lilith deelt haar tips om de kinders bezig te houden in de vakantie

20. eerste dag vakantie papaMaar wat kan ik doeeeeeen?“.
Ik heb geen speeeeeeeeelgoed“.
Maar ik weet niet wat ik moet doeeeeeeeeeeen“.

Echt, als ik denk dat mijn zoon een zaag kan spannen, dan is dat in de vakantie doorgaans maal zeventien. Ik droom van een thuisblijfvakantie waarin ik ze gewoon in de tuin met opblaasbaar zwembadje kan steken, maar daarop is het nog minstens een jaar wachten. En als je weet dat de tuin het laatste is waar ons budget naartoe zal gaan, dan eerder vijf jaar. Oh well, een mens kan niet alles hebben, en al zeker niet tegelijk.

Toen ik onlangs een foto op Instagram deelde waarop Youri een gezelschapsspel speelde met de kindjes kreeg ik de vraag om eens een blogpost te maken rond fijne gezelschapsspelletjes voor jonge kinderen. Ik zou dat kunnen doen, maar ik ga mij zelfs nog wat meer uitsloven door ook wat andere tips te delen om uw gasten weg te houden van die deksele tv en die duivelse iPad. Wiens uitvinders wij hier op sommige momenten ook gewoon op beide knietjes willen bedanken, maar we proberen het gebruik nog altijd te beperken tot vaste momenten (als Flo haar middagdut doet en mama dit soort blogposts typt) en het zijn ook de eerste zaken die geschrapt worden als sommigen hier beginnen te spuwen, met dingen naar ons hoofd beginnen te gooien of hun zus een duw of stamp verkopen.

8. Trucker meets lezer

Deze dingen werden deze vakantie al getest en minstens voor vijf zalige minuten goedgekeurd door die van mij:

 1. De oude digitale camera. Misschien heb je er nog een in een schuif liggen die aan de kant werd geschoven toen de smartphone met fantastische camera zijn intrede deed. Dexter is niet alleen zot van foto’s maken (en doet dat ook lang niet slecht), sinds hij ontdekt heeft dat hij er ook filmpjes mee kan opnemen is het hek helemaal van de dam. Sinds hij weet dat Youri die filmpjes kan monteren voor de iPad, waar hij ze zevenendertig keer na elkaar kan bekijken tot hij pipi in zijn broek doet van het lachen (true story) nog meer.
 2. Gezelschapsspelletjes. Dexter is op een leeftijd waarop hij zeer graag gezelschapsspelletjes speelt, zolang hij niet verliest. Zijn absolute favoriet was zeer lang “Wie is het?” in deze versie van Finding Dory. Eens gekocht in het Kruidvat, en man, heeft hij daar al plezier van gehad. Sinds hij het cadeau kreeg voor zijn verjaardag werd dit spel evenwel keihard van de troon gestoten door Labyrinth, de brandweerman Sam editie. Zot is hij van dat spel, ook al heeft hij de strategie erachter nog niet volledig door, maar dat deert hem niet, en het lijkt precies wel bij elk spelletje beter te gaan. (en woah, ik zie dat ze er ook hebben van Cars 3 en Disney enzo, had ik dat geweten). Ook behoorlijk populair en goed te doen voor zijn leeftijd: Monza van Haba, een soort racespel.
 3. De bibliotheek. Wij hebben het geluk vlakbij die van Ieper te wonen (iets dat ik nog zal missen als we verhuisd zijn), en dus springen wij snel eens binnen. Ik herinnerde me een week geleden ineens hoe zot ik als kind was van de boeken van Guinness World Records. Geen zever, ik heb niet moeten opzoeken dat de langste man die ooit heeft geleefd Robert Wadlow heette en 2 meter 72 was. Dat is nog steeds parate kennis. Wij dus naar de bib om een paar boeken te gaan halen, en Dexter is ook helemaal mee. Hij heeft zelfs even overwogen om een gooi te doen naar de titel van langste nagels ter wereld, maar zag er weer van af toen ik zei dat hij dan wel nooit zijn broek nog open zal krijgen om naar het toilet te gaan. Oh, en van Lannoo kreeg ik onlangs de geweldige boekjes “Mijn kind knutselt graag” en “Mijn kind verveelt zich nooit“, vol spelletjes en knutselprojecten. Ik ben daar zelf absoluut geen held in, maar ze hebben me al een paar keer uit de nood geholpen thuis en in de vakantieopvang.
 4. Het good old uitstapje. Wij zijn al naar de ezelsboerderij geweest. Ook al naar de lokale zomerbar en de zelfplukboerderij. Al die plekken hebben gemeen dat ze niet ver zijn. Echt, een vakantie in een straal van 15 km rond de voordeur, ik kan daar steeds meer van genieten. Zeker nu de kindjes nog klein zijn. Mijn FOMO is de laatste jaren zo hard aan het oplossen dat het haast niet te vatten is. Ik ben nu content dat ik niet per se naar het strand of de Gentse Feesten moet van mezelf. Wat een opluchting, soms. Soms is een trip met het hele gezin naar de Colruyt ook al een heel avontuur en meer dan genoeg spanning en sensatie voor een dag.
 5. De emmer water. Echt, geef kinders een emmer water waarmee ze zichzelf of anderen nat mogen maken en ze zijn content. Zelfs die van mij. Ook altijd een hit: opdrachten geven. Vragen of ze zin hebben om mee te helpen met soep maken, of fruitsla. Of we samen chocoladetaart gaan bakken, of de was gaan plooien of ophangen. Als ik Flo de wasmachine laat vullen is ze het gelukkigste kind ter wereld. Geen idee hoe lang nog, maar ik profiteer ervan zo lang dat geluk deel uitmaakt van mijn bestaan.
23. ezelpad 21. de plukboerderij

Nog tips om de zomer door te komen? Deel ze aub! We zullen u zo dankbaar zijn. 

Reacties

 1. Ik laat ze elke zomer ook zelf hun Trip trap kuisen (stoelen buiten: emmer water en vot en huppa!) en zelf hun knuffel wassen (emmer water, soppen, uitspoelen).
  Stoepkrijt doet het ook nog wel’s goed.
  Mijn geheime plan om mijn kinderen mee te krijgen in het minimalise: ik geef ze 15 minuten op hun slaapkamer en dan moeten ze elk x aantal spulletjes voor hun deur gelegd hebben die weg mogen. Ze vinden dat super tof en uw huis is weer iets leger: win-win dus!
  En verder zijn ze bij ons geweldig goed in spelen met drie keer niets: een veer, een tak en een touwtje en wat plakband en ze dan vooral laten doen….Elke keer fantaseren ze iets nieuws waar ze echt wel lang zoet mee zijn.

  1. Haha, geweldige tip van die stoelen, ga ik ook doen! :)

   En dat van die veer en die tak lijkt me ook leuk.

 2. ‘k probeer ze zoveel mogelijk buiten te steken: bal, fietskes, glijbaantje of gewoon de doos met duplo’s op dekentje buiten. Als de buurjongens erbij komen, hebben ze absoluut niet meer nodig.

  Autootjes en vliegtuigjes doen het voor de rest nog het steeds best als speelgoed.

  ha, wat een toeval, we hebben net vorig weekend voor het eerst “wie is het” gekregen en geïntroduceerd. Maar mijn zoon is nog wat jonger dan Dexter en het leerproces over vragen stellen en niet de hele tijd direct te verklappen wie je voor je hebt is nog bezig. Best wel lollig.

  voor de rest geef ik je helemaal gelijk met ze te betrekken met dagelijkse klussen in huis. Zij vinden het fijn en ik vind het belangrijk dat ze helpen en leren wat er te doen is in het huis. Mijn 4-jarige was vorig weekend helemaal in de wolken om zijn kamer te mogen meebehangen (=lijm op muur rollen) en schilderen. Zalig.

 3. Mijn smurfjes van 4 en 2 waren onlangs een tijdje zoet met het maken van een kamp onder de eettafel, gewoon door er dekentjes rond te hangen en er kussen onder te moffelen. Ik heb zowaar een boek kunnen vastpakken!
  Die Labyrinth zet ik op het cadeautjeslijstje! Wij zijn met kleine kindjes ook wel een hele tijd blij geweest met het gezelschapspel Boomgaard van Haba.

 4. Carcasonne junior vind ik zelf veruit het beste kinderspel ooit, vanaf 4 jaar ongeveer maar zelfs veel ouder (ook wij) blijven het leuk vinden om te spelen. Echt een topper.
  Daarnaast doen de kinderen hier in de vakantie hun ding door kampen te bouwen, buiten of binnen in de zetel, zich te verkleden, zich door mij te laten schminken, koekjes te bakken, samen te geocachen (eigenlijk is dat gewoon een soort schattenjacht die je echt overal kan spelen en we kregen ze daarmee ook aan het wandelen #winwin),, te gaan picknicken (kan je een hele dag int park mee vullen bij mooi weer)(en je hoeft je heus niet uit te sloven voor een geweldige picknickmand, gewoon wat brood, kaas en tomaatjes is al vaak voldoende), op familiebezoek te gaan, hun kamer her in te richten en op te ruimen maar af en toe ook gewoon door te niksen en zich te vervelen (alleen zorg ik tegen dan dat ik druk bezig ben met iets zodat de klaagzang niet zo erg lijkt ;))

  1. Oké, ik ga die Carcasonne eens bekijken, wist niet dat hij dat nu al zou kunnen spelen. Merci voor de tip!

 5. IJsje gaan eten bij Surprice in Houthulst (je hebt daar ook een bos in de buurt), picknick op Hoeve Zuid-Bellegoed, Kakelend Kippenmuseum in Keiem, Zonnegloed, allerhande speurtochten in Palingbeek & andere bossen in de buurt (zoektochten zijn in bezoekerscentrum van de Palingbeek te krijgen),…

 6. Isabel

  Carcasonne junior is hier ook een megahit! En Regenwormen Junior! Over and over again.

 7. Lewis

  De oudste (6j) fruitpap laten geven aan de jongste (9m). Duurt wel efkes en pret voor iedereen! Boontjes trekken, groentjes snijden doet hij ook graag.
  En zoekboeken (uit het kruidvat oa) doen het hier ook super. Zelfs wij zijn een tijdje stil omdat we meezoeken ;)

 8. Saskia Van Weyenbergh

  Cocotaki is hier grote hit. Soort Uno met dierengeluiden 😏
  Ook Ridderslag van Haba is top.
  Wat ze sinds vorige zomer vaak zelf doen is eerst een halfuur bezig zijn met een eigen “speelkaart” ontwerpen, met een 6tal vakjes waarin telkens een activiteitje getekend staat. Bijvoorbeeld, puzzelen, boekjes lezen, verkleden en toneeltje spelen, Lego, autootjes… En dan starten ze aan al die activiteiten, 10 tot 20 minuten per vakje, ze ruimen op en doorstrepen het vakje om dan het volgende te doen. Bij een volle kaart, zijn ze superfier en is het vaak tijd voor een tussendoortje of wat tv kijken. En zo zijn ze toch weer een tweetal uur bezig. (Valt het op dat ik in het onderwijs sta🙄🙄)
  Dat geocachen hebben wij vorige week voor het eerst gedaan, ik was zó verbaasd dat beide kids 4 km (!) zonder zeuren gestapt hebben. En dat was echt plezant! Veel plezier!

 9. Inne

  Zelf sandwiches maken viel hier gisteren goed in de smaak bij mijn driejarige. We probeerden dit recept: http://meisjesmama.blogspot.be/2012/03/sandwiches.html en vonden het delicieus!
  Vandaag ook even rustig een koffietje kunnen slurpen tijdens een zoektocht in de tuin: zes te zoeken dingen op een papier getekend (blad, pluim, lang gras, steentje…), met een mandje de tuin in gestuurd en daarna laten prutsen met de lijmstift om een collage te maken.
  In de buurt van Waregem zijn dit heerlijke kinder+koffielocaties om het huis even uit te zijn: Achiel en Hector, barnoldus, Mokka & Meer.

 10. Nog wat leuke spellen voor Dexter: bunny hop, stef stuntpiloot, boomgaard, carcassonne junior, spokentrap, mago magino, piratissimo, giro galoppo, dier op dier en jakkiebak kippenkak.

 11. M

  Koop 5 grote tubes verf, van die plastic flessen die je tegenwoordig overal kunt kopen. Koop de kleuren rood-geel-blauw en zwart en wit. Laat de kinderen op een groot vel papier of achterop behangrol (vaak gratis mee te nemen…) lekker schilderen en laat ze zelf de kleuren maken die ze niet op hun palet hebben (een oud bord doet hiertoe prima dienst)

 12. Innie

  Dit zijn hier de borspelletjes die zowel de bijna vijfjarige kleutermeneer én de mama graag spelen. Dat laatste vind ik ook wel belangrijk.

  Monza en Ridderslag, beiden van Haba. Boomgaard vinden wij eigenlijk al een beetje te eenvoudig voor een vijfjarige. Dier op dier blijft wél een hit voor alle leeftijden.

  Catan Junior

  Carcassonne junior heeft hier nooit echt aangeslagen. Binnenkort gaan we hier eens het basisspel van de volwassen Carcassonne proberen.

  Op jacht naar Hubi. Geweldig leuk spel voor jong en oud.

  Regenwormen Junior

  We zijn hier ook net aan Blokus en Rolit begonnen, maar daar heeft hij nog redelijk wat hulp bij nodig.

  Verder vindt hij tegenwoordig Takenoko supercool. Dit is eigenlijk een spel voor oudere kindjes, maar mits enkele vereenvoudigingen in de spelregels, ook wel leuk.

  Disclaimer: wij zijn thuis zelf enorme boardgame geeks. We hebben het ongelofelijke geluk dat kleutermans ook al graag eens een bordspelleke speelt, en er eigenlijk wel redelijk goed in is. Voorlopig kan hij nog tegen zijn verlies, hij vindt het niet erg als we hem een beetje helpen of tips geven en raakt ook niet gefrustreerd als het spelletje nog net iets te moeilijk is.
  Een tip die ik sowieso kan meegeven: sommige bordspelletjes voor oudere kinderen en volwassenen, zijn makkelijk aanpasbaar aan iets jongere kinderen. Als je zelf al eens graag een spelletje speelt, denk zeker eens na of dit lukt bij sommige spelletjes.

 13. Annelies

  Toppers van gezelschapsspelletjes hier:
  – knappe koppen (vanaf 2j)
  – kukeleku ( vanaf 2j – haba)
  – kroko loko (vanaf 4j)
  – smartgames (al vanaf 3jaar, vele varianten, stimuleert logisch denken, gebruiken ze ook op school, heeft een dino variant!!!, kan alleen gespeeld worden)
  – cluedo junior ( vanaf 5jaar, wie heeft de chocoladetaart opgegeten; spannend)

  Wij spelen hier ook wel eens ‘cinema Van de Ven’; de kinderen zijn dan super enthousiast en denken ‘jeej Film’; maar eigenlijk zijn we dan een hele dag zoet met cinema tickets knutselen en hapjes/snacks maken. Heel gezellig (zeker met dit weer)

  -picknicken

  – een heel leuk knutselidee: zichzelf tekenen, ware grootte formaat, wij plakken dan met reepjes stof hun kleren enzo, en dan met de datum erbij enkele vragen beantwoorden: ik hou van, lievelingsdier, lievelingseten, favoriete film , boek, ik ben goed in,
  …. ik herhaal dit af en toe en bewaar het in hun herinneringsdoos.

 14. Sandra

  Spelletjes die leuk zijn voor alle leeftijden: carcasonne jr, memorie, dobble (mijn persoonlijke favoriet!), kapla….
  Echt toppertjes, zelfs voor volwassenen!

 15. Birgit

  Just dance now is een PlayStation dance game,(dat ik niet koop want ze zijn alles direct beu) .ik zoek op YouTube nr vb ‘Madagascar song just dance now’ of eender welk liedje ze leuk vinden en dan heb ik 3 actieve dansers in huis.. Houdt hen makkelijk een uur of langer bezig.. en haal er attributen bij zoals een make believe microfoon en ze gaan helemaal los..

 16. Isabel V

  Wat wij hier al enkele keren gespeeld hebben is ‘schattenjacht’. Ik laat de kindjes even alleen boven spelen of in de tuin. Ik maak een doosje met het vieruurtje erin en verstop het ergens in huis; dat is de schat. Ik teken op een speciaal papiertje een eenvoudige plattegrond van ons huis en teken een route met stippellijntjes uit. Daarna zet ik een kruisje waar de schat zich ergens bevindt. Zoeken maar! Plezier gegarandeerd!

 17. Wij zijn ook nogal gezelschapsspel-gek en proberen ook vaak ze gewoon met de ‘volwassen’ versies van de spelletjes te laten meespelen (ze zijn 6 en 8). Patchwork is een van onze favorieten. Kakkerlakkensoep en kakkerlakkenpoker vinden ze ook hilarisch. Gepakt en gezakt, yahtzee, vlotte geesten en dobble doen het ook steeds goed.

 18. Saskaya

  Ik zou niet eens investeren in Carcassonne junior. Wij spelen gewoon de volwassen versie met onze bijna vijfjarige. Alleen zonder boeren ;-) Puzzel en leren tellen in één.

  Verder is Uno hier een topper. Puzzelen ook. Kampen bouwen onder tafel en daar dan zelfgebakken koekjes opeten. Zout kleuren met stoepkrijt was onlangs ook een topper.

 19. Gerty

  Ideaal voor de zomervakantie zijn de bootjes van Aquaplay, die staan hier (ze zijn 5 en 7 ) de ganse vakantie op terras. Makkelijker op te zetten dan een zwembad ;-) Met een kleine waterspuit de plantjes watergeven vinden ze ook super. Qua gezelschapsspelletjes spelen ze hier ook graag de betoverde doolhof junior, rumba rups, uno en monopoly junior (maar zolang ze niet kunnen lezen valt dat wel tegen). Waar ze bij ons constant mee spelen (vooral een hype hier op school..) zijn pokémons, de kleine minifiguren… en clics. Ze maken dan huisjes voor alle pokémons etc… :) Tablets moeten ze hier eerder verdienen. Ze moeten elke week enkele klusjes doen (wc rollen aanvullen, koffie aanvullen, tafel zetten bv) en met die klusjes kunnen ze de tablet verdienen. Als ze het te bont maken dan vervalt dat wel weer natuurlijk :p en een tijdsslot op die dingen is echt handig! Aanrader qua app: Todo Math. Ik probeer op die tablets toch een goede balans te houden tussen leerrijk en entertainment. Wat trouwens ook eens leuk is: schilderen met koffie of gewoon een klein tentje in huis zetten ;-)

 20. Sarah

  – Strijkparels zorgen hier meestal voor een paar minuten stilte. Wij doen er ook andere spelletjes mee, zoals “verstop een Lego-mannetje er in”, dolle zoekpret gegarandeerd.
  – zoutdeegknutsels maken + schilderen na het bakken is ook altijd dolle pret.
  – verkleedkoffer: uuuuuren dolle pret
  – wat spelletjes/speelgoed betreft: onze bib heeft een spelotheek waar je gratis (!!) speelgoed kan uitlenen. Hebben massa’s spelletjes, maar ook playmobil, fietsjes, … ideaal dus voor wat afwisseling, voor het minimalisme in huis én voor de portemonnee.
  – onze 2jarige is zot van 4 op een rij (schijfjes allemaal er in, weer uit gooien en herbeginnen)
  -Nijntje-verstoppertje (zo’n nijntje dat om de 10 seconden zegt “ik ben verstopt, kunnen jullie mij vinden, …”), heerlijk!

 21. Eline

  Hoe hou je een jongen van net 3 en meisje van 16 maand bezig? Langer dan 5 minuten opperste concentratie lukt hier niet. Ik wil onze oudste zo graag leren puzzelen, tekenen of kleuren. Of gezelschap spel spelen. Hij verliest snel zijn concentratie.

 22. Nederbuur

  Onze gezelschapsspellen (kids v 3 en 5jr) zijn: Kroko Loco, Max de kat (coöperatief spel), het Babbelspel (Baert), Ben ik een banaan, memory, Dier op Dier (Haba).
  Verder buiten: bak water + Dreft + iets van kleur (krijt of verf) + rietje = gekleurd schuim blazen. Of dan maken ze een toverpot: glazen pot met water en hen krijt laten raspen (en wat glitter erin doen). Of ze maken een mandala van vondsten buiten met takjes, steentjes etc.
  Binnen: koop 50 low budget schuursponsjes en ze bouwen zich rot. De combi met playmobil of dieren is geweldig. Knutselen: schoendoos, aan elke lange kant 4 gaatjes. Stop er 4 brochettestokjes door, hang er wasknijpers aan en je hebt een tafelvoetbal. O ja, schilder de wasknijpers.

 23. Iris

  Gisteren getest (8 en 5 jaar) : laat ze eens verantwoord “knoeien” met eten en drinken. Een paar bekertjes met drankjes (grenadine, water, fruitsappen, …) en dan mogen ze mengen en proeven. Een paar van die spuitjes en rietjes erbij en ze zijn even zoet. Ze morsen weinig want willen niets verspillen omdat ze het willen proeven. Kan ook met wat fruit en chocolade en bv kokosschilfers.
  Goed idee deze post! De vakantie is nog lang 😉

 24. Wat hier altijd meer dan geslaagd is: speelkleren aandoen die ze ècht volledig vuil mogen maken en richting het provinciaal domein dicht bij ons huis trekken en ze daar volledig los laten gaan. Kinders zijn raar, hoe vuiler die mogen worden, hoe liever die da hebben :D (Voetnoot: ze zijn 10, 11 en een puber van 13 :D ). Mega simpel, maar altijd goed.

 25. Iris

  Spelletjes: “Dobble junior” is geweldig (vanaf 4-5 jaar) en soms zelfs moeilijk voor een luie mama die niet heel goed oplet :)
  “Pittige pepers” doet onze 8jarige graag. Enige nadeel is dat je daarvoor met 3 moet zijn.
  “Kakkerlakkersoep/salade” is ook een topper.
  Succes!

 26. Saskaya

  Hoera voor Lilith en bol. Gisteren het labyrint van brandweerman sam besteld, vanmorgen geleverd, net gespeeld en dochter héél blij. En ik vond het ook best tof :)

 27. Toch ook al de spelotheek Stokpop ontdekt ?
  Spelletjes, speelgoed gratis uitlenen – en onderdeel van de bib – dus zelfde lidkaart.

 28. @ allen: heel veel dank voor de tips, zeker voor de gezelschapsspelletjes.

  Ik heb er 2 die ik top vind:
  https://www.bol.com/nl/p/onderweg/9200000049403617/
  – Dixit (eigenlijk een spel voor volwassenen) wat aanpassen: 4 kaarten per kind, 1 thema kiezen, kind toont de 4 kaarten in zijn hand, en de rest raadt welke kaart het was. Dus niet zoals bij de echte versie allemaal een kaart leggen: dat gaf bij ons veel te veel verwarring. Het leuke aan dit spel is dat je echt inzicht krijgt in de psyche van uw kind, mijn zoon kon echt al supergoeie dingen zeggen waar ik nooit aan gedacht zou hebben zelf (“de zakenman uit De Kleine Prins”).

 29. Marijke

  Wat hier ook steeds leuk is
  *fruitbrochetten maken
  *een postkaart knutselen en versieren en die dan echt met de post van versturen naar iemand
  *play-doh
  *een busrit naar de stad
  *pizza maken
  *speelgoed wassen in een babybadje VB duplo met wat afwasmiddel
  *een kamp bouwen (fleecedekentjes+stoelen+wasknijpers)
  *ontbijten in de IKEA voor 1€
  *boomgaard van haha
  *van een kleurplaat je eigen puzzel maken

  Bedankt voor jouw tips en die in de comments

 30. nog een topper blijkt sinds gisteren: een oude, lege tent in den hof zetten.
  uren niets gehoord of gezien. <3

 31. Zoveel goede tips hierboven! Ik ga mij meteen eens verdiepen in al die gezelschapspelletjes want dat hebben wij amper in huis op maat van de kinderen.

  Recente successen bij onze 5-jarige zijn:
  Plakband: We brachten eens een rolletje mee voor hem (op zijn vraag) en daar is hij uren zoet mee geweest: knutselwerkjes knippen en plakken en daarna al zijn kunstwerken met plakband op onze muren omhoog hangen. Zo hadden wij plots een echt ‘museum’ in onze living :-) (je mag natuurlijk wel niet te gehecht zijn aan propere witte muren :-D )
  Een andere hit is het zoekspel waarbij er iets verstopt moet worden en de verstopper dan ‘warm’ of ‘koud’ als hint geeft aan de zoeker(s). Dat spelen onze zonen samen (3 en 5j,) al roept de jongste gewoon altijd ‘koud koud koud’ ;-) )

  Samen naar muziek luisteren blijft ook een hit (kapitein Winokio etc)

  Ik merk verder ook dat ik de kinderen meestal gewoon een beetje op weg moet helpen, eerst even meespelen (snel een stad van duplo in elkaar flansen) en dan zijn ze er plots mee weg en heb ik weer een uurtje rust :-)

 32. Mijn neefje en nichtje spelen ontzettend graag Halli Galli. Eigenlijk moet je er al voor kunnen tellen, maar de tekeningen zijn zo duidelijk dat je met vergelijken ook al een heel eind vooruit geraakt.

 33. Ann

  – Een paar bestellingen doen bij Bol, en hen dan de dozen geven om er mee te spelen.
  – Kapla kopen. Verveelt precies nooit, en geen huilbuien zoals bij Lego of Lnex omdat dat ene blokje spoorloos is: alle Kapla blokken zijn tweelingbroertjes van elkaar. Mijn kinders hebben zelfs stiekem hun spaarpotten samen gegooid: ze willen samen nog een doos Kapla kopen met hun eigen centen, voor grotere bouwprojecten.
  – ze een kookboek in hun handen duwen met veel doenbare recepten en hen iets laten kiezen om samen te maken. Het wordt wel altijd een dessert natuurlijk, als ik hen laat kiezen🤔
  – speelvriendjes uitnodigen
  -nog speelvriendjes uitnodigen
  – boze wolf spelen, en zij zijn de geitjes. Vinden die van mij al 9 en 7 jaar de max.
  – bib inderdaad. Tonnen leesvoer aanslepen.
  – boswandelingen maken
  – in je buurt wandelen, en je kinderen beurtelings laten kiezen of ze rechtsaf willen, linksaf of rechtdoor. Ik sprokkel terwijl voortuininspiratie.

 34. Line

  Ann, wij gebruiken op “rondkuierwandelingen” een centje : zij mogen gooien en kop of munt bepalen of we links of rechts gaan. Topper !

 35. Kathy

  Mijn 5 pimpeltjes tussen de 3 en de 8 jaar hebben af en toe eens een zetje nodig om gelanceerd te raken, maar dit zijn toppertjes: een zakje water in de diepvries steken om dan een paar uur later de onnozelaar uit te hangen met dat ijs (buiten wel te verstaan), kampen bouwen in de ‘matrassenkamer’ (kot met 2 oude babyparken, een paar matrassen, oude gordijnen, …) (alle rommel moet IN de matrassenkamer blijven), parcours tekenen op de koer die ze dan met de fietsjes, skates (al dan niet met touw aan elkaar vastgeknoopt moeten volgen), elk kind heeft hier één schop met zijn naam erop en daarmee mogen ze tussen de struiken en in de kippenren putten graven.

 36. Playdoh is hier altijd een groot succes. Zoontje van 4 en dochter van 2 zijn daar meestal een uur zoet mee.
  De Smartgames zag ik hier ook al aangehaald. “3 kleine biggetjes” (https://www.dreamland.be/e/nl/dl/drie-kleine-biggetjes-deluxe-114572) kon mijn zoontje op 3,5 jaar al vrij vlot spelen. Het is ook om alleen te spelen, zo ken ik niet veel andere spelletjes.
  Duplo, zowel gewoon “huizen” en torens bouwen als het uitgebreide treinspoor leggen, wordt hier ook veel gebruikt. Alleen is het dan vaak ruzie want grote broer kan al wat meer bouwen en kleine zus breekt vooral af. :-)
  Het idee van Saskia van de speelkaart vind ik geweldig. Ik ga dan wel zelf eens een speelkaart maken en hopen dat ze het leuk vinden. En een schatkaart maken moet ik ook eens doen. Mijn zoontje is helemaal into Piet Piraat en schatkaarten.
  Leuke tips hier allemaal!

  1. Flo bedoel je? Met de stippen? “Een boek” van Hervé Tullet. Zeker eens bekijken als je het niet kent, het is fantastisch!

 37. Hannelore

  Ik heb al een heel arsenaal aan spelletjes verzameld voor de oudste dochter die in november 5 wordt. Wie is het? was hier ook lang een topper, net als De Boomgaard, het Memospel, dat uitdagender (en goedkoper) is dan de gewone versie, daarvoor is ze wat te oud ondertussen. Carcassonne Junior daarentegen vinden we niet veel soeps. Momenteel is Op jacht naar Hubi hier de grote favoriet, werkelijk een heel fijn spel dat op verschillende niveaus kan gespeeld worden. De dochter krijgt er maar geen genoeg van … Het is niet goedkoop maar het is de investering zeker waard want hoe ouder ze worden, hoe strategischer ze het kunnen aanpakken, ik ben er zeker van dat het dus nog jaren zal meegaan!

 38. Leuke tips allemaal, hier zijn ze bezig met het knutselen van een eigen kartonnen televisie en allerhande objecten voor in hun reclameblokken, Nivea, ijsjes, … Ik ben vooral benieuwd naar hun eerste uitzendingen en hun filmpjes daarvan.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>