Waarom ik iedereen een Kindle aanraad (en daar nochtans niet voor betaald word)

levedekindle1Soms wou ik dat ik een percentje kreeg op het aantal Kindle e-readers dat onder enige invloed van mijn enthousiasme is aangeschaft. Het zou in de laatste vijf jaar vast een bedrag betreffen dat stevig genoeg aantikt om elke maand een nieuw boek te kopen, en ik heb nochtans totaal geen deal met Amazon, de verdeler van de beste e-reader die ik al ooit onder ogen kreeg. Ik ben gewoon zeer enthousiast.

Sinds ik vijf jaar geleden mijn eerste Kindle kocht en ik op kerstmis van 2013 compleet onverwacht een nieuwe Kindle Paperwhite onder de neus kreeg geschoven van mijn beste man ooit heb ik hem altijd bij mij. Dat is namelijk de magic van de e-reader: dat dat even veel blijft wegen, al staan er honderd boeken op (ik las ergens dat er iets van drieduizend boeken op passen, crikey), en je hem daardoor op elk leeg moment uit je handtas kunt toveren om te beginnen lezen. Al is dat rechtstaand op een perron, met één hand.

levedekindle2

Mensen die mij kennen weten dat je mij met weinig zinnen harder de kast op kunt jagen dan “Jamaarja, ik lees niet graag op een computerscherm“, “Ik vind zo’n tablet/iPad toch niet hetzelfde als een echt boek“, of “Ik heb een e-reader die ook films kan afspelen, maar ik gebruik hem niet want ik lees er niet graag op“. Om er maar enkele te noemen. Omdat ik het heb beloofd: een paar misverstanden die ik graag de wereld uit wil helpen, en ergens tussen de lijnen wat tips voor mensen die overwegen om een e-reader te kopen en wat gefanboy richting mijn Kindle, waarvoor mijn excuses mocht ge minstens even zot zijn van uw Kobo of Samsung en vinden dat ik een te duidelijke voorkeur heb. Dat is namelijk helemaal waar. Dit is geen objectieve review, maar een door een erg verliefde bril.

Dit heb ik te melden:

Een e-reader is geen tablet, en niet elke e-reader is een goede e-reader. Een e-reader lijkt van ver wel op een tablet, dus ik snap de verwarring, maar je leest op een zwart-wit scherm met digitale inkt. Dat leest even vlot als een gewoon boek, iets dat je moet gezien hebben om helemaal te kunnen snappen wat het verschil is. Een tablet schijnt constant wit licht in je ogen, wat ze erg moe maakt. Een Kindle of andere e-reader heeft geen nood aan zo’n verlichting, wat de leeservaring veel aangenamer en minder vermoeiend maakt. Er bestaan behoorlijk grote verschillen tussen e-readers. Als ik mijn Kindle vergelijk met de andere die ik al in handen heb gehad dan valt me vooral op dat het scherm sneller reageert en de letters er beter uitzien. Tegelijk ben ik ervan overtuigd dat ook een Kobo of een Samsung hun kwaliteiten hebben, maar kijk, ik ben zo verknocht aan mijn beestje dat er veel moet gebeuren voor ik nog overstag ga voor een ander merk. En ik ben niet de enige die het zegt: de Kindle Voyage wordt op dit moment door heel wat tech sites aanzien als de beste e-reader die er is. Michel Vuijlsteke had al elke Kindle die er was, en heeft nu dus ook de Voyage. Op zijn blog vind je veel meer informatie dan ik ooit zou kunnen verschaffen.

Hoe meer hij kan, hoe beter? Niet in dit geval. Een e-reader die kleuren kan weergeven of filmpjes kan afspelen is een tablet. Leuk hoor, allemaal, maar ik wil een goede leeservaring, en daar heb je e-paper voor nodig. Op e-paper kan je enkel tekst inladen, geen filmpjes. Wat mij betreft is het dus het ene of het andere, meteen ook de reden dat ik geen Kindle Fire zou moeten hebben. Dat is namelijk wel gewoon een tablet. Het is wat mij betreft ook gewoon heel fijn dat een Kindle geen notificaties vanuit je mailbox of Instagramaccount doorstuurt. Lezen es lezen. Er zijn al genoeg notificaties op andere plaatsen.

Hoe minder schermen, hoe liever, hoor ik soms. Misschien, maar op het scherm van een Kindle lezen is echt een hele andere ervaring dan op een computerscherm of het scherm van uw smartphone. Je ogen worden er zoals gezegd niet zo moe van, en het is zelfs handiger om in fel zonlicht op een Kindle te liggen lezen dan in een echt boek, vind ik.
Doordat het scherm enkel werkt om de inkt te herverdelen over de pagina verbruikt een Kindle ook zeer weinig energie: ik moet hem een keer per maand herladen, en dat is het. Hij wordt nochtans zeer intensief gebruikt.

levedekindle3

Het is niet omdat je een Kindle hebt dat je geen echte boeken meer mag kopen. Mensen doen soms alsof het alles of niets moet zijn, merk ik als ze me ergens zien met een echt boek. (*blij ziejewelsnuivend* “Ha! Toch teruggekomen van de e-reader ja?” Euhm neen.) Ik lees nog regelmatig echte boeken. Soms omdat ik ze niet wil kopen op mijn Kindle omdat ze te specifiek zijn, of te niche. (kookboeken, koffietafelboeken, prentenboeken, of boeken waar geen e-readerversie van bestaat omdat ze te obscuur zijn, bijvoorbeeld) Soms omdat een vriendin me een boek in handen drukt dat ik zeker moet lezen, of omdat ik iets zie liggen in de bib dat me aanspreekt. Dat kan en dat mag nog steeds allemaal. Ik denk dat de verdeling bestaat uit 80 procent Kindle, 20 procent papier.

Het is niet omdat je een Kindle hebt dat je plots een lezer wordt. Soms krijg ik de vraag van mensen die zelden of nooit een boek ter hand nemen naar mijn ervaringen met e-readers. Ik geloof niet dat je door de aankoop van een e-reader meer gaat lezen als je niet graag leest, wie graag wil lezen vindt altijd wel een manier, ook zonder e-reader. Maar een e-reader maakt het voor een lezer wel veel makkelijker om een superenthousiast lezer te worden, daar ben ik het levende bewijs van. Sinds ik een Kindle heb lees ik altijd en overal.

Het is wel omdat je een Kindle hebt dat boeken kopen heel gemakkelijk wordt.
Misschien vaak ook gewoon te gemakkelijk. Het is echt kopen met een klik, eens je credit card gegevens gelinkt zijn aan de webshop van Amazon en je WIFI ter beschikking hebt. Je hebt er ook met 3G. Er is een ongelooflijk uitgebreide collectie Kindle boeken beschikbaar op Amazon, en als je liever in het Nederlands leest sinds enige tijd ook op Amazon.nl. Ik download zo goed als altijd eerst een gratis sample van een boek, nog zo’n leuke troef: van bijna elk boek kun je eerst een paar pagina’s lezen voor je beslist om er de rest van te kopen. Ik zorg dus altijd dat ik een tiental samples heb staan voor dode momenten. Gelukkig kost een boek op je Kindle doorgaans iets van de helft minder dan een echt boek, of ik was geruïneerd, ondertussen. Er zijn trouwens ook behoorlijk wat spotgoedkope of gratis boeken voor Kindle te vinden. Ik heb er totaal geen last van dat ik enkel boeken via Amazon kan kopen, want zoals gezegd is de collectie zo gigantisch dat ik er eigenlijk bijna alles op kan vinden. Radio 2 deed onlangs nog een vergelijking met enkele andere soorten, misschien interessant voor zij die twijfelen. Oh ja, mocht u eraan twijfelen: ik koop al mijn boeken. Punt. Ik heb ook graag dat mensen betalen voor mijn werk.

levedekindle5

Ik kan eindelijk iets doen met mijn aantekeningen. Ze doorlopen via een lijst die online staat, bijvoorbeeld, handig als ik op zoek ben naar inspiratie of een leuke zin. En zo zijn er wel meer leuke features: dat je op elk moment een woordenboek bij de hand hebt, een gemak als je net als ik bijna alles in het Engels leest en soms een woord tegenkomt dat je nog nooit hebt gehoord. Of dat je kunt zien hoe lang je nog nodig hebt om die laatste twee hoofdstukken te lezen.

Ik kan lezen terwijl mijn lief slaapt. Het lichtje van de Kindle Paperwhite vind ik een van de beste uitvindingen na de Kindle Paperwhite zelf. Zeker nu ik zwanger ben en mijn nachtrust lang niet meer zo kwalitatief is als weleer vind ik het een gemak dat ik een half uur kan liggen lezen met een klein lichtje waar niemand last van heeft. Ik weet niet waarom, maar vroeg in bed kruipen en in het pikdonker liggen lezen vind ik een absolute zaligheid. Veel leuker dan bij een nachtlampje.

Een Kindle is niet overal goed voor, en een tablet niet overal slecht. Ik ben een geweldige fan van mijn iPad, alleen niet om boeken op te lezen. Ik ben een geweldige fan van mijn Kindle, alleen niet om tijdschriften of PDF’s op te lezen, dat doe ik dan weer liever op mijn iPad. Het is vaak gewoon kwestie van de dingen te gebruiken voor de zaken waar ze echt goed voor zijn.

Laat je niet afschrikken door bestellen in Amerika. De grootste reden dat mensen uiteindelijk toch een andere e-reader kopen is -naast de kostprijs, al vind ik dat die heel goed meevalt voor wat je krijgt- het feit dat je hem nog steeds enkel in Amerika kunt bestellen. Ha, blijkbaar ook via amazon.de, bedankt Nele 2. ;) Ik had hem twee keer heel snel vanuit Amerika, en zonder enig probleem. Niks beangstigends aan, hier. Die Kindle die ik vijf jaar geleden kocht, die heb ik trouwens doorgegeven aan mijn broer, die hem nog steeds zonder problemen gebruikt. Daar is dus nog niks aan.

Update: Ha, nog beter. Je kunt hem volgens Nele hieronder in de reacties ook gewoon kopen bij Waterstones in Brussel. Merci, Nele!

Update 2: Ah neen, of toch niet meer, bedankt Tina!

Disclaimer: ik heb compleet geen technische achtergrond en spreek vanuit mijn ervaring, niet vanuit mijn expertise of gigantische kennis van e-paper of schermverlichting. Laat het mij dus zeker weten mocht ik hier kemels hebben geschoten, ik ga niet kwaad zijn.

Heb jij een e-reader? Ben je tevreden? Tips voor mensen die er een willen? Of zijn er zaken die ik niet heb behandeld? Ik lees ze graag in de reacties!

Reacties

 1. Ja, een kindle paperwhite en daar ook zot gelukkig mee! Vanaf nu verwijs ik mensen gewoon door naar deze blogpost als ik moet uitleggen waarom ik er zo blij mee ben, want ik zat gewoon de ganse tijd ja te knikken terwijl ik las. Voor zij die liever niet in Amerika bestellen: je kan hem gewoon gaan kopen in Brussel bij Waterstones!

 2. Eef

  Met Calibre kan je eender welk boek op je kindle zetten ( en dus profiteren van actie van de standaard ;-) je kan het boek dan mailen naar je kindle en het wordt zo in het juiste formaat gezet. De papetwhite is hier ook heel geliefd. Mijn oude had nog een toetsenbord en daar was een knopje van stuk zodat het lettertype nu voor eeuwig en altijd op mega groot staat Dat is wel een nadeel. Ik zou niet weten waar ik dat kan laten maken…

 3. Nele 2

  Voor de luiaards, die hem liever via het internet bestellen en de USA te ver vinden en de UK te duur: amazon.de :)

 4. Saskaya

  Hier een Kindle Voyage. Die mij een maand geleden de titel van beste lief ooit opleverde, wegens gekocht voor zijn verjaardag :-)

  Ik ben er stiekem zelf ook heel blij mee. Vooruitgang tov de ‘gewone’ Kindle die we tot dan hadden. Dat leeslichtje. Dat scherm….

 5. Goeie argumenten, allemaal! Ik heb enkele jaren zelf enorm hard getwijfeld tussen een e-reader en een echte tablet. Ik was toen nog een arme student (nu nog steeds arm, maar een beginnend werkmens ;-) ) en had geen budget om de beide te kopen. De twijfel was zo groot omdat, zoals jij al aangaf, een tabletscherm veel vermoeiender is voor de ogen en ook veel licht afgeeft in het donker. Uiteindelijk ben ik toch gezwicht voor een tablet, omdat ik naast een lezer ook een fervent film- en seriekijker ben en ik het wel leuk vind om de beide zaken op één apparaat te kunnen doen. Mocht mijn tablet, die ondertussen toch alweer bijna bejaard is naar technologienormen, ooit de geest geven, dan begint de twijfel weer opnieuw. Of misschien heb ik tegen dan al genoeg geld bij elkaar gesprokkeld om de beide te kunnen betalen ;-)

 6. Tina

  Ik reageer niet vaak maar nu moet het gewoon: zo hard fan van mijn kindle! Ik had er een hele oude (de tweede op markt, ondertussen al een jaar of 10 ofzo) en sinds vorig jaar ook een paperwhite. Love love love. Ik lees nu altijd en overal. In de rij bij de bakker, op de bus (2 haltes in mijn geval) enz enz. Niet lang geleden zei ik nog: kindle in mijn handtas, een papieren boek naast mijn bed. Maar met dat lichtje lees ik nu toch ook vooral mijn kindle in bed. Niks kan mijn dag meer verpesten dan me realiseren dat mijn kindle nog naast mijn bed ligt. Alhoewel: de app op iphone synchroniseert automatisch. Ik durf dan wel op mijn telefoon verdr te lezen. Enig nadeel? Ik mis de bladzijdeomdraaiknopjes van mijn eerste kindle. Op dat scherm tikken vind ik minder handig. Maar voor de rest: uitvinding van de eeuw!

 7. Kato

  Ik heb dit jaar voor mijn verjaardag een Kobo gekregen en was er echt zot van. Toen vergat ik hem een maand later op een vliegtuig en ‘vonden ze hem niet meer terug’ :’-(
  De enige reden waarom ik niet voor kindle koos was omdat ik altijd in het Nederlands lees, en volgens mij het aanbod Nederlandse boeken op een kindle nog steeds kleiner is dan op een kobo (of tolino). Of ben ik daar mis in?

  1. Vroeger was dat inderdaad zo, maar sinds Amazon.nl ook een groot aanbod heeft voor boeken op Kindle is dat eigenlijk geen reden meer om het niet te doen. :)

 8. Even inschrijven voor het affiliate programma van Amazon? Want ik weet zeker dat iedereen met veel plezier via die link zijn kindle zou aanschaffen! :-)

 9. Lynn

  Hier ook nog altijd helemaal verliefd op mijn Kindle. Mijn zus heeft een Kobo en mijn mama een Sony en ik vind ze echt totaal niet te vergelijken qua gebruiksgemak, snelheid en bugs. Mijn Kindle (de meest goedkope versie, ondertussen al een jaar of drie oud) steekt er met kop en schouders bovenuit.

  Dat het verschil tussen een tablet en een e-reader niet zo algemeen bekend is, vind ik ook irritant. Je kon bijvoorbeeld een tijd terug e-boeken uitlenen via de bibliotheek, maar dat moest dan allemaal via een app op je gsm of tablet. Dan zijn het geen e-boeken meer, in mijn opinie…

 10. Ik heb zelf een Kobo Glo (ook met lichtje, inderdaad gigantisch gemakkelijk!) omdat ik veel via bol.com doe en er toen een interessante actie was en en en… Ook een genot in gebruiksgemak en het lezen is absoluut niet te vergelijken met lezen op een scherm. Een genot, zeg ik!
  Ik kan niet vergelijken met een Kindle, maar ga ervan uit dat er geen gigantische verschillen zullen zijn tussen de twee. Het concept blijft nu eenmaal hetzelfde en zolang iedereen content is met dat van hem/haar, zit dat voor mij meer dan goed. En op vakantie gaan is nu nog gemakkelijker geworden. Geen vijf kilo aan leesgerief meesleuren, een genot zeg ik u.

 11. Ow zekerst, Ideaal.
  Alle argumenten netjes op een rij. Ideaal voor wanneer ze mij nog eens vragen waarom ik een Kindle heb. Wat ik ook altijd zo’n rare vind is: jamaar ge kunt daar niet mee surfen. Standaard antwoord: dat kunt ge met een boek ook niet. Ook hier wordt trouwens nog geregeld op papier gekocht. Waarschijnlijk zelfs meer dan voor mijn Kindle.
  Thx voor deze dus.

 12. Jep, mijn lief en ik hebben beide een Kindle Paperwhite! Vorig jaar gingen we een jaar op reis, en die Kindles zijn toen zo geweldig van pas gekomen! We hadden toen allebei nog een ‘gewone’ versie zonder lichtje. Het was echt zo zalig om eender waar te kunnen lezen, als we weer eens een paar uur op een bus moesten wachten enz, en natuurlijk hoefden we geen boeken mee te sleuren, zelfs onze reisgidsen zetten we erop! De Kindle die zat altijd gewoon in mijn handtas, of in mijn lief zijn broekzak. Maar toen ging die bij hem plots kapot, een breuk in het scherm. Kan gebeuren natuurlijk als hij altijd in je broekzak zit. We zaten in Phnom Penh in Cambodja, en ja hoor, we hebben een winkel gevonden waar ze er verkochten, hoera! We kochten meteen een Paperwhite voor hem, met een deftig hoesje bij. Vorig jaar met Kerst kocht hij er dan ook één voor mij, omdat hij het beu was dat ik altijd een nachtlampje moest aandoen om te kunnen lezen in bed. Ik zou echt niet meer zonder kunnen, en ik merk dat ik toch véél meer boeken lees sinds ik de Kindle heb. Via het gratis programma’tje calibre dat je kan downloaden op je computer, kan je eender welk e-book erop zetten, dus ook die je bijv. via bol.com koopt.

 13. Hmm. Ik las al op een kindle en heb zelf een Sony, maar ik ben toch geen fan. Ik begrijp het gemak, maar ik gebruik hem zelf enkel op vakantie. De ruimte die vrijkomt in de koffer is dan wel indrukwekkend. Verder verlies ik toch echt een papieren versie. Waarom? Ik lees veel sneller op papier, iets wat ik nodig heb om in het verhaal te kunnen opgaan. Ik weet niet hoe dat komt, maar ik merk het iedere keer weer.
  Ik ben dus zeker niet tegen de e-reader, maar ben ook geen groot fan. En dat vind ik oprecht jammer, als ik kijk naar mijn ontplofte boekenkast ;-).

 14. Karen Vuylsteke

  Ik heb een Tolino en ben daar ook enorm tevreden mee. Vooral omdat ik eender waar boeken kan kopen (Standaard Boekhandel, Bol, Amazon…) en niet ben gebonden aan een winkel. Hij zit ook altijd in mijn handtas en ik tover hem regelmatig boven, al is het maar voor tien minuten!

 15. anja

  Als ik het goed begrijp kan je met de Kindle enkel boeken aankopen met een creditcard? Ik heb nl geen creditcard.

  1. Hey Anja, ik denk dat dat inderdaad de enige mogelijkheid is. Of het zou moeten zijn dat je kan betalen met van die Amazon gift cards die je soms in de supermarkt ziet, maar dat lijkt me dan ook wel heel omslachtig. :)

 16. Cindy

  Ik kocht mijn kindle zo’n 4 jaar geleden, omdat jij er zo enthousiast over was. Mijn man vond het zot om die van Amerika te laten overkomen, maar gelukkig doet ie veel zotte dingen voor mij. :-) ik ben alleen maar superenthousiast over mijn kindle. Ik wil geen andere meer. Mijn man heeft ondertussen eentje gekocht via Amazon in Engeland.

 17. anja

  Jammer, dan zal ik toch op zoek moeten naar een andere e-reader als men enkel de boeken via creditcard kan aankopen.
  En ik was helemaal verkocht door je enthousiaste uitleg. :-)

 18. Sara

  Hier ook een zeer tevreden kindle gebruiker! Ook super voor op vakantie. Scheelt snel 5 kg bagage!

 19. Is het aanbod Nederlandstalige en Franse boeken ook groot via Kindle? Ik was eerder geneigd om voor een Kobo te gaan (hoewel ik dat al een jaar zeg, en nog steeds echte good old books koop/lees).

 20. intriguing. en dat is dus strikt amazon-gebonden? (zotjes dat de waterstones dat verkoopt dan?) . gebruiken jullie die kindle ook id gym? ik gebruik mijn pad om crapseries te kijken op de crosstrainer, gaat dat met lezen ook?

  1. Met een programma als Calibre kun je ook boeken vanop andere plaatsen converteren voor je Kindle, dus misschien is strikt een groot woord. Ik doe het alleen nooit omdat ik het aanbod groot genoeg vind. En ik lees niet in de gym, dat vind ik niet zo handig. :)

 21. Ik heb een iPad mini. Nog een e-reader kopen vind ik wat overkill, dus lees ik op mijn iPad. Dat gaat eigenlijk heel goed als je de helderheid van je scherm laag genoeg zet. Ik lees ook veel online, dus dan is een Kindle minder geschikt.

 22. Het zou voor mij misschien wel een handig iets zijn omdat ik net heel weinig lees. Als ik mijn boeken in de bib haal moet ik die gegarandeerd met een boete teruggeven (als ze gereserveerd zijn voor een andere lener), met al die boetes kan ik waarschijnlijk het boek gewoon online kopen!

 23. Hier een kobo, die in de doos zit momenteel, ik kom er niet aan toe. Ben zo druk met andere zaken dat het even niet anders is… dan maar niet. Eerst in december een mega examen!

 24. Ingstje

  Ik had eerst een Sony (de eerste versie) en nu onlangs een Kobo omdat de Sony het heeft begeven. Was toch vooral fan van mijn Sony, ten eerste vond ik het wel fijn dat je een code moest ingeven om te unlocken en je me moest hem ook minder opladen. Kindle is bij mij eigenlijk nooit in aanmerking gekomen, simpelweg omdat ik dat in een winkel wil kopen zodat ik hem eerst eens kan vastnemen en als er iets aan is dat ik direct ergens naartoe kan en niet moet beginnen met terugsturen. Ja ik ben mee met de reader-experience maar niet met online shoppen ;-).

 25. Ik snapte nooit de meerwaarde van een e-reader tov een ipad, maar na deze post staat er meteen een kindle op mijn kerst/verjaardagslijstje. Dikke merci!

 26. Ik heb ook een Kindle (Voyage, zalig), en ik koop ook Nederlandstalige boeken bij Eci. Het ePub formaat converteer ik naar het formaat nodig voor Amazon met het programma Calibre (http://calibre-ebook.com/), en neen, dat is absoluut geen gedoe. Dat is ferm gemakkelijk. En zo lees ik boeken in gelijk welk formaat, en in gelijk welke taal. Ik ben even grote fan van Kindle en zo nooit meer iets anders willen!
  Ik ben daarbij redelijk slechtziend, en begon moeite te krijgen met papieren boeken te lezen in bed. Met de Kindle gaat dat veel beter. En in het Engels: het woordenboek is de max!

 27. Benedicte

  Kan je met zo’n Kindle zoeken op woorden in de tekst? Voor mijn doctoraat zou dat handig zijn.

 28. Ik heb een Kobo Glo en ik denk dat ik je nog geld moet omdat je mij met een stukje hier over de ereader-drempel trok.
  Ik las altijd al veel en dat is niet veranderd. Alleen hef ik menu geen breuk meer aan de boeken die ik meezeul tijdens de dag en is mijn handtas een maatje gekrompen omdat een Kobo minder plaats nodig heeft.
  Ik koop wel opvallend meer boeken dan nodig. Omdat het makkelijker en goedkoper is (soms te). Omdat ik geen zin heb om te wachten tot een boek binnen is in de bib. Allemaal onder het motto #spoilyourself (af en toe)

 29. Kim

  Riskeer je bij bestelling uit Amerika niet je blauw te betalen aan invoertaksen? Ik had dat overlaatst voor met … een paar manchetknopen, godbetert.. en uiteindelijk was ik meer kwijt aan verzending + taksen dan aan het kadooke zelf…
  Ik twijfel nog sterk of ik nog een e-reader zou kopen, heb momenteel een Kobo Arc, maar zoals je zegt: da’s een tablet, geen e-reader en ik lees er vooral mijn artikels in Pocket op.

  1. Dat risico heb je altijd, inderdaad, ik had er geen last van, maar misschien kan je dat voorkomen door eens te kijken op die amazon.de?

 30. Lous

  Ik heb vorig jaar met kerst een Tolino cadeau gekregen van mijn ventje.
  Heel tevreden van, maar ik heb helemaal geen ervaring met de andere merken. En e-boeken koop ik via Eci. Gaat makkelijk!

  En vandaag op de boekenbeurs een 6-tal ‘gewone’ papieren boeken gekocht. Hier dus ook de combinatie!

 31. Charlotte

  Volledig en integraal overgehaald nu. Ik bestel me er 1 voor de feestdagen.
  Alvast merci!

 32. Ik heb een Kobo Aura h20 en ben een zeer tevreden gebruiker! Op een Kindle zou ik toch niet via Amazon bestellen want dat kan (kon?) alleen met een creditcard, die heb en wil ik niet. Ander groot voordeel is dat het makkelijker andere bestandsformaten en beveiligen van andere verkopers aankan, ik weet niet of het nog zo is maar destijds kon je met een Kindle echt alleen boeken bij Amazon kopen dacht ik.

  Ook fijn; ik kan er mijn opgeslagen Pocket-artikelen op lezen.

  Mijn Kobo is waterdicht, daar zocht ik ‘m niet op uit maar ik lees dus ook onder de douche nu, jawel :) De ereader staat dan op een wandplankje, decadent maar heerlijk.

  Waar ik ‘m wel op uitzocht; het grotere scherm van 7 inch, de uitgebreid aanpasbare fonts, marges, regelafstand en uitlijning en het feit dat ‘ie kraakheldere tekst toont (veel beter dan een eerdere Kobo die ik hiervoor had) en gelijkmatig verlicht wordt ipv alleen vanuit de randjes zoals bij oudere of goedkopere ebooks. Mijn ogen hebben moeite met snel genoeg scherpstellen wat snel hoofdpijn geeft dus voor mij waren deze zaken een must. Het was ook de reden waarom ik van een wat goedkopere versie naar deze redelijk dure ben overgestapt.

  Helaas is er geen directe verbinding met Goodreads mogelijk maar gelukkig hebben we de app op de telefoon, en worden citaten wel opgeslagen in Calibre maar niet zo mooi als -naar ik meen- Kindle dat kan in oa Evernote.

  Maar euh, de Voyage is wel erg mooi zeg <3

 33. Torill

  Ik heb nog een paar vraagjes, hoe zet je bv dat confertie programma op je e-reader, is dat dan met een app zoals op een ipad? Of koppel je de e-reader aan je pc? en is zo een kindle compatible met je Imac? (ik heb namelijk al wat digitale boeken via Applestore gekocht)

  ik zie trouwens 3 types kindles op amazon.nl
  100-150-200 welke is de beste?

  ik ben ook wel overtuigd … ik heb moeite met slapen en idd van een papieren boek val ik wel in slaap van de ipad wordt ik wakkerder
  had ook een zien staan bij de standaard is die goed? of toch beter de Kindle?

  1. Dat programma zet je op je computer en daarna hang je je e-reader eraan vast en zet je over, volgens mij.

   Wat het beste type is hangt af van wat jij nodig hebt, alle specificaties staan er telkens bij, is kwestie van eens goed lezen. Geen idee wat betreft die van de standaard, die heb ik niet. ;)

 34. Ik twijfel nog steeds. Ik hou zo van papier (de geur alleen al), maar het feit is: je hebt altijd talloze boeken bij je. Bovendien lees ik hoofdzakelijk in het Engels en zal ik alles wat ik nodig heb ook wel vinden in de Kindle Store.
  Na al jouw argumentatie blijft echt enkel nog mijn tweede zin als tegenargument over.
  Twijfel… twijfel.

 35. Ik heb al een jaar of 2 een Sony e-reader. Ik ben er heel tevreden mee en mijn boekenkast ook. De batterij gaat enorm lang mee en er staan standaard een pak woordenboeken op. Het grote “nadeel” is wel dat je altijd en overal kunt lezen. Ik kan de aangebrande ovenschotels en gebakjes waarvoor mijn e-reader verantwoordelijk is al niet meer tellen.
  Wat mij tegenhield bij Kindle is dat je gebonden bent aan Amazon. Ik hou niet van monopolies en ook niet van gefoefel om alles om te zetten in een ander formaat.
  Ik heb lang getwijfeld omdat op papier lezen ook zijn charmes heeft, maar uiteindelijk is een e-reader de beste aankoop ooit voor een fervente lezer.

 36. Ow ja, nog een leuke: momenteel is er de actie van bib.be: Verborgen parels. https://verborgenparels.be/main. Kan je een appje op je gsm of tablet downloaden, en maar liefst 15 toppers gratis lezen (tot 20 januari). Helaas dus niet voor op e-reader, maar die heb ik nu dus even opzij gelegd om deze boeken te kunnen lezen!

 37. Door jouw log die ik een paar keer las :-) heb ik enorm getwijfeld, maar het is toch niet zo ver. Ik ben niet overtuigd. Ik hou me bij het ongemak van de papieren bladzijden in mijn handtas en het rondslingeren in het huis.
  En iets heel belangrijk voor mij. Waarschijnlijk moet je zoiets opladen. En ik ben voortdurend al mijn oplader van mijn gsm, fototoestel en DVD speler kwijt. Die van de Kindle zou mijn dag weleens om zeep kunnen helpen want lezen moet hier elke dag.

 38. Ik kan alleen maar ‘hear hear’ zeggen hierop! Ik was een van die sceptici die bleven zagen over liever echte boeken lezen. En ik geef toe, ik kan nog sterk genieten van de geur van een echt boek! Maar ik ging toch ook overstag en kocht 2 Kersten geleden voor mezelf een Kindle Paperwhite. Vooral omdat ik de voorafgaande zomer twee boeken van 1000 pagina’s meezeulde op vakantie met de rugzak! Puffen! Maar het ene was bijna uit dus moest het volgende ook mee! Een Kindle moest voorkomen dat dit nogmaals gebeurde. Man! Een nieuwe wereld ging voor mij open! Zo handig! En zoveel ‘goedkopere’ boeken! Het woordenboek vind ik ook zo’n handig ding, want ik lees nl. ook alles in het Engels! En in bad en bed lezen worden minder zwaar met zo’n lichtgewicht! Ik denk dat ik ook wel wat reclamegeld zou kunnen innen ondertussen naamgenootje! ;-)

 39. Stéphanie

  Hier een Kobo Aura H2O en mijn beste aankoop van 2015. Ik heb op 7 maand tijd al 23 boeken gelezen op m’n e-reader…..(en ja dat met twee kleintjes van 3j en 1j oud in huis) Meer dan dat ik de afgelopen jaren heb gelezen. Ik kan hem niet meer missen! Ik sleur ‘m overal mee en lange files aan de supermarkt zijn nu opeens een opportuniteit om enkele pagina’s te lezen ipv een bron van frustratie ;-)
  Het waterdichte snufje is echt wel zalig om onbezorgd te lezen in bad of in het ondiepe van het zwembad…
  En via je goodreads account al een paar super boeken ontdekt, Kelly, bedankt daarvoor!

 40. Sorry voor het op-de-kast-gejaag! Ik ben zo één van die mensen die e-books lezen op een tablet eens wou uitproberen. Jammer dan, dat de app ‘Verborgen parels’ niet op Kindle kan! Ik zal mijn schoonmama eens vragen of ik haar Kindle even mag ’testen’ en misschien vraag ik er dan eentje voor Kerst/mijn verjaardag…
  Bedankt voor het verhelderende bericht!

 41. Ik ben ook een supergrote Kindle fan! Zo eentje die in de Fnac en de Standaard boekhandel de andere e-readers gaat zitten betasten om dan luidop te verzuchten dat die echt wel niet aan de Kindle kunnen tippen (zoveel zwaarder/dikker/onhandiger). :p Ik droom nu ook wel van een Paperwhite, want ik zou graag kunnen lezen terwijl het Vriendje slaapt en met een nachtlamp gaat dat helaas niet.

  Het is ook dankzij mijn Kindle dat ik opnieuw ben beginnen lezen, ik had namelijk enorm veel moeite met op papier lezen (iets met te veel tijd tussen de cursussen spenderen) en op mijn Kindle ging dat direct veel beter. Het afgelopen jaar heb ik ook het papieren boek herontdekt, maar ik lees nog steeds meest op mijn Kindle. En wanneer een e-book mij keihard bijblijft dan koop ik daarna altijd een hele mooie “echte” versie voor in mijn boekenkast.

  Om op Kim haar vraag te antwoorden: Ik heb al twee Kindles op de Amerikaanse site besteld en op geen van beide waren er extra kosten. :)

 42. Michella

  De Nederlandse Mediamarkt verkoopt ook Kindles, dus dat is nog een tip voor de Nederlandse lezers of voor hen die in de buurt van de grens wonen.

  Naar aanleiding van jouw blog heb ik besloten dat ik mezelf een nieuwe ereader ga geven voor kerst. Ik had ooit een eerste generatie Sony, maar die was zo langzaam dat ik er gek van werd. Ik lees nogal snel en hij hield mij echt niet bij. Nu sjouw ik vaak met een boek in mijn tas, wat ik dan in een drukke trein toch niet pak. Twijfel wel enorm tussen Kobo en Kindle.

 43. R.

  Ik heb reeds enkele jaren de e-reader van Sony en gebruik die inderdaad behoorlijk vaak: in de wachtzaal bij de dokter/psycholoog/…. maar evenzeer ook gewoon thuis in de zetel ofzo :) Zo zalig dat je kan kiezen welk genre/boek je begint te lezen, immers keuze genoeg! Ik raad het ook wel eens aan aan anderen: superlicht (en geen bladzijden open te houden = ook makkelijk), geen reflectie van de zon, zoveel keuze, … Ik heb toen ook meteen een hoesje gekocht ter bescherming van het scherm en daar zat een klein, plooibaar leeslampje bij – inderdaad super handig! Ik moet wel toegeven dat ik nog maar zeer zelden een echt boek in de hand pak.

 44. Ik heb zelf al jaren een Sony en nog steeds heel tevreden. Ik heb hem ooit gekregen van mijn vriend omdat ik voor mijn boekenblog regelmatig e-books gemaild kreeg van uitgeverijen die ik dan moest lezen op mijn laptop.
  Door omstandigheden moest ik een tijdje geleden en boek lezen op de tablet van mijn vriend en dan merk je inderdaad pas het verschil tussen e-ink en een tablet. Boeken lezen op een tablet is niet fijn. Punt. :-)

  Zelf koop ik nog altijd liever een papieren boek, maar het één sluit het ander niet uit natuurlijk. Dat is net zo leuk, je hoeft niet te kiezen.

 45. Veerle

  Al een jaar aan het twijfelen om een e-reader te kopen, bij deze beslist om hem te vragen voor mijn verjaardag volgende maand. Alleen krijg ik de Kindle Paperwhite (nieuwe versie) zowel bij amazon.com als amazon.de niet besteld voor België:-( Duitsland levert wel aan Luxemburg, waar ik toevallig vrienden heb wonen…. Kindle Voyage is geen enkel probleem, gek toch?

 46. Oh… nu ga ik twijfelen. Ik was zinnens om een Tolino te vragen voor mijn verjaardag, maar nu ik dit gelezen heb, wil ik de Kindle eigenlijk ook wel… ik ga mij eens verdiepen in de verschillen tussen beide. Bedankt in ieder geval voor de uitgebreide beschrijving!

 47. ik heb een e-reader van sony en ben er ook heel tevreden van. Het is inderdaad helemaal anders dan een ipad scherm, veel minder vermoeiend voor de ogen.
  Ik kocht een cover die je kan openklappen zodat het toch nog als een boek ‘voelt’ als je het vasthebt (maar dan wel veeeeel lichter natuurlijk).
  Ik heb wel nog nieuwe doodgewone boeken om te lezen omdat mensen niet zo graag e-boeken geven en je onder e kerstboom dus veel vaker een doodgewoon boek vindt.
  Een e-reader is super voor op het vliegtuig (oneindig veel boeken en niet over je limiet) en ook thuis handig om plaats te besparen in de boekenkast. Anders was het hier: willen we een boekenzolder of ooit kinderen ;-).

 48. Jouw stukje heeft geholpen om de knoop door te hakken “kopen of niet?” (Ok, in combinatie met het aanbod van vrienden dat ze voor mijn verjaardag een e-reader wouden kopen, dat heeft ook een klein beetje geholpen.)
  Ik heb ondertussen nog een extra pluspuntje ontdekt. https://nomadezoekt.wordpress.com/2016/01/06/k-is-for-kindle/
  Al denk ik dat dat iets meer van toepassing is op mijn karakter dan op het jouwe ;)

 49. Ergens hierboven reageer ik nog dat ik geen e-reader koop omdat ik nog een tablet heb, maar sinds vanavond is daar verandering in gekomen. Ik heb die tablet namelijk net verkocht aan mijn vader (hij wou namelijk graag eentje en ik gebruik mijn tablet nooit meer, wegens niet meer in het buitenland wonend en ook geen student meer zijnd), dus nu heb ik budget voor een e-reader. Ik twijfel nog welkeentje, maar die link van Radio 2 is wel heel nuttig. Merci!

 50. Rik

  Op welke ereaders is het mogelijk een geïntegreerde woordenboek Spaans Nederlands toe te voegen?
  Is dit het geval op kindje en werkt dat vlot,

 51. Berna

  Hey, ik heb gehoord dat je op een kindle ook samenvattingen kan maken die je dan naar je computer kan doorsturen via mail.
  Dit zou wel heel handig zijn voor de workshops die ik maak, dan hoef ik het niet allemaal meer over te typen :)
  Is dit correct? En is dit bij alle kindles zo of niet?
  ALvast bedankt

 52. Mathew

  Hey,
  Als je een Kindle koopt via amazon.fr of amazon.de, wordt die dan geleverd met een Nederlandstalige / Engelstalige handleiding? Kan de Kindle ook makkelijk ingesteld worden in het Engels? Want ik ben bang dat ie bijv. in het Frans / Duits zou ingesteld staan en dat je dat niet kan wijzigen? Kan je boeken kopen via de Kindle zelf? Hoe werkt dat concreet? Moet je een account aanmaken waarbij je jouw adres, etc ingeeft? Met welke Amazon store wordt je dan verbonden voor het aankopen van boeken? Wij wonen namelijk in Belgie maar willen alleen Engelstalige boeken.
  Alvast bedankt!

 53. Daniel Spruyt

  Ik ben waarschijnlijk te dom. Kindle staat nu op mijn Ipad maar dat is het dan – geen enkele aanwijzing hoe een boek te kopen of te dowloaden. Ben al uren aan het zoeken. Van gebruiksONvriendelijkheid gesproen!

 54. Hlde

  Hallo,
  ik kocht een kindle via amazon.de.
  Graag zou ik nederlandse boeken aankopen via amazon.nl , doch wanneer ik dat probeer te doen krijg ik telkens het bericht: “je hebt een account bij amazon.com, je moet langs daar je boeken kopen”. Maar dit betekent dat ik in dollars moet betalen.
  Weet iemand een oplossing?
  Hilde

 55. Hallo ik heb sinds kort ook een Paperwhite Kindle en het is echt een revelatie. Ik ben een fervente lezer en lees in 4 talen, alles wat interessant is of spannend. MAAR er is een grote MAAR : er is géén ondersteunend Frans/Nederlands woordenboek. Ik heb alles afgezocht. Ik lees graag Franse en Engelse literatuur. De Engels/Nederlandse woordenboek is zeer goed bij Kindle, maar de Frans/Nederlandse is nergens te vinden. Ik gebruik dan maar de Frans/Engelse maar vele woorden zijn in het Frans hetzelfde als in het Engels. Niet handig dus.

 56. Jolande

  Helemaal eens met Annemie.
  Zolang er geen Frans-Nederlands woordenboek op de Paperwhite zit is het voor mij ook minder interessant. Precies hetzelfde bezwaar. Jammer hoor! Andere was ik overstag.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>