en ontbijt wordt klaargezet luister ik in de badkamer naar podcasts. Op dit moment verslind ik elke episode van om het even welke podcast waarin Seth Godin iets vertelt over om het even wat, because Seth. Ik binge zelden series, wel vaak mensen. Een hobby zoals een ander, vind ik.

Daarna is het boekentassen klaarmaken als ik dat niet de avond ervoor al deed (ik probeer, maar het lukt niet altijd), fruitsla uit de koelkast pakken (die heb ik op zondag gemaakt voor de hele week) met yoghurt en granola erbij, en ontbijten met koffie. Dan kleed ik Flo aan, Youri doet Dexter, waarna hij vertrekt naar het werk en ik de kindjes naar school breng. Rond half negen ben ik weer thuis, drink ik nog een koffie, probeer ik te mediteren met head space, en dan ga ik aan de slag met de planning die ik al de avond ervoor in mijn bullet journal heb geschreven. Doordat ik meestal met themadagen werk, ligt er meestal een plan klaar, en dat is naast handig vooral geruststellend.

Over focussen: Ik heb minder uren beschikbaar om te werken dan ik zou willen, maar dat is tegelijk een bewuste keuze, omdat ik mijn kindjes niet te lange dagen van huis wil. Nog geen drie zijn en naar school gaan waar de middagdutjes wegvallen blijkt zeer vermoeiend, en ik snap dat. Dus ben ik mezelf al een aantal jaar aan het leren om zo gefocust en onafgeleid mogelijk te werken. Dat is niet simpel, maar alles dat ik daarin steek krijg ik wel in vijfvoud terug, vind ik. Er is een enorm verschil tussen lang werken en hard werken, zo blijkt. Themadagen zijn een gigantische hulp, ik plan twee schrijfdagen in per week, waarin ik alleen maar dat probeer te doen en vaak shitloads gedaan krijg. Andere dagen richten zich meer op research en cases zoeken, nog andere op administratie en andere shizzle. Een van mijn belangrijkste inzichten op dat vlak haalde ik een paar jaar geleden uit een van mijn persoonlijke bijbels, Deep Work van Cal Newport, en ik haal daar nog elke dag mijn voordeel uit.

IMG_4857

Over dingen niet doen: ik raak er meer van overtuigd dat het in het leven belangrijker is wat je niet doet dan wat je wel doet. Ik probeer zo bewust mogelijk om te springen met de 168 uur die ik elke week heb. Dat betekent voor mij en ons gezin dat we ervoor kiezen om onze kinderen nog geen buitenschoolse activiteiten te laten doen. Ik heb gezien hoe de zwemlessen inhakten op de rust die wij behoorlijk essentieel vinden, en kies er op dit moment voor om daar geen gewoonte van te maken. De vraag komt nog niet vanuit Flo (en die haar zwemlessen beginnen nog even niet), en pas recent een heel klein beetje vanuit Dexter (die zijn zwemlessen dus al achter de rug heeft, en nu zin heeft in iets anders. Misschien). We gaan dat bekijken, maar wel zo bewust mogelijk. Omdat ik weet dat een ja tegen het ene een neen tegen iets anders betekent. Op dit moment hebben mijn kinderen naast school geen agenda, los van wat speeldates en verjaardagsfeestjes, en dat betekent dat wij op den bots kunnen beslissen om op een gemiddelde zaterdag samen te gaan ontbijten of op bezoek te gaan bij iemand die ons dierbaar is zonder dat we ons in zeven bochten moeten wringen. Dat we niet leven volgens een schema van lesmomenten en ritjes van en naar. Dat is een persoonlijke keuze, en impliceert geen mening over mensen die daar wel voor kiezen. We do us. Ik heb zelf één activiteit per week door de kooklessen die ik volg, en probeer er maximum nog één iets bij te nemen ’s avonds. Liefst niet. En ik experimenteer op dit moment met dingen als niet elke week naar de supermarkt gaan. Niks kopen in november. Mijn boeken alleen naar de bib halen. Ik hou wel van dingen proberen en me afvragen of ze wel echt nodig zijn, of het gevolg zijn van een verhaal dat we onszelf vertellen.

Over tools: “Maak het zo simpel als mogelijk, maar niet simpeler“, las ik onlangs ergens. Dat is exact wat ik met de weinige tools die ik gebruik probeer te doen. Ik hecht er steeds meer aandacht aan om de tools die ik inschakel goed te leren gebruiken. Het zijn er steeds minder, dus dat scheelt. Anouck en ik hebben onze vijf favoriete productiviteitstools van het moment in een lijstje gegoten voor Werk & Leven, als je wilt kun je ze hieronder downloaden.

Over avonden en weekends: er was een tijd dat ik vaker ’s avonds en in het weekend werkte, maar dat zijn uitzonderingen geworden. Ik lees wel boeken voor het werk, maar meer doe ik doorgaans niet. Bewust. De manier waarop ik tegenwoordig werk staat me dat ook toe. Ik knal zo vaak tijdens de dag, omdat ik heb geleerd om gefocust voort te doen, dat ik veel meer gedaan krijg dan enkele jaren geleden. Toen gebeurde alles dat ik deed veel minder gefocust, en veel meer reactief dan nu. Nu weet ik elke dag wat ik wil doen, en hoeveel tijd ik mezelf toesta. Waardoor ik meer gedaan krijg in opmerkelijk minder uren dan vroeger.

IMG_6636

Mijn afsluitroutine: ik probeer mijn werkdagen af te sluiten met het plannen van de dag erna, en ik gooi mijn mailbox ook nog eens open. Die open ik maar twee keer per dag, ’s ochtends en ’s avonds, behalve als ik op iets dringend zit te wachten om voort te kunnen, maar dat gebeurt steeds minder. De dringende brandjes worden geblust, en dan steek ik mijn computer in de kast en zet ik alles klaar voor als de kindjes bij thuiskomst een boterhammetje willen eten.

Mijn avondroutine: Dexter en Flo zitten elke avond (ja, ook in de vakantie) om half acht in bed, en vanaf dan is het tijd om te lezen, of mindless naar de tv te staren. Ik volg niks echt, dus ik prefereer minstens nog een uur lezen (een gegeven dat ervoor zorgt dat ik ondertussen aan mijn 37ste boek van het jaar bezig ben volgens Goodreads), en ga meestal rond tien uur naar bed. Waar ik mezelf toelaat om nog een kwartier op Reddit rond te hangen, en dan gaat het licht onverbiddelijk uit. Ik heb veel slaap nodig, en ik heb niet veel karakter, maar hier sta ik wel op.

Wil je meer weten over hoe ik werk met meer focus? In episode 13 van Werk & Leven hebben Anouck en ik het over dit onderwerp. Via deze link vind je alvast onze tien favoriete apps en tools van het moment. Downloaden maar!

Reacties

 1. Ellen

  Ik krijg gelijk altijd good vibes van jouw verhalen en ben enorm fan van Werk en Leven! Nu op het werk maar kijk er al naar uit om vnv tijdens het koken te luisteren. Het is dan alsof jullie aan m’n keukentoog hangen, heel gezellig zo. Topvrouwen!

 2. Lous

  Heel mooi en leerrijk! Ik ga ook weer naar de bib en heb mijn boekenabo opgezegd. Daarvoor dank ik je hulp bij YNAB. Onlangs op een gsmloos yogaweekend ontdekt dat ik veeeeel tijd over heb door minder (of niet) te scrollen… Alle beetjes helpen!
  Nu nog die focus leren houden 🤨

 3. Sinds ik samenwoon met vriend en zijn zoontje een week op twee bij ons is, ben ik ook hard op weg een routinemens te worden. Ik heb dit jaar een spiraalschrift je dat overal met me meegaat, waarin ik alles noteer wat ik moet onthouden. To do-lijstjes voor mijn schoolwerk, boodschappen, afspraken, verslagen vergaderingen en zo. Klinkt verdacht veel als een bullet-journal zeker? Mijn collega’s noemen het mijn cahier magique. En weet je wat? Die routine, die brengt de broodnodige rust. Ik sta veel relaxter voor de klas, ben veel positiever in het dagelijkse leven en in de omgang met anderen,….

 4. Eva

  Wij kiezen bewust wel voor zwemles, omdat ik dat gevaarlijk vind dat ze dat niet zou kunnen als het nodig is. En omdat ze van mij geen instructies aanneemt, want “ik kan alles al!”. Voor de rest mag hier alles zelf gekozen worden.

 5. Annelies

  Dat van die buitenschoolse activiteiten vind ik heel herkenbaar. De oudste is pas in het midden van het 2e leerjaar met één uurtje begonnen, en pas vanaf het 4e met meerdere activiteiten na school. Ondanks de druk van buitenaf, want ja: die is er wel. Al die verhalen over “de onze gaat naar de chiro, en de badminton, en de academie, en dan nog muziekles op woensdagnamiddag, want ik wil ze veel kansen geven”, dat hakt er toch wel op in. Maar ik ben nog altijd blij met onze bewuste keuze om daar niet in mee te gaan, en te wachten tot de vraag van hén kwam.

  1. Ik denk dat je vooral je eigen kind en je eigen gezin daarin moet kennen. Plus: ik heb ooit, lang geleden, een lezing bijgewoond over kinderen en stress, en daaruit bleek dat zo’n volle agenda voor veel stress zorgt. Die dokter zei: we zijn verwonderd dat we allemaal al behoorlijk jong met burnouts kampen, maar moeten tegenwoordig vaak al elke week met een drukke agenda omgaan als we nog geen acht zijn.

   Dat is serieus blijven hangen, waardoor ik de druk niet zo hard voel.
   Allemaal leuk voor iedereen die het leuk vindt, maar ik wil dat de mijne zich ook eens leren vervelen en gewoon thuis kunnen zitten om niks te doen. Ik heb ook nooit veel buitenschools gedaan, en het is ook gelukt. :)

 6. Woohoo, hier wel zwemles want dat vind ik belangrijk dat ze dat kunnen en ik vind niet dat je mag verwachten dat ze dat op school leren, maar verder proberen wij de weekends ook zo weinig mogelijk in te plannen. Partner werkt wel 1 weekend op 2 dus dat helpt wel want ik heb daar nu ook niet zoveel zin in om met 2 kleine kinders rond te trekken van hot naar her (eten te voorzien, dutjes, ….)

 7. Karen

  Mooi en interessant om zo eens binnen te piepen in je dagdagelijkse leven. Het ziet eruit alsof de balans behoorlijk goed zit. Ik heb die nog niet gevonden, uhum. Ik probeer ook zoveel mogelijk overvolle agenda’s voor mijn kinderen en mezelf te vermijden. Mijn dochter 3de kleuterklas wil dolgraag leren zwemmen en ik wil dat eigenlijk ook voor haar. Maar het concreet maken van die lessen, komt er niet van, omdat ik precies eerst nog eens goed moet uitdokteren hoe ik het rondkrijg. Geruststellend om te lezen dat dit eigenlijk niet zo raar is. Merci! En hoewel ik volledig besef dat dit niet de focus is van je post, vraag ik me nu wel af hoe je fruitsla maakt voor een hele week, allez bewaart hé, zonder te eindigen met fruitsmoesj.

  1. Awel, dat van die fruitsla is niet meer dan fruit snijden, er een passievrucht of twee doorroeren zodat het niet verkleurt. Citroensap of limoensap werkt ook. En dan luchtdicht in een glazen pot in de koelkast. Ik heb meestal fruit dat niet moesj is tot donderdag, en ik maak het klaar op zondagavond. :)

 8. Sarah

  Dat van die fruitsla voor een hele week wil ik ook graag weten! 😉 Vorige week Werk en Leven ontdekt tijdens het lopen … fijn om naar te luisteren !

 9. Inge

  Deep work, daar komen veel mensen totaal niet meer aan toe. De mailbox staat constant open, via het telefoonsysteem word je getagd door collega’s, zodat ze onmiddellijk zien wanneer je weer op je bureau komt, via een intern chatsysteem worden constant berichten op je afgevuurd … er is gewoon geen tijd meer om rustig en gefocust te werken. De kantooromgeving van vandaag is dodelijk voor de productiviteit.
  Ik begrijp ook je keuze voor geen/weinig hobby’s maar al te goed. Vrije dagen en avonden zijn essentieel voor de rust in het hoofd. De agenda’s van mijn nichtje en neefje zijn zo vol, dat ik een sleepover maanden van tevoren moet inplannen. Horror vind ik dat.

 10. Fijn om eens een inkijkje te krijgen in je dag. Wij proberen onze agenda ook niet te vol te plannen met hobby’s. Die zijn misschien wel leuk, maar ze zorgen ook voor stress. Lucas (5 jaar) gaat één keer per week dansen en had tot vorige week zwemles. Ik ben zoooo blij dat die zwemlessen gedaan zijn. Ik kreeg er veel stress van. Amélie (2,5) heeft gelukkig nog geen hobby’s. Eén van de beste manieren om te ontspannen vind ik persoonlijk knuffelen in de zetel na schooltijd. Daar word ik helemaal zen van. Heel melig en onhip waarschijnlijk, maar I love it!

 11. Tine

  Vraagje, die blokken “deep work” hoe lang zijn die dan en hoe staan die in verhouding tot een “gewone” werkdag? Ik wil graag weten wat de tijdswinst kan zijn én hoe lang het menselijk mogelijk is zo geconcentreerd te werken ;-).

  1. Hey Tine, ik ga er behoorlijk diep op in in onze cursus, maar kort: minstens twee uur, liefst drie of langer. En het blijkt kwestie van training te zijn. In het begin kon ik geen kwartier zonder afgeleid te zijn, nu kan ik echt wel serieuze blokken aan een stuk doorwerken, waardoor ik heel veel gedaan krijg. Ik ben er wel al een paar jaar op aan het inzetten, dus mijn spieren raken steeds meer getraind. :)

 12. Stefanie

  Ah 🙌🏻! Dat super gefocust werken daar is bij mij nog werk aan (mwahaha..). Er zijn dagen dat ik knal maar ook dagen dat het lijkt alsof ik niets gedaan krijg. Ik ben er ook nog niet helemaal achter aan wat dat dan precies ligt.

 13. Isabelle DC

  Hoe doe je dat, niet elke week naar de supermarkt gaan? Hoe heb je dan nog genoeg verse groenten en zo?

  1. Creatief denken qua timing van opgebruiken, en in het weekend wel nog naar de fruitwinkel gaan. :) Scheelt heel wat in mijn boodschappenbudget, ik plan een blogpost met mijn ervaringen!

 14. Isabelle DC

  Super, dank je! Ik probeer ook goed te plannen en zo weinig mogelijk te verspillen (ik bedoel zowel eten als centen ;-)) dus ik ben heel nieuwsgierig naar tips van anderen.

 15. Ann W

  Op die blogpost rond “niet naar de supermarkt gaan elke week” zit ik te wachten. Benieuwd :-)

 16. kleine atlas

  je werkt superefficiënt (inspirerende tips!) maar je eindigt deze blog met te zeggen dat je niet veel karakter hebt? Grapje, zeker?

 17. Echt, ik volg je zo hard in die buitenschoolse activiteiten. Wij hebben ons laten vangen om de 2 jongens te laten voetballen en je raadt het al: 4 weekdagen zijn al weggelegd voor trainingen en dikwijls is onze hele zaterdag weg voor wedstrijden. Was het niet dat ze er zelf zo hard om gezaagd hebben ‘in den tijd’, ik stopte heel die shizzle. Dus, heb je gelijk dat je die hobby-toestanden nog even uitstelt? ’t Zal. Wel. Zijn. ;)

 18. Vicky

  Niet veel karakter, wat zeg je nu?! Op goeie dagen volg ik je volledig in het niet extreem lang maar wel zeer gefocust werken en in het volgen van een bepaalde dagstructuur, maar dan gebeurt er weer iets (slechte nacht, kleinste met oorontsteking, aangebrand eten,…) waardoor ik to-taal de mist inga. Het duurt ook altijd een paar dagen eer ik dan mijn Mojo terugvind. Ik lees je graag, je bent inspirerend zonder belerend te zijn.

 19. Ik sta ook keihard op de rem voor buitenschoolse activiteiten. Ik deed dat ook niet als kind…ik speelde voluit thuis en da’s toch ook leerrijk en plezant. De uitzondering is hier ook zoals eerder iemand vermeldde een zwemles, puur omwille van veiligheid.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>