[AMA] De volgende vijf vragen (én antwoorden!): mijn ultieme reistips!

ama2_1

Ahoy makkers! Wij zijn net terug van een verkwikkende midweek in een Limburgs vakantiepark, en aangezien ik mijn vakantiestemming wil rekken tot de rek er volledig uit is heb ik voor de tweede Ask Me Anything vijf reisvragen uitgekozen. In deze barre tijden moet een mens op zoek naar zijn eigen manieren om zichzelf en zijn dierbaar lezerspubliek warm te houden, immers.

Ik wil nog zoveel leuke citytrips maken, ik wil alles hebben gezien. Helaas is ‘alles’ niet zo budgetvriendelijk. Where do I start? Wat is de meest geweldige citytrip die je al hebt gemaakt?

Ach, citytrips, zo heb ik er in mijn days of yore wel een paar gemaakt. Barcelona, Londen, Berlijn, Stockholm, Parijs, Amsterdam, Rotterdam, Maastricht, Venetië, Lissabon, New York en Dubai, om maar iets te noemen. Voor elk van die steden ben ik op een bepaalde manier gevallen, maar als ik mijn drie favorieten moet kiezen omdat iemand een pistool tegen mijn slaap houdt of het me vraagt in een AMA, dan kies ik New York (ach, New York), Venetië en Stockholm. Oh, en Barcelona en Londen en Berlijn natuurlijk ook. Van alle citytrips die we gemaakt hebben is New York voor zowel Youri als ik die ene plek die ons “James! Clear my schedule!” laat uitroepen als iemand ons voorstelt om as we speak te vertrekken. We zijn er dan ook al drie keer geweest. De eerste minuten dat ik in New York rondliep wist ik dat ik voor de rest van mijn leven om de zoveel tijd zou denken dat het veel te lang geleden was dat ik in New York was geweest. Maar ik raad mensen ook vaak Venetië (het grafeiland San Michele!) en Stockholm (het fantastisch indrukwekkende Vasa Museet!) aan, omdat ik de indruk heb dat die nogal eens vergeten worden als optie, terwijl ze zo mooi zijn. Mijn hart werd het minst beroerd door Lissabon. Het heeft niet geholpen dat ik de eerste uren in de stad kajietend van de pijn doorbracht in een hotelbed, terwijl een niercrisis mijn wil om te leven bekampte, maar ook de rest van de trip kreeg ik nooit het gevoel dat ik ooit nog eens terug wilde als ik er niet keihard voor betaald werd.

Als Amerika-fan vraag ik me af wat jij het mooiste/leukste/meeste de moeite vond in the USA?

Dit voelt alsof ik tussen mijn zevenentwintig kinderen moet kiezen, maar ik doe een poging:

Los Angeles, omdat ik altijd dacht dat New York mijn favoriete stad ooit was, tot ik een paar keer naar Los Angeles ging. Ik weet dat het of haat of liefde is met de city of angels, maar bij mij dus dikke vette liefde. Mijn favoriete plek om rond te hangen is de Farmers Market op 3rd Street, maar ik word ook helemaal wild van de rommelmarkt op Fairfax, het uitzicht vanop Griffith Observatory, rondwandelen op Hollywood Forever (een kerkhof waar ze optredens geven van Bon Iver enal), of gewoon rijden door de Hollywood Hills.

San Francisco. Sommige steden lijken je longen samen te duwen tot je een paniekaanval krijgt van de druk, als ik in San Francisco ben voel ik het omgekeerde. Er is zo veel zuurstof, zo veel inspiratie, iedereen lijkt er jong en hip en gezond, terwijl ze hun lichamen wel vol vloeibare Starbuckscalorieën gieten. Ik zou perfect in San Francisco kunnen wonen. Highlights daar waren Alcatraz en het fantastische Walt Disney Family Museum.

– de Pacific Coast Highway. Youri en ik in onze huurauto, van het ene kustplaatsje naar het andere, en dan stoppen om een hapje te eten en ontdekken dat we op het mooiste uitzicht ooit waren gestoten. Magie.

– de national parks. Van alle parken die wij hebben gedaan was ik het allermeest onder de indruk van Bryce Canyon. Gevolgd door Zion, omdat het precies Jurassic Park in het echt was.

– ook zeer memorabel: de vijf uur durende behind the scenes tour die we deden in Disney’s Magic Kingdom in Orlando. De tunnels onder het park, ik ga dat dus van zijn leven niet meer vergeten.

Monterey Bay, omdat we daar na een helse vaart vol kots (gelukkig niet onze kots, hoewel je eigen kots misschien wel altijd toffer is dan een ander zijn kots, daar moet ik nog eens over nadenken) 22 bultrugwalvissen rond ons bootje zagen. Tweeëntwintig! Er zou een regel moeten bestaan die zegt dat het vanaf 20 toegestaan is om pipi in je broek te doen. Zeker als de boot toch al vol kots ligt.

New York had ik al gezegd zeker?ama2_2

Je bent zot van de States, ik ook. Als je een weekje mag gaan, kies je dan NY of California? En eens in California: welke steden/regio’s wel en welke niet?

California, al is dat wel jammer, omdat ik ook zo graag nog eens naar New York wil. Maar het weer in California trekt mij altijd weer over de streep als een sirene die mijn naam roept. Hierboven staan mijn favoriete plaatsen, maar er zijn zeker ook streken waar ik niet meer heen wil als het niet geeft. Het dieptepunt van een van onze trips was een stopplaats in Bakersfield. Nadat wij er verbleven in een hotelkamer waarin ik bijna twee keer werd geëlektrocuteerd en dat toch beter aanvoelde dan een seconde langer in Bakersfield city blijven snappen wij waarom de stad op de zeventiende plaats stond van America’s Most Miserable Cities volgens Forbes. Met alle respect voor Bakersfield. Dat laatste was een grapje. Fuck Bakersfield.

Welke Belgische stad vind jij mooi om te bezoeken en wat zijn daar je favoriete adresjes?

Ik hou van Brugge. Always have, always will. Ik hou van het water en de herinneringen aan shopping trips met mijn moeder, van de paardenkoetsen en het vakantiegevoel dat ik er gratis en voor niets krijg. Ik hou van boeken kopen bij De Reyghere, en snoepjes bij Zucchero. Ik word altijd een beetje licht in mijn hoofd als ik binnenloop bij Juliette’s in de Wollestraat en de geur van artisanaal gebakken koekjes in mijn neus waait. ’s Middags moet ik een spaghetti gaan eten bij Trattoria Trium of het was geen echt dagje Brugge, en als ik echt zot wil doen ga ik ook nog een doosje zottigheden halen in The Chocolate Line. Oeh, en ik ben ooit eens ongelooflijk lekker gaan eten bij Rock-fort met een andere man dan die van mij (want zo’n losbandige vrouw ben ik), waarna ik beloofde dat ik het nog eens over zou doen met die van mij, en elke keer als het zou passen zijn ze met verlof. Op mijn to do lijst, wel.

pardoes

Is de Winterefteling een aanrader of niet?

Ik ben er dinsdag nog geweest, en boy: amai nog nie. Tot vorig jaar had ik nog nooit een voet in de Efteling gezet, dus ik spreek niet vanuit een of ander jeugdsentiment dat ervoor zorgt dat ik de mindere dingen door de vingers zie, maar wat een fantastisch park is de Efteling toch. Zo verzorgd, zo mooi, zo vernieuwend, ook al bestaat het al zo lang.
En de Winterefteling is vaak nog beter, zeker als je zoals wij kunt gaan op een dag waarop er werkelijk geen kat is. Dexter vond het fantastisch, en wij ook. Als het van mij afhangt gaan we elk jaar naar de Winterefteling.

Binnenkort kies ik weer vijf vragen uit, de eerste vijf van de AMA vind je hier.

Reacties

  1. Wij zijn niet blijven slapen, we sliepen een eind verder. Echt alles op één dag doen lijkt me wat veel, maar ik ben geen mens om twee dagen na elkaar in een pretpark rond te lopen, dus het was wat mij betreft wel voldoende. :)

 1. Leuk dat er nog iemand Stockholm aanraadt. Mijn favoriete stad. En inderdaad: het Vasa Museet is indrukwekkend. Ik ben er ondertussen 2 keer geweest en ik wil nog terug. Om de één of andere reden spreekt Amerika me niet zo aan. Het lijkt me wel allemaal mooi en indrukwekkend, maar toch…

 2. Wow, zoveel ideetjes, en ja ik moet ook dringend nog eens naar New York. En in Brugge moet je van nu af aan een spaghetti gaan eten in de Estaminet, aan het Astridpark. Helemaal anders dan Trium, maar zijt maar zeker dat het lekker is!

 3. Judith

  LA … ik kan die stad en sfeer en eeuwige zon en kilometershoge palmbomen zo hard missen dat het pijn doet. Weet je dat er tijdens mijn laatste reis naar daar iemand me zei dat ze jaloers was op het regenweer in België, dat hun eeuwige zon toch maar saai is? Ik had ze bijna uit de trein gestampt! :-)

 4. De enige reden waarom ik nog eens terug zou willen naar NY, is omdat de echtgenoot me daar in Central Park ten huwelijk heeft gevraagd. Voor de rest zo hard niét mijn ding! Al gok ik dat de verschrikkelijke jetlag daar ter plekke (ja, echt!) daar ook toe heeft bijgedragen. En mijn favoriete national park was absoluut Yosemite! De watervallen …

 5. Superpa

  Ook wij zijn zot van Amerika en met zot bedoel ik dan heeeeel zot.
  Als ik moet kiezen tussen NY en California kies ik voor California.
  Los Angeles vind ik heel leuk (dezelfde plaatsen als die van u) maar San Francisco vind ik toch wel leuker.
  Onze mooiste ervaring is toch wel de route 66 waarbij je toch wel een groot stuk van Amerika doorkruist.
  De nationale parken zijn zeker een must en er zijn er heel wat.
  Was het maar zo simpel om het vliegtuig op te stappen en te vertrekken.

 6. Chloé

  Pas ook voor het eerst in California geweest, en ik dacht in Zion ook heel de tijd dat er elk moment een dino voorbij zou komen lopen. Grappig dat het jou ook deed denken aan Jurassic Park!

 7. In San Francisco hebben man en ik ons kreupel gelachen met een straatartiest die zich verkleed had als palmboom en de lekkere krabbensoep. Zo jammer dat ik daar geen foto’s van heb. Ik hou ook erg veel van USA. Maar Las Vegas vind ik toch ook eens heel erg de moeite hoor. En de omgeving errond (Red Rock Canyon, Hoover Dam, Death Valley). Daar heb ik allemaal zo schone herinneringen aan. Mijn dieptepunt was vastzitten op de luchthaven van New York samen met een honderd Chinezen. Geen oog dicht gedaan!

 8. Damn.. nu wil ik nog de rest van de national parks bezoeken in de VS (hebben enkel de Grand Canyon gedaan op onze road trip dit jaar). En zeggen dat ik net aan het afkicken was. ;-)

  Zie dat je ook genoten hebt van het uitzicht bij Lucia Lodge. Beste lunch ooit als je ’t mij vraagt, maar daar zat het uitzicht ook wel voor iets tussen.

  Als we dan ooit naar San Francisco verhuizen, gaan we daar wel eens een koffie drinken bij Blue Bottle, hé? :-)

 9. Rebecca

  Nog even een vraagje aan jou: Ik kan kiezen tussen een stedentrip naar New York of Dubai. Beide nog nooit geweest.. Ik hou wel van lekker weer en we gaan in februari/maart, vandaar dat Dubai trekt. Maar ben benieuwd naar jouw ervaring of er in New York toch meer te zien/doen/beleven is.

  1. Hey Rebecca,

   voor warm weer moet je inderdaad in Dubai zijn, want dat heb je daar zeker, maar in New York is wel duizend keer meer te beleven. Ik herinner me van Dubai een rit door de woestijn met een jeep, veel shoppingcentra, een bezoek aan een kruidensoekh, en het strand. Veel zand, veel woestijn. Van New York herinner ik me dat we na drie bezoeken nog altijd het gevoel hadden dat we nog duizend dingen wilden zien. Ik zou dus altijd voor New York kiezen. Daar kan ik elk jaar met gemak twee keer naartoe. :)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>