lilith tipt de leukste prentenboeken voor onder de kerstboom

prentenboeken_kerstmis

Lezeres Nele mailde me vorige week met een verzoeknummertje. Dat mijn vorige tips voor kinderboeken haar kroost zo bevallen waren dat ze wel zin had in wat nieuwe inspiratie voor onder de kerstboom. Nele vraagt, ik draai. En omdat ik nog niet kan zeggen of het kerstverlanglijstje dat ik voor Dexter heb ook bij hem in de smaak zal vallen grijp ik even terug naar de boeken waarin hij de afgelopen maanden met de grootste pretlichtjes in zijn ogen zat te bladeren. (en ik weet het, bij de meesten van jullie moet de Sint nog komen, dus mocht ge aanstoot nemen aan mijn belachelijk te vroege blogpost: vraag ze gerust aan hem. Dat mag.)

prentenboeken_kerstmis2

* Circus! Een zoek- en ontdekboek van Doro Göbel en Peter Knorr: een heel leuk prentenboek over de komst van een circus naar de stad. Op elke dubbele pagina gebeurt vanalles met allerlei verschillende personages, waardoor je het boek dertig keer kunt doorbladeren en toch nieuwe dingen kunt ontdekken. Dexter vindt het nog steeds heel leuk, en we hebben hem al een tijd in de boekenkast staan.

* Volg die auto van Lucy Feather en Stephan Lomp: deze brachten we mee uit de bib, dus voor een foto moeten jullie even doorklikken. Alles dat met auto’s en verkeer te maken heeft is scoren bij Dexter, maar dit boek is ook nog eens erg vrolijk en kleurrijk geïllustreerd, met heel veel leuke details.

* Sinterklaas van Charlotte Dematons: ik had dit boek al zeer vaak zien liggen in boekhandels, maar pas toen vrienden van ons het meegaven omdat ze dachten dat Dexter het wel leuk zou vinden besefte ik wat voor een compleet geweldig boek dit is, al helemaal voor deze tijd van het jaar. Als ik dit boek als kind had gehad dan had ik het verslonden, zo mooi zijn de platen over het kasteel waarin de Sint woont en zo gedetailleerd de uitwerking van de badkamertjes van de pieten en de ruimte waarin de pakjes worden klaargemaakt. Toen ik op de Boekenbeurs was zag ik dat ze het boek in heel veel verschillende uitgaven hebben, van compact tot gigantisch. Zeer dikke aanrader!

* Meer weten over … Dinosauriërs van Alex Frith en Peter Scott: een leuk boek waarin Dexter lang kan bladeren omdat er vanalles te ontdekken valt achter de vele flapjes. Normaal voor kinderen van acht tot tien, zo blijkt, maar hier al een hele tijd een succesnummer.

* Tel mee met Otto van Tom Schamp: hier ten huize zijn wij fan van de tekeningen van Tom Schamp, en dit boek is helemaal op Dexter zijn lijf geschreven met heel veel takelwagens en tractoren en vrachtwagens in allerhande gekke uitvoeringen. Daarnaast is het de bedoeling dat je ze telt, en dat begint Dexter serieus onder de knie te hebben, wat dan weer een coole extra is.

* Een boek van Hervé Tullet: dit boek valt een beetje buiten categorie, want het is misschien te veel eer om het echt een prentenboek te noemen. Het is gewoon een heel heel cool boek, waarbij de lezer door op een geel bolletje te duwen plots het licht heeft uitgedaan op de volgende pagina, of alle bolletjes door elkaar kan halen door heel hard met het boek te schudden. Heel grappig en fantasierijk, en daardoor een enorme hit bij mijn persoonlijke kleuter.

Heb jij plannen om deze kerst boeken onder de boom te leggen? Of tips voor andere prentenboeken die we niet mogen missen? Ik lees het graag in de reacties hieronder!

Wil je elke maand op de hoogte gehouden worden van mijn favoriete boeken en die van Dexter en Flo? Schrijf je dan zeker in voor #nevernotreading, mijn maandelijkse boekennieuwsbrief!

Reacties

 1. Ik weet niet of ze nu nog altijd verkocht worden, maar mijn broers en ik waren als kind verzot op de boeken over Lotje de heks. Dat ik haar naam ook helemaal fantastisch vond, is natuurlijk geen toeval ;-) Ik neem die boeken soms mee als ik ga babysitten, want nu zijn die kindjes er helemaal gek op. Misschien vindt Dexter ze ook wel leuk?

 2. Eline

  Mooie aanvullers voor je jongenslijstje:
  – Fred het (heel erg eigenwijze) hert – Pépé Smit
  – Deze hoed is niet van mij – Jon Klassen
  – Vast – Oliver Jeffers
  – Het boek zonder tekeningen – BJ Novak
  – Ssst we hebben een plan – Chris Haughton
  En iets om samen te doen: Nelsons acrobatenboek – Rika Taeymans. Veel plezier!

 3. Leen

  Ja, Fred het eigenwijze hert is echt supergoed, dat Sinterklaasboek is hier ook een absolute topper en dat verhaal van de Kleine Mol! Heerlijk, moet ook mee op t lijstje vind ik, mijn kerstcadeau voor m’n petekind alvast:-). Er is ook het boek van de Warenhuismuisjes( ken titel niet meer) ook heel leuk.

 4. Anneke

  – Het Sinterklaasboek is hier ook al enkele jaren een grote hit bij de kinderen en bij mij om op zoek te gaan naar nog meer details in het verhaal en om antwoord te geven op de moeilijke Sinterklaasvragen.
  – Meneer René van Leo Timmers. Prachtige illustraties die ook als puzzel te vinden zijn, dat vonden de kinderen hier fantastisch
  – Gigantosaurus van Jonny Duddle: voor de dino fans
  -Millie Duizendvoet van Stijn Moerkaas en Frank Daemen
  – De prentenboeken van Vos en Haas van Sylvia Vanden Heede: HEERLIJK om voor te lezen

 5. Fijne post, want ik wou nog op zoek gaan naar boekjes voor onze jongste (voor de oudste die net begint te lezen, is dat reeds in orde). Het Sinterklaasboek kocht ik vorig jaar en is hier nog steeds een topper.

 6. Katrien

  Na een hele tijd van weinig boekenenthousiasme, zijn we nu terug in een positieve faze gekomen. Ik geef graag boeken cadeau en krijg ZE ook graag cadeau. Mijn kinderen zijn nu in een Geronimo Stilton faze aanbelandt.

 7. Sarah

  En de gewone klassiekers. Die blijven het toch verrassend goed doen. Mijn zoon, die niet zoveel van lezen houdt als ikzelf, is stil en luistert als ik Annie MG Schmidt lees, en zeker als het rijmt.

 8. Eeen paar favorieten hier, eerst voor de kleuter: De gele ballon (zoekboek), Kolletje (voorlezen), ook het door jou genoemde Sinterklaasboek. En huidige favorieten om zelf te lezen van de 8-jarige: De Kameleon, Geronimo Stilton, Mees Kees en De Griezelbus.

  Van de Sint krijgen ze ook 2 luisterboeken dit jaar, beide van Roald Dahl: De reuzenperzik en Sjakie en de chocoladefabriek als hoorspel.

 9. – Mijn eerste flapjesboek 100 woorden
  – Mijn eerste flapjesboek 100 dieren
  – De raceauto van muis (Lucy Cousins)
  – Konijntje is verdwaald (H. Horse)
  – Alle boekjes van Anna (Katleen Amant)
  Wel meer geschikt voor kleinere kindjes.

 10. sarah

  De gigantosaurus van jonny duddle, echt een superleuk boek! Mijn 3 jarige zoon is er verzot van :)

 11. Wat vind ik het spijtig dat onze kindjes zoveel verschillen. Ik zal echt een goeie manier moeten vinden al je tips op te slaan voor later. Ons spook is net 4 maand vandaag dus de boeken zijn nog wat te hoog gegrepen denk’k. De topper hier is wel “Beertje Pippeloentje” van Annie MG Schmidt. Dan is het bulderlachen alom. Al is het misschien ook beetje toeval!

 12. Tania

  De boeken van Richard Scarry zijn hier bij ons ook populair.
  Het Sinterklaasboek van Charlotte Dematons is een relatief jong boek (8jaar of zo) maar is voor mij nu al een klassieker. Zal hier zeker bewaard worden voor de kleinkinderen!
  De boeken geïllustreerd door The Tjong-Khing, prachtige tekeningen zijn dat. Vos en Haas is 1 reeks ervan, van Sylvia Vanden Heede.

 13. Als Dexter en jij ;-) zo van Sinterklaas houden (helemaal terecht overigens), zal de Gele Ballon van Charlotte Dematons ook wel in de smaak vallen. Fred het eigenwijze hert, is hierboven al gevallen. Het heen-en-weer boek van Tom Schamp, ken je dat al? Mijn zoon is ook een transportfan en vindt dat nog leuker dan het tel-boek (omdat je echt de baan kunt volgen, één keer naar de sneeuw, één keer naar de zon – en dan telkens opnieuw natuurlijk). In ruil steel ik jouw tip “volg die auto” voor mijn kleuter. Merci.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>