Waarom ik elk jaar een leesdoel stel (en hoe jij dat ook kunt doen)

shutterstock_695723983Ik ben aan het terugkomen van doelen stellen.
Ik vond ze lang motiverend, tot ik ze alleen nog maar veel van moeten vond. Een bepaald aantal dagen per week vegetarisch. Zo veel keer sporten. Zo’n periode zonder alcohol.

Het is bijna weer januari, het zal jullie misschien ook allemaal niet vreemd zijn, dat eeuwige willen sleutelen aan gewoontes. Gelukkig ben ik al gestopt met roken en drinken, maar toch blijven de stemmetjes in mijn hoofd fluisteren dat er van alles anders moet. En dringend.

Ik ben er al serieus in geminderd. Er is eigenlijk maar een doel dat ik consequent blijf stellen, al een jaar of zeven. En dat is mijn leesdoel op Goodreads. Afgelopen week haalde ik het aantal gelezen boeken dat ik in 2017 wilde halen (Dertig! Hoera!). Vorig jaar, het jaar waarin Flo werd geboren, las ik 22 boeken. (ik had nochtans maar een voorzichtig doel van tien) En het jaar ervoor las ik er een whopping 43. Ge kunt u gaan voorstellen hoe mijn menage er toen moet bijgelegen hebben.

Ik durf met stelligheid beweren dat ik die cijfers van zijn leven niet had gehaald zonder leesdoel.

IMG_4990

En net daarom stel ik het dus.

Met lezen is het gek. Eigenlijk heb ik daar nooit echt tijd voor. Wie wel? Er is altijd een mand was die geplooid moet worden (gelukkig al jaren niet meer gestreken), een zwemzak die moet worden klaargezet, of een kindje dat dringend iets nodig heeft. Om het nog niet te hebben over mijn telefoon die vergroeid is met mijn rechterhand. En toch doe ik het. En dat doel helpt me gigantisch. Ik ken veel mensen die meer zouden willen lezen, en daar toch niet in slagen. Net daarom, denk ik soms. Omdat het zonder doel gewoon niet gemakkelijk is om te weten wat dat dan eigenlijk is, “meer lezen”.

IMG_8436

Is het dan niet van moetens, met zo’n doel als een zwaard van Damocles boven je hoofd? Ja, misschien soms een beetje. Maar het is zoals met andere dingen die goed voor je zijn: het is niet omdat het goed is dat je er ook altijd zin in hebt. Ik weet nog dat ik enkele maanden na de geboorte van Dexter bij de psychologe zat en ze me vroeg wat ik graag deed. Ik zei wat dingen als lopen, koken, lezen. “Hoe lang is het geleden dat je nog iets van die dingen hebt gedaan?“, vroeg ze. Ik vond mijn antwoord vanzelfsprekend: al maanden niet meer. Zij vond dat niet vanzelfsprekend. Toen begon ik dat ook ineens weer in te zien. Youri zei me ooit dat hij weet dat het niet goed met me gaat als ik helemaal stop met lezen. Ook dat zegt iets.

Wat dat leesdoel vooral voor mij doet is me wat opjutten. Op een gezonde manier. Ervoor zorgen dat ik altijd snel weer naar een volgend boek grijp. Uit mijn kast, van de bib, maakt niet uit. Aja, want ik heb een doel te halen. En aja, lezen kost misschien wel tijd, maar het is goed voor me. Ik heb er echt veel aan. Niet alleen op mentaal vlak, maar ook omdat ik de indruk heb dat ik er alleen maar makkelijker door ga schrijven.

IMG_8799

En zo ben ik al jaren aan een stuk door aan het lezen, zonder ferme hiaten.
In de zomer op mijn terras, in de herfst in mijn warm bad, of in bed. Zo zalig, dat, met mijn Kindle met lichtje. Ik kan niet anders dan zeggen dat het mij al onnoemelijk veel deugd heeft gedaan.

Op de momenten dat ik triest ben, of bang, of gestresseerd, altijd weer dat boek en dat bed of bad.

Ik heb er zo veel door geleerd, ook. Door in andere mensen hun hoofd te kruipen. Door dingen door hun ogen te bekijken. Het zal vast geen doel zijn waar iedereen iets aan heeft, maar als je het vermoeden hebt dat je iets zou kunnen hebben aan meer boeken lezen, dan kan ik je alleen maar aanraden om eens te testen of een leesdoel kan helpen.

Heb je zin om een leesdoel te stellen, dan heb ik een paar tips:

 • gebruik de tracker op Goodreads: je kunt natuurlijk zelf gaan tellen, maar alleen al voor de boekentips en de heerlijke community kan ik Goodreads niet voldoende aanraden. Ik haal daar gigantisch veel boekentips uit. Let wel: Goodreads laat je maar toe om op 1 januari je doel te stellen, dus geen paniek als je het nog niet terug kunt vinden.
 • kies een realistisch doel: als je jaren weinig of niet hebt gelezen, dan is tien boeken misschien een beter idee dan vijftig. Ik weet dat ik niet elke week een boek uitlees, maar dat ik er doorgaans ook geen drie weken over doe om er een uit te lezen. Het is beter om klein te beginnen dan om jezelf op te fokken omdat je al na een maand achterligt op schema. Daarom denk ik dat ik volgend jaar weer voor dertig kies. Ambitieus genoeg, maar ook niet te ambitieus, zodat ik niet een jaar lang het gevoel heb achter de feiten aan te hollen.
 • plan vooruit: ik heb een lijstje in mijn bullet journal met de boeken die ik de komende weken nog wil lezen. Die pluk ik uit mijn ondertussen gigantische to read-lijst op Goodreads. Kom ik een boek tegen dat me leuk lijkt, dan sla ik het daarin op, en af en toe ga ik erdoor en plan ik vooruit in mijn bullet journal. Op die manier moet ik nooit lang nadenken: tegen dat ik het ene boek dichtsla weet ik al wat het volgende wordt.
 • wees lief voor jezelf: niemand zal je straffen als je je doel niet haalt. De enige die dat kan doen ben jij zelf, en ik zou het niet aanraden. In het jaar nadat Dexter werd geboren las ik drie boeken. Ik had gehoopt op tien. Soms staat het leven een beetje in de weg, en dat geeft allemaal niet. Maar je hebt wel een punt om op te mikken.

Wil je extra inspiratie, schrijf je dan in op mijn leesnieuwsbrief #nevernotreading, en dan krijg je elke maand wat boekentips in je mailbox. Mij toevoegen op Goodreads kan ook.

Stel jij een leesdoel? 
Waarom?
Helpt het je om meer te lezen?
Of wil je eindelijk eens aan je leesdoelen werken?
Deel het in de reacties onder deze post!

Reacties

 1. Nog nooit gehoord van Goodreads, leuke tip. Ik lees erg graag maar de laatste jaren met de mini’s alsmaar minder. Ik probeer op vakantie altijd minimum 1 boek te lezen, mijn beste prestatie van een heel jaar… helaas. Hopelijk snel terug wat meer tijd. En niet alleen tijd, ’s avonds wil je gewoon zo veel doen dat er altijd wel iets achterwege valt. Een boek moet je bovendien in één ruk kunnen lezen.

 2. Ik heb sinds dit jaar een leesdoel op Goodreads (ook gehaald, hoera!) en ook sinds dit jaar nieuw: meedoen met de Verbeelding Book Challenge. Waarom? Omdat ik het gevoel had altijd maar dezelfde boeken te lezen en die Challenge mij wel een klein sjotje onder mijn achterste heeft gegeven om uit mijn comfortzone te komen.
  Ik vond het leesdoel eigenlijk vooral leuk om eens te zien hoeveel ik lees, want anders heb je daar niet zo’n zicht op. Laten we stellen dat ik sowieso veel lees (nog geen kinders, een comfortabele job zonder zotte uren) en dat ik nog een pak meer lees dan wat er op Goodreads verschijnt, omdat ik ook heel vaak herlees.
  Volgend jaar meer van dat!

 3. Annelies

  Ik lees ook veel. Altijd in mijn bed, bad , infraroodcabine en t ziekenhuis.
  Ook een e-reader met licht en dat is geweldig he.
  Veel plezier nog!

 4. Ik lees in bed, zo kom ik helemaal tot rust voor het slapen gaan. En ja, ook op mijn e-reader met lichtje. Wat een geweldige uitvinding! Ik heb mijn doel op goodreads dit jaar eveneens op 30 boeken gezet en ik ben er bijna. Lezen geeft me vooral rust, een manier om te stoppen met piekeren en dat heb ik enorm nodig.

  1. Onlangs ergens gelezen dat lezen je ademhaling laat vertragen, een beetje zoals bij yoga of mediteren. Wat ik dan weer niet weet vol te houden, maar ik heb ook wel de indruk dat het me rustig maakt. En inderdaad, ik kan niet en lezen en piekeren. :)

 5. Ik lees graag, maar neem er eigenlijk te weinig tijd voor. Een leesdoel stel ik niet, omdat ik dan eerder naar dunne boeken zou grijpen en dat vind ik wat onnozel. Ik deed wel enkele jaren mee met de challenge van Verbeelding, maar ik schrapte verschillende puntjes met één boek (als dat ging). Dit jaar doe ik niet mee aan de challenge, vooral omdat ik eens wilde lezen wat ik wilde. Doordat ik in een leesclub zit, kom ik daar niet altijd toe. Nu wissel ik meestal leesclubboeken en eigen gekozen boeken af. Veel hartjes voor de leesclub wel! :-)

 6. Al jaren geen leesdoel meer, want ik laat er mijn slaap voor en als gevolg daarvan word ik dan weer een chagrijnig mens door dat gebrek aan slaap. Maar ik weet nu al hoe ik zeker een deel van mijn dagen zal vullen de dag dat ik met pensioen ga :)

 7. Oh, hier ook die zachte druk van Goodreads. Ik denk dat ik zonder GR nooit zoveel zou lezen. En soms vervloek ik het, want ik moet en zal mijn challenge halen, zo’n strever ben ik dan helaas ook weer, al ligt niemand behalve ikzelf daar wakker van, maar ik geniet er ook zo immens van, van dat lezen. Nog drie te gaan tot 1 januari!! Ik ga nu mijn badje laten vollopen zie, daar lees ik nog het best :-)
  PS: en ik heb ondertussen ook door dat we zowat dezelfde smaak van boeken delen, dus als jij een boek echt niet goed vond, begin ik er niet eens aan :-D

 8. Katrien

  Ik ben altijd al een leesbeest geweest, ik heb de plaatselijke dorpsbibliotheek helemaal leeggelezen. En lezen is altijd mijn ontsnapping geweest, dat kwartiertje hier, dat halfnuurtje daar,… dat is pure me-time, even weg van de wereld, in het hoofd van een personage, tussen de lettertjes, … Goodreads was een paar jaar geleden de ontdekking van de eeuw! Love it! Ik stel dan ook elk jaar een realistisch doel, 24 boeken per jaar en dat haal ik altijd vlotjes! Ik haal daar ook veel leesinspiratie uit, mijn to-read lijstje is ondertussen gigantisch lang… En de Kindle, met dat lichtje, zalig! Als belg in het buitenland ook fijn om op die manier aan nederlandstalige boeken te raken (hoewel ik ook veel in het Engels lees).

  Dankzij jouw review op Goodreads ging ik trouwens vorig jaar overstag en las ik ‘A Little Life’, nog geen seconde spijt van gehad!!

 9. Ja voor de leesdoelen! Ik vind het zo leuk om je doel te stellen op goodreads en per boek te zien hoe je vordert. Maar ik vind het wel soms balen dat een boek niet te vinden is op goodreads en mijn leesdoel dan niet helemaal klopt.

 10. Ik heb me dit jaar voor de eerste keer een leesdoel gesteld, en ik heb het een paar maanden geleden al behaald (het doel was 25, en ik zit ondertussen al aan 29). Het heeft zeker geholpen om meer te lezen, maar het belangrijkste was dat ik er weer bewust tijd voor maakte. Sinds ik in Gent werk en elke dag anderhalf uur op de trein zit, wordt die tijd gereserveerd voor lezen. De laatste maanden heb ik zelfs veel vaker gelezen dan enkel op de trein, omdat ik zo opging in de boeken. Ik heb ook wel een weddenschap lopen met mijn zus: wie het meeste boeken kan lezen voor 1/1/2018, krijgt een Win for Life van de verliezer. Dat heeft ongetwijfeld ook geholpen.

 11. Ik doe mee met de Verbeelding Book Challenge van ons Kathleen, in combinatie met een leesdoel op Goodreads. Beiden topmotivators!

 12. Ik ben al enkele jaren lid van Goodreads, maar vind m’n draai er nog niet op.
  Titels die ik dan niet vind in het nederlands maar wel in het spaans of zo…
  Ik vind het ook niet zo handig om snel een boek toe te voegen als ik iets lees. Ik probeer nu op pinterst een mapje te maken met foto’s van de covers.
  Wat ik wel heb is een tracker. Een schriftje (dat ondertussen bijna vol is) waarin elk boek staat opgeschreven dat ik heb gelezen sinds mijn eerste communie. Het minimum is 3 in het jaar dat Emma juist geboren was denk ik. Het maximum ligt op 130 of zo toen ik een jaar of 16 was :-) Ik weet 1 ding. Dat haal ik nooit meer :-)

 13. Maite

  Euh wacht, je hebt hét beste boek van 2017 nog niet gelezen? Zita Theunynck – ‘Het wordt spectaculair. Beloofd.’? Overrompelend, vele schone zinnen na elkaar (ik kleurde soms hele pagina’s), de liefde bevragend & vierend. Voeg.m snel toe op je lijst!

 14. Goodreads is de Facebook (- de zever) voor boekenwurmen. Ik ben grote fan. Ik heb ook een leesdoel gesteld en heb onder invloed daarvan het voorbije jaar nog nooit zoveel gelezen. Goodreads werkt. Ik kan het iedereen aanraden!

 15. Ik ben gestopt met die Goodreads doelen omdat ze voor mij te dwingend waren, een soort quotum dat gehaald moest worden. Ieder zijn goesting hé. Dat lezen varieert enorm, meestal piekt het in de herfst en winter. Plus, sommige jaren lees ik een paar dikke kleppers waar je veel langer mee bezig bent en dat heeft ook zijn invloed op dat tellertje. Idem voor boeken die ik niet zo goed vind waar ik dan heel lang over doe, ik moet dringend eens leren gewoon te stoppen met lezen i.p.v. elk begonnen boek per sé te moeten uitlezen.

  Dat “als ik minder lees gaat het minder goed met mij” moet ik onthouden, ik denk dat dat ook op mij van toepassing is. Uw antwoord op de reactie van Samaja herken ik ook wel: Als ik lange stukken lees kan ik in een soort van “trance” geraken, zeker bij goeie boeken die vlot lezen. Na het lezen is het dan heel makkelijk om in slaap te vallen.

 16. vero

  Ik ben ook fan van goodreads… heerlijk vind ik het, om op het eind van het jaar een mooie collage te krijgen van de boeken die ik las dat jaar (alle covers), zo fijn om dat allemaal nog eens te zien… Het zet aan tot lezen, maar ik heb er inderdaad ook al supertips gevonden… Klein Leven had ik zonder GR niet gelezen en … dat is toch hét boek van de voorbije jaren voor mij.
  Voor het eerst doe ik ook mee aan de Verbeelding hallenge … omdat ik merkte dat de meeste van de boeken die ik las, al in het lijstje pasten. De volgende weken probeer ik nog de gaatjes in te vullen. En elk boek probeer ik maar 1 keertje te gebruiken… maar weet niet of ik het ga halen.
  Van zodra ik het als druk of echt ‘moeten’ ga ervaren, doe ik niet meer mee denk ik. Maar voorlopig geniet ik ervan…

 17. Kelly, mijn leesgoeroe. Dankzij jou heb ik destijds Goodreads ontdekt, dankzij jou heb ik een eigen leesclub opgestart, dankzij jou ontdek ik steeds weer fantastische boeken – ik heb bijna de neiging om op mijn knieën te vallen en te mompelen “Kelly is groot, geloofd zij Kelly” of iets van die strekking. :-)
  Nee, serieus, sinds ik Goodreads heb ontdekt, lees ik meer (véél meer) dan vroeger, schrijf ik meer (en beter, meen ik te denken) en kan ik makkelijker vluchten uit de werkelijkheid. Lezen is écht zoals mediteren, vind ik.
  Ik verheug me al op vrijdag, dan “mag” ik voor ’t werk naar Leuven met de trein, hoera, lekker veel lezen!

 18. Ik stel ieder jaar een leesdoel en ik vrees voor het eerst dat ik het niet ga halen. Het stond nochtans maar op 30, wat ik normaal gezien met gemak haal. Ik zit nu echter nog maar aan 21. Ik had het nogal druk met verhuizen en zo, dus ik ben niet kwaad op mezelf :)

 19. Nee, geen leesdoelen hier. Ik noteer wel sinds twee jaar welke boeken ik las, maar tegen het eind van het jaar weet ik van veel boeken zelfs maar vaag de inhoud meer?! (vreemd eigenlijk hé). Toch lezen, lezen, lezen. Zalig

 20. Silke

  pst, het linkje op jou toe te voegen als vriend op Goodreads werkt niet.
  maar ik heb je toch gevonden :)

 21. Evi

  Sinds een jaar of twee stel ik voor mezelf ook een leesdoel en dat helpt me inderdaad om meer te lezen en hier ook bewust meer tijd voor te maken. Het allerleukste vind ik deelnemen aan de Verbeelding Book Challenge omdat die me – naast mijn leesdoel – ook nog eens uitdaagt om boeken in een ander genre te lezen.

 22. Roliene

  Ik hou mijn leeslijst bij op Hebban; daar heb ik ook een challenge ingevuld en ben nu aan boek 37 van de voorgenomen 40 bezig. Ik hou lijstjes bij van boeken die ik nog wil lezen, wil herlezen maar herlezen lukt niet omdat er nog teveel niet gelezen boeken op mijn lijst staan! ook ik geniet van mijn ereader met lichtje maar een ‘echt’ boek vind ik ook nog altijd heel erg leuk.

 23. Goodreads, één van de beste ontdekkingen ever. Ik stel er een doel, maar zonder zou ik niet minder lezen denk ik. Elk vrij moment wordt benut, en ik word er ook rustig van. Na de geboorte van J. las ik een periode heel wat minder, maar nu ben ik weer on track, en ik vind het zo geweldig de max dat zij ook een even grote boekenwurm lijkt te worden als haar mama. Wel minder geweldig voor mijn portemonnee, want er zijn veel te veel leuke peuterboeken…

 24. Ik heb Goodreads door jou ontdekt. Vorig jaar had ik m’n doel op 1 boek per maand gezet en dat lukte me met gemak. Dus ik dacht dit jaar pak ik één meer: 13. Ik zit momenteel op 6 en nummer 7 is niet te vinden op Goodreads. Dus die zal alvast niet meetellen voor het eindresultaat. Ik zal m’n 13 sowieso niet halen en eerst had ik het daar wat moeilijk mee (streber much?), maar nu heb ik het losgelaten en volgend jaar probeer ik het opnieuw. Ik lees graag, maar ‘s avonds ben ik vaak te moe en geef ik de voorkeur aan tv. Bovendien heb ik een probleem dat veel lezers hebben, als de tv opstaat kan ik me moeilijk op m’n boek concentreren. En als m’n man beneden is, staat die altijd op, ook als hij eigenlijk met iets anders bezig is. En bij ons heb je ‘den beneden’, een badkamer (en ik ben geen ‘bad-mens) en 3 slaapkamers, waarvan er één gebruikt wordt als bureau. Soms gebeurt het dat m’n man nog wat gaat werken in het bureau, dat ik de tv afzet en lees. Hij komt dan verbaasd naar beneden: “heb je de tv afgezet?” “Ja, ik wilde wat lezen.” Soit, ik probeer mezelf geregeld te forceren om het dan toch te doen, lezen terwijl hij de tv heeft opstaan. Alleen gaat het dan enorm traag. Maar geen verwijt naar hem toe op zich hoor, ik heb het verder grotendeels aan mezelf te danken.

 25. Kathy

  Lezen is voor mij zo’n beetje als eten en drinken. Ik doe het bijna elke dag, ook als ik eigenlijk geen tijd heb. Mijn challenge van 20 boeken haal ik meestal niet.
  Maar dat vind ik niet zo erg. Ik haal jaar in jaar uit een gemiddelde van een 15-tal bladzijden per dag en zolang ik mijn lol beleef aan elk paginaatje ben ik al wreed content.
  Vroeger hield ik een worddocumentje bij waarop ik mijn titels, auteurs, pagina-aantal, een een kort reviewtje netjes neertikte om dat dan te kunnen delen met collega’s en vrienden. In die zin is goodreads voor mij dus een gigantische vooruitgang.

 26. Ook voor het tweede jaar op rij een leesdoel gesteld van 15 en moet nog goed mijn best doen om het te halen dit jaar. Al moet ik wel zeggen dat ik de vele kinderboeken niet meetel. En dat zijn er tientallen op een jaar. Volgend jaar maar weer naar tien stuks mikken.
  De vriendin had voor het eerst een doel van 10 boeken en zit daar al ruim over. Mede dankzij haar ereader waardoor ze ’s avonds makkelijker leest nog voor het slapen gaan.

 27. ik zet ook elk jaar een leesdoel, vroeger enkel voor fictie maar nu ‘zeur’ ik een beetje en zet ik er ook de nonfictie in. Ik houd gewoon een lijstje bij op mijn blog. 30 boeken per jaar sinds een aantal jaar… toen de kinderen nog echt klein waren lukte dat moeilijk maar nu haal ik dat meestal net. Heb hier stapels nog te lezen boeken staan en toch ga ik ook nog naar de bib en koop nieuwe boeken (van een paar vaste auteurs waar ik telkens de nieuwe boeken van koop..) ’t is een verslaving vrees ik ;-)

 28. Helemaal eens!
  Zo’n doel stellen helpt ècht. Ik maak bewuster tijd voor een goed boek en ik vind het heerlijk om op Goodreads te kijken welke boeken me nog zullen bekoren.
  Ook meedoen aan de Verbeelding book challenge en de boeken van de maand in diezelfde groep op Goodreads helpen mij, zowel om te lezen als om nieuwe genres uit te proberen (tot nu toe nog niet echt tegengevallen trouwens!).
  Hoera voor boeken en lijstjes!

 29. Mijn leesdoel stond eerst op 25 dit jaar maar ondertussen bijgesteld naar 45. Omdat ik er ook echt wel terug werk van maak om leestijd in te bouwen. 2 x per dag een treinrit van een uur helpt al. Lezen is gewoon even me-time en me afzonderen van de wereld. De introvert in mezelf is daar heel gelukkig mee af en toe.

 30. De Goodreads-challenge gebruik ik ondertussen al enkele jaren. Dit jaar is het de eerste keer dat ik het doel niet zal halen. Blijkbaar telt voor mij de regel ‘meer pijn, minder energie en lezen’. Ik ben zelfs van plan om binnenkort lezen in te plannen in een dagschema. Als ik mezelf ellenlange klusjeslijsten kan voorschotelen – die trouwens totaal niet realistisch zijn – dan kan ik er beter ook een lees/rust-uurtje op zetten. Of misschien zelfs twee. Dan staat er meteen ook een leuk ‘klusje’ op. :)

 31. Meg

  Hoe doe je dat, niet strijken??
  Daar mag je voor mij (en misschien ook voor anderen) eens een blog over schrijven ;-)

 32. Van lezen word ik onnoemelijk rustig. Ik probeer elke avond voor het slapengaan te lezen. En zelfs wanneer ik zoveel stress voel dat mijn ademhaling er pijn van doet, ben ik na een half uur lezen helemaal gekalmeerd. En ongelooflijk wat dat doet met mijn hartslag: die verlaagt zo hard dat hij rond mijn ‘hartslag in rust’ zweeft. Moeiteloos. Duizend hartjes voor lezen; ik kan me geen leven zonder voorstellen.

 33. A

  ik las recent op amazon dat ze ook een abo formule hebben , beetje zoals Netflix, Spotify, maandelijks bedrag en dan boeken kunnen lezen.
  heeft iemand hier al ervaring mee?
  is het aanbod nederlandse boeken op amazon ook OK?
  en kan je op Kindle ook andere dan Amazon boeken lezen?
  sorry voor de vragen ;-)

 34. Helemaal akoord. Goodreads is ook mijn to-go website om to-read lijstjes aan te leggen, doelen te stellen en inspiratie te vinden. Ik lees enorm graag, maar kan even goed genieten van een straf verhaal in de vorm van een reeks op Netflix bijvoorbeeld, of een documentaire. Soms leidt dat ertoe dat ik een paar weken minder lees en meer kijk en dan gaat het weer omgekeerd. Kwestie van te weten en te aanvaarden hoe je ziel en inspiratie en wijsheid te voeden. Ik maak me dus niet meer druk om dat doel te halen hoewel ik het wel stel, maar zorg er wel voor dat ik altijd of een boek of een goede reeks omhanden heb, of beiden. Ik ben het dus helemaal eens dat je niet te hard hoeft te zijn voor jezelf, maar tegelijkertijd wel een manier moet vinden om tijd te maken voor dat wat belgnrijk is voor jou.

  Fijne groet en nog veel leesplezier!

  Els

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>