[tftc bouwt] Van ruwbouw tot opbouw

IMG_2250Voor ik begon te bouwen dacht ik altijd dat ik nooit wilde bouwen omdat ik al de keuzes die erbij komen kijken niet zou aankunnen. Zeker niet als je dat als koppel doet. Toen Youri en ik destijds gingen samenwonen verschilden wij helemaal van mening over wat “een mooi huis” is.

Bouwen en daarbij zowel moeten beslissen welke klinken je wilt als welke vloer/brievenbus/gevelsteen/afdekplaatjes voor de schakelaars leek mij net iets te veel van het goede. Maar kijk: dat bleek allemaal nog het gemakkelijkste van heel onze bouw. Door de jaren heen zijn Youri en ik volledig naar elkaar toegegroeid qua wat wij een mooi huis vinden. En dus daarover: weinig tot geen discussie of miserie. Elke beslissing die ik wilde doorduwen bleek hij ook al te hebben gemaakt in zijn hoofd. Een mens zou gaan denken dat dat dan eigenlijk een makkie wordt, dat bouwen.

Vergeet het.

De stress kwam niet van kiezen, maar van alles dat op elkaar moet passen en aansluiten en dat in onze geval zeven kansen op tien niet deed. We hoopten dat het na de dikke vette miserie met de ruwbouw zou beteren, en de dag dat de ramen eindelijk konden geplaatst worden nadat de dorpels eerst verkeerd stonden, ja, dat was een euforische dag. Zoals zij die bouwen of gebouwd hebben misschien weten moet je die momenten van euforie keihard bij de ballen grijpen omdat ze zo snel weer kunnen keren. Echt, ik was zo content toen ze erin zaten, was ik niet gestopt met drinken, ik dronk vier flessen Chardonnay van een goed jaar om het te vieren en al de voorgaande miserie te vergeten.

IMG_1764

Het keerde, zoals het altijd deed. Een paar keer ernstig. Een paar keer viel het mee. Er was weer veel stress, die ik jullie zal besparen. Omdat er ook goede dagen waren.

IMG_3799

Dagen vol stof en hard werk en mooie valse plafonds aan het einde.
Dagen waarop de zonnepanelen werden geïnstalleerd en onze Sunny Boy van jolijt achteruit begon te draaien.

IMG_2251

Dagen waarop de plakkers een camping van onze werf maakten en heel mooi werk afleverden.

IMG_2292 IMG_2332

Dagen met houten latjes en ingewerkte voordeuren en zonnestralen.

IMG_1801

En zo gaat dat vooruit, een week met een keer.
De volgende fases zijn het aanbrengen van de buitenpleister (very much looking forward), het installeren van de trap (very, very much looking forward, want ik word dramatisch draaierig op een ladder), dan technieken fase twee, de plinten, de gietvloer (ooooh yes), de keuken, en nog een hoop andere zaken. En verhuizen, dat ook nog.

We zijn ondertussen dag 292. What a ride, eigenlijk.
Wil je de eerste fases lezen? Die vind je hier en hier.

Reacties

 1. Annelies

  Ziet er toch al heel ferm uit!
  Wij willen graag onze achtergevel renoveren en bekleden met hout. We zijn ook zot van de verticale latjes. Welk hout kozen jullie? Ik blijf twijfelen omdat dat niet altijd mooi verkleurd en misschien te veel onderhoud vraagt.

  1. Hey Annelies, wij lieten ons vertellen dat al het hout vergrijst, dus ook het Thermo Essen dat wij kozen. Voor ons was het een keuze voor lokaal hout, wat in onze duurzame wijk werd aangeraden. Maar het is ook erg mooi.

 2. dag 292 is dus als in nog steeds hetzelfde jaar, wees gerust, het kan veel slechter. Dat komt allemaal keigoed in orde 👍🍀

  1. Ook waar! We hebben ook al andere verhalen gehoord. Als we rond het jaar blijven ben ik zeer tevreden. :) En dat is toch het plan.

 3. Stefanie

  Cliché cliché maar ooit vergeet je alle bouwellende! ;) Nog efkes! #spreekuitervaring

 4. soms denk ik ook terug aan onze verbouwingsperiode waarbij een kaaspelletjes van de ramenmannen op onze vloerisolatie wentelden. Oeh en de dag dat de keuken werd geïnstalleerd. Ik wou erin slapen. Komt helemaal goed Kelly, binnenkort schenk je koffie uit voor je gasten en zak je op je keukenstoel alsof het nooit anders is geweest!

 5. Binnen een jaartje ofzo zal uw facebook u herinneren aan al die bouwellende en dan zult ge zeggen “amai, weet ge nog dit of dat, en kijk nu eens hoe goed wij het hier wel niet hebben!” En dan zal het dat allemaal waard geweest zijn ;-)

 6. Goh, respect! :-) Maar het zal het allemaal waard zijn, geloof me!

  Ik vind het trouwens grappig dan onze valse plafonds door dezelfde gast geïnstalleerd werden! :-)

 7. Muren bepleisteren, dat is toch echt een vak apart! Dat gaf bij mij meteen een heel ander gevoel en ik kan daar soms niet bij dat dat mogelijk is: natte drek verticaal perfect recht laten plakken. Respect!

 8. Sanne

  Hey Kelly, net jouw foto’s bekeken. En om het in ons dialect te zeggen: “sjieke doeninge, zeg!” Momenteel zijn wij aan het zoeken naar iemand om onze buitenbepleistering te doen. Raad je die van jullie aan? Nog veel courage!!

  1. Hey Sanne, merci! ;) Die van ons moet nog beginnen, maar we horen alleen maar goede dingen van andere stielmannen en klanten over zijn werk. Stuur me anders eens een mailtje, dan geef ik door wie het wordt.

 9. yoko

  Hallo, wij zijn ook van plan een gevel met houten latjes te plaatsen. Hoe breed zijn de latjes bij jullie, kwestie dat we ons min of meer een beeld van de gevel kunnen vormen.
  Alvast bedankt!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>