lilith deelt de leukste kleuterboeken voor onder de kerstboom (deel 1!)

kinderboekenOf om te vragen aan de goedheilig man, dat kan ook nog allemaal. Al moet je in onze contreien snel zijn, want Sint-Maarten is al serieus onderweg om in de nacht van donderdag op vrijdag onze daken te bestormen.

Deze blogpost is er gekomen om twee redenen: het feit dat ik hier al eens een postbode aan de deur krijg met boeken voor Dexter die door de lieve mensen van uitgeverijen worden bezorgd. En nog belangrijker: omdat verschillende lezers mij mailden of ik nog eens een blogpost kon maken zoals deze over prentenboeken of deze over peuterboeken. Dat kan natuurlijk. Ik heb ondertussen al een hoop materiaal om wat kennis van zaken te veinzen, en in deel twee deel ik ook nog wat er op mijn wishlist staat voor het jaarlijkse kerstboekenpakket voor Dexter. Waarin dus geen kerstboeken zitten, maar boeken voor kerst. Dat dat duidelijk is.

Deze boeken vond Dexter (vier jaar en half) de afgelopen maanden heel leuk, en ik met hem:

dedradenvanmarbellus1

De draden van Marbellus van Marc De Bel (uitgegeven bij Van Halewyck)

Ik ben te oud om de hype rond Marc De Bel bewust meegemaakt te hebben als lezer die binnen zijn doelgroep viel. Nog nooit iets van de man gelezen, dus, tot dit prachtige voorleesboek dat hij samen met illustratrice Karolien Raeymaekers maakte op de mat van de crib viel.

Het boek vertelt het verhaal van Marbellus, een jongetje dat uit een boom valt en in een houten pop verandert van wie er draden uit zijn hoofd en handen groeien. Het resultaat is een heerlijk poëtisch verhaal dat vlot voorleest en dat mijn hart sneller doet slaan door de prachtige tekeningen.

dedradenvanmarbellus2 dedradenvanmarbellus3

Heel veel hartjes voor dit prachtige boek.

beestjesboek1

Het bijzondere beestjesboek van Yuval Zommer (uitgegeven bij Lemniscaat)

Dit is het perfecte boek voor een zoon zoals die van mij. Een zoon die tegenwoordig geen zin kan beginnen zonder een waarom. Waarom hebben pinguïns vleugels als ze niet kunnen vliegen? Waarom is een avocado gezonder dan een koek? Waarom prikt schuim?

In het Bijzondere Beestjes Boek staan antwoorden op vragen over insecten. Waarom kun je een vlieg moeilijk vangen? Hoe zien babybeestjes eruit? Zeer boeiend en vooral: zeer mooi geïllustreerd. En ja, ik ben daar een geweldige sucker voor.

beestjesboek2 beestjesboek3

Ben je in het bezit van een kind dat geboeid is door al wat beweegt en niet beweegt? Koop dan dit boek!

komuitdiekraan

Kom uit die kraan!! van Tjibbe Veldkamp – uitgegeven door Lemniscaat

Dit boek werd bekroond met een Zilveren Griffel in 2016, en niet zonder reden. Het vertelt het verhaal van een kleine jongen die niet op de bouwwerf mag komen maar er toch voor gaat, met alle gevolgen van dien. Heel erg mooi getekend en heel erg tot de verbeelding sprekend van mijn kleine man, die geboeid is door alles dat met kranen en betonmolens en andere imposante bouwdingen te maken heeft. Ik noem het bouwdingen. Dat belooft!

komuitdiekraan1 komuitdiekraan2

Het is toch niet normaal hoe mooi die tekeningen zijn? <3

Het boek vind je hier.

Binnen enkele dagen post ik deel twee van mijn lijstje, en valt er een en ander te winnen! Ik ben nog altijd op zoek naar inspiratie voor het boekenpakket van Dexter, dus deel gerust tips in de reacties. Kinderboeken zijn zo hard de max, immers.

Wil je elke maand op de hoogte gehouden worden van mijn favoriete boeken en die van Dexter en Flo? Schrijf je dan zeker in voor #nevernotreading, mijn maandelijkse boekennieuwsbrief!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reacties

 1. Leen

  Merci voor de tips! Hier heb ik voor mijn petekind net ‘over een kleine mol die wil weten wie er op zijn hoofd gepoept heeft’ gekocht. Héerlijk boek! Ook de Warenhuismuisjes ( van..?) scoorde hier heel goed, net zoals de boeken van Guido van Genechten. X

 2. Sara

  ‘De Krijtjes staken’
  Cadeau gekregen en dochter van 4,5 en ik, wij zijn helemaal verslingerd!!

 3. Joke

  Al ooit eens poëzie geprobeerd? ‘Wie knipt de tenen van de reus?’ is schitterend én een meegroeiboek…

 4. Katrien

  Het grote poepconcours is hier een topper. En ook Afspraak in het bos, Over botjes, protjes en snotjes of Verhalen van Pippi Langkous.
  Koffertje vol dromen en Verhalen uit het Roezemoezebos doen me met veel plezier terugdenken aan mijn eigen kleutertijd, en beetje bij beetje probeer ik de kinderen daarvoor warm te krijgen.

 5. ‘Mag ik bij jou in bed?’ van Chris Riddell is een hit als mijn metekindje komt logeren en alle boekjes met openklapdeurtjes.

 6. Nathalie Catalano

  Ik haal zoveel inspiratie uit je blog! echt top. Ik ga donderdag nog eens naar de boekenbeurs met lijstje uit je vorige blogs. Zo een toffe kinderboeken!
  Maar niet alleen voor mijn kleine spruit, New York staat ook op de wish list :)
  Laat die cheescake maar komen, hmmmm.
  Als kind was ik zot op de boeken van Annie M.G. Schmidt, Pluk van de Petteflet was mijn topfavoriet. De tekeningen spreken nog steeds enorm tot de verbeelding.

 7. Parmentier Sofie

  Goch, ik lees vaak de “Zevenslaper” van Sabine Bohlman voor aan mijn metekindje van 5. Het boek zonder tekeningen vinden de leerlingen van mijn eerste leerjaar hilarisch! Maar ik denk dat een jongen van 4 ook heel graag dit verhaal zal horen.
  Pluk en de Petteflet blijft ook een klassieker! In de herfstvakantie heb de film nog eens bekeken.

 8. Wij blijven ons beperken tot de disney boekjes (die ik nog heb van in men eigen kindertijd). Die zijn prachtig mooi en leuk om voor te lezen. Maar misschien wordt het wel eens tijd dat we onze grenzen verleggen ;)
  Dankjewel alvast voor de leuke tips!

 9. Miet

  oh, boekentips zijn altijd superfijn! Bedankt, ik kende deze nog niet. Ikzelf ben al jaren een kinderboekenfan (ook toen ik zelf nog geen kinders had) en heb dus ellenlange lijsten tips. Momenteel lees ik mijn 2 kleuters (5,5 en bijna 4 jaar) al een paar weken Roald Dahl voor: de GVR, de reuzenkrokodil, de griezels en nu de fantastische meneer vos. Pluk van de petteflet, pluk redt de dieren en otje passeerde ook al de revue en werden enthousiast onthaald. Bij de prentboeken houden wij allemaal van ‘meneer eekhoorn en de maan’ van Sebastian Meschenmoser (en ook van zijn andere eekhoornboeken): superfijn verhaal en prachtige tekeningen! Veder zijn we grote fan van Richard Scarry, Tom Schamp, Pieter Gaudesaboos, Matthias De Leeuw Carl Cneut en Oliver Jeffers. Dat is véél leesplezier :-)

 10. Ik moet het toegeven: ik was en ben gigantische fan van Marc De Bel! Ik was dan ook erg enthousiast toen ik ontdekte dat hij op dezelfde dag op de Boekenbeurs was als ik :)

 11. Rita

  Hier is Fred het hert een topper. Mijn zoontje is iets jonger, maar volgens mij is het ook voor een jongen van 4,5 nog erg leuk. Heel grappig en absurd vooral.

 12. Valerie

  Het pop- up boek van de Kleine Prins van Antoine de saint-excupery !! Zeer leuk en ook een boeiend verhaal!

 13. Katleen

  Richard Scarry is ook hier een topper en ‘Vast’ van Oliver Jeffers doet het ook elke keer opnieuw weer goed.

 14. Carolien

  Allez jong, gek dat je zegt dat te oud bent voor Marc De Bel, wij zijn van hetzelfde geboortejaar en ik heb in mijn tijd de Blinker boeken en de zusjes kriegel en blauwe snoepjes en ik weet niet wat nog allemaal van voor naar achter en terug gelezen.
  Hier grote fan van de Chris Haughton boeken, van “mama kwijt” en co. En zoekboeken doen het ook goed, omdat we dan gewoon zelf een leuk verhaal kunnen verzinnen :-)

 15. Oh! Leuke om te zien dat Marc De Bel ook boeken voor kleuters heeft… Ga ik eens moeten bekijken dus.
  Onze Mini is nog wat te klein, maar “Piraten in de straat” en “Gigantosaurus” van Jonny Duddle staat hier al een tijdje op het verlanglijstje om “ooit” in huis te halen.

 16. Veerle

  Mijn zoon wordt 5 in december en is ook enorme fan van boeken. Hier enkele van zijn toppers:
  – De boekjes van Ridder Florian. Hij vindt ze hilarisch. Alles staat op rijm maar dat voelt helemaal niet geforceerd aan.
  – In hetzeldfe genre: Agent en boef.
  – Dit boek: https://www.klevering.nl/p-boek+vervoer-8938 met heel mooie tekeningen!
  – De boeken van Trol en Pietertje en van Aadje Piraatje. Ook op rijm, trouwens. Volgens mij vindt mijn zoon rijm gewoon heel leuk. :-)

  Verder is hij eigenlijk ook grote fan van informatieve boeken over dino’s, de ruimte, de landen, de dieren. HIj heeft een kurkdroog boek met alle vlaggen ter wereld in, telkens met de naam van het land erbij. Vindt hij razend boeiend. :-)

 17. Larissa Vallons

  Onze vijfjarige is helemaal gek van ” Ollie en het poepkanon”.
  Geweldig leuk boek om voor te lezen.

 18. Ik heb ook de Draden Van Marbellus. Zalig boek. Maar wel met een verborgen inhoud vind ik. Je kan er je eigen gedachte van hebben he… Vince vindt het leuk dat die draadjes uit zijn hoofd komen hahaha

 19. Ik heb als kind alle boeken van Marc de Bel gelezen, het was mijn favoriete schrijver. Maar ik wist niet dat hij ook prentenboeken heeft, goede tip!

 20. Laatst las ik Drakendonder (Esther Miskotte) voor in onze bib aan een groep kinderen van 5 en 6 jaar. Ze reageerden er heel erg enthousiast op! Een aanrader!

 21. Kirby

  De Gruffalo is een toppertje hier, maar ik zie dat die al tussen je stapeltje ligt ;-)
  ‘Meneer René’ van Leo Timmers blijft het hier ook goed doen. Immens mooie tekeningen ook!
  Zoeperman van Tine Mortier is ook een leuke! En grappig ook!
  Ik had hier nog een Jip & Janneke liggen van uit mijn tijd nog & daar wordt Tristan ook graag uit voor gelezen…
  En Marc de Bel: heerlijk! Ik verslond z’n boeken vanaf een jaar of 10. Ik zat toen ook in de Kinder -en jeugdjury. Ik was m’n leeskriebel een paar jaar geleden verloren en doordat hij naar onze school kwam voor een lezing, is sindsdien de leeskriebel he-le-maal terug!

 22. Ik denk dat uw en mijn zoon een grote liefde delen voor alles waar wielen onder staan. Daarom 2 boeken die ikzelf en mijn zoontje met plezier lazen de afgelopen tijd:

  1. Mattias de Leeuw. Wij hebben een bijzondere liefde voor ‘Het grote treinenboek’. Het verhaal zelf is niet meer dan een verzameling droge feitjes, maar kijk daarachter: ontzettend boeiende tekeningen: prachtig, gedetailleerd, terugkerende elementen (nog veel meer dan er op de achterkant al vermeld wordt), en er is zoveel aan de hand dat je makkelijk zelf (laat) vertellen. Geschiedenis op kleuterniveau, op een heerlijke manier.
  Hier (https://trotsevaders.nl/2015/07/het-grote-treinenboek/) zie je een aantal pagina’s getoond.

  2. Garage Gust (Leo Timmers). Zelf ben ik net niet helemaal fan van de tekenstijl, maar wél van de woorden en van het verhaal. Kort, krachtig, origineel en een van de weinige Vlaamse boeken die op een Vlaamse wijze met taal spelen, kleine combinaties die ik zelden in boeken zie maar zo mooi zijn (‘alstublieft en graag gedaan’). Spreekt bij mij als voorlezer enorm aan zelf nog meer te bedenken.
  Zie ook: http://www.jaapleest.nl/recensies/jeugdboek/prentenboek/alsjeblieft-en-graag-gedaan

  Dan de allerbeste tip die ik mensen kan geven die inspiratie willen voor een kindertijd lang de mooiste en beste boeken:
  https://vanallemarktenthuis.com/charlotte-mason-mooie-boeken/
  Voor prentenboeken en voorleesboeken: https://vanallemarktenthuis.com/charlotte-mason-mooie-boeken/2/#cmvoorleesleeftijd
  Ik ken geen website waar zó enthousiast en vol liefde gesproken wordt over boeken als daar. Wat mij betreft een van de mooiste, zo niet hét mooiste, verzamelpunt van Goede Literatuur voor Kinderen.

 23. Vicky

  Het boek van Marc De Bel gaat over de dood, was wel even schrikken, maar gaf dan wel aanleiding tot een gesprek daar rond…

 24. an

  Onze kinderen van 3 en 5 vinden “Kom uit de kraan Bart” hilarisch. Beide om hun eigen redenen. Een boek dat onze kinderen ook erg aanspreekt is “Diepzeedokter Diederik” van Leo Timmers. Dank voor je suggesties!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>