lilith <3 Barcelona: tien tips voor de leukste plekken van de stad

barcelonaheader

Een jaar geleden keerden Youri en ik na tien jaar terug naar Barcelona. Ik werd tot mijn verbazing nog honderd keer verliefder op de stad dan de eerste keer, en toen was het nochtans al grote liefde geweest. Tien jaar citytripervaring finally paying off, in de vorm van een hoop leuke adresjes en plaatsen die ons hoofd deden duizelen.

Om het citytripseizoen voor geopend te verklaren deel ik de plekken die ons bezoek toen zo geweldig maakten.

 • met een cliché kun je maar beter beginnen, dan is het ook achter de rug. Wie Barcelona bezoekt eet tapas, en daarin heb je twee belangrijke soorten, zo werd ons verteld door een gids: de pincho’s, kleine gerechtjes die vaak met een tandenstoker op een stuk brood worden geprikt en eerder aan een snack doen denken, en de tapas, vaak iets groter en daardoor eerder een soort voorgerecht qua omvang. Wij gingen telkens voor de laatste, en genoten mateloos van de spicy patatas bravas en de romige burrata en nog een hoop andere heerlijke schotels bij Tapeo del Born in de fantastische wijk El Born.
burrata bij tapeo barcelona

Creamy burrata bij Tapeo del Born

 • we hadden ook een goede tapaservaring bij Casa Guinart op de hoek van La Boqueria, nochtans een echte toeristenplek waarvan je niet zou verwachten dat je er echt lekker zou kunnen eten. Wij zaten er aan de toog, smulden van heerlijke sardientjes en boquerones en hadden een heerlijke avond.
bar lobo barcelona

Ontbijten bij Bar Lobo is de max

 • onze favoriete plek voor koffie en ontbijt was hands down Bar Lobo, vlakbij de Ramblas in centrum Barcelona. Op de Ramblas zelf kun je maar beter niks eten, weten wij ondertussen uit ervaring, wegens gemikt op toeristen die toch nooit meer zullen terugkeren en terecht. Maar Bar Lobo is een ander verhaal, daar is de koffie zo lekker en het ontbijt zo smullen dat ik wou dat er een Bar Lobo in Ieper was. En ook nog eens supermooi en inspirerend ingericht, big love.

  la boqeria

  La boqeria: de hemel op aarde voor foodies.

 • we moeten daar niet belachelijk over doen: hoe toeristisch ook, La Boqeria is hands down een van mijn favoriete plaatsen van heel Barcelona en de wereld. Op de markt kan ik uren rondhangen om te proeven van Iberische ham en gemarineerde olijven en mijn ogen uit te kijken naar alles dat er in de aanbieding is. Wij hadden plannen om iets te gaan eten bij de wereldberoemde Pinotxo, maar er was nooit plaats. We hebben hem wel gespot. Het is ook iets.
sagrada familia barcelona

Wow, zeggen we daartegen.

 • huizenhoog cliché, maar wie in Barcelona is en niet binnenloopt urenlang gaat aanschuiven voor de Sagrada Familia maakt een enorme fout. Want één van de meest indrukwekkende dingen die je in dit leven kunt zien, volgens mij. Naar het schijnt kun je ook tickets op voorhand kopen en gewoon langs de rij dommerds die dat niet hebben gedaan doorlopen. Neem het van een dommerd aan die daar vorig jaar een hele tijd heeft staan aanschuiven in de gietende regen: doe dat maar. Wie van Gaudi houdt moet ook een keer naar zijn fantastische Park Guëll, en dat is het leukste als er weinig volk is. Then again: is dat niet bij alles zo? Of klinkt dat vreselijk onsympa?
barcelonatrip6

<3

 • wij zaten met ons Airbnb appartementje geweldig centraal, knal aan de Plaça Reial in de buurt Barri Gottic. Geweldige plek om op een terrasje te gaan zitten met een Sangria en naar mensen te kijken, neem het van mij aan.
het strand van Barcelona

Leve de liefde!

 • het strand vind ik het leukst in de late namiddag, als het wat begint af te koelen maar het nog wel warm genoeg is om op een stoel in het zand aan een van de strandbarretjes te gaan zitten kijken naar de strandmuzikanten. En dit soort romantische foto’s te nemen.
 • in Barcelona heeft elke buurt zijn eigen persoonlijkheid, en volgens mij zijn ze allemaal wel de moeite om te bezoeken. Ik heb het persoonlijk nogal voor El Raval, omdat je er gekke winkeltjes hebt zoals de geweldige circuswinkel MalabArte, maar mijn hart gaat ook keihard uit naar El Born en dan vooral de buurt rond de supermooie Santa Maria Del Mar kerk.

Waarlijks, alleen al door naar de foto’s te kijken krijg ik keihard zin om nog eens terug te gaan. Wie weet doe ik dat wel. Hebben jullie iets met Barcelona? Voel jullie vooral vrij om jullie hotspots aan te vullen in de comments hieronder, ik ben benieuwd!

Deze post kwam tot stand in samenwerking met Accor Hotels, maar alle meningen zijn van mij en mij alleen.

Reacties

 1. Leen

  Ik ben absoluut verliefd op Barcelona. My all time favorite, en al 2 jaar geleden dat ik er geweest ben *zucht*. Wij hebben een heerlijk adresje om te overnachten, appartementjes bij een zalig lief homokoppel, Kiko en Mauricio. Schatjes! Ook vlakbij de Placa Reial, in een steegje waar ik uit mezelf nooit zou zijn gaan piepen. Op diezelfde placa real kan je in een hoekje heerlijk eten, les Quinze Nids of zoiets, geloof ik. Ik ken de namen niet van alle geheime adresjes :-), maar ik wil gerust eens als gids fungeren indien nodig ;-). Je bent ook nog het Park Guëll vergeten lieve schat, als t over toeristische plekjes gaat!

 2. Truus

  Heel Barcelona is schoon. Dus ik heb geen specifieke tips. Alleen: eet tapas in cafeetjes en restaurantjes waar ge normaal niet zou binnengaan. Bij de locals. Want het kost niks en het is verdomd lekker. En als ge wat vriendelijk zijt, krijgt ge der een beest van een kan sangria gratis bij :-) en als het wat low-budget moet zijn, raad ik iedereen volgende jeugdherberg aan : http://www.peretarres.org/wps/wcm/connect/peretarres_ca/hostel/home/ kamer mét eigen badkamer voor een heel schappelijke prijs en heel proper en verzorgd. Net buiten het stadscentrum maar op wandelafstand van metro. Nu wil ik ook terug!

 3. Michele

  Wij gaan over 3 weken nog eens, 5 jaar geleden dat ik er laatst was en 10 jaar sinds mijn Erasmus! Ik kan veel van wat je zegt beamen, en blij weer wat nieuwe adresjes te horen ook!

 4. babsie

  Casa Battló is mijn allersuperlievelingshuis van de hele wereld, het is ook van Gaudí, en een museum doen daar gaat ge niet van dood hoor ;-): Míro, Picasso…

 5. 10a

  Heb bijna spijt dat ik een citytrip Madrid geboekt heb. ;)
  Barcelona is inderdaad geweldig, een stad die alles heeft als je het mij vraagt.
  Terugkeren met deze aanraders in mijn valies ga ik dus zeker nog eens doen.
  Iemand geweldige tips voor Madrid, toevallig?

 6. Anne

  Ik ben ook een deel van mijn hart verloren in Barcelona! Mede dankzij de Sagrada Familia, wij zijn er vorig jaar voor de eerste keer binnen geweest en wow..
  PS: wij hadden tickets ;) je kan die bij bepaalde bankautomaten kopen. Want die online kopen liep op niks uit, stomme site..
  Elke ochtend gingen we een sapje kopen in La Boqueria, zoooo lekker! En bij Casa Guinart hebben ze de lekkerste kipkroketjes ever!
  Wij hadden alleen pech met het weer.. Regen, regen, regen.. Tot we in Parc Guell waren en toen kwam de zon er door. Heerlijk rondhangen daar.
  Nu wil ik terug :(

 7. Ik heb Barcelona nog maar net bezocht en ben volledig verliefd! Wat een stad! Ik ga zeker terug en snel, liefst. Nu nog net iets te veel de toerist uitgehangen. Ik schreef er trouwens zelf net nog een blogpost over :). Volgende keer hopelijk wat meer tijd nemen om de speciale dingen te ontdekken en jouw tips uit te proberen :).

 8. Sandrien

  <3 Barcelona. Sinds wij daar een jaartje als Erasmusstudent gewoond hebben weet ik het zeker: daar ga ik ooit weer wonen. Los van al de fantastische dingen die hierboven opgesomd zijn is hetgeen mij het meeste is bijgebleven de oude meetjes en peetjes. Hier zitten die weggestopt in bejaardentehuizen of te vereenzamen op hun appartement, ginder zitten ze buiten in de zon op een bankje tegen mekaar te giechelen als tieners. Zo zie ik mij mijn oude dag ook wel slijten :-)

 9. Sylvia

  Na ons bezoek aan La Bogeria (de eerste dag want we logeerden op de Ramblas) en vanalles te smullen kon het voor mij al niet meer stuk, ik maar heb ook fantastisch genoten van de vele door jou omschreven plekken , waar jij het niet over hebt is het Picasso museum, ook weer zo’n cliché maar voor mij een topper vooral dat we er zo konden binnenlopen en we op onze laatste dag er nog eens voorbij kwamen en een rij van uren zagen staan, het staat tevens op de gevels geschreven, hier sta je bv op 1 uur van je doel! :)

 10. Kim

  Wij houden ook enorm van Barcelona en Bar Lobo en de tapas en park Guell en en en … die stad heeft het echt allemaal. We sliepen net zoals Leen in een appartementje bij Kiko :) Geweldige man en altijd fijn om de stad door de ogen van een local te leren kennen. Ik heb hier zelf ook nog een aantal tips neergeschreven voor een bezoekje aan Barcelona: https://kim.exposure.co/barcelona
  Maar als er 1 aanrader is, is het sowieso wel het olympische zwembad van Montjuic. Dat was echt adembenemend mooi.

 11. Lie

  Neet, mijn kind, nu zijt ge mij even kwijt. Ik ben het zo goed als altijd eens met je, maar nu niet. Barcelona vind ik vre-se-lijk. Drie maal geweest, drie maal gedacht: ‘Mijn god, wat een vuile stad (behalve dan de echte kern)’ , elke keer ook gezakkenrold/zakgerold/gerolzakt (?) en mijn maaginhoud mogen legen na bezoek aan een hoogaangeschreven tapasbar. Nee nee nee, nooit meer! :-D

 12. Kim

  Gaudi mag gerust mijn huis en tuin komen inrichten, jammer dat de mens al jaren dood is. Om maar te zeggen dat ik verliefd ben op Barcelona. Parc Guëll is nog zo’n pareltje, ik hou ook van dooie plekken waar je geen honderden toeristen op je foto’s hebt staan ;-) Ik kom trouwens net terug van Rome met 40 foto’s waar ik op sta en 400 foto’s waar andere toeristen op staan. Ik werd er eigenlijk een beetje moe van.

 13. I love Barcelona en wil al kei lang nog’s terug! Op de één of andere manier komt het er nooit van omdat ik precies altijd in Mei wil gaan en wij in Mei meestal onze grote vakantiereis al doen! Dit jaar probeer ik het zo ver te krijgen dat we in Augustus nog een tripje doen! Hopelijk lukt het en dan neem ik deze tips er zeker bij!

 14. Ik kan het niet helpen (ik, diegene die op elke citytrip wel verliefd wordt op een stad), maar Barcelona deed me weinig (ondertussen al meer dan 10 jaar geleden).
  Laatst ben ik de schuld toch maar op die schoolreis (ja, dat was mijn ervaring met Barcelona) beginnen steken, dus ik vermoed dat ik er ooit wel eens terug kom en dan word ik ongetwijfeld wel verliefd!

 15. Eettip in de wijk Eixample: Bar Velodromo (http://www.secretsofbarcelona.com/en/food/bar/velodromo.html). Heerlijk, verrassend, vers en betaalbaar. Wij zijn er 3 keer op rij terechtgekomen. Omdat we het zo lekker vonden, maar ook omdat de Barcelonezen (bestaat dat woord eigenlijk?) in augustus blijkbaar zelf op vakantie gaan en er dus veel horecazaken gesloten waren. Desalniettemin: foodieparadijs, die stad!

 16. Wij trokken vorige maand naar Barcelona met onze peuter en baby, ik schreef er net een blogpost over. We logeerden via Airbnb, voor het eerst en dit doordat ik vorig jaar gelezen had dat jij daar tevreden van was. Bedankt voor die tip dus!
  Hebben erg van onze reis genoten, wat een veelzijdige stad!

 17. lies

  Barcelona, het is een beetje mijn ’thuisstad’ in het buitenland. Ik ben er het laatste jaar 3 keer geweest en kan me zeker vinden in je commentaar. Gewoon rondkuieren en iedere keer nieuwe dingen tegenkomen. Heerlijk!
  Een aantal tips:
  – voor de zoetigheid: We Pudding – een gezellig plekje waar je heerlijke stukken kaastaart en ander lekkers kan krijgen. Gezellig ingericht. Zeer kindvriendelijk dus de kinderen moet je er bij nemen of die kun je dus gewoon meenemen http://www.wepudding.com
  – Barcelona Cathedral, op Pla de la Seu. Via Carrer del Bisbe heb je een zij-ingang. Het is wat bizar want er is plots een binnenplaats met palmbomen, waarlangs je dan wandelt en dan ineens in de kathedraal staat. Ik vond het een zeer speciale plaats, moeilijk te omschrijven. Ook toevallig ontdekt, a la “He er is hier een deur en er komt een nonnetje uit, gaan we eens binnen?”.
  – absolute aanrader: Palau Música Catalana. Waaw! Echt! Het is redelijk duur omdat je het enkel in groep met gids kan bezoeken, maar het is echt echt de moeite. Prachtige zalen, toffe gidsen. De Catalanen zijn er terecht trots en fier op. Heerlijk om hen daar over te horen vertellen.

  En voor de rest.. verdwalen in de kleine steegjes en laat je verrassen door de Catalaanse bars!

 18. ik werd naar hier geleid door Heidi, van het huis van tante Alice. Op zoek naar tips voor onze trip naar Barcelona volgende maand.
  Deze zien er interessant uit. Ikzelf ben al in Barcelona geweest, de Sagrada Familia toen van buitenaf gezien. Bedankt voor de tips!

 19. Paul

  In de maand juni dit jaar ga ik Barcelona voor de eerste keer bezoeken….Ik ben nu al verliefd op Barcelona, en ik ben er nog nooit geweest.

 20. Barcelona is inderdaad een leuke stad om te bezoeken. Neem alvast goede wandelschoenen mee. De bezienswaardigheden liggen nogal verspreid en de leukste manier om alles te ontdekken is uiteraard te voet. Zo kom je een hoop tegen.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>