Zuid-Zweden in zeven highlights

Na twee dagen tussen de legoblokken in Denemarken reden we met onze huurauto over The Bridge (waarover sebiet meer), die in het echt gewoon Oresundbrug heet, naar Zweden. Vanuit Billund was het iets van een kleine vier uur rijden naar Rydebäck, naast een tafel van de IKEA ook een dorpje aan de kust in Skåne län, de zuidelijkste der Zweedse provincies.

Dit waren mijn zeven hoogtepunten van vijf dagen in de onderste regionen van Zweden:

 • Ons huisje in Rydebäck.

  Hotels met kindjes vinden wij zelden een goed idee. Misschien omdat wij niet houden van al om acht uur moeten gaan slapen omdat onze kinderen lichte slapers zijn en in dezelfde ruimte liggen, of van heel de tijd “ssssjjjjjjt” moeten zeggen omdat de muren van karton lijken en onze kinderen graag testen hoe ze hun vele meningen kunnen delen met de hele gang.

  Airbnb is een goed alternatief als je op zoek bent naar huisjes met meerdere kamers, maar toch ook een beetje een gok: een plek kan er geweldig uitzien, maar ernstig tegenvallen, weet ik van die keer dat ik in een studentenkot vol bronstige en beschonken Italianen terechtkwam in Londen. Alleen. Maar dat is dus een ander verhaal.

  Dit huisje zag er geweldig uit op Airbnb, en bleek in het echt nóg beter. Ongelooflijk maar waar. Veel had te maken met het strandje dat van ons alleen was (en een strandhuisje had om te douchen na het zwemmen, zoals je hierboven ziet). Na een dag rondrijden in het heldere water kunnen springen was nogal onbetaalbaar, vonden wij. Zeker omdat het 28 graden was. Ik kon ineens het puntje “in zee zwemmen” van mijn lijstje met 19 dingen voor 2019 schrappen.
 • Fietsen op Ven.

  Ven is een eiland dat je kunt bereiken met een overzetboot vanuit Landskrona, op een paar kilometer van ons huisje. Wij huurden er fietsen en hadden een heerlijke dag vol zon en ijsjes. Meer moet dat soms echt niet zijn.
 • Bootje varen in Malmø

  Zelf varen, that is. In het heerlijke Malmø huurden wij een bootje via bookaboat, eentje dat je kon ontsluiten via een app en er daarna zelf mee varen. Dat bleek zo simpel dat ook Flo en Dexter ermee weg konden.

  Ook heerlijk: via bluetooth wereldhits als “Zeil je voor het eerst” en “Omdat ik Vlaming ben” door de speakers blasten. Dolle pret, ik kan het u verzekeren. Ook super in Malmø: de Saluhall Foodmarket, en de Mini Rodini-winkel mét soldekes! #omgyes

  Wat Flo betreft: de Pippi Langkous-merchandising die haar zowaar de coolste nieuwe boekentas ooit opleverde voor volgend schooljaar.
 • De stranden.
  Ach, de stranden, waar de Zweden surfen en zwemmen vanaf een graad of twaalf, zo zagen we op een mindere dag. Wij gingen onder meer naar het mooie Knabackshusens strand met wit zand op een machtige locatie. Waw, waw en nog eens waw.
 • De gezellige steden.
  Wij gingen naar Helsingborg en Ystad en dronken koffietjes en genoten van hoe rustig het er vaak was in vergelijking met in het zuiden. En we gingen twee keer eten bij Pinchos, een keten die ze hier ook dringend moeten invoeren en die werd aangeraden door I., die op dat moment ook Zweden aan het doorreizen was, met drie kinders zelfs. Pinchos is geweldig kindvriendelijk, en in sommige levensfases is dat alles.
 • Ales Stenar
  In de buurt van Ystad. Stenen waarvan ze nog altijd niet goed weten waartoe ze hebben gediend, en je krijgt er ineens een prachtig uitzicht bij. Net als de hartverzakkingen als je kinderen wat te dicht bij de rand komen.

 • The Bridge
  We zijn er vier keer over gereden, vlak nadat we seizoen 1 bekeken hadden, en ja, dat had telkens iets. Met een speciaal bakje dat je tegen je raam moest houden om te betalen, altijd spannend, en met de theme song loeihard.

  Toen we vertrokken werden we getrakteerd op de mooiste oranjeroze zonsopgang. Bijna traantjes, ja.

  We’ll be back, Scandinavië.

  En het zal verzekers niet eens te lang duren ook, als het van ons afhangt.

Reacties

 1. Zalig om jouw verslag te lezen. Wij zijn al jaaaaaren Zweden fans en zijn net twee dagen terug van 3 weken Zweden back to basics op Vildmarkscamping Hatteboda in Urshult. Ook een geweldige aanrader voor Zweden-fans!

 2. Zweden is altijd een goed idee <3 Ik zeg soms al lachend dat ik af en toe naar daar moet voor mijn geestelijke gezondheid :D
  Leuk om te lezen dat jullie het er zo plezant vonden.
  In Malmö kan je trouwens vrij veel filmlocaties van The Bridge bezoeken, zoals het politiekantoor en Ribersborgs Kallbadhuset (cruciale plek in eerste seizoen) en zelfs het appartement van Saga Norén :-)
  Ik ben deze zomer uitzonderlijk niet in Zweden geweest en dat beklaag ik me gigantisch. Gelukkig moet ik nu niet meer lang wachten.
  Denk dat jullie de oostkust met Öland ook wel tof zouden vinden. En Stockholm natuurlijk :-)

 3. Wat een zalig verslag en blije foto’s. Krijg meteen zin om mijn rugtas vol te laden en te vertrekken. In 2002 in Denemarken en in 2012 in Zweden geweest. Eigenlijk veel te lang geleden…

 4. Hannelore

  Hey, een vraagje: hebben jullie in Zweden alles bezocht vanuit jullie huisje in Rydeback? Of hebben jullie rondgereisd? Bedankt alvast voor deze blog, ik ben volop aan het plannen voor volgend jaar en heb er veel aan!

 5. karolien

  Hallo,
  mag hier nog even een vraagje over stellen … welk huisje zaten jullie juist? ik ben aan het zoeken maar nog niet gevonden voorlopig. dank je! Karolien

 6. Catherine

  Hey Kelly,
  Wij zijn ook aan het plannen in de regio, wat een leuke tips. Toevallig een link naar dat mooie huisje? Geen van mijn vondsten kan aan jouw foto tippen…

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>