lilith omarmt de soepmaanden

soepmaanden

Slaatjes ’s middags, allemaal fijn en schoon op Instagram, maar na een paar maanden ben ik toch content dat ik al wat groen is kan aanstoven in een klont boter, er water bij kan kappen en het soep kan noemen. Zo heb ik ineens een van de voornaamste regels van mijn zelfverklaard dieet verklapt. ’s Middags en ’s morgens eet ik het fotogeniekst (yoghurt met fruit, wat sla met vis of kip of vlees, en vanaf nu dus soep) en ’s avonds eet ik waar ik goesting in heb.

Het is allemaal niet perfect, zeker niet omdat er standaard een zak snoep in mijn auto zit waar ik niet af kan blijven, maar ik ben ondertussen wel al meer dan vijftien kilo kwijt sinds mijn bevalling dus het moet toch iets doen. Sprak ze casual en alsof ze niet doelbewust een hele inleiding heeft geconstrueerd rond dit random en triviaal feitje. Vijftien kilo. Ik neem de bloemen straks graag in ontvangst en zal daarbij de broek dragen die ik kocht voor ik Youri leerde kennen en waar ik weer in pas zonder dat ik mezelf pijn moet doen. De broek die ik kocht toen ik 22 jaar was, en net geweldig veel was afgevallen op mijn eigen en er hoop was dat ik het tij had weten te keren en er nooit een maagverkleining nodig zou zijn. We weten allemaal welke bocht dat verhaal nog heeft genomen.

Maar goed, hoe strak en katachtig ik me tegenwoordig ook door de straten van Ieper beweeg, mijn soepen zijn eerlijk gezegd nogal aan de saaie kant. Dat heeft onder meer met de bereidingswijze te maken die altijd neerkomt op rondslingerende groenten in een pot gooien, aanstoven, water bijdoen en al dan niet mixen. Goed kruiden wel, daar sta ik op.

Het ding is: de zeldzame keren dat ik wel een recept volg voor soep valt dat me altijd zeer goed mee. Ik schreef er hier al eens over, en als je ver genoeg leest staat er een heerlijk recept in voor ribollita, een dikke Toscaanse soep. Net zoals dat fantastische Hello Fresh-recept met tomaten en abrikozen dat ik hier nog zeer vaak op tafel tover, wegens dat Dexter er zot van is en ik ook. Een kind dat niet spontaan begint te walgen als er ergens groentjes in zitten, die gezinsmomenten moet je koesteren.

En dus bedacht ik me, toen de sladagen traag maar zeker overgingen in de soepdagen, dat ik nood had aan een project. Aja, want ik heb dit najaar nog niet genoeg aan mijn hoofd zonder. Het project is gelukkig niet moeilijk, maar wel net voldoende uitdagend.

Het gaat zo:

 1. maak elke zondag een andere soep
 2. ga liefst op zoek naar recepten uit kookboeken en smaakcombinaties die je nog niet hebt geprobeerd
 3. drink de volgende dagen soep en vries indien mogelijk ook nog wat in

En dat is het. Ik moet toegeven dat ik door de drukte nogal ongeïnspireerd ben opgestart, maar ik ben wel al drie weken soep aan het eten.

img_2408

WEEK 1: erwtensoep uit zo’n soeppakket van de AH (om er uw lepel in recht te zetten zo lekker)
WEEK 2: pompoensoep uit zo’n soeppakket van de AH (met appeltjes in! De max van een soeptje)
En toen ging ik gisteren eindelijk eens iets creatiefs proberen met spicy chicken en mijn slow cooker maar kwam er plots een zak groenten toe die ik besteld had voor een schoolverkoop bij de nichtjes. Groentesoep met zoveel groenten dat mijn handen na het snijden vol blaren stonden. Wel wreed lekker!

img_2972

Ge kent mij lang genoeg, er is ondertussen een Evernotedocument met twee kolommen en een soepplanning. Er is een boekhouder aan mij verloren gegaan, denk ik soms, tot ik besef dat de kans groot is dat het document maar een week of drie wordt bijgehouden en dan weer vergeten. Maar de intentie, die is er toch altijd. Net als het enthousiasme.

Hebben jullie nog interessante recepten die er zeker op moeten? Ik ben ook van plan om eens door mijn kookboeken van Jamie en Nigella en de madame te gaan, want ik weet zeker dat er van alles instaat wat soep betreft waar ik nog niet voldoende aandacht aan heb gegeven.

In ruil voor jullie fijne ideeën geef ik u:

Bedankt alvast!

Op zoek naar nog meer geweldige soeprecepten? 
Dorien deelt er enkele in haar Goed Eten.
Net als Kim en Dorien in dit geweldige moestuinboek.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reacties

 1. Mijn favoriete soep tegenwoordig is de Afrikaanse tomatensoep uit het Oh She Glows Cookbook, o.a. met pindakaas. Mijn vriend eet niet graag pindakaas maar van die soep is hij zo’n grote fan. Serieus. Zo lekker. Bij uitbreiding zou ik zeggen: alle soepen (of toch die die ik al geprobeerd heb) van Angela Liddon zijn de moeite. Als je haar kookboek niet hebt: check de blog! Of lees de review op mijn blog en koop dat boek!
  Mmmm, nu heb ik zin in soep.

 2. Elien

  Dat boek van de madame moet ge zeker eens opendoen! Het bevat (o.a.) een heerlijk receptje voor een erwten-pastinaaksoep. Met diepvrieserwtjes, kei gemakkelijk.

 3. Ik maakte zaterdag knolseldersoep met appel en dat was ook héél lekker. (gewoon googlen dan vind je verschillende recepten, ik heb er mijn eigen ding mee gedaan).

 4. Ik voel mij nu een beetje alsof ik ongevraagd (en onbeschaamd) mijn blog ga spammen, maar ik heb er gewoon een aantal lekkere soepkes op staan!
  http://eenlepeltjelekkers.be/courgette-komkommersoep-met-kruidenroom/. Als je de room liever achterwege laat uit dieet-overwegingen, gooi dan alle kruiden rechtstreeks in de soep. Vooral de dragon doet wonderen om er een “specialleke” van te maken.
  http://eenlepeltjelekkers.be/rode-linzensoep-met-knapperige-kikkererwten/: die knapperige kikkererwten kunnen zonder enige moeite je snoepzak vervangen.
  http://eenlepeltjelekkers.be/zonneschijnsoep-van-zomergroenten/: je kan de “rooster-methode” eigenlijk voor zo goed als alle groenten gebruiken, pept instant de smaak op.
  http://eenlepeltjelekkers.be/oosterse-kippensoep-die-je-lunch-pit-geeft/: als ik dit maak, voel ik mij echt een fantastische huisvrouw die zelf haar bouillonnetjes trekt. Move over, Hemsley-sisters!

 5. Catherine Debergh

  Vorige week soep gemaakt van pastinaak en peren (2 uien, 2 pastinaken, 2 peren). Echt een andere soort soep. Meer zoet van smaak. mmm

 6. Ik las ooit op jouw blog ergens: “Soep is ook een maaltijd”. Of zoiets. Ik vond die wijze raad zo de moeite waard, dat ik mezelf meteen had voorgenomen: dit schooljaar ga ik af en toe eens een giga-voorraad maaltijdsoep brouwen. Ik heb intussen al redelijk wat vreselijk lekkere aardappel-koolovenschotels en nog lekkerdere Mexicaanse quinoa-schotels in mijn diepvries steken, maar die soepjes zijn eigenlijk echt beschamend saai. Ik ben eigenlijk al trots op mezelf dat ik er bovenop dat dagelijkse kookkarwei hoegenaamd nog in slaag om af en toe ook nog een paar liter soep te maken :-)
  Maar dankzij jouw post heb ik nu toch weer écht zin gekregen om me nog eens op maaltijdwaardige soepjes toe te leggen. Misschien die Ribolitta van jou es proberen, maar dan zonder die boerenkool denk ik, want dat vinden mijn twee kindjes sowieso supervies…(zelfs hipsterhip – gefrituurd – lusten ze die boerenkool zelfs niet)

 7. Veerle

  Awel, ik ben al een aantal weken met hetzelfde soepidee bezig en deze ochtend de madame geraadpleegd: deze avond maak ik geroosterde paprika-tomatensoep en heb er nu al zin in!

 8. Ik heb twee lievelingssoepen:
  1) een eenvoudige courgettesoep (enkele courgettes, en een ui of 2)
  2) een bouillonsoep met stukjes kalkoen, spinazie, wortel, ui, koolrabi en wat risone (kleine pasta) erbij
  Maar soep smaakt altijd!

 9. Soepjes hier is over het algemeen ui, groenten, water en bouillon en mixen maar :-)
  Als ik tijd en zin heb, maak ik kippensoep met (gekookte en in stukjes getrokken) kipfilet, sojascheuten, champignon in stukjes, rode paprika, wortel, en dan harissa en zeker ook curcuma!
  De preisoep-van-de-papa staat in de winter ook regelmatig op het menu: ui en prei in grove stukken stoven in boter, bloem over scheppen (het idee van een roux), water en bouillon toevoegen. Ondertussen een flink stuk prei-wit in fijne stukjes stoven in boter, en als de soep klaar en gemixt is, toevoegen voor een beetje bite.
  Een heel eenvoudig soepje maar oh zo lekker, is deze: http://sjoepstyle.blogspot.fr/2010/12/witte-bonen-soep-met-laurier-en.html Ik had die ooit gemaakt uit de D.elicious, kon het tijdschrift niet meer vinden, maar hoera! Dankzij dokter Google kwam ik bij die site terecht.

 10. Dan hebben we dezelfde uitdaging, ik maak sinds een paar weken ook soep op zondag. Ook nog niet echt creatief geweest, maar een mens moet ergens beginnen natuurlijk.

 11. Ik had ooit 2 soepreceptjes op de blog staan maar heb die er blijkbaar een keertje af gegooid. Oeps :-)
  De ene was met tomaten, ui, cocosmelk, rode peper. De andere vergelijkbaar maar met wortels. Dju zeg dat ik die receptjes niet meer heb want die waren eigenlijk echt lekker! Ik vries hier ook altijd soep in. Niets zo lekker als soep met brood (met een beetje boter op). Instant geluk :-)

 12. Nog niet zolang geleden tomaten en wortels met een paar bouillonblokjes tot soep omgetoverd. Weinig werk en zo heerlijk.
  Hier is het soepplan elke vrijdag een ander soepje maken. En kijk … ik hou het toch al drie weken vol!

 13. Tina

  Mijn soepprincipes:
  – Zoete groente en je wilt iets minder zoet: draai er een tomaat door.
  – Je wilt je soep juist wat zoeter? Draai er een paar wortels door.
  – Al-tijd je ajuintje goed aanstoven.
  – Geen aardappel erin, dat zijn toch alleen maar onnodige weightwatcherspunten (ik doe al 2 jaar geen weightwatchers meer, maar hey).
  – altijd komkommer in de broccoli soep! Waarom? Omdat de oma dat zo deed, en de oma maakte de lekkerste soep van het land.
  – altijd een rode paprika door de pompoensoep.
  – een restje cury- of andere saus? Bij de soep kappen!
  Enjoy :-)

 14. De soep van Jeroen Meus met knolselder, witbier en cheddar is superlekker en feestelijk! Ik maak zelf vaak soep van zoete aardappel, linzen en appel, heel simpel en heel erg lekker, ik moet dat recept snel is op de blog zwieren 😉.

 15. Smakelijk! Ik maak meestal soep, zoals jij. Van alle overschotgroensels samen met water. De soepjes van de AH zijn heerlijk.
  Ik ga er ook eens werk van maken om soepen te maken obv recept.

 16. ewel soep daar doe ik graag aan mee, meestal in het weekend en zo nog tem dinsdag in de week maar dat is al beter dan niets hé ;-)

  smakelijk in ieder geval

 17. Geniale post, ik ga hier schaamteloos recepten komen pikken :D

  Mijn favoriet is pompoen- en/of wortelsoep met kokos en curry <3

 18. vero

  Wat een toeval… laat thuis vanavond en bedacht ook net dat soep ook een maaltijd is ;-) gelukkig altijd zelfgemaakte soep in de diepvries. Zit mijn soep dus op te lepelen voor de computer en wat vind ik… jouw blogstukje!
  Mijn favorieten: uien en wortelen (veel wortelen) met currypoeder (en/of gember, en/of cocosmelk en/of groene of rode curry), pompoensoep met een tikje sinaasappel (leek me niet lekker, tot ik het proefde), bloemkool-paprika (verrassende combinatie die ik ooit vond in de colruytrecepten (maar dan maakte ik ze zonder aardappel en zonder mascarpone), pastinaak en wortel, wortel en knolselder, geroosterde paprikasoep…
  Voor morgen staat op de planning courgettesoep met Ras-el-Hanout (vond ik op pinterest). Benieuwd!

 19. Vanessa Spaerkeer

  Alsof het voorbestemd is! Zo ben ik sinds vorige week ook bezig met soep te eten als hoofdmaaltijd. lekker!
  En aangezien het hierboven vol lekkere recepten staat, doe ik mee.
  Het is er tenslotte de tijd van het jaar voor!

  Pittige pompoensoep:
  De lijst:
  – 1/2 zak diepvries pompoenblokjes (dat is dan ongeveer 1/2 kilo)
  – 3 uitjes
  – peper, zout en een goei snuif raz-el-hanout
  – 1 kleine (!!!!) koffielepel rode currypasta
  – 1 mespunt gemberpasta
  – paar druppels citroensap (zeeeeeer belangrijk voor de frisheid)
  – kippebouillon (4 blokskes)
  – 1 1/2 à 2 liter water

  De methode:
  Uitjes snijden en goed aanstoven, samen met de kruiden, gember en de rode currypasta. Pompoenblokjes erbij en echt heel goed laten stoven (ik doe dat zo’n 10 minuten). Bouillon erbij en 30 min laten borrelen. Mixen. Op het einde doe je er de citroendruppels bij. Wil je het graag wat romig dan zwier je daar 2 koffielepels chavroux geitekaas bij. Of Philadelphia, werkt ook. Nog eens laten opkoken en nog eens mixen.

  Smakelijk!

 20. Ik ben zot van pompoensoep (wel met kastanjepompoen, die is veel voller van smaak en kleur), met rode paprika, een wit van prei, een ajuin of twee en een beetje sambal voor meer pit. Als garnering doe ik er wat brokjes geitenkaas en geroosterde amandelschilfers bij. Lekker dat dat is!

 21. Els

  Wauw, dat is hier een fantastische bron van inspiratie! Ik kom zelf (nog) niet verder dan hele saaie soepen dus ik kan wel wat tips gebruiken, merci! :-)

 22. Saskaya

  Hier ook superfans van die soep van hello fresh. En ik haat dan nog wel paprika in soep.

 23. Sonja

  Ik wilde je de “zonneschijnsoep” van “een lepeltje lekkers” aanraden, echt een topper qua geur en smaak. Maar ik zie dat de dame achter de blog het receptje zelf al aangeraden heeft :-)

 24. Als je dat recept van Hello Fresh geregeld maakt, weet jij dan waar je parelcouscous kan vinden? Want ik heb het nog steeds niet gevonden in de winkel. Ik maak zelf heel traditionele soepen, onze hoevewinkel verkoopt soeppakketten en die zijn lekker en makkelijk. Wat ik wel doe, is aan mijn pompoensoep wat chilipeper toevoegen. Superlekker :-). Mijn man heeft ook een recept voor een lekkere ongemixte paprikasoep. Ik kijk dit weekend eens of ik het vind en zet het dan op mail.

 25. Wauw, vijftien kilo! Dat is echt zotveel! :)
  Mijn lievelingssoepen zijn nog altijd de hele simpele: broccolisoep (zo simpel, maar zó lekker: gewoon ajuin en broccoli koken en mixen) en paprika-wortelsoep. Kruiding is alles natuurlijk, maar vaak vind ik de simpele soepjes de allerlekkerste.

 26. Heleen

  Pompoensoep met curry, kokosmelk en banaan!
  Wortelsoep met citroen, honing en vleugje room!

  Beide heerlijke recepten van Colruyt! Terug te vinden op hun website!

 27. Wow 15 kilo! Chapeau! Hierbij mijn aanraders! Bleekselderijsoep: super heerlijk, dat had ik zelf niet verwacht. Het recept had ik van Smulweb. Wortelsoep naar het recept van Allerhande (AH) moet je ook echt eens proberen. En natuurlijk broccolisoep. Alle drie soepen die echt zo gemaakt zijn en soepen die mijn kinderen ook nog eens super lekker vinden. Bon appetit!

 28. Marloes

  Ik at vorig weekend een superlekkere soep van Kevin Storms van Foodstorms: venkel en zonnebloempitten. Allicht zal er ook wel ajuin in gezeten hebben. Ik vermoed dat je de zonnebloempitten eerst moet laten weken/meekoken en dan mixt, want het was een heel fluwelige soep. Mmm!

 29. Ge hebt percies al ideetjes genoeg :-) Ik maak meestal ook heel standaard soep: ui, groenten, bouillon, kruiden. Maar mijn man durft al eens experimenteren, echt waar :-) Als hij nog eens een goeike maakt, zal ik het laten weten :-) En intussen probeer ik misschien wel eentje van je blog of uit de reacties ;-) Tomaten en abrikozen, ik weet niet of ik dat durf….

 30. Wat fijn dat ik hier al een receptje van mezelf kan terugvinden! #fier
  Meer soepjes:
  http://cookameal.be/category/soep/

  Met als persoonlijke favorietjes: de thaise pompoensoep, rode linzen met gele tomaten en broccoli-spinazie met fetakaas ;-)

  Ps: Joepie, ik heb hier ook al heel wat soepjes gevonden om uit te testen! Bedankt!

 31. Al eens broccoli met curry en kokosmelk geprobeerd? Niet zo lief voor de lijn, maar wel superlekker!
  Pompoen-curry-gember is hier ook altijd een topper. En de miso-noedelsoep van De Groene Keuken! En de pastinaak-wortelsoep van de Colruyt! En ja, die soep uit Oh She Glows waar de andere Kelly zo enthousiast over is. Ze heeft gelijk!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>